Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.

Ζοζέ Σαραμάγκου

8.9.11

Νυχτερινός Επισκέπτης



.Άντρες με μακριές λόγχες κρατούσαν ακόμα και την αναπνοή μας μακριά απ’ το 
στρωμένο τραπέζι. Μα εκείνον, που τόλμησε και προχώρησε, τον κάρφωσαν και τον 
σήκωσαν ψηλά,
....πάνω απ’ όλους τους συνδαιτυμόνες.




Το δείπνο
Τάσος Λειβαδίτης
συλλογή " Νυχτερινός Επισκέπτης", 1972

7 σχόλια:

  1. Εξαιρετικό σημείο, αλλά δεν ήλθα εδώ γι'αυτό..απλά θα ήθελα να σου πω ντόμπρα και σταράτα πως διαφωνώ μετ'ενοχλήσεως με τις θέσεις σου που ανέπτυξες στο μπλογκ του Αντώνη, για το κκε..Νομίζω φίλη, είμαι ειλικρινής, δεν κρύβομαι. Κάνετε ένα βασικό λάθος και συ και ο Αντώνης, μπερδεύετε το καλοσυνάτο ΑΚΕΛ με το κκε..εντάξει, θα μπορούσε κανείς να θεωρήσει το "καλοσυνάτο" ως ειρωνεία, αλλά δεν είναι ή μάλλον κάνω και λίγο πλάκα αλλά το εννοώ κιόλας..Το ΚΚΕ είναι άλλης τάξεως θέμα, η σταλινική του λύσσα είναι πέραν κάθε ορίου..Έτσι τα είπα, για να είμαι σωστός και να μην κάνουμε λυκοφιλίες και μαιμουδιές αλλά αληθινή φιλία..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν είμαι σε θέση να μπερδέψω το κκε με το ακελ. Είμαι σε θέση να ξέρω πως το δικό μας κοινωνικο/πολιτικό πλαίσιο είναι εντελώς μα εντελώς διαφορετικό από το δικό σας. Οι ανθρώποι δεν εξαιρούνται...

    Δεν έχω επίσης καμία πρόθεση να κάνω τη πάπια αλλά ούτε και να υπερασπιστώ κανένα. Δεν ξέρω αν βοηθά να πω, πως δεν είμαι μέλος κανενός κόμματος. Πολύ περισσότερο δεν σκοπεύω να γίνω.Γνωρίζεις επίσης τη θέση μου περί σταλινισμού.

    Ευθαρσώς λοιπόν σου λέω το εξής. Θεωρώ την ελλάδα χαμένη υπόθεση. Και την αριστερά άμεσα εμπλεκόμενη με τις αιτιες αυτού του γεγονότος.

    Θεωρώ απαράδεκτο, να κακοποιήστε οικονομικώς μ΄αυτό τον τρόπο και να γίνομαι μάρτυρας αυτού του τσίρκου μεταξύ ΣΥΝ και ΚΚΕ! Πολλή λάσπη από τους πρώτους. Δεν μ΄αρέσει η λάσπη! Και δεν μ΄αρέσει η έπαρση. Καποιος να τους ενημερώσει εκεί στον ΣΥΝ πως παραμυθιάζονται άδικα. Είναι γελοία τραγικό να βρίσκεται η χώρα εκεί που βρέθηκε κι αυτοί το μόνο που ακούνε είναι τα "χειροκροτήματα" των αγανακτίστας Ισπανίας!
    Κάποιος να τους πει να μετριάσουν τη λύσσα πως αυτοί είναι το αριστερό επαναστατικο αληθές και πως το ΚΚΕ είναι ο βρυκολακιασμένος εχθρός τους.

    Το ΚΚΕ θα πληρώσει τα λάθη του. Η ελλάδα θα πληρώσει την έπαρση,την επιπολαιότητα, τη λάσπη, τη μικροψυχία και την κουτοπονηριά του ΣΥΝ.

    αυτά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Νομίζω πως το πίο εύστοχο είναι πως η ελλάδα είναι τελειωμένη..λυπάμαι πολυ, αλήθεια στο λέω, και χωρίς "εθνικιστικές" ευαισθησίες,αν και δεν σου κρύβω πως την χώρα μου την αγαπώ, κιας με πείς εθνικιστή..έτσι αγαπώ και την κύπρο, και μάλιστα αν βλέπω και σένα και τους άλλους εδώ, και τον Αντώνη που είναι "δικός" μας αλλά τον έχετε εκεί αγκαλιάσει, να έχετε χιούμορ, ευελιξία, μια αληθινή χωρίς πουστίτσες μετριοπάθεια, και να σου πω θα ήθελα να ανοίξουμε αυτή τη συζήτηση, πως τα καταφέρατε και ως αριστερά και ως λαός έτσι, να μάθουμε και μείς κάτι..εγώ τουλάχιστον θέλω να μάθω ακριβώς απο μια χώρα που όπως και να το κάνουμε είναι πολύ κοντά...είναι αλήθεια πως οι ελλαδίτες είναι καραψωνάρες και απέναντι στην κύπρο, έχω πολλά "δεδομένα" επ'αυτού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. εγώ έχω να σου πω αυτό. συμφωνούμε σε κάτι. πως τιποτα δεν πρόκειται να μείνει όρθιο. ούτε ΣΥΝ ούτε ΚΚΕ ούτε τίποτα.

    θέλω να ξέρω τι "θάβω". αν θα χαθούν όλα, ο κάθε κατεργάρης θα πρέπει προηγουμένως να μπει στη θέση του.

    το κκε είναι ένα κόμμα το οποίο αξίζει να τιμηθεί για ότι τουλάχιστον υπήρξε αν όχι για το τι θα μπορούσε να γίνει και δεν έγινε.

    δεν αισθάνομαι καμιά ανάγκη να τιμήσω καμιά άλλη αριστερά στην ελλάδα.

    ...την οποία επίσης αγαπώ, και πολλές φορές σκέφτομαι πως εμείς εδώ οι επαρχιώτες και λίγο "χαζοί" για σας Κύπριοι, ξέρουμε καλύτερα να την αγαπάμε. ίσως γιατί δεν φάγαμε το σκατό στη μούρη λόγω απόστασης ή ίσως γιατί τελικά η αγάπη χρειάζεται και λίγη μπέσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ...και κάποιους που αδίκως πολύ αδίκως διώξανε απ΄το κκε. κι αυτούς.

    κανένα από όσους "απόλαυσα" τον τελευταίο χρόνο με τις πλατείες. ίσως κάποιους ξύπνιους και τίμιους αναρχικούς... όχι το υπόλοιπο συνάφι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλημέρα μάλλον τέτοια ώρα.Βγήκα μια βόλτα και έπεσα στην ενδιαφέρουσα κουβέντα σας.

    Να καλημερίσω και τον φίλο Eriugena μιας και έχουμε παλιότερα γνωριστεί και έχουμε ανταλλάξει και δυο απόψεις.

    Να σταθώ με την άδειά σας σε ένα ζήτημα.

    Στο βασικό, αυτό που σήμερα όλοι βιώνουμε και το θέμα είναι πως το ερμηνεύουμε, από πια οπτική γωνία το κοιτάμε.

    Με λίγα λόγια αυτό που βιώνουμε πόλεμος είναι και στον πόλεμο υπάρχουν δύο στρατόπεδα,το θέμα λοιπόν είναι με ποιο στρατόπεδο είμαστε.

    Φύση και θέση μπορεί και μόνον θέση.

    Ταξικός πόλεμος είναι,το οικονομικό μας σύστημα τα έχει παίξει,αφού έδωσε ότι είχε να δώσει, σήμερα πια έχει ξεπεράσει τα όριά του.

    Σε πλήρες αδιέξοδο μην μπορώντας να συνεχίσει με τους ίδιους όρους την αναπαραγωγή του.Αναγκασμένο από τα ίδια τα αδιέξοδα και την νομοτελειακή αδυναμία να τα διαχειριστεί, παίρνει τα μέτρα αυτά μήπως και κερδίσει χρόνο.Μέτρα για την εξόντωση μέρους της εργατικής τάξης.

    Αυτός είναι ο στόχος τους.

    Ανάγκη από την μεριά του άλλου στρατοπέδου της εργατικής τάξης, να αντιμετωπίσει αποφασιστικά την βάρβαρη επέλαση.

    Πως όμως χωρίς οργάνωση δεν μπορεί τίποτα να αποδώσει και,σε πια βάση μια οργάνωση;

    Για την ανατροπή της εξουσίας,της αντικατάστασης "ανίκανων" με περισσότερο ικανούς εκφραστές και υπερασπιστές του κεφαλαίου;

    Η αλήθεια όμως είναι ότι ο καπιταλισμός ανθρώπινο πρόσωπο δεν μπορεί να αποκτήσει.

    Νομοτελειακά και αναπόφευκτα το σύστημα αυτό πρέπει να αντικατασταθεί από το Σοσιαλιστικό τρόπο παραγωγής.

    Και για να γίνει αυτό χρειάζεται ένας πολιτικός φορέας,που θα συσπειρώνει την πρωτοπορία της εργατικής τάξης,θα υπερασπίζεται θα οργανώνει την εργατική τάξη,για την ανατροπή του συστήματος αυτού και,για την λαϊκή εργατική εξουσία.

    Αυτό δεν μπορεί παρά να είναι ένα ΚΚ.

    Πολλές αδυναμίες μπορεί και ευθύνες ακόμη να αποδώσει κανείς στο ΚΚΕ.

    Κανείς όμως δεν μπορεί να απαξιώσει την συνεισφορά του στις μέχρι σήμερα κατακτήσεις της εργατικής τάξης.Κανείς σοβαρός άνθρωπος δεν μπορεί να παραγνωρίσει τις θυσίες και τους αγώνες του για ισότητα,για δικαιοσύνη,για την ελευθερία,για τα δικαιώματα της εργατικής τάξης.

    Ακόμη και αν δεν υπήρχε ο κομμουνισμός και το ΚΚ θα έπρεπε στις σημερινές συνθήκες να το εφεύρουμε, όπως είπε και ο Μπαντιού.

    Υπάρχουν αδυναμίες,, αν δεν υπήρχαν σήμερα το ΚΚΕ θα είχε πετύχει να αναπτύξει ένα μαζικό λαϊκό κίνημα τέτοιο, που να μπορέσει να αντιμετωπίσει την σημερινή βαρβαρότητα.

    Είναι όμως το κόμμα που διαθέτει οργάνωση, εμπειρία από τους αγώνες της παγκόσμιας εργατικής τάξης,λειτουργεί πειθαρχημένα, συγκροτημένα και έχει μέλη αποφασισμένα να παλέψουν για την υπόθεση της εργατικής τάξης.

    Δεν έχουμε και άλλες επιλογές παρά μόνον την οργανωμένη αντίσταση,γιατί θα μας πάρουν φαλάγγι,θα μας αποδεκατίσουν,δεν μένει παρά να συμβάλλουμε και μεις στην προσπάθεια,ώστε το ΚΚΕ να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις σε βάρος του,όπως και σε βάρος της εργατικής τάξης επιθέσει,αλλά ακόμη και να ξεπεράσει τις όποιες αδυναμίες.

    Μέσα από τους καθημερινούς αγώνες, θα εκφραστούν και θα εμφανιστούν δυνατότητες και δυναμικές,που ούτε που τις φανταζόμαστε σήμερα.

    Την καλημέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλημέρα,

    δεν έχω καμιά σοβαρή διαφωνία σε ότι λες.

    να παρατηρήσω μόνο πως στο εξής σημείο :Νομοτελειακά και αναπόφευκτα το σύστημα αυτό πρέπει να αντικατασταθεί από το Σοσιαλιστικό τρόπο παραγωγής.

    Και για να γίνει αυτό χρειάζεται ένας πολιτικός φορέας,που θα συσπειρώνει την πρωτοπορία της εργατικής τάξης,θα υπερασπίζεται θα οργανώνει την εργατική τάξη,για την ανατροπή του συστήματος αυτού και,για την λαϊκή εργατική εξουσία...


    δε θα λέγαμε πως υπάρχει ακριβώς ομοφωνία μεταξύ της αριστεράς σήμερα.

    σκεπτόμενη θετικά θα έλεγα πως βρισκόμαστε στα πρώτα στάδια σήψης του καπιταλιστικού συστήματος και πως οι ακραίες διαφωνίες μεταξύ της αριστεράς, δεν αντικατοπτρίζουν μόνο διαφωνίες παρελθόντος αλλά ίσως αποτελούν - δυστυχώς - αναγκαίο στάδιο μεταμόρφωσης του ίδιου του εργατικού κινήματος.

    σκεπτόμενη αρνητικα, θα επαναλάμβανα αυτό που λένε οι περισσότεροι. πως η αριστερά απέτυχε και τελία.

    δεν θέλω να υποτιμήσω το παρελθόν, τις διαστάσεις απόψεων, τις αδικίες που έγιναν κ.λ.π
    ούτε απ΄την άλλη μπορώ να εθελοτυφλώ για την προσφορά του κκε.

    θα ήθελα μόνο να υπήρχε πιο έντονα μια διάθεση αυτοσυντήρησης της αριστεράς. μια πιο σοφή προδιάθεση να χαμηλώσουν οι τόνοι. μια περισυλλογή περισσότερο.έστω, μια επικοινωνιακή πονηριά...να φυλαξουμε κάποιες δυνάμεις.

    ...ίσως να επηρέασε πολύ ένας ενθουσιασμός με το κίνημα των αγακτισμένων...δεν ξέρω...

    ίσως ο χρόνος,- πολλές φορές συμβαίνει αυτό - να δείξει κάτι που τώρα δε φαίνεται, ένα καινούριο τρόπο...

    συμφωνώ πάντως απόλυτα με το πλαίσιο του σχολίου σου και πως δεν υπάρχει αλλος τρόπος παρά η συσπείρωση και η οργανωμένη στοχευμένη δράση της εργατικής τάξης.

    θα δείξει ο χρόνος...ίσως κάποιοι να μην εκφράζονται πια μέσα απ΄αυτό...αν όχι αυτό πρέπει να ξεκαθαρίσει με κάθετο και οριστικό τρόπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή