Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.

Ζοζέ Σαραμάγκου

2.11.13

Εκποιήσεις σπιτιών...σύντομα κοντά σας - Πανέτοιμοι οι κατασταλτικοί μηχανισμοί για "τυχόν εξεγέρσεις"..

Αποκαλυπτική η χθεσινή μεσημβρινή εκπομπή του ΡΙΚ "Από μέρα σε μέρα". Φιλοξένησε τόσο τον κ. Γ. Χαραλάμπους, όσο και τον Υπουργό Άμυνας κ. Φ.Φωτίου οι οποίοι μας έθεσαν το πλαίσιο τόσο των εκποιήσεων κατοικιών ( αναγκαίες και μαζικές ) όσο και του τρόπου καταστολής τυχόν αντιδράσεων και εξεγέρσεων εκ μέρους του κόσμου. Πανέτοιμο το Κυπριακό Κράτος σαν αστακός μπροστά στη "έκτακτη κρίση" τόσο για όσους επιχειρήσουν να αντιδράσουν όσο και για την αντιμετώπιση του προβλήματος των χιλιάδων αστέγων που έρχονται - δεν ξέρω αν προμηθεύτηκε με αντίσκηνα το Υπουργείο Άμυνας -

Πλήρης και αντικειμενική ενημέρωση...τί άλλο χρειάζεται μια δημοκρατία;...



”Αναπόφευκτο κακό οι εκποιήσεις”
Ορατός όσο ποτέ άλλοτε, αλλά και πολύ κοντά, είναι πλέον ο κίνδυνος
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αναμένεται να κυμανθούν πέραν του 40% του χαρτοφυλακίου των τραπεζών
Ο Γ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ εκτιμά πως η ψήφιση νομοσχεδίου για προστασία της πρώτης κατοικίας δεν θα βοηθούσε την όλη κατάσταση
Ορατός όσο ποτέ άλλοτε φαντάζει πλέον ο κίνδυνος, ακόμη και μαζικών εκποιήσεων περιουσιών, αφού ο ολοένα και αυξανόμενος αριθμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων πνίγει στην κυριολεξία τράπεζες και δανειολήπτες. Προς την κατεύθυνση αυτή, μάλιστα, το κράτος έχει αποστείλει σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη (τράπεζες και Σύνδεσμο Προστασίας Δανειοληπτών) επιστολές μέσω των οποίων ζητεί τις θέσεις τους για την τροποποίηση του υφιστάμενου νόμου για τις εκποιήσεις,ώστε να παρέχεται η εξουσία στις τράπεζες να προχωρούν από μόνες τους σε εκποιήσεις.
Την ίδια ώρα, το Υπουργείο Δικαιοσύνης ζήτησε και εξασφάλισε την αποδέσμευση για πρόσληψη έξι δικαστών, οι οποίοι θα ασχολούνται με την εκδίκαση υποθέσεων εκποίησης περιουσιών, με στόχο να περιοριστεί ο χρόνος εξέτασής τους στο ελάχιστο, όπως προνοείται, άλλωστε, και στο μνημόνιο συναντίληψης μεταξύ Κυβέρνησης και Τρόικας.

Ξεπερνούν το 40%
Μιλώντας στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι» [βίντεο], το μέλος της Ανεξάρτητης Επιτροπής για το μέλλον των Τραπεζών, Γιώργος Χαραλάμπους [τι εστί ανεξάρτητη επιτροπή: ο Γιώργος Χαραλάμπους διετέλεσε για πολλά χρόνια Ανώτερος Γενικός διευθυντής της Τράπεζας Κύπρου και είναι επίσης ''Member of the Board of Directors of several financial institutions (Investment Banking, Factoring, Leasing, Life Insurance)''] , τόνισε πως με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αναμένεται να κυμανθούν πέραν του 40% του χαρτοφυλακίου των τραπεζών και συνεπώς δεν μπορεί να αποκλείσει κανένας το ενδεχόμενο των εκποιήσεων περιουσιών. «Εάν νομίζουμε ότι αυτά τα δάνεια θα μπορέσουν να τύχουν χειρισμού χωρίς να προκαλέσουμε πόνο, κάνουμε μεγάλο λάθος», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως κάποια από τα συγκεκριμένα δάνεια θα τακτοποιηθούν με μια επέκταση της περιόδου αποπληρωμής τους στα πλαίσια και της σχετικής οδηγίας της Κεντρικής Τράπεζας.
Όμως, πρόσθεσε, για περιπτώσεις όπου κάποιοι έχασαν τις δουλειές τους και δεν έχουν εισοδήματα, είτε σε περιπτώσεις που έχουν υπερδανειστεί για καταναλωτικούς σκοπούς και για να φτιάξουν πανάκριβα σπίτια, τα πράγματα θα είναι δύσκολα. «Για όλους αυτούς, όπου το δάνειο είναι μεγάλο και δεν μπορούν να το εξυπηρετήσουν, δυστυχώς δεν υπάρχει άλλη λύση παρά να εξεταστεί το ενδεχόμενο σταδιακής εκποίησης», εξήγησε περαιτέρω ο κ. Χαραλάμπους.

Η προστασία της πρώτης κατοικίας

Σύμφωνα, εξάλλου, με το μέλος της Ανεξάρτητης Επιτροπής για το μέλλον των Τραπεζών, η ψήφιση νομοσχεδίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας δεν θα βοηθούσε την όλη κατάσταση, αφού, όπως εξήγησε, εάν αυτές οι περιπτώσεις είναι πολλές, τότε σημαίνει ότι οι τράπεζες δεν θα εισπράττουν τόκους, άρα δεν θα έχουν έσοδα, άρα η ζημιογόνα πορεία τους θα συνεχιστεί. «Αυτήν τη στιγμή για την Τράπεζα Κύπρου υπάρχει ένα μαξιλαράκι δύο χρόνων. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε παράταση στις ζημιές», είπε, προσθέτοντας ότι τελικά θα οδηγούμασταν σε νέα κουρέματα και ενδεχόμενα κατάρρευσης των τραπεζών.
«Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι οι τράπεζες δεν ανήκουν πλέον στους κεφαλαιοκράτες αλλά στους καταθέτες που κουρεύτηκαν και πλέον είναι μέτοχοι [συγκεκριμένα στο βίντεο λέει ότι τράπεζες ανήκουν στον απλό καταθέτη]. Αν σώσουμε τους πρώτους, σημαίνει ότι θα πλήξουμε ξανά άλλον κόσμο [στο βίντεο λέει ''απλό κοσμάκη'', ναι ο απλός κοσμάκης που έχει καταθέσεις άνω των 100 000]», εξήγησε, προσθέτοντας ότι δεν θα αποφύγουμε τον οδυνηρό δρόμο κάποιων εκποιήσεων. Καταλήγοντας ο κ. Χαραλάμπους, διερωτήθηκε κατά πόσον η πλευρά μας θα έπρεπε να ζητήσει κάποια διευθέτηση από την Τρόικα στην περίπτωση που αυτές οι υποθέσεις δεν είναι πολλές, παρόλο που εξέφρασε την άποψη ότι δεν είναι πολύ σίγουρος κατά πόσον κάτι τέτοιο είναι ρεαλιστικό.

Νομοθεσία για επίσπευση

ΣΕ ΜΙΑΝ άλλη εξέλιξη, κατόπιν πληροφόρησης της «Σ» για την αποστολή επιστολών σε τράπεζες ώστε να εκφράσουν τις απόψεις για τη νέα νομοθεσία που πρέπει να ψηφιστεί μέχρι το τέλος του χρόνου, για επίσπευση των διαδικασιών εκποίησης περιουσιών, επικοινωνήσαμε με τον Αναπληρωτή Διευθυντή του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, Βάσο Πετρίδη. Σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη, στόχος της τροποποίησης του νόμου είναι να δοθεί η δυνατότητα στον ιδιωτικό τομέα και δη στις τράπεζες να προχωρούν σε εκποιήσεις ενυπόθηκων περιουσιών. [...]





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου