Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.

Ζοζέ Σαραμάγκου

26.9.11

Κουρεύεται το μισό χρέος

και πάλι αναδημοσίευση (επείγουσα) από το ιστολόγιο Praxis


Σχόλιο Praxis: Φαίνεται ότι λίγες μέρες έχουν απομείνει για την διαγραφή μεγάλου μέρους  του δημοσίου χρέους στην Ελλάδα.  Το κλίμα σε διεθνές και εγχώριο επίπεδο ετοιμάζεται με γοργούς ρυθμούς. Στό βαθμό που τελικά επικρατήσει αυτό το σενάριο, η  Ελλάδα θα παρουσιαστεί σαν μια μεγάλη "εθνική επιτυχία" που απάλλαξε την Ελλάδα απο το βραχνά του χρέους. Ο Ελληνικός Καπιταλισμός και οι αστικές τάξεις της Ευρώπης αφου εξασφάλισαν (όσο ήταν δυνατόν) τα κέρδη των τραπεζών,  αφου αξιοποιήσαν την "κρίση χρέους" για  το χτύπημα των εργατικών δικαιωμάτων έκριναν ότι ήρθε η στιγμή να κάνουν αυτό που έκαναν -τηρουμένων των αναλογιών-οι ΗΠΑ με τα ομόλογα Brady στη δεκαετία του 90: αφου πήραν ότι μπορούσαν μέσα απο την κρίση χρέους του τρίτου κόσμου (ισοπεδώνοντας ολόκληρες χώρες) στη συνέχεια μετέτρεψαν σε κερδοφόρα επιχείρηση την "διαγραφή του χρέους" (με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν τα επόμενα χρόνια  εξεγέρσεις σε όλη τη Λατινική Αμερική).

Το χρέος θα κουρευτεί σε πολύ υψηλά επίπεδα (τα ΜΜΕ αναφέρουν 50%) και με αφορμή την μεγάλη "εθνική επιτυχία" θα ακολουθήσουν και άλλα μέτρα ώστε να μην χαθούν τα "κεκτημένα" της παραμονής στο Ευρώ. Βέβαια καθώς το χρέος είναι αποτέλεσμα της "ανταγωνιστικότητας", δηλαδή του μοντέλου ανάπτυξης του Ελληνικού Καπιταλισμού (και όχι απλά της διαφθοράς)  θα παραμείνει σαν μόνιμη απειλή απέναντι σε όσους θα διεκδικήσουν εργατικά και κοινωνικά δικαιώματα. Το μισό χρέος θα φύγει αλλά θα μείνουν το 1.000.000 άνεργοι, οι συντάξεις πείνας, οι κομμένοι στο μισό και στο 1/3 μισθοί, η φορολογική τρομοκρατία για όσο λαικό εισόδημα απέμεινε, η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, η ιδιωτικοποιήση της Παιδείας και της Υγείας. Και όχι μόνο θα μείνουν αλλά θα χειροτερέυσουν για να μην χαθεί η "εθνική νίκη". Ετοιμαστείτε για διθυράμβους στις τηλεοράσεις, για πανηγυρικές κυβερνητικές δηλώσεις και όλη την αντίστοιχη αρθογραφία. Και ενδεχομένως για εκλογές, νέους αρχηγούς και πρωθυπουργούς και συνασπισμούς κομμάτων που θα ανοίξουν το δρόμο για τους επόμενους γύρους λεηλασίας των εργατικών δικαιωμάτων. 

Τμήματα της κοινοβουλευτικής και εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς στην Ελλάδα προσπαθούσαν μέχρι τώρα να πείσουν το εργατικό κίνημα ότι η προοπτική βρίσκεται στην "μερική διαγραφή του χρέους" και τον "λογιστικό του έλεγχο". Μάλιστα μετέτρεψαν τους στόχους αυτούς σε κύρια αιχμή του κινήματος των πλατειών με εκδηλώσεις και παρεμβάσεις. Τώρα που το αίτημα ικανοποιήθηκε και το μισό χρέος διαγράφεται (και μάλιστα χωρίς ελέγχους) είναι πιθανό ότι θα τονίσουν τις  διαφορές της "αντικαπιταλιστικής-προοδευτικής" διαγραφής απο την "αστική" διαγραφή και θα συνεχίσουν στον ίδιο δρόμο. 

Εξάλλου μόλις σήμερα ο Πρόεδρος του ΣΥΝ με δηλωσή του ουσιαστικά υποστήριξε ότι το ΚΚΕ (και λογικά κάθε αγωνιστής-συλλογικότητα-κόμμα που υποστηρίζει παρόμοια άποψη/ έστω απο διαφορετική αφετηρία) δεν έχει λόγο ύπαρξης επειδή δεν πιστέυει ότι μπορεί να βελτιωθεί η ζωή του εργάτη στον Καπιταλισμό!!  "άν το ΚΚΕ λέει ότι δεν υπάρχει καμία ελπίδα από την ενίσχυση της αριστεράς και από την άνοδο της αριστεράς, την πιθανή άνοδο στη διακυβέρνηση του τόπου, τότε ποιος ο λόγος ύπαρξής του, γιατί ζητά την ψήφο του λαού; Εάν μοιρολατρικά πρέπει να δεχτούμε ότι μονάχα στη δεύτερη παρουσία του σοσιαλισμού μπορεί να υπάρξει ελπίδα και ζωή, τότε θα καταντήσουμε να περιμένουμε δευτέρα παρουσία" Παρόμοιους χαρακτηρισμούς και κριτική υιοθετούν και δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ όπως το ΝΑΡ.

Για τον Πρόεδρο του ΣΥΝ η χρησιμότητα ενός Κομμουνιστικού κόμματος βρίσκεται στο να αποδεικνύει ότι υπάρχει ελπίδα απο την ενίσχυση (κυρίως εκλογική) της αριστεράς μέσα στην αστική δημοκρατία. Η προσπάθεια για μια άλλη κοινωνία πέρα απο τον Καπιταλισμό συκοφαντείται ώς "αναμονή της δευτέρας παρουσίας". Ο αντικαπιταλισμός εντός του Καπιταλισμού είναι ο ορίζοντας του κινήματος. Η αντικαπιταλιστική "τακτική" γίνεται "αριστερή κυβέρνηση" η μοχλός πίεσης των αστικών κυβερνήσεων για να εφαρμόσουν επαναστατικά αιτήματα υπέρ των εργαζομένων. Στην εποχή της πιο ολοκληρωτικής επίθεσης του κεφαλάιου ο ρεαλισμός γίνεται ουτοπία και η ουτοπία γίνεται ρεαλισμός.

Για τις παραπάνω δυνάμεις που το υποστηρίζουν ο τελικός σκοπός μπορεί να μην είναι τίποτα όπως έλεγε ο Μπερνστάιν, αλλά  έιναι κάτι χειρότερο: μια θρησκευτικού τύπου  "δευτέρα παρουσία".  Οποιοσδήποτε υποστηρίζει ότι τα κοινωνικά προβλήματα δεν μπορούν να λυθούν εντός της Καπιταλιστικής οργάνωσης της κοινωνίας αλλά χρειάζεται η συζήτηση και δράση για μια άλλη κοινωνική οργάνωση των παραγωγών του  πλούτου, δηλαδή όποιος είναι Μαρξιστής, κινδυνέυει να κατηγορηθεί ότι είναι οπαδός της.

Όμως και όσοι διαχωρίστηκαν απο τις διαχειριστικές αντιλήψεις της "Χρεοκρατίας" δεν πρέπει, κατά τη γνώμη μας, να αισθάνονται δικαιωμένοι. Το κοινωνικό τοπίο που διαμορφώνεται δεν αφήνει περιθώρια και χρόνο για τέτοιες ενδοαριστερές πολυτέλειες. Οι μεγάλες κοινωνικές αναμετρήσεις θα πραγματοποιηθούν μέσα στην "νέα" Ελλάδα της ερήμου που αφήνουν πίσω τους τα μνημόνια και τα μεσοπρόθεσμα. Μπροστά στην στρατηγική ήττα του εργατικού κινήματος (που πολλά  κομματικά επιτελεία αρνούνται να την συζητήσουν για να μην διαταραχτεί η αναπαραγωγή τους στην "πολιτική σκηνή") χρειάζεται να ανοίξουν δρόμοι για την Μαρξιστική θεωρία και  κριτική, για τους εργατικούς αγώνες, για τον Κομμουνισμό της εποχής μας, ανεξάρτητα απο την όποια πολιτική η κομμάτική τοποθέτηση.   

Κούρεμα 50% και ο Βενιζέλος για πρωθυπουργός; 
Ναι' στην πρόταση Μέρκελ για κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά 50% φαίνεται να έχει πει ανεπίσημα η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγάρντ, σύμφωνα με πληροφορίες του XrimaNews.gr από την Ουάσιγκτον, ενώ την έγκριση για 50% αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους φέρεται να έχει δώσει και η κυβέρνηση Ομπάμα με προσωπική εμπλοκή του υπουργού Οικονομικών Τίμοθι Γκάιθνερ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η πρόταση έχει ήδη υιοθετηθεί ανεπίσημα και ότι στο ΠΑΣΟΚ η εξέλιξη αυτή θεωρείται ως μία τεράστια επιτυχία η οποία 'χρεώνεται' στον Έλληνα ΥΠΟΙΚ κ. Βενιζέλο. Ο κ. Βενιζέλος λέγεται ότι έχει ξεπεράσει κατά πολύ τον προηγούμενο ΥΠΟΙΚ σε διαπραγματευτική ικανότητα και έχει χρησιμοποιήσει σωστά το χαρτί της ευρωπαϊκής και διεθνούς διάστασης της ελληνικής κρίσης. Στήριξη στην προσπάθεια του αυτή φαίνεται να έχει βρει από τις ΗΠΑ και προσφάτως από το ΔΝΤ απ' όπου δόθηκε η 'άδεια' στον Έλληνα ΥΠΟΙΚ να απειλήσει με κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά 50% στην περίπτωση που οι Ευρωπαίοι Ηγέτες δεν παρείχαν την απαιτούμενη στήριξη στην Ελλάδα.

Οι εξελίξεις αυτές ήταν που οδήγησαν τη Γερμανία στην απόφασης προετοιμασίας του τραπεζικού της κλάδου για το ενδεχόμενο ελληνικής αναδιάρθρωσης. “Αν η Ευρώπη δεν προχωρήσει άμεσα στις κινήσεις που πρέπει προχωρήστε εσείς με αναδιάρθρωση 50%” αναφέρουν οι πηγές ότι είπε το ΔΝΤ στον Έλληνα ΥΠΟΙΚ.

Από την κυβέρνηση προετοιμάζεται με μεγάλη προσοχή η επικοινωνία αυτής της είδησης, με μεγάλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να θεωρούν ότι πρόκειται για προσωπική επιτυχία του κυρίου Βενιζέλου και για μία εξέλιξη που του ανοίγει το δρόμο για τη διεκδίκηση του χρίσματος της προεδρίας του κόμματος και της διεκδίκησης της πρωθυπουργίας.

XrimaNews.gr

5 σχόλια:

  1. Μα πια επιτυχια του Βενιζελου ρε, μα σοβαρομιλουν?

    Τωρα που εφτασαν τα πραματα στο απροχωρητο μιλουν για επιτυχια. Εν επιτυχια η ανεργια τζιαι η εξαθλιωση? Ελοαρκαζαν να το τραβησουν τζιαλλο δηλαδη τζιαι επεισε τους ο Βενιζελος?

    Τζιαι τι μας κοφτει τωρα για τη προεδρια του πασοκ τζιαι βλακειες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. zep

    ήταν ευνόητο να περιμένουμε την κατάρρευση μέχρι το τέλος του χρόνου. αν την επεριμέναμε εμείς, που ενημερωνόμαστε όπως και όποτε τους αρέσει από τα μμε,πάει να πει, πως υπήρξε ακριβές σχεδιάγραμμα για το τι θα κοπεί πριν το κούρεμα του χρέους.

    αναγκαστικά θα έχουμε νέα κυβέρνηση γιατί θα έχουμε προφανώς και "νέους" πολιτικούς σχηματισμούς.

    τους κομμουνιστές όπως διάβασες τους έχουν γραμμένους στα παπάρια τους. ο Τσίου Τσίπρας διερωτάται λέει γιατί να υπάρχουν καν!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. θα με ενδιέφετε μια στατιστική μελέτη. πόσα από τα στελέχη του ΣΥΝ εργάζονται και ζουν από/σε οργανισμούς επιχορηγημένους από την Ε.Ε.

    έτσι να ξέρουμε, πως μεταφράζεται σε εκλογικά ποσοστά η μη αναμονή της "δευτέρας παρουσίας" και η ευελιξία για την παραμονή της χώρας στο ευρώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αφού επικαλύφθηκε η πρόταση του ευρωομολόγου από ορισμένες εξαιρετικά ''δεξιές'' φωνές της Ε.Ε, θα περίμενε κανείς τον Συν να βγει να πανηγυρίσει και να παραβγεί μαζί με τον Σαμαρά και τον Παπανδρέου για το ποιός το πρότεινε πρώτος.
    Αφού επικαλύπτονται (όπως φαίνεται) οι προτάσεις μερικού κουρέματος-αναδιάρθρωσης του χρέους (λογιστικά ελεγχόμενου, επαχθούς ή απεχθούς, έχει μια μικρή σημασία), περιμένει κανείς λοιπές αριστερές δυνάμεις να βγουν να πανηγυρίσουν, ξεφυσώντας ανακουφισμένα, ή τουλάχιστον να επιχειρηματολογήσουν, όπως λέει το Praxis, για το ότι η δικιά μας (των ευρωσκεπτικιστών) διαγραφή του χρέους θα ήταν καλύτερη.
    Βασικός λόγος που αντικαπιταλιστές κλπ δεν προτείνουν ξεκάθαρα εναλλακτική κοινωνία, είναι γιατί δεν έχουν μια ικανοποιητική άποψη για το τί κοινωνία θα ήθελαν (?) και θα έπρεπε να χτίσουν. Άλλωστε, κανένα από αυτά τα κόμματα δεν έχει ασχοληθεί συστηματικά με την ΕΣΣΔ, και όλοι σε παραπέμπουν στον Μπετελέμ.
    Στο ΚΚΕ θα αναγκαστούν ή να εμπλακούν στη λογική του μετώπου και άρα του ρίσκου συνεργασίας με ''οπορτουνιστές'' και πολιτικές δυνάμεις που εκφράζουν τα σύμμαχα, κατά το ίδιο το ΚΚΕ, μικροαστικά στρώματα, είτε θα αρχίσουν να κάνουν μαζικές διαγραφές. Αυτή την αίσθηση έχω.
    Παρεμπιπτόντως, συγχαρητήρια για το blog σου, και μια ειδικότερη εκδήλωση θαυμασμού προς το ενδιαφέρον σου για τον Γ.Χειμωνά (κάπου έχω δει αποσπάσματα από τον ''Γάμο'' νομίζω).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ωραία, είχαμε τηλεπάθεια σημερα. Ήμουνα στο μπλογκ σου και ήθελα να αφήσω και ένα μήνυμα. Θα δω αν μπορώ να στείλω ένα μέιλ, αλλιώς θα πω σε σχόλιο κάτι που σε θέλω :)

    ευχαριστώ,το μπλογκ το κρατάω, απλά για να υπάρχει άλλη μια φωνή μαζί με τις άλλες.

    αν το ΚΚΕ κάνει ή το ένα λάθος που αναφέρεις ή το άλλο, να γράψουμε με κεφαλαία το τέλος να τελειώνουμε. κάτι άλλο θα πρεπε κατ΄εμένα να κάνει το ΚΚΕ. θεωρώ πως μπορεί να κρατήσει και να αγωνιστεί χωρίς τέτοιους είδους αυτοκαταστροφικές εσωτερικές διαβρώσεις και διασπάσεις (ξανά!)

    αρνούμαι να δεχτώ πως δεν υπάρχει μαρξιστικός λόγος στην ελλάδα, μου είναι αδύνατον! το κκε φρονω πως χρειάζεται ενίσχυση όχι διάβρωση. να ανοίξει τις πόρτες στα σωστά "παράθυρα" να μπει αέρας.

    είναι λάθος να λέμε πως κάτι βρίσκεται στο τέλος του, ξέρεις. γιατί υπάρχει πολύ ματαιοπονία λες και θα γινόταν καμιά μεγάλη αλλαγή έτσι,γιατί κατεβήκαμε εκατό φορές στο δρόμο. δεν είναι έτσι. κάτι πρέπει να κρατήσει. υπάρχουν κάποιοι που θέλουν κάτι να κρατήσει.

    παρακολουθώ τη δουλειά σου.είσαι πολύ εξαιρετικός.

    ευχαριστώ που έκανες τη βόλτα σου εδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή