Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.

Ζοζέ Σαραμάγκου

24.1.12

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ




Η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στην Οικοδομική Βιομηχανία της Επαρχίας Λευκωσίας , που συνήλθε σήμερα 24.01.2012 στο Οίκημα της ΠΕΟ Λευκωσίας, αφού ενημερώθηκε για την απόρριψη από μέρους της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών της Μεσολαβητικής Πρότασης του Υπουργείου Εργασίας για ανανέωση της Συλλογικής Σύμβασης και για διευθέτηση των εκκρεμούντων ζητημάτων στην Οικοδομική, την εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί ανάμεσα στους εργαζόμενους, λόγω των εξόφθαλμων παραβιάσεων των Συλλογικών Συμβάσεων από πολλούς εργοδότες, που δραστηριοποιούνται στην Οικοδομική βιομηχανία και τους συναφείς κλάδους και τις πρόσφατες αποφάσεις διαφόρων Εργοδοτικών Συνδέσμων στους κλάδους των κατασκευών, για μη παραχώρηση της Τιμαριθμικής αύξησης και των γενικών αυξήσεων προς τους εργαζόμενους που εργοδοτούν, αποφάσισε τα πιο κάτω:

Την προκήρυξη εικοσιτετράωρης (24) προειδοποιητικής απεργίας, σαν πρώτο μέτρο αντίδρασης, έναντι των απαράδεκτων μεθοδεύσεων των εργοδοτών και να εξουσιοδοτήσει τα Διοικητικά Συμβούλια των Συντεχνιών Οικοδόμων, για επέκταση των μέτρων, όποτε το θεωρήσουν αναγκαίο. 


Να καταγγείλει και δημόσια την ηγεσία της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου και να την καλέσει να κάνει αποδεκτή την πρόταση του Υπουργείου Εργασίας, γιατί με την απόρριψη της Μεσολαβητικής Πρότασης του Υπουργείου Εργασίας, για διευθέτηση των εκκρεμούντων ζητημάτων στην Οικοδομική, οδηγεί τα πράγματα στα άκρα, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την Κυπριακή Κοινωνία.

Να μην αποδεκτεί τις πρόσφατες μονομερείς αποφάσεις της ΟΣΕΟΚ και του Συνδέσμου Κατασκευαστών Ετοίμου Σκυροδέματος ,για μη παραχώρηση τιμαριθμικής αύξησης για το 2012, γιατί προήλθαν χωρίς καμιά διαβούλευση με την Εργατική πλευρά και παραβιάζουν απροκάλυπτα τις Συλλογικές Συμβάσεις και τον Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων.

Να απευθυνθεί στους εργοδότες της Οικοδομικής Βιομηχανίας και των Συναφών Κλάδων και να τους καλέσει, να σταματήσουν να απολύουν εργαζόμενους με μακρόχρονη υπηρεσία στην Βιομηχανία και προς αντικατάσταση τους να προσλαμβάνουν εργαζόμενους από άλλες χώρες, με εξευτελιστικά μεροκάματα και όρους εργασίας.

Να καταδικάσει την απαράδεκτη στάση μεγάλης μερίδας εργοδοτών, να παραβιάζουν κατάφωρα τις Συλλογικές Συμβάσεις και τις Εργατικές Νομοθεσίες, με αποτέλεσμα να δημιουργούν στις εργασιακές σχέσεις καθεστώς μεσαίωνα.

Να καταδικάσει ανεπιφύλακτα τους ψιθύρους, που αφήνει σκόπιμα να διαρρέουν, η ηγεσία της ΟΣΕΟΚ για δήθεν μη ισχύ της Συλλογικής Σύμβασης του κλάδου, επειδή έχει περάσει ένα χρόνος από την λήξη της και να αναφέρουν ότι αυτή η συμπεριφορά δείχνει και τις πραγματικές προθέσεις τους, για κατάργηση της Συλλογικής Σύμβασης του κλάδου και την εισαγωγή αναρχίας στις Εργασιακές Σχέσεις, παραβλέποντας τις συνέπειες που θα υπάρξουν.

Να αναφέρει ότι το Μνημόνιο για την Οικοδομική ,τότε και μόνο θα τύχει εφαρμογής, όταν όλα τα στοιχεία που το συνθέτουν, θα μπορούσαν να εφαρμοστούν στην πράξη για να διατηρηθούν έτσι οι ισορροπίες.

Να κάνει έκκληση στην Ολομέλεια της Βουλής, να ψηφίσει την τροποποίηση του Περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νόμου, που αφορά την υποχρέωση του εργοδότη, να δηλώνει τον εργοδοτούμενο από την πρώτη στιγμή πρόσληψης, γιατί μόνο έτσι θα καταπολεμηθεί η Αδήλωτη Εργασία. 


Να απαιτήσει όπως εξευρεθεί κατόπιν συζήτησης, μεταξύ Συντεχνιών ΟΣΕΟΚ και Κυβέρνησης, πρακτικός τρόπος ελέγχου των νεοεισερχομένων στην Βιομηχανία, με στόχο την έκδοση ειδικής ταυτότητας σε αυτούς. Βασικές προϋποθέσεις για το πιο πάνω, να αποτελούν τα επαγγελματικά προσόντα του νεοεισερχόμενου, η γνώση της Ελληνικής γλώσσας και η ταχύρυθμη εκπαίδευση, σε ζητήματα ασφάλειας και υγείας.

Να δηλώσει ότι ,με στόχο την καταπολέμηση της ανεργίας ,σε όλα τα έργα του Δημοσίου που εκτελούν εργολάβοι ή και άλλοι Εργοδότες, να υπάρχει στους σχετικούς όρους, ειδική πρόνοια για πρόσληψη ανέργων κατά προτεραιότητα, όταν θα υπάρχει ανάγκη πρόσληψης προσωπικού.

Να απαιτήσει να διαφοροποιηθεί ο τρόπος κατακύρωσης των προσφορών στα έργα του Δημοσίου, με στόχο οι προσφορές να κατακυρώνονται, λαμβάνοντας υπόψη διάφορους παράγοντες και όχι μόνο την πιο χαμηλή τιμή προσφοράς, π.χ. να λαμβάνεται υπόψη το πόσο κοντά στην πραγματικότητα, είναι οι τιμές μονάδος που περιέχονται σε μια προσφορά, καθώς επίσης και το κοινωνικό πρόσωπο των προσφοροδοτών.

Να καλέσει την Κυβέρνηση ,να υλοποιήσει στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τους Προϋπολογισμούς Ανάπτυξης και να συζητήσει και να εφαρμόσει πρακτικές, για χρησιμοποίηση της ανάπτυξης ,σαν εργαλείου για μείωση της ανεργίας.

Να απευθυνθεί στην Κυπριακή κοινή γνώμη και στους Κύπριους εργαζόμενους ειδικότερα και να ζητήσει την συμπαράσταση τους, στον δίκαιο αγώνα που άρχισαν οι εργαζόμενοι στην Οικοδομική Βιομηχανία και τους Συναφείς Κλάδους, για να σταματήσει επιτέλους, η απροκάλυπτη επίθεση των εργοδοτών ,ενάντια στους εργαζόμενους.

Τα Διοικητικά Συμβούλια των Συντεχνιών Οικοδόμων , εκφράζουν την λύπη τους για την πορεία που έχουν πάρει τα πράγματα, αλλά είναι βέβαια ότι, ο κάθε Κύπριος εργαζόμενος αντιλαμβάνεται την δύσκολη θέση που μας έχουν φέρει κάποιοι και ότι η μόνη επιλογή που έχουμε αυτή την στιγμή, είναι να αντιδράσουμε άμεσα και δυναμικά, προτού να είναι αργά για όλους.

2 σχόλια:

  1. Σαν να αρκήσαμεν λλίον πολλά για τέθκοιες αποφάσεις κοπέλλια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εννε μονον εμεις που αρκήσαμεν. Εν παντού που αρκήσαν..

    ΑπάντησηΔιαγραφή