Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.

Ζοζέ Σαραμάγκου

1.11.13

ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ


Τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς της ΕΕ μέσω της περαιτέρω στρατιωτικοποίησης των δομών της και της ακόμα πιο ενεργής συμμετοχής της λυκοσυμμαχίας σε μελλοντικές πολεμικές επεμβάσεις ανά τον πλανήτη, κατήγγειλε χτες στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θ. Παφίλης.
Κατά την κοινή συνεδρίαση των αρμόδιων κοινοβουλευτικών επιτροπών, παρουσιάστηκε έκθεση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με τιςστρατιωτικές δομές της ΕΕ, από την αρμόδια εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτή της ΝΔ Μαριέττα Γιαννάκου. Η έκθεση αυτή θα αποτελέσει τον πυλώνα των αποφάσεων που θα λάβουν τα κράτη - μέλη της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής το Δεκέμβρη, η οποία έχει ως αποκλειστικό θέμα την«κοινή άμυνα και την εξωτερική πολιτική της ΕΕ».
Πρόκειται ουσιαστικά για το νέο στρατιωτικό μανιφέστο της ΕΕ, το οποίο θα αποτελέσει «εργαλείο» για την ένταση της επιθετικότητάς της εναντίον λαών και χωρών και μεταξύ άλλων προβλέπει:
-- Βελτίωση της ικανότητας της ΕΕ στο σχεδιασμό και στην πραγματοποίηση στρατιωτικών επιχειρήσεων.
-- Αναβάθμιση μάχιμων ομάδων της ΕΕ και του μηχανισμού ταχείας αντίδρασης.
-- Αύξηση της συνοχής στις μόνιμες πολυεθνικές δομές των κρατών-μελών της ΕΕ.
-- Ενίσχυση της ευρωπαϊκής διάστασης στην εκπαίδευση, στην κατάρτιση και στις ασκήσεις.
-- Αύξηση των ωφελημάτων της συνεργασίας ΕΕ και ΝΑΤΟ, μετατόπιση κοινής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας σε ένα νέο επίπεδο.
Πολεμικό ανακοινωθέν
«Αυτό στην πραγματικότητα αποτελεί ένα πολεμικό ανακοινωθέν» τόνισε στην παρέμβασή του ο Θ. Παφίλης σχολιάζοντας τους ευρωενωσιακούς στρατιωτικούς σχεδιασμούς. Οπως σημείωσε, στόχος της ΕΕ «είναι να υπάρξουν τέτοιες αποφάσεις, ώστε να αναδειχθεί σε ισχυρότερη ιμπεριαλιστική δύναμη για να μπορεί να πραγματοποιεί επεμβάσεις σε όλο τον κόσμο, διασφαλίζοντας τα συμφέροντά της».
Ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι «έχουμε μεγαλύτερη στρατιωτικοποίηση, αύξηση στρατιωτικών δαπανών. Συνολικά αυτό που αναζητείται είναι πώς θα γίνει πιο αποτελεσματική η φονική δολοφονική μηχανή της ΕΕ», ενώ σημείωσε ότι «τα τελευταία χρόνια η ΕΕ έχει κάνει 24 στρατιωτικές επεμβάσεις, σε τρεις ηπείρους, έχει στρατιωτικές αποστολές στις οποίες συμμετείχαν 80.000 άτομα και αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη πάνω από 20 αποστολές, της ΕΕ σε ολόκληρο τον κόσμο».
Ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις κάτω από την «ομπρέλα»...
Ο Θ. Παφίλης, στην τοποθέτηση ανέδειξε ταυτόχρονα τις αντιθέσεις που υπάρχουν μέσα στους κόλπους της ΕΕ και σημείωσε: «Η ΕΕ είναι μια ένωση κρατών, μέσα σε ένα διαφορετικό επίπεδο ανάπτυξης και με διαφορετική ισχύ. Είναι κοροϊδία απέναντι στους λαούς, πέρα από τη ριζική διαφωνία που έχουμε εμείς να λες ότι θα υπάρξει μια ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική, η οποία θα εκφράζει όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς. Ολοι προσπαθούν να αξιοποιήσουν την ευρωπαϊκή ομπρέλα, αλλά η κάθε ιμπεριαλιστική χώρα για λογαριασμό της και για κάθε τμήμα του κεφαλαίου».
Ο βουλευτής του ΚΚΕ έφερε σαν παράδειγμα την αντίθεση της Βρετανίας στη συγκρότηση του ευρωστρατού και αναρωτήθηκε αν «η Γερμανία σαν ισχυρή και ταχύτατα αναπτυσσόμενη στρατιωτική δύναμη θα χορηγήσει τους δικούς της επιθετικούς στρατιωτικούς σχεδιασμούς μέσα στην ΕΕ».
Ο Θ. Παφίλης, τόνισε ότι ακριβώς μέσα στο πλέγμα των ανταγωνισμών μεταξύ των καπιταλιστικών κρατών της ΕΕ, η συγκεκριμένη έκθεση επιχειρεί να παρακάμψει την αρχή της ομοφωνίας μεταξύ των κρατών - μελών, «κυρίως στις αποφάσεις για επεμβάσεις». Οπως είπε, «επειδή δεν μπορεί να παρακαμφθεί σε επίπεδο Συμβουλίου Κορυφής, προωθείται ο μηχανισμός ενισχυμένης συνεργασίας». Στόχος είναι, τόνισε, «να μπορούν κάποια κράτη - μέλη να συμμαχούν στα πλαίσια της ΕΕ και να κάνουν επεμβάσεις για να μην υπάρχει καθυστέρηση».
Σε αυτήν την κατεύθυνση κινούνται και οι «προτροπές» της Εκθεσης «να προσαρμοστούν -ανεξάρτητα του εάν μπορεί να γίνει ή όχι- οι εθνικές δυνάμεις και τα εθνικά αμυντικά δόγματα στους υπέρτατους στόχους της ΕΕ, μέσω και της αύξησης των πολεμικών δαπανών». Δεν είναι τυχαίο, υπογράμμισε, ότι «η Εκθεση προσπαθεί να στοιχειοθετήσει, ότι αν η Ευρώπη δεν αυξήσει τις στρατιωτικές δαπάνες, τη συνεργασία κλπ, θα μειονεκτεί απέναντι στις ΗΠΑ και τον Καναδά».
Αναφερόμενος, ειδικότερα στην πολιτική της ΕΕ, σε ό,τι αφορά συνολικά τηστρατιωτική βιομηχανία των κρατών - μελών της σημείωσε: «Σε ό,τι αφορά το νότο της ΕΕ, στόχος είναι η συρρίκνωση των αμυντικών βιομηχανιών ή ιδιωτικοποίηση, ιδιαίτερα στη χώρα μας, ή στην καλύτερη περίπτωση να εργασθούν ως υπεργολάβοι. Υπάρχει και ένας ανταγωνισμός στα πλαίσια της ΕΕ. Επομένως το να συμφωνεί κάποιος με την Εκθεση, να την ψηφίζει στο Ευρωκοινοβούλιο και να έρχεται στην Ελλάδα να λέει ότι δίνει μάχη για να κρατηθούν αμυντικές βιομηχανίες, είναι τουλάχιστον αντιφατικό».
...και ομοφωνία στην αντιλαϊκή επίθεση
Ο Θ. Παφίλης ταυτόχρονα ξεκαθάρισε ότι «η ΕΕ και όλες οι συμφωνίες της σημειώνουν ότι βασικός πυλώνας της ασφάλειας της ΕΕ είναι το ΝΑΤΟ». Δεν μπορούμε, σημείωσε, «να ξεχωρίσουμε ΕΕ και ΝΑΤΟ σ' αυτόν τον τομέα, παρά τις αντιθέσεις που μπορεί να υπάρχουν. Ισα - ίσα θεωρείται σοβαρός πυλώνας και όλες οι προσπάθειες που γίνονται για να αποκτήσει η ΕΕ κάποιες στρατιωτικές δομές σε ορισμένους τομείς, δεν είναι για να έρθει σε αντίθεση με το ΝΑΤΟ, αλλά αντιθέτως για να βελτιώσει τη συνεργασία. Ολοι συμφωνούν στην επίθεση κατά των λαών, αλλά διαφωνούν ως προς το μοίρασμα της λείας».
Ο βουλευτής του ΚΚΕ ανέδειξε επίσης τις ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ που σπέρνει αυταπάτες για το ρόλο της ΕΕ: «Τι περίμεναν από μια ιμπεριαλιστική ένωση αυτοί που έλεγαν ότι η ΕΕ δεν κάνει φιλειρηνική πολιτική; ...Περίμεναν να κάνει διαφορετική πολιτική; Υπάρχει ακόμα και τώρα αυταπάτη ότι μπορεί να μεταλλαχθεί; Δεν μπορεί κανείς να πει σήμερα ότι δε γνωρίζει, γιατί υπάρχουν ποτάμια αίματος και άπειρες επεμβάσεις, στις οποίες αναφέρθηκα προηγουμένως».


2. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ
3. Συµπεράσµατα του Συµβουλίου σχετικά µε την ανάπτυξη στρατιωτικών 


1 σχόλιο:

 1. Το ζήτημα για το στρατιωτικό μανιφέστο της Ε.Ε το βρήκα στον σημερινό Ρίζο.

  Θέλω γι αυτό να εγγράψω κι εγώ ένα θέμα στην ημερήσια διάταξη των μπλογκς και του ΦΒ:

  - ποιός είναι πιο χοτ για κομμουνιστής ο Πιτσιρίκος ή ο Χαραλαμπόπουλος;

  Παραλλαγή του θέματος:

  - η στοχοποίηση του Ρίζου λόγω Μπογιό γίνεται για να μην διαβάζει ΚΑΝΕΙΣ Ριζοσπάστη και να μας κάνετε τα μυαλά ξινισμένο αφρόγαλο με την "επιλεκτική" θεματολογία των Unfollow και λοιπών μέσων;

  Περί αυτού πρόκειται; Για περαιτέρω φίμωση του μοναδικού εντύπου που μας ενημερώνει;

  ΑπάντησηΔιαγραφή