Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.

Ζοζέ Σαραμάγκου

5.12.11

Κλειδαριά

Ξύπνησε στις 5.30π.μ όπως κάθε πρωί. Ήπιε ένα καφέ σκέτο. Δεν έφαγε τίποτα. Μπήκε στο αυτοκίνητό του και ξεκίνησε για τη δουλειά. Στις 6 παρά 7 βρισκόταν εκεί. Χαιρέτησε το φύλακα και ανέβηκε με τα πόδια τις σκάλες. Έβγαλε τα κλειδιά για να ανοίξει την πόρτα του γραφείου του.
Τότε είδε πως όλη η προηγούμενη ιστορία της ζωής του 40 και τόσα χρόνια δεν ταίριαζαν στην κλειδαριά. Κάποιος την είχε από το προηγούμενο βράδυ αλλάξει. Υπήρξε γ.γ των εργατών και κανένας δρόμος δεν ονομάστηκε προς τιμήν του παρά την πρόταση της πολιτείας στον οίκο που άλλοτε στεγαζόταν το γραφείο του, εκείνο το γραφείο που στέγαζε τα συμφέροντα της τάξη που τιμητικά εκπροσωπούσε.

Έκτοτε, το γραφείο παραμένει κλειστό.

10 σχόλια:

  1. Αλληγορία, συμβολισμός ή πραγματικότητα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η συνειδητοποίηση εν μιάλη υπόθεση, η προδοσία μιαλλύττερη ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι γρίφοι και τα ασαφή αποφθέγματα ουδέποτε μου άρεσαν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ούτε σε μένα. αντίθετα σε μενα αρεσε παντα η ευθύνη και η αλήθεια στο φως. αλλά μου αρέσει και η εγκράτεια και η οπτική στο μέλλον. είμαι ατομο που φιλτράρει παρά να ξεβιδώνει τη μηχανή για να δει τα συστατικά της.

    είναι θέμα "ειδικότητας", σόρυ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τα ξεβιδώματα εν δουλειά των μηχανικών! Είναι κι αυτό «θέμα «ειδικότητας»! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. οι μηχανικοί είναι σημαντικοί για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού μετά την επανασταση! ως τότε δώστε λλιον παμο, μεν σουξουλάτε συνέχεια, τζαι πιέτε κανένα μοχίτο! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αν μας (ξανα)καλέσετε!
    Άκουσα πως υπάρχει προτίμηση στις μπύρες τελευταίως!!!:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. μοχίτος την μεθεπομενη τετάρτη στο γνωστό μέρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή