Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.

Ζοζέ Σαραμάγκου

8.11.13

Η χαρά των επιχειρηματικών ομίλων..


Παρουσία των μεγαλύτερων εταιριών της πετρελαϊκής βιομηχανίας, όπως της Shell και της Exxon Mobil, πραγματοποιείται σήμερα στην Αθήνα το μεγάλο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Γεωλόγων Πετρελαίου (American Association of Petroleum Geologists ή AAPG).
Το σημερινό συνέδριο δείχνει ότι η Ελλάδα μπαίνει στο μεγάλο χάρτη της ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο, τόνισε σε δηλώσεις του στο περιθώριο του συνεδρίου, ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης.
Στο συνέδριο συμμετέχουν 150 στελέχη από 40 μεγάλες εταιρείες από 120 χώρες. Η περιοχή της Μεσογείου, της Κασπίας, της Μαύρης Θάλασσας βρίσκεται εδώ και διερευνά τις δυνατότητες που υπάρχουν για υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα και όχι μόνο. «Η Ελλάδα αποτελεί έναν εξαιρετικά ελκυστικό τόπο για επενδύσεις με σταθερό και σύγχρονο πλαίσιο και καλεί τις εταιρείες να επενδύσουν με σεβασμό στο περιβάλλον», τόνισε ο υπουργός.
Επίσης ο ίδιος ανακοίνωσε ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες θα προχωρήσει η υπογραφή των συμβάσεων για Open door για το Πατραϊκό και τα Ιωάννινα καθώς τα κείμενα είναι έτοιμα και παραδίδονται στις κοινοπραξίες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές στις κοινοπραξίες μετά και από σχετικά αιτήματα που έχουν υποβάλλει, ότι δεν υπάρχει περίπτωση για αύξηση των φορολογικών συντελεστών παρά μόνο για μείωση, μήνυμα το οποίο θα μεταφέρει ο κ. Μανιάτης και στις επαφές που θα έχει το απόγευμα με εκπροσώπους των εταιρειών που βρίσκονται στο συνέδριο
Παράλληλα στις συμβάσεις δεν θα ικανοποιηθεί το αίτημα για το λεγόμενο farm - in, καθώς σε περίπτωση που θα αλλάξει κάποιος εταίρος την κοινοπραξία, θα απαιτείται έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο, κάτι που προβλέπεται και από το σχετικό νόμο.
Μανιάτης: Σύντομα η υπογραφή των συμβάσεων για Πατραϊκό και Ιωάννινα
Μέχρι το τέλος του 2013, θα καταστεί άμεσα διαθέσιμο ένα σημαντικό σύνολο δεδομένων, το οποίο θα καλύπτει θαλάσσια περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, τόνισε ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης στο Παγκόσμιο Συνέδριο της American Association of Petroleum Geologists.
Σύμφωνα με τον υπουργό η Ελλάδα πια αποτελεί έναν εξαιρετικά ελκυστικό τόπο για επενδύσεις σε ένα σταθερό περιβάλλον, μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, η οποία προσκαλεί τις πετρελαϊκές εταιρείες να επενδύσουν με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και με απόλυτη διαφάνεια σε όλες τις διαδικασίες. «Ήδη έχουμε ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με τους δύο υποψήφιους αναδόχους των περιοχών του Πατραϊκού και των Ιωαννίνων και τις αμέσως επόμενες εβδομάδες θα υπογράψουμε και τις σχετικές συμβάσεις», τόνισε στους παρευρισκόμενους.
Ειδικότερα, η ομιλία του υπουργού έχει... [διαβάστε περισσότερα εδώ]
PGS: Τώρα αρχίζει το πραγματικό ενδιαφέρον για τις έρευνες στην Ελλάδα
Data room σε Αθήνα, Λονδίνο, Χιούστον και Όσλο θα δημιουργήσει η νορβηγική εταιρεία PGS η οποία έχει αναλάβει τη διενέργεια σεισμικών ερευνών στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης.
Σύμφωνα με πηγές της εταιρείας που συνομίλησαν με το capital.gr, το αμέσως επόμενο διάστημα αρχής γενομένης από τα τέλη του έτους μέχρι και τα μέσα του 2014, θα αρχίσει να εντείνεται η κινητικότητα γύρω από τις έρευνες... [διαβάστε περισσότερα εδώ]
Noble Energy: Κάθε χώρα της Μεσογείου αποτελεί πιθανό στόχο
Αφορμή για την παρουσία μας στο συνέδριο της Αθήνας αποτελούν οι ανακαλύψεις στην ανατολική Μεσόγειο, η οποία αποτελεί μια από τις πέντε περιοχές που δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση, τονίζει στο capital.gr ο διευθυντής των νέων διεθνών έργων της Noble Energy.
Όπως αναφέρει, η αμερικανική εταιρεία για να επενδύσει σε μια χώρα θέτει συγκεκριμένα στάνταρντ σε σχέση με το επιχειρηματικό πλαίσιο και το οικονομικό περιβάλλον. Η Ελλάδα, με βάση αυτά τα κριτήρια, είναι αποδεκτή, τονίζει, προσθέτοντας ότι η Noble θεωρεί κάθε ευρωπαϊκή χώρα ως απολύτως ικανοποιητικό επενδυτικό προορισμό... [διαβάστε περισσότερα εδώ]
Τι ψάχνει η γερμανική RWE στην ελληνική αγορά υδρογονανθράκων
Στο πλαίσιο του συνεδρίου της Αμερικανικής Ένωσης Γεωλόγων AAPG στην Αθήνα το παρών έδωσαν πολυάριθμα στελέχη της διεθνούς αγοράς πετρελαίου.
Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι στο συνέδριο εκπροσωπούνται δύο γερμανικές εταιρείες, η EON και η RWE. Το capital.gr συνομίλησε με στέλεχος της γερμανικής εταιρείας η οποία είναι ανεξάρτητη θυγατρική του γερμανικού κολοσσού της ηλεκτρικής ενέργειας και η οποία διαχειρίζεται κοιτάσματα κυρίως στη Γερμανία και τη Βόρεια Θάλασσα αλλά και σε άλλες περιοχές π.χ. Βόρεια Αφρική... [διαβάστε περισσότερα]


Η χαρά των επιχειρηματιών...

Εκατόν είκοσι στελέχη από 40 μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες, μεταξύ των οποίων οι «Exxon Mobil», «Shell», EON, «Chevron», «Eni», «Gazprom», «Ong», «Arvee», «Petronas», παρακολούθησαν τις διήμερες εργασίες του παγκόσμιου συνεδρίου της American Association of Petroleum Geologists, στην Αθήνα, ανιχνεύοντας τις δυνατότητες επενδύσεων στον τομέα των υδρογονανθράκων. Ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, είπε ότι «η Ελλάδα πια μπαίνει δυναμικά στο μεγάλο χάρτη της ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο», μιλώντας ταυτόχρονα «για μείωση των φορολογικών συντελεστών», αλλά και ότι η Ελλάδα είναι «ευρωπαϊκή χώρα με σταθερό επιχειρηματικό περιβάλλον». Πράγματι, η κυβέρνηση έχει διαμορφώσει από την άποψη των εργασιακών συνθηκών (τσακισμένοι μισθοί, μείωση εργοδοτικών εισφορών κ.λπ.) ιδανικό περιβάλλον κερδοφορίας για τα μονοπώλια του τομέα ενέργειας. Υποσχόμενη, επίσης, μείωση φόρων δίνει και άλλα κίνητρα για επενδύσεις. Η χαρά των επιχειρηματικών ομίλων...


1 σχόλιο:

  1. Η λεγόμενη "φορολόγηση του πλούτου" - βασικό σύνθημα της κεντροαριστεράς "που σέβεται τον εαυτό της", που δεν είναι "ακραία" , δεν μεταθέτει τα ζητήματα στη δευτέρα παρουσία, και προστατεύει τα δικαιώματα των εργαζομένων στο εδώ και στο τώρα με ρεαλισμό... Οι κολοσσοί τί λένε επ΄αυτού; Πώς ακριβώς θα "φορολογήσουμε τον πλούτο", τους κολοσσούς τους ρωτήσαμε όταν τους ανοίγαμε την κερκόπορτα; Φυσικά τους ρωτήσαμε. Και μας απάντησαν.

    " Για να επενδύσουμε σε μια χώρα θέτουμε συγκεκριμένα στάνταρντ σε σχέση με το επιχειρηματικό πλαίσιο και το οικονομικό περιβάλλον". Λοιπόν, γιατί δεν μας φοβάται το Τέρας; Ξέρει κανείς;....μήπως να του κάνουμε μπου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή