Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.

Ζοζέ Σαραμάγκου

29.9.11

Ο τέως Πρύτανης και η θεσμοποιημένη φιλελεύθερη υποκρισία




έλαβα το πιο κάτω κείμενο και δημοσιοποιώ


Ο καθηγητής Σταύρος Ζένιος, καθηγητής της διοικητικής επιστήμης (management) και των χρηματο-οικονομικών διετέλεσε, ως γνωστόν, Πρύτανης στο Πανεπιστήμιο Κύπρου για οκτώ χρόνια, από το 2002 ως το 2010.  Εξίσου γνωστές είναι οι σχέσεις του με το κόμμα του Δημοκρατικού Συναγερμού, αφού η Πρωτοπορία, η φοιτητική παράταξη του κόμματος στήριξε με την ψήφο της τον κο Ζένιο στις πρυτανικές εκλογές. Και η συμπάθεια επεκτάθηκε: στις 21/1/2010, για παράδειγμα, το ρεπορτάζ του Sigma τον ανέφερε ως ένα εκ των πιθανών νέων υποψηφίων βουλευτών του ΔΗΣΥ (http://www.sigmalive.com/ekloges2011/news/347469) –αν και τελικά το σενάριο δεν εκπληρώθηκε–, ενώ στις 24 Φεβρουαρίου 2009, η εφημερίδα Φιλελεύθερος ανέφερε ότι ο καθηγητής, που ήταν τότε ακόμη πρύτανης, αρνήθηκε τελικά την πρόταση του Νίκου Αναστασιάδη να είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής του κόμματος (http://www.armeftis.eu/UserFiles/File/Pdf/Ξεκαθαρίζει%20το%20τοπίο%20με%20τους%20υποψηφίους%20στο%20ΔΗΚΟ%20(Τρι,%2024%20Φεβ%202009).pdf). Ο κος Ζένιος δεν είναι όμως πλέον πρύτανης, και η πολιτική φαίνεται να του ασκεί μια όψιμη γοητεία. Έτσι, σε άρθρο του στο ιστολόγιο stockwatch με τίτλο “Προεδρικό Ήθος Ευθύνης” (http://blog.stockwatch.com.cy/?p=631), ο τέως Πρύτανης ενσκύπτει στην περίφημη υπόθεση των ευθυνών του Προέδρου Χριστόφια για την έκρηξη στο Μαρί.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα ευτυχή σύμπτωση, καθώς ο κος Ζένιος, έχοντας διατελέσει ο ίδιος ανώτατος άρχων ενός μεγάλου οργανισμού, υπήρξε, σε ό,τι αφορά το Πανεπιστήμιο Κύπρου, ο ίδιος ένα μικρό αντίστοιχο του Προέδρου της Δημοκρατίας. Και έχοντας την πείρα του τι σημαίνει ευθύνη της ηγεσίας, ο κος Ζένιος ξεκινά, με ύφος αυστηρό: “Ο υπεύθυνος ηγέτης αναλαμβάνει ευθύνη για όλα όσα συμβαίνουν ενόσω βρίσκεται στο πηδάλιο.” Και συμπληρώνει: “Ο Πρόεδρος είναι υπεύθυνος τόσο για τις δικές του επιλογές όσο και για τις ενέργειες και τη συμπεριφορά όλης της κρατικής μηχανής.  Όταν δεν αναλαμβάνει προσωπική ευθύνη νομιμοποιεί το κυνηγητό των πιο κάτω για να «φθάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο».  Ήδη Πρόεδρος και Υπουργοί παίζουν ένα παιγνίδι μεταφοράς ευθυνών […] Ο Πρόεδρος καθορίζει το ήθος και το ύφος της διακυβέρνησης.  Δεν ψάχνει καταφύγιο στην τήρηση των διαδικασιών.  Βλέπει την εξουσία ως ένα βήμα για άσκηση ηθικής επιρροής και ώθησης της λαϊκής βούλησης σε ανώτερους οραματισμούς, όχι ως ένα σύστημα συναλλαγών για διατήρηση πολιτικών ισορροπιών.  […] Το «ήθος ευθύνης» επιφορτίζει τον Πρόεδρο όπως γνωρίζει τι γνωρίζει και τι δεν γνωρίζει.  Δεν επιτρέπεται να προσποιείται ελλειπή ενημέρωση.  Και αυτό ακόμη δεν αρκεί.  Πρέπει να έχει επίγνωση ότι υπάρχουν πράγματα που δεν γνωρίζει ότι δεν γνωρίζει.  Σκεφτείτε το!”
Να το σκεφτούμε λοιπόν, γιατί όχι. Να το σκεφτούμε ανατρέχοντας στην καριέρα του ίδιου του κου Ζένιου για να εξετάσουμε την πρακτική του εφαρμογή των υψηλών αυτών ιδανικών της χρηστής ηγεσίας.
5/ 11/2010, λίγο πριν τις νέες εκλογές για Πρύτανη στο πανεπιστήμιο: “Ακαδημαϊκοί και διοικητικοί είναι ανάστατοι με το θέμα που προέκυψε περί παρακολούθησης προσωπικών τους δεδομένων. Ακαδημαϊκοί άρχισαν να αποκαλύπτουν προσωπικές τους εμπειρίες που μυρίζουν παρακολούθηση, ενώ η συντεχνία των διοικητικών υπαλλήλων με ανακοίνωσή της ζητά άμεσες εξηγήσεις. Ο απερχόμενος Πρύτανης Σταύρος Ζένιος προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα, απορρίπτοντας τα περί παρακολούθησης, και ισχυριζόμενος πως απλώς ζητήθηκε από την κ. Φράγκου ενημέρωση για την ακολουθητέα πολιτική μετά από διαρροή προσωπικών δεδομένων, ώστε να προστατευτεί το προσωπικό του Πανεπιστημίου. Από τις αντιδράσεις στο ίδρυμα πάντως, είναι φανερό ότι ο κ. Ζένιος δεν έχει πείσει, και οφείλει να δώσει επαρκέστερες εξηγήσεις. Εφόσον η αλληλογραφία διεξήχθη πριν ένα χρόνο, γιατί η πανεπιστημιακή κοινότητα τελούσε εν αγνοία, κατά ρητή μάλιστα αντίθεση με τη γνωμάτευση της Επιτρόπου” (http://offsite.com.cy/blog/πανεπιστήμιο-κύπρου-οι-εκλογές-αποκα/)
2/11/2010, από το σάιτ του βουλευτή του ΔΗΣΥ (!) κου Α. Θεμιστοκλέους:
παρακαλούνται οι κ.κ Ζένιος και Χριστοφίδης, πρύτανης και αντιπρύτανης αντιστοίχως του Π.Κ, ν’ απαντήσουν στ’ ακόλουθα ερωτήματα:
Πώς γίνεται φοιτήτρια τον Ιούνιο του 2009 να έχει διαγραφεί από τα μητρώα φοιτητών τού Πανεπιστημίου και τον Ιούνιο τού 2010 αυτή ν’ αποφοιτά και να παίρνει πτυχίο; 
Γιατί ενώ μέχρι τον Ιούλιο του 2009, κανένας φοιτητής του Π.Κ που φοίτησε πάνω από 3 χρόνια στο τμήμα του δεν εδικαιούτο εσωτερικής μετεγγραφής σε άλλο τμήμα και όλως τυχαίως και συμπτωματικώς έγινε αυτή η εξαίρεση;
Πώς γίνεται, όταν οι κανόνες του Π.Κ παρέχουν τη δυνατότητα σε φοιτητές να εγγράφονται σε μαθήματα ενός εξαμήνου που το μέγιστο των Π.Μ είναι 42 και αυτό υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όλως τυχαίως κάποιοι να εγγράφονται σε μαθήματα με 49, 52 ή ακόμα και 67 Π.Μ;
[…]
Ποια ήταν η όμως η στάση της ηγεσίας του Ανώτατου Εκπαιδευτικού μας Ιδρύματος απέναντι σ’ αυτές τις καταγγελίες; Αντί να διαταχθεί μια σοβαρή και αδιάβλητη έρευνα, ως όφειλαν, για να διαπιστωθεί το βάσιμο ή μη των καταγγελιών του κ. Παττούρα, είχαμε από την Πρυτανεία:
Καταγγελίες εναντίον του κ. Παττούρα για «διασπάθιση δημόσιου χρήματος» λόγω ....
του μεγάλου αριθμού των φωτοτυπιών τού εγγράφου του.
Παραπλανητικές δηλώσεις στα ΜΜΕ 
«Εκδίκαση» των καταγγελιών από την ίδια τη Σύγκλητο – της οποίας προεδρεύει η Πρυτανεία – και «αθώωσή της». Δηλαδή, οι ίδιοι κριτές και κρινόμενοι.Αλλοίωση των πρακτικών της απόφασης της Συγκλήτου.

 Παραπομπή του κ. Παττούρα στο Συμβούλιο του ΠΚ μετά από «γνωματεύσεις» πως .... «με τις καταγγελίες του υπέπεσε σε πειθαρχικά παραπτώματα».” (http://www.themistocleous.com.cy/interventions/1349--l-r-.html)

17/01/2010, συνέντευξη στην εφημερίδα Σημερινή, για τις καταγγελίες για διασπάθιση δημόσιου χρήματος επί Πρυτανείας του:

“Σημερινή.: Το κράτος αποφάσισε να ασκήσει έλεγχο στα οικονομικά τού πανεπιστημίου, εγκρίνοντας κάθε φορά το ύψος των κονδυλίων που θα διατίθενται. Αντιδράσατε σε αυτό σωστά;
Σ. Ζένιος: Αρχίσαμε επαφές με τους αρχηγούς των κομμάτων για να εξηγήσουμε όλα όσα γίνονται στο Πανεπιστήμιο για συνετή διαχείριση των δημόσιων πόρων. Αποδίδουμε μεγάλη σημασία σε αυτό. Μίλησα γι' αυτό δημόσια για πρώτη φορά το 2005, στην τελετή αποφοίτησης και σε πολλές άλλες δημόσιες τοποθετήσεις από τότε. Πιστεύω ότι με τις επαφές που ξεκινήσαμε θα γίνει αντιληπτό ότι υπάρχει τεράστια δόση υπερβολής στις καταγγελίες, ότι υπάρχουν επαρκείς μηχανισμοί ελέγχου, και ότι τελικά θα αποδεσμευτούν τα κονδύλια” (http://www.sigmalive.com/simerini/politismos/interviews/229259)

11/12/2009, Ανακοίνωση της Ένωσης Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Κύπρου:

Αγαπητοί και Αγαπητές συνάδελφοι,
Σε σημερινή του συνεδρία, το ΔΣ της ΕΔΙΠΠΑΚ συζήτησε, μεταξύ άλλων, τις εργασίες της πρόσφατης Γενικής Συνέλευσης την οποία συγκάλεσε η Πρυτανεία και επιθυμεί να σας κοινοποιήσει τα πιο κάτω:
1. Από τη συζήτηση διαφάνηκε ότι οι ανησυχίες που εκφράσαμε δημόσια για τον τρόπο που διοικείται το Πανεπιστήμιο, όχι μόνο δεν ήταν αβάσιμες αλλά αντίθετα επιβεβαιώθηκαν και ενισχύθηκαν δυστυχώς ακόμα περισσότερο. Οι τοποθετήσεις της πολύ μεγάλης πλειοψηφίας των όσων συμμετείχαν στη συζήτηση, Ακαδημαϊκών και Διοικητικών, ανέδειξαν την ανάγκη άμεσης λήψης διορθωτικών μέτρων.
2. Μέσα από τις τοποθετήσεις τόσο των εκπροσώπων της ΕΔΙΠΠΑΚ όσο και Ακαδημαϊκών, καταρρίφθηκαν με πολύ τεκμηριωμένο τρόπο οι κατηγορίες και οι ψίθυροι ενάντια στην ΕΔΙΠΠΑΚ και στο Διοικητικό της Συμβούλιο πως δήθεν «υιοθέτησαν αβασάνιστα και άκομψα τις κατηγορίες των εχθρών του Πανεπιστημίου».
3. Το ΔΣ της ΕΔΙΠΠΑΚ επαναλαμβάνει την έκκληση του προς το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου ότι θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της εξυγίανσης της κατάστασης και της καλλιέργειας ενός ανθρωποκεντρικού εργασιακού κλίματος το οποίο να χαρακτηρίζεται από δημοκρατικές αρχές, χρηστή διοίκηση και εποικοδομητικό διάλογο προς επίλυση προβλημάτων και σωστότερων αποφάσεων.”

Αντίδραση του τότε Πρύτανη κου Ζένιου: “Ο κ. Ζένιος επισημαίνει ότι το πανεπιστήμιο απάντησε τεκμηριωμένα στις κύριες καταγγελίες, τουλάχιστον σε όσες δεν ήταν τελείως ασαφείς και αόριστες και όπως είπε «είναι δύσκολο να αποδείξεις ότι “δεν είσαι ελέφαντας” όταν γι’ αυτό περίπου κατηγορείσαι». Ο πρύτανης προσθέτει ότι το πανεπιστήμιο συνεργάζεται πολύ εποικοδομητικά με το γραφείο της Γενικής Ελέγκτριας. «Όχι μόνο ανταποκρινόμαστε στις εισηγήσεις της, αλλά λαμβάνουμε και δικά μας μέτρα: δημιουργήσαμε εσωτερικό Γραφείο Ελέγχου πριν από τρία χρόνια και Επιτροπή Ελέγχου του Συμβουλίου, υπάρχουν τρία έως τέσσερα επίπεδα ελέγχου» τονίζει. Παράλληλα, αναφέρει ότι πράγματι υπάρχουν ελλείψεις και αδυναμίες, αλλά αυτό δεν κάνει το πανεπιστήμιο παράνομο και αυθαίρετο.
Τέλος, σχετικά με την ανακοίνωση της ΕΔΙΠΠΑΚ, ο κ. Ζένιος απαντά ότι «είναι στενάχωρη και άκομψη η αβασάνιστη υιοθέτηση των ατεκμηρίωτων καταγγελιών εξωπανεπιστημιακών κύκλων από την ηγεσία της Συντεχνίας. Ζήτησαν συνάντηση, αλλά πριν συμβεί αυτό εξέδωσαν δημόσια ανακοίνωση. Δεν συμφωνώ με την πρακτική της ηγεσίας της Συντεχνίας. Οι καταγγελίες τους πλήττουν και το ίδιο το διοικητικό προσωπικό. Δεν δέχομαι τους ισχυρισμούς ότι το προσωπικό μας κακοδιαχειρίζεται τα του πανεπιστημίου.” (http://www.gurforum.org/2009/12/07/«αναταράξεις»-στο-πανεπιστήμιο-κύπρ/)

Ρεπορτάζ εφημερίδας Σημερινή, την ίδια ημέρα:
“Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Σ. Ζένιος φαίνεται ότι δεν κατάφερε να πείσει τους ακαδημαϊκούς για το ανεδαφικό των καταγγελιών, στην έκτακτη συνέλευση που συγκάλεσε την Τετάρτη. Ο Πέτρος Κωμοδρόμος, Λέκτορας Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος, σε επιστολή του αναφέρεται στις απαντήσεις που έδωσε ο Πρύτανης στην σύναξη του προσωπικού. Ο κ. Κωμοδρόμος αναφέρει ότι ‘για να μας ενημερώσει δήθεν για τα ‘πραγματικά γεγονότα’, μας είπε ότι οι καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας είναι τελείως ‘ασαφείς και αόριστες’ και ότι είναι δύσκολο να αποδείξεις ότι ‘δεν είσαι ελέφαντας’ όταν για αυτό περίπου κατηγορείσαι. ‘Εάν ο κος Ζένιος’, αναφέρει ακόμα ο Λέκτορας στην επιστολή του, ‘θεωρεί ότι είναι εντελώς ‘ασαφείς και αόριστες’ οι τόσο λεπτομερείς καταγγελίες και τα τεκμηριωμένα στοιχεία που του έχουν εδώ και δύο χρόνια ενυπόγραφα κατατεθεί, αποδεικνύοντας σωρεία παρανομιών και παρατυπιών, τότε ίσως όντως να τίθεται θέμα να αποδείξει ότι δεν είναι ‘ελέφαντας’, γιατί το τελευταίο ελεγχόμενο υποτιμά πολύ λιγότερο τη νοημοσύνη μας απ’ το πρώτο’, προσθέτει ο κος Κωμοδρόμος”

Λίγους μήνες πριν, τον Μάρτιο  του 2009, Εφημερίδα Σημερινή:

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου και ο πρύτανης ομολόγησαν ότι έγιναν λάθη ή/και παρατυπίες, όχι όμως παρανομίες, σε ό,τι αφορά τις προμήθειες αναλωσίμων και την έλλειψη ειδικού Τμήματος Αγορών στο Πανεπιστήμιο.”

15/12/2008, περιοδικό Άνευ:
“Ο διωγμός της Κυπριακής Λογοτεχνίας στον τόπο της έχει πλέον φτάσει στα όριά του. Ιδιαίτερα με τη μεθοδευμένη απόπειρα εκδίωξης του επίκουρου καθηγητή Λευτέρη Παπαλεοντίου από το Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΠΚ). Ο κ. Παπαλεοντίου είναι ο κατ΄ εξοχήν γνώστης και μελετητής της Κυπριακής Λογοτεχνίας (ΚΛ) όχι μόνο στο Πανεπιστήμιο και γενικότερα στην Κύπρο αλλά και σε διεθνές επίπεδο. […] Η Ένωση Λογοτεχνών Κύπρου, αλλά και πλήθος άλλοι πνευματικοί φορείς, δεκάδες άνθρωποι των γραμμάτων, πανεπιστημιακοί καθηγητές από την Ελλάδα και πολλές άλλες χώρες (Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Αυστραλία, Ισπανία, Καναδάς) έχουν διαμαρτυρηθεί γραπτώς προς την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου. Τίποτα όμως, τίποτα! Ως μη γενόμενες! […]Ευτυχώς που το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου αντιστάθηκε. Πέτυχε επί του παρόντος να μην εφαρμοστεί το β΄ σκέλος της απόφασης: Η εκπαραθύρωση, δηλαδή, του κ. Παπαλεοντίου.”
(http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=382145&page=5_

Τέλος, ένα περίπου μήνα πριν, στις 19/11/2008, το πρωτοσέλιδο της Σημερινής αναφέρει: “Στο σκαμνί βάζει η Βουλή το Πανεπιστήμιο Κύπρου για σωρεία παρανομιών που σημειώθηκαν μεταξύ του 2004 και 2006 […] Στις καταγγελείες της Ελέγκτριας [Χ. Γιωρκάτζη] περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η πρόσληψη προσωπικού χωρίς προκήρυξη θέσεων, καθώς και τρύπιες διαδικασίες που αφορούν μονιμοποιήσεις και αγορά υπηρεσιών, ίδρυση εταιριών, ταξίδια, συνδρομές, παροχή και χρεώσεις υπηρεσιών και άλλα” (http://www.sigmalive.com/files/filefield/1/5/6/simerini19112008.pdf)

Πόσες φορές, αναρωτιέται κανείς, παραιτήθηκε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου ακολουθώντας τις συνέπειες της απαράβατης αρχής του περί ανάληψης ευθυνών για “όλα όσα συμβαίνουν” όταν ο ηγέτης βρίσκεται στο “πηδάλιο”; Απάντηση: Καμία. Στην πραγματικότητα, ο Πρύτανης που παραιτήθηκε, διαμαρτυρόμενος για παραβίαση της πανεπιστημιακής αυτονομίας από τα πολιτικά κόμματα και τον κομματισμό, ήταν ο προκάτοχός του, Νικόλας Παπαμιχαήλ
(http://www.typos.com.cy/nqcontent.cfm?a_id=20821) Ήταν αυτή η παραίτηση για λόγους ευθύνης που άνοιξε τον λαμπρό δρόμο της καριέρας του κυρίου Ζένιου. Ο οποίος, μη έχοντας ποτέ διανοηθεί να πράξει κάτι ανάλογο αν και η θητεία του βαρύνεται με τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στην σύντομη ιστορία του Πανεπιστημίου, ασχολείται τώρα με την δωρεάν παροχή μαθημάτων ηγετικής ηθικής στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. “Δάσκαλε που δίδασκες και λόγο δεν εκράτεις”, λέει ο λαός· και όχι τυχαία, όπως αποδεικνύεται. Ίσως όμως η υπερευαισθησία για τις ευθύνες Χριστόφια να περισσεύει στο Τμήμα του κου Ζένιου, μιας και ένας τουλάχιστον συνάδελφός του, ο Αλέξανδρος Μιχαηλίδης, καλεί τον Χριστόφια σε άμεση παραίτηση και προκήρυξη εκλογών (http://offsite.com.cy/blog/επιστολή-πανεπιστημιακού-–-αξίζει-να/) Παράξενο πράγμα με αυτούς τους καθηγητές χρηματο-οικονομικών. Ποιος θα περίμενε να είναι τόσο αντικαθεστωτικοί και επαναστάτες;

Δείτε επίσης: Συνέντευξη Σταύρου Ζένιου: “Κάποιοι ψάχνουν αποδιοπομπαίους τράγους στο Πανεπιστήμιο”, Φιλελεύθερος
Συνέντευξη Χάρη Χαραλάμπους, προέδρου Δ.Σ Πανεπιστημίου Κύπρου: “Εντοπίσαμε παρανομίες στο Πανεπιστήμιο Κύπρου”: (http://staged.philenews.com/main/data/AFIEROMATA/Kauti-Karekla/xaris_xaralampous.pdf)

Abecedarium


13 σχόλια:

  1. δημητρης τουρκοφκιας -ολα για την τουρκια30 Σεπτεμβρίου 2011 στις 12:07 π.μ.

    τουρκαλα ζαινε εκτος απο το ριχνετε λασπη για τους αλλους και να μας λετε τι κανει ο αλλος μπορειτε εα εχετε μυαλο φυσικα και σας το επιτρεπει το φασιστικο ακελ να σχολιασετε μια φορα και να απαντησετε σε αυτα που σας κατηγορουν? ειμαι φασιστας πραξικοπηματιας.μελος της εοκα β του εθνικου μετωπου,της εφεν,της τμτ,του εδες,του τριτου ραιχ και οτι φανταστεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Ζένιος εσπούδασεν ηλεχτρονικός μηχανικός αν θυμούμαι καλά τζιαι μετά εφάρμοσεν τες γνώσεις του (βελτιστοποίηση κλπ αριθμητικές μεθόδους) στη διοίκηση επιχειρήσεων, τούτο που λέγεται operations research. Σαν ακαδημαϊκός, το περιβάλλον του ήταν η μεγαλύτερη αμερικανιά του ακαδημαϊκού κόσμου, οι σχολές επιχειρήσεων, με τη θεοποίηση των ηγετών enterpreneurs τζιαι resident CEOs. Οι αντιλήψεις του περί ηγεσίας εν λογικό να αναλυθούν μέσα σε τούτον το μεσσιανικό αφήγημα περί ηγέτη επιχείρησης, που εν έσιει πολλή σχέση με τον ρόλο ενός δημοκρατικά εκλεγμένου αντιπροσώπου του λαού. Σε αντιπαράθεση, όταν ανάλαβεν πρόεδρος ο Χριστόφιας, η διαβεβαίωση του έκλεισε με τη φράση "μπροστά στο μεγαλείο του οποίου (κυρίαρχου λαού) υποκλίνομαι"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τζιαι ίντα αντίληψιν έχουν οι αντερπρενέρς τζιαι οι ΚΕΟ για την ευθύνη Σ, που εννε παραιτήθηκε ο ίδιος ποτέ του, τζιαι ας γινόταν το Πανεπιστήμιο ρεζίλι στες εφημερίδες κάθε μέρα που ταν πρύτανης τζιαι ήξερε μοναχά να λαλεί "νο πρόμπλεμ, νο πρόμπλεμ";

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΚΑΙ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΟ ΠΑΝΕΠΗΣΤΗΜΙΟ 41ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ 900 ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΟΣΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΟΓΚΟΛΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΠΑΝΑΚΡΙΒΕΣ ΣΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΟΣΜΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μήπως εποφθαλμιά να ηγηθεί και της Riccos-Mappouros- Republic of Cyprus [1]?

    [1] The Riccos-Mappouros-University of Cyprus (Διήγημα)
    -------------------------------------------------------------------
    -- Του Παναγιώτη Θανασά ---
    Tο παρόν κείμενο αποτελεί διήγημα επιστημονικής φαντασίας. Βασίζεται στην απολύτως φανταστική υπόθεση ότι σε κωμόπολη της νήσου, έστω στο Πεντάκωμο (καμία σχέση με την περίφημη καμήλα!), λειτουργεί πανεπιστημιακό ίδρυμα. Στο ίδρυμα αυτό συμβαίνουν, μεταξύ άλλων, τα εξής περιστατικά:
    Περιστατικό πρώτο: Στο υπό ίδρυση Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Πεντακώμου προκηρύσσονται δύο θέσεις καθηγητών. Αντί να προκηρυχθούν στους δύο βασικούς κλάδους της νομικής επιστήμης, δηλαδή στο δημόσιο δίκαιο (συνταγματικό, διοικητικό, ποινικό) και στο ιδιωτικό δίκαιο (αστικό, εμπορικό), οι θέσεις προκηρύσσονται σε ένα πλήθος γνωστικών αντικειμένων, νομικών και μη. Μόνο έτσι θα δοθεί η δυνατότητα σε καθηγητή που δεν είναι νομικός και που υπηρετεί σε άλλο Τμήμα του πανεπιστημίου να μεταπηδήσει στο Τμήμα Νομικής. Με το απαραίτητο «κούντημα», το νεοσύστατο Τμήμα Νομικής θα γίνει έτσι το πρώτο στον κόσμο του οποίου ο πρώτος (και πιθανότατα μοναδικός για τα επόμενα χρόνια) καθηγητής δεν θα είναι νομικός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Περιστατικό δεύτερο: Επισκέπτης λέκτορας και επίδοξο μέλος του ακαδημαϊκού προσωπικού του φανταστικού πανεπιστημίου μας καταφέρνει στα δύο εξάμηνα της παραμονής του να αναδειχθεί στον πλέον δημοφιλή διδάσκοντα του ιδρύματος. Ο λόγος; Κανείς φοιτητής που παρακολουθεί μάθημά του δεν παίρνει βαθμό κάτω του 8.5. Στο τρέχον εξάμηνο, συρρέουν στα μαθήματά του φοιτητές όλων των σχολών, με αποτέλεσμα να συμπληρωθούν όλες οι θέσεις. Οι πρυτανικές αρχές, αντί να ερευνήσουν το σκανδαλώδες φαινόμενο, ενδίδουν σε πιέσεις φοιτητών και πατρώνων ακαδημαϊκών και ζητούν να αυξηθούν οι προσφερόμενες θέσεις στα εν λόγω μαθήματα πέραν του ανώτατου επιτρεπόμενου αριθμού. Τα δύο περιστατικά είναι όμοια. Στο πρώτο επικράτησε η άποψη: «ας εξυπηρετήσουμε τον συνάδελφο και δεν πειράζει για το Τμήμα Νομικής» - στο δεύτερο, «ας εξυπηρετήσουμε τους φοιτητές, και δεν πειράζει η καταστρατήγηση διατάξεων ή η δραματική υποβάθμιση του επιπέδου σπουδών». Τα δύο περιστατικά, δυστυχώς, δεν είναι μεμονωμένα. Όποιος διαβάσει προσεκτικά τις αποφάσεις της Συγκλήτου του φανταστικού πανεπιστημίου μας γνωρίζοντας πρόσωπα και πράγματα, θα μποορύσε να αναφέρει δεκάδες τέτοιων περιστατικών. Πρόκειται για δείγματα μιας κατάστασης που έχει πλέον επικρατήσει πλήρως. Πώς εξηγούνται όμως περιστατικά όπως τα ανωτέρω; Τι συμβαίνει εν τέλει στο Πανεπιστήμιο Πεντακώμου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αν ήμουν κοινωνιολόγος ή ψυχολόγος, θα μπορούσα να αναλύσω επαρκώς και συστηματικά το μικροσύστημα του εν λόγω πανεπιστημίου και να απαντήσω στο ερώτημα εξάγοντας τα αναγκαία επιστημονικά συμπεράσματα. Δυστυχώς όμως, ως φιλόσοφος, προορίζομαι να ασχολούμαι με τα αιώνια και αμετάβλητα, όχι με την κατά κόσμον μικρότητα. Αναγκάζομαι λοιπόν να ομιλήσω ως τηλεθεατής " και ειδικότερα ως φανατικός θεατής της σειράς «Βουράτε Γειτόνοι». Με αυτή την ιδιότητα, θα ενσκήψω (όπως θα έλεγε και ο... Παρολίγον) στο πανεπιστήμιό μας και θα αποδείξω επιστημονικώς ότι στο ίδρυμα συμβαίνει ένα παγκοσμίως μοναδικό φαινόμενο: έχει καταληφθεί από τον Ρίκκο Μάππουρο. Αν χρειαστεί να μπω λίγο στα χωράφια της βιολογίας και της γενετικής, ας μου το συγχωρέσουν οι ευπαίδευτοι συνάδελφοι.
    Γνωρίζεις, αγαπητέ αναγνώστη, ότι ο Ρίκκος είναι πονηρός, καπάτσος και καταφερτζής. Δεν γνωρίζεις όμως ότι είναι και ο μοναδικός Κυπραίος (για να μην πω: ο μοναδικός άνθρωπος επί γης) που έχει την ικανότητα να αυτοπολλαπλασιάζεται κλωνοποιούμενος, δίνοντας μάλιστα στους κλώνους του διαφορετικές μορφές. Ο Ρίκκος, λοιπόν, πέρασε την πύλη του πανεπιστημίου μας πολύ νωρίς. Μπήκε μέσα ήδη από τον καιρό της ίδρυσής του, μεταμφιεσμένος σε «διαπρεπή» καθηγητή που αφήνει τη θέση του στο εξωτερικό για να επιστρέψει και να «βοηθήσει τον τόπο». Έκανε μια σύντομη βόλτα στην αυλή, κρύφτηκε σε μια γωνιά της, και άρχισε να πολλαπλασιάζεται " αργά, αλλά σταθερά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δέκα χρόνια μετά, δεκάδες κλώνοι του Ρίκκου βρίσκονται διασπαρμένοι σε ολόκληρο το πανεπιστήμιο. Ο Ρίκκος κατέχει όλες τις θέσεις-κλειδιά. Είναι πρόεδρος τμημάτων και κοσμήτορας σχολών, ελέγχει απόλυτα τη σύγκλητο. Σε μερικούς κλώνους του έδωσε τη μορφή Καλαμαράδων, από εκείνους που μετά από πολλές αποτυχίες κατάφεραν επιτέλους να γίνουν στα πενήντα τους «καθηγηταί» στο Πεντάκωμο. Ο Ρίκκος κατάφερε να πατήσει πόδι ακόμη και στην πρυτανεία: ένας πρώτος εξάδελφός του εξ Αμερικής, που έμοιαζε στον Τραβόλτα αλλά στην πραγματικότητα ήταν... τέλεια Μάππουρος έγινε πρύτανης, ενώ μια κυρία που έφερνε της κόρης του της Κικίτσας κατέλαβε την αντιπρυτανεία.
    Οι Ρίκκοι μας περιφέρονται στους διαδρόμους του ιδρύματος, τρυπώνουν στη Σύγκλητο ή στο πρυτανικό γραφείο, συνομιλούν και υπόσχονται, παίρνουν αποφάσεις και κλείνουν συμφωνίες. Τι εστί όμως Ρίκκος; Ποια είναι (φιλοσοφικώς ειπείν) η ουσία του; Ιδού η απάντησίς μου: Ο Ρίκκος είναι βλαξ, αλλά και πονηρός - κοινώς κουτοπόνηρος. Αδιαφορεί για οτιδήποτε δεν τον ωφελεί ή δεν τον βλάπτει προσωπικά - εκτός φυσικά από τις περιπτώσεις που θέλει να εξυπηρετήσει κάποιον από τον οποίο περιμένει ανταπόδοση στο προσεχές μέλλον. Ο Ρίκκος είναι χώρκατος. Προσοχή, όχι χωρικός, αλλά χώρκατος: ζει στο Πεντάκωμο, αλλά νομίζει ότι βρίσκεται στο κέντρο του κόσμου. Ο Ρίκκος είναι θρασύδειλος. Σκύβει τη μέση σε όσους θεωρεί ισχυρούς, μασάει τα λόγια του, δεν διαφωνεί ποτέ με κανέναν, ενώ ως μέλος της Συγκλήτου ψηφίζει πάντα λευκό και αποχή. Αν όμως δει κάποιον χτυπημένο στο έδαφος, πυρκολά του τζιαι μιαν που πάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ως επιστήμων, ο Ρίκκος είναι μετριότης. Αλλά και γενικότερα δεν φημίζεται για τις διανοητικές ή άλλες ικανότητές του. Κανένας κλώνος του δεν θα έβρισκε δουλειά της προκοπής σε κάποια ιδιωτική εταιρεία. Αλλά μήπως γι' αυτό δεν κατέληξε στο Πανεπιστήμιο Πεντακώμου; Κλεισμένοι εκεί, οι Ρίκκοι επιδίδονται σε αυτό που παραγματικά κατέχουν πολύ καλά: συναλλαγή, διαπλοκή, παζάρι, μικρο-εξυπηρέτηση. Προ πάντων, όμως, μισούν όσους δεν είναι Ρίκκοι, όσους τους χαλάνε την πιάτσα, όσους φέρονται διαφορετικά.
    Η κατάσταση αυτή έχει φυσικά τα θύματά της: τους παρίες και τους απόβλητους. Παρίες είναι οι κατά κανόνα καλοί επιστήμονες που δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στο αλισβερίσι των Ρίκκων - αυτοί απομονώνονται και προσπαθούν να περιοριστούν στην ερευνητική τους δουλειά - όσο τους επιτρέπει το περιβάλλον των Ρίκκων. Απόβλητοι είναι όσοι αντιδρούν, όσοι χαλάνε την ευταξία και μακαριότητα των οσφυοκαμπτών και των ελαστικών συνειδήσεων. Αυτοί αποχωρούν ή εκδιώκονται από το Πεντάκωμο - και βασικά γλιτώνουν...
    Ιδού λοιπόν εν κατακλείδι το συμπέρασμα της μελέτης μου: Πίσω από τα δύο ανωτέρω περιστατικά, αλλά και από τις δεκάδες των ομοίων τους, κρύβεται ένα και το αυτό πρόσωπο: ο Ρίκκος. Αυτός είναι που ουσιαστικά ίδρυσε και καθοδηγεί το Πανεπιστήμιο Πεντακώμου. Προτείνω, λοιπόν, συγγραφική αδεία, όπως το φανταστικό πανεπιστήμιό μας λάβει το όνομα The Riccos-Mappouros-University of Cyprus.


    Μήπως εποφθαλμιά να ηγηθεί και της Riccos-Mappouros- Republic of Cyprus?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Υπάρχει και "το δικαστήριο της Ιστορίας" κ.Θανασά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. http://offsite.com.cy/blog/%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%8D%CF%81%CE%BF%CF%82-%CE%B6%CE%AD%CE%BD%CE%B9%CE%BF%CF%82-%E2%80%93-%CE%B2%CE%BB%CE%AD%CF%80%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%BC%CE%AD%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CE%BD/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αφού τα έκανε σιόνι στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, επί 2 τετραετίες, αποφάσισε να σώσει και την Κύπρο!!!!

    http://offsite.com.cy/blog/%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%8D%CF%81%CE%BF%CF%82-%CE%B6%CE%AD%CE%BD%CE%B9%CE%BF%CF%82-%E2%80%93-%CE%B2%CE%BB%CE%AD%CF%80%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%BC%CE%AD%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CE%BD/

    ΑπάντησηΔιαγραφή