Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.

Ζοζέ Σαραμάγκου

27.6.13

Βρετανία: Ποιος «γλίτωσε από το χείλος της χρεοκοπίας» άραγε; ( να μας πει και ο Φακοντής )


Τα «καλά» νέα (κατά τα λεγόμενα πάντα του υπουργού Οικονομικών της Βρετανίας George Osborne) είναι ότι η Βρετανία σώθηκε από το χείλος της χρεοκοπίας. Τα κακά - και στην ουσία μόνα πραγματικά - νέα είναι ότι η κυβέρνηση της Βρετανίας ανακοίνωσε περαιτέρωπερικοπές για το 2015-16,νέα μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας που θα φτωχοποιήσουν ακόμη περισσότερο την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, αλλά θα ενισχύσουν την ίδια ώρα τις δημόσιες δαπάνες για έργα υποδομών και οδοποιίας, από τα οποία θα ωφεληθούν πρωτίστως τα μονοπώλια και οι κατασκευαστικές... Η πολυπόθητη λοιπόν για τα βρετανικά μονοπώλια ανάπτυξη, εάν έρθει, θα γίνει πάνω στα συντρίμμια της ζωής εκατομμυρίων εργαζομένων και φτωχών ανθρώπων.
Συγκεκριμένα: Οι «απαραίτητες» περικοπές που ανακοίνωσε ο Osborne είναι ύψους 11,5 δισ. βρετανικές λίρες και πλήττουν περισσότερο την Πρόνοια. Εισάγεται για πρώτη φορά στα πλαίσια του προϋπολογισμού όριο στο χρηματικό ποσό για επιδόματα, συμπεριλαμβανομένων και των επιδομάτων για ΑμεΑ.
Εισάγονται και άλλα καινούρια μέτρα. Για παράδειγμα, για το επίδομα ανεργίας, για το οποίο μάλιστα οι άνεργοι θα είναι υποχρεωμένοι να παρουσιάζονται κάθε βδομάδα στον αντίστοιχο ΟΑΕΔ αντί για μια στις 2 βδομάδες (όπως ήταν έως τώρα) και να αποδεικνύουν ότι ...παραμένουν άνεργοι. Συσχετίζοντας μάλιστα με έντεχνο τρόπο η κυβέρνηση τα δεινά που βιώνουν οι Βρετανοί εργαζόμενοι με την ύπαρξη μεταναστών στη χώρα, εισάγει μέτρο για εκμάθηση της βρετανικής γλώσσας ως όρο για να πάρει κάποιος το επίδομα.
Οι περικοπές κατά 9,5% στον προϋπολογισμό για εργασιακά και συντάξεις σημαίνουν ανάμεσα στα άλλα όριο στην ετήσια αύξηση μισθών, όπως και κατάργηση των αυξήσεων στο Δημόσιο. Περικοπές 10% προβλέπονται και για την τοπική διοίκηση.
Φυσικά, ό,τι μπορεί να ευνοήσει το μεγάλο κεφάλαιο δεν υπάρχει λόγος να περικοπεί. Για παράδειγμα, αυξάνεται η χρηματοδότηση για τα προγράμματα μαθητείας που προσφέρουν απλόχερα πολύ φθηνούς ή και τζάμπα εργαζόμενους στις επιχειρήσεις.
Όλα αυτά βέβαια έρχονται σε συνέχεια της παράδοσης του τομέα της υγείας στους ιδιώτες, του φόρου της κρεβατοκάμαρας, των εφαρμοσμένων  μέτρων για περικοπές στα επιδόματα κλπ. Υλοποιούνται ενώ και στοιχεία της αστικής στατιστικής δείχνουν ότι 1 στους 5 εργαζόμενους παίρνει λιγότερο από αυτό που οι ίδιοι έχουν υπολογίσει σαν «μισθό επιβίωσης» (το «αστρονομικό» ποσό των 800 βρετανικών λιρών το μήνα, καθαρά). Η ανεργία, η μερική απασχόληση, η κακοπληρωσιά και  η εντατικοποίηση της δουλειάς είναι κανόνας για την εργατική τάξη της Βρετανίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρσι οι Βρετανοί εργαζόμενοι δούλεψαν 2 δισ. ώρες απλήρωτες υπερωρίες (ισοδυναμεί με 1 εκατ. θέσεις εργασίας).
Ένα είναι σίγουρο ότι ο καπιταλισμός δεν μπορεί να δώσει διέξοδο στις λαϊκές ανάγκες σε καμία χώρα, με καμία κυβέρνηση και με κανένα μείγμα διαχείρισής του. Και αυτό αποδεικνύεται και στηχωρίς μνημόνιο και με εθνικό νόμισμα καπιταλιστική Βρετανία... Δείχνοντας παράλληλα ότι η λύση για το λαό είναι μόνο η εργατική εξουσία.


Bonus: Βρείτε τις διαφορές με το πιο πάνω...

Ανεργία – 3 Αιτίες και 13 Μέτρα


Η ανεργία είναι σύμφυτο του καπιταλιστικού συστήματος και σε περιόδους οικονομικής κρίσης αυτή αυξάνεται. Στην Κύπρο, με την απότομη συρρίκνωση της κατασκευαστικής και τουριστικής βιομηχανίας μειώθηκαν απότομα τα έσοδα του κράτους και αυξήθηκε η ανεργία με αποτέλεσμα το Σεπτέμβριο αυτή να ανέλθει στο 12,2%. Οι εργαζόμενοι, παρόλο που είναι οι τελευταίοι που ευθύνονται για την οικονομική κρίση, είναι οι πρώτοι που πληρώνουν το τίμημα της.

Οι βασικές αιτίες που προκάλεσαν τα πρωτοφανή ποσοστά ανεργίας στην Κύπρο είναι:
1.    Η ύφεση της κυπριακής οικονομίας και η αδυναμία της να δημιουργήσει θέσεις εργασίας ίσες με τον αριθμό των ατόμων που ζητούν και μπορούν να εργαστούν, φαινόμενο που επικρατεί σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες λόγω της πρωτοφανούς σε μέγεθος κρίσης και του δόγματος λιτότητας που ακολουθείται για έξοδο από αυτή.
2.    Η απελευθέρωση της αγοράς εργασίας με την ένταξη μας στην Ε.Ε. και η κινητικότητα που επιβάλλεται σε αυτή με αποτέλεσμα οι κοινοτικοί εργαζόμενοι στην Κύπρο να ξεπερνούν τις 100,000. Αναλογικά, ως Κύπρος έχουμε τα υψηλότερα ποσοστά απασχόλησης κοινοτικών εργαζομένων στην Ε.Ε. Σ΄ αυτό έχει συμβάλει και το γεγονός ότι στην προενταξιακή περίοδο (Διακυβέρνηση Γλαύκου Κληρίδη) δεν διεκδικήσαμε να τεθεί έλεγχος στην εισαγωγή κοινοτικών στην Κύπρο, όπως επίσης, στην περίοδο των ψηλών ρυθμών ανάπτυξης δεν λήφθηκαν τα κατάλληλα μέτρα και δεν συστάθηκαν οι αναγκαίοι μηχανισμοί για αποτροπή φαινομένων dumping και ανταγωνισμού μεταξύ των εργαζομένων.
3.    Η μεγάλη έκθεση των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα και η μεγάλη ζημιά που έχουν υποστεί που δημιουργεί σημαντική αδυναμία δανειοδότησης των κυπριακών επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να εκτελέσουν έργα ανάπτυξης, πολλά από τα οποία είναι και αδειοδοτημένα. Αυτό με τη σειρά του προκαλεί αλυσιδωτά σοβαρά προβλήματα στην κυπριακή αγορά, όπως απολύσεις εργαζομένων και αδυναμία δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.
Παρόλο που η αντιπολίτευση, στο βωμό των πολιτικών σκοπιμοτήτων, ασκεί έντονη κριτική στην Κυβέρνηση ότι δεν πήρε μέτρα για αντιμετώπιση της ανεργίας και τόνωση της ανάπτυξης που θα δημιουργούσε νέες θέσεις εργασίας, η αλήθεια είναι ότι η Κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια έχει καταβάλει και συνεχίζει να καταβάλλει τιτάνιες προσπάθειες για να περιορίσει το μέγεθος του προβλήματος με σωρεία αποφάσεων και μέτρων που στοχεύουν στην ανάπτυξη, στην ενίσχυση της απασχόλησης, στην δημοσιονομική εξυγίανση της κυπριακής οικονομίας και στη μείωση της ανεργίας.  
Για αποτελεσματική αντιμετώπιση της ανεργίας, ως ΑΚΕΛ στοχεύουμε στα εξής 10 μέτρα:
  1. Προώθηση νέου πακέτου με στοχευμένα μέτρα για ώθηση της ανάπτυξης και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
  2. Σύσταση νέων Σχεδίων Στήριξης της Απασχόλησης και ενθάρρυνση της νεανικής επιχειρηματικότητας.
  3. Εξεύρεση τρόπων και μέτρων που θα περιορίσουν την μαζική έλευση κοινοτικών εργαζομένων. Ως πρώτη προτεραιότητα είναι η εισαγωγή της ελληνικής γλώσσας ως υποχρεωτικό προσόν για συγκεκριμένα επαγγέλματα. 
  4. Εντατικοποίηση της εκστρατείας για πάταξη της παράνομης και αδήλωτης εργασίας.
  5. Εφαρμογή της νομοθετικής ρύθμισης για υποχρέωση των εργοδοτών να δηλώνουν την εργοδότηση νέων εργαζομένων από την πρώτη μέρα.
  6. Εγκαθίδρυση και λειτουργία συστήματος πιστοποίησης επαγγελματικών προσόντων.
  7. Εφαρμογή της σημαντικής απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου που προνοεί ότι οι επιχειρηματίες που αναλαμβάνουν έργα του Δημοσίου έχουν υποχρέωση να απευθύνονται στις Δημόσιες Υπηρεσίες Απασχόλησης για εξασφάλιση άνεργου προσωπικού για όλες τις νέες θέσεις που προκύπτουν.
  8. Εισαγωγή μορατόριουμ στην παραχώρηση αδειών αλλοδαπών.
  9. Να δοθεί έμφαση στον τομέα της Έρευνας και της Ενέργειας και παροχής κινήτρων σε ερευνητικά κέντρα για να εργοδοτήσουν νέους με αυξημένα ακαδημαϊκά προσόντα που σήμερα είναι άνεργοι.
  10. Επιδότηση στην απασχόληση αντί του θεσμού της αναστολής εργασιών στην Ξενοδοχειακή Βιομηχανία για να παραμένουν ανοικτά τα ξενοδοχεία όλο το χρόνο.  
  11. Σύνδεση του εκπαιδευτικού μας συστήματος με την αγορά εργασίας, ώστε να μην παράγουμε άνεργους επιστήμονες, καθώς και αναβάθμιση του θεσμού του επαγγελματικού προσανατολισμού και της επαγγελματικής αγωγής των νέων μας και στροφή τους προς νέα επαγγέλματα.
  12. Παροχή κινήτρων για προσέλκυση νέων ξένων επενδύσεων στην Κύπρο.
  13. Νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα στον εκάστοτε Υπουργό Εργασίας, να επεκτείνει με διάταγμα, την εφαρμογή της συλλογικής σύμβασης ενός κλάδου και να καθιστά την εφαρμογή της υποχρεωτική για αποφυγή του αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ «εισαγόμενου φθηνού εργατικού δυναμικού» και Κυπρίων εργαζομένων.


Αντρέας Φακοντής, βουλευτής ΑΚΕΛ, Πρόεδρος Επιτροπής Εργασίας της Βουλής

πηγή: ΑΚΕΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου