Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.

Ζοζέ Σαραμάγκου

5.6.13

Μήπως πάμε προς γενική κατάργηση / "επανεξέταση" των Συλλογικών Συμβάσεων;Καθόλου ευοίωνες δεν φαίνεται να είναι οι προβλέψεις σε ό,τι αφορά την ανεργία στην Κύπρο, καθώς με βάση και τα στοιχεία της Eurostat η ανεργία το Μάιο του 2013 κυμαίνεται στο 15,6%, με τους άνεργους να ανέρχονται στις 71.000, την ώρα που σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας Αντρέα Φακοντή προβλέπεται και περαιτέρω αύξηση της ανεργίας.

Ενθαρρυντικά ωστόσο φαίνεται να είναι τα στοιχεία που προκύπτουν από το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν οι άνεργοι για συμμετοχή στα Σχέδια του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων αλλά και οι προοπτικές σε σχέση με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε τομείς που σχετίζονται με την ανόρυξη του φυσικού αερίου.

Ζητήματα που έχουν να κάνουν με την προσπάθεια για αντιμετώπιση της ανεργίας συζητήθηκαν τη Δευτέρα στη συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας παρουσία και της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτας Αιμιλιανίδου.
Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής ο Πρόεδρος της Αντρέας Φακοντής ανέφερε, σε σχέση με τις προσπάθειες της Κυβέρνησης για αντιμετώπιση της ανεργίας, ότι έχει επιδειχθεί αρκετό ενδιαφέρον για το σχέδιο απόκτησης εργασιακής πείρας καθώς 3.726 πτυχιούχοι έχουν υποβάλει αίτηση για συμμετοχή στο σχέδιο ενώ παράλληλα έχουν διατεθεί 2.519 θέσεις εργασίας από τις οποίες οι 1.203 από τον ιδιωτικό τομέα και 1.316 από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Ο κ. Φακοντής είπε ότι σύμφωνα με την ενημέρωση στην οποία προέβη η Υπουργός Εργασίας, θα γίνει μεταφορά κονδυλίων από άλλα σχέδια έτσι ώστε να καλυφθούν περισσότερες θέσεις εργασίας.

Σε ό,τι αφορά τη συμπερίληψη της ελληνικής γλώσσας ως απαραίτητο προσόν για εργοδότηση σε τομείς των υπηρεσιών και άλλων συναφών κλάδων, ο Πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε πως για το θέμα διεξήχθη συγκεκριμένη μελέτη από την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού και πως με βάση τη μελέτη υπάρχει δυνατότητα εισαγωγής της ελληνικής γλώσσας σε κάποια επαγγέλματα. «Θα ξεκινήσει κοινωνικός  διάλογος και επίσης ο ΚΟΤ θα ξεκινήσει διάλογο με τον ξενοδοχειακό και τουριστικό τομέα σε μια προσπάθεια όλοι μας να συμβάλουμε στην εισαγωγή της ελληνικής γλώσσας σε κάποια επαγγέλματα» ανέφερε, προσθέτοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα βοηθούσε αφενός στον περιορισμό της ανεργίας στους Κύπριους και αφετέρου στην καλύτερη εξυπηρέτηση των τουριστών.

Σε ό,τι αφορά τα πρότυπα επαγγελματικά προσόντα, ο κ. Φακοντής είπε ότι και εδώ υπήρξε κάποια πρόοδος καθώς έχουν ετοιμαστεί 70 σχέδια και έχουν ήδη αδειοδοτηθεί 33 εξεταστικά κέντρα για τον ξενοδοχειακό τομέα και την επισιτιστική βιομηχανία ενώ έχουν υποβληθεί άλλες 20 αιτήσεις για εξεταστικά κέντρα για την οικοδομική βιομηχανία και άλλες 20 αιτήσεις για εξεταστικά κέντρα για τον τομέα του λιανικού και χονδρικού εμπορίου.

Είπε πως θέση της Επιτροπής αλλά και των άλλων συμβαλλομένων είναι πως θα πρέπει να υπάρξει τροποποίηση της νομοθεσίας έτσι ώστε να είναι υποχρεωτικό να πληρούνται τα επαγγελματικά προσόντα έτσι ώστε να υπάρξει ενδιαφέρον από τους εργαζομένους να αποκτήσουν τα προσόντα αλλά και υποχρέωση από τους εργοδότες να προσλαμβάνουν επαγγελματίες.

Σε σχέση με την πάταξη της αδήλωτης και παράνομης εργασίας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής είπε ότι η Κυβέρνηση θα ετοιμάσει σύντομα νέο νομοσχέδιο για να γίνουν ακόμη πιο αποτρεπτικές οι ποινές, εισάγοντας το αυτόφωρο αδίκημα ή ακόμα και το κλείσιμο επιχειρήσεων.

Είπε ακόμη ότι αποφασίστηκε όπως συζητηθεί σε επίπεδο κοινωνικών εταίρων ένα έκτακτο σχέδιο διάρκειας 2 ετών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στον εργασιακό τομέα.

Ανέφερε τέλος σε σχέση με τα δημόσια βοηθήματα σε αλλοδαπούς ότι η Υπουργός Εργασίας ενημέρωσε την Επιτροπή ότι η Κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί διαφοροποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας για το επίδομα αιτητών πολιτικού ασύλου, διαφοροποίηση, η οποία, όπως είπε ο κ. Φακοντής, κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Ανέφερε πως οι τροποποιήσεις έχουν σαν βάση το νομοσχέδιο που ετοίμασε η προηγούμενη κυβέρνηση για εκσυγχρονισμό του δημόσιου βοηθήματος με εισαγωγή των κουπονιών για σίτιση και ένδυση. Σημείωσε πως η διαφοροποίηση που υπάρχει είναι σε ό,τι αφορά την καταβολή του ενοικίου, απευθείας στον ιδιοκτήτη του υποστατικού που ενοικιάζει ο αλλοδαπός ο οποίος σε χρήμα θα λαμβάνει πλέον 173 ευρώ.
Πρόσθεσε πως με βάση το νομοσχέδιο αυτοί οι οποίοι θα λαμβάνουν βοήθημα θα είναι υποχρεωμένοι να εργαστούν σε κοινοτική εργασία και πως στην περίπτωση που αρνηθούν το επίδομα θα διακόπτεται.


πηγή: ΚΥΠΕ/Παρατηρητήριο Εργασίας και Ταξικών ΣχέσεωνΤο Γενικό Συμβούλιο της ΣΕΚ κάλεσε τον υπουργό Οικονομικών να συγκαλέσει τάχιστα τη Συμβουλευτική Οικονομική Επιτροπή για ευρεία συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων ανάμεσα στους κοινωνικούς εταίρους των προβλημάτων και των προοπτικών που παρουσιάζει η κυπριακή οικονομία, καθώς επίσης και για τη συζήτηση του τρόπου της παραπέρα διαχείρισης του Μνημονίου.

Με απόφασή του, το Γενικό Συμβούλιο της ΣΕΚ, το οποίο συνήλθε χθες σε τακτική συνεδρία, ζητά επίσης εντατικοποίηση του κοινωνικού διαλόγου για εξεύρεση λύσης στο θέμα της ρύθμισης της αγοράς εργασίας για να αποτρέπεται ο αθέμιτος ανταγωνισμός, με αιχμή την εκμετάλλευση κοινοτικών ως φθηνού εργατικού δυναμικού σε βάρος των Κυπρίων.

Προς την κατεύθυνση αυτή, αναφέρει, θα πρέπει να προωθηθεί τάχιστα η απόφαση του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος για ψήφιση εφαρμοστικής νομοθεσίας που αφορά την Ίση Μεταχείριση στην Εργασία και τη νομοθετική ρύθμιση των Συλλογικών Συμβάσεων.
Το Γενικό Συμβούλιο της ΣΕΚ ζητά ακόμα επέκταση της περιόδου παροχής του ανεργιακού επιδόματος από έξι σε εννέα μήνες, καθώς και ταχύτερη καταβολή των ωφελημάτων του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ανεργιακό, πλεονασμός κ.λ.π]).

Εκφράζει έντονη ανησυχία για τη συνεχή αύξηση της ανεργίας και παράλληλα χαιρετίζει την εξαγγελία συγκεκριμένων κυβερνητικών σχεδίων που στοχεύουν στον περιορισμό του προβλήματος.

Την ίδια ώρα καλεί το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας να ασκήσει αποτελεσματικό έλεγχο για την εφαρμογή των διαφόρων νομοθεσιών που θα συμβάλουν στην άμβλυνση του προβλήματος της ανεργίας.

Καλεί επίσης την κυβέρνηση να αντισταθεί στις λογικές των ιδιωτικοποιήσεων των κερδοφόρων Ημικρατικών Οργανισμών και να προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό του νομικού τους πλαισίου, καθώς και να διασφαλίσει τα Ταμεία Προνοίας και Συντάξεων που ήταν κατατεθειμένα στην Τράπεζα Κύπρου και στη Λαϊκή, καθορίζοντας συγκεκριμένη, διάφανη και υλοποιήσιμη πολιτική.

πηγή: ΦιλελεύθεροςΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου