Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.

Ζοζέ Σαραμάγκου

11.12.11

Τραγουδάκι για την αριστερά

αυτοσαρκαστικό χειραφετητικό άσμα. αφιερωμένο και στην Ομόνοια :)

8 σχόλια:

  1. Οϊ πως παρακολουθω πολλα τα της μαππας τουτες τες εποχες, αλλα αφου εσιει τζαι δαμαι πολλα ριαλια απο οτι φαινεται που τα στοιχηματα - που την δευτερη κατηυγορια του πρωταθληματος μας μεχρι τα ευρωπαικα αμολυντα [ταχα μου]- αρκεψα να εστιαζω νακκον παραπανω..
    ειπαμεν οικονομικη κριση με στοιχεια τζογου...

    Ηταν τζαι το κειμενο του Μαριου Θρασυβουλου που φαινεται οτι επιασεν καλην οπτικη...
    Οποτε στην κουβεντα εχτες λαλει μου ενας παρεας μου "εχουν χαζιν οι αποελιστες. αφηκαν την ομονοια χωρις προπονητη, τζαι με 10 παικτες, τζαι καμνουν τζαι χαρουες οτι ενικησαν."
    Εσιει στοιχειο αστειου οτι τζαι να πεις..:)

    Υστερα ακουσα τζαι τον προεδρο του αποελ, να λαλει οτι ηταν "δικαιη" νικη. Ε καλα κυριε ερωτοκριτου μου, ουλλη η κυπρος ειδεν την ομαδα σου να ανατρεπει το σκορ αμα η αλλη επαιζεν με ενα παιτκη πιο λλιον τζαι τουτο λαλεις το "δικαιο";..
    Ασσιολιλε..
    Ε τζαι γιατι δηλαδη να παιζει με 10 παικτες η αλλη ομαδα - γιατι οϊ με 9; Αφου εν δικαιο να παιζετε με 11 εσεις τζαι 10 οι αλλοι, γιατι οϊ 11 εσεις τζαι 9 οι αλλοι;..ασε που αμα βαλεις τζαι τον διαιτητη [που εν εφαρμοσεν σε εσας τον ιδιο κανονισμο για την αποβολη] επαιζετε 12 με 10..
    τελος παντων..:)
    αντιληψεις περι δικαιου..

    ελπιζω οτι αναγκαστηκε να τα πει, διοτι τζαι πολλοι οπαδοι του αποελ εκαταλαβαν οτι εν αξιζε σε ομαδα που το παιζει ευρωπαικη να νικα παιζωντας με παραπανω παικτη..
    τζηνοι θα εκαταλαβαν οτι η διατυπωση που εταιρκαζεν [που τα κλισε που λαλουν υστερα που την μαππα] ηταν το "ισως η ισοπαλια να ηταν πιο δικαιο αποτελεσμα"..
    Εμοιαζεν πολλα το γερημο με πριν 5 χρονια με τον χαπεσιη...:)
    Τζαι ουλλοι τουτοι που φκαλουν στατιστικα στες εφημεριδες, ατε να δουμε αν θα μας πουν ποσες φορες στατιστικα τα τελευταια χρονια, επαιζεν το αποελ με 10 παικτες την ομονοια..η ακυρωσαν του γκολ αλα χαπεσιη..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ούτε εγώ τα παρακολουθώ. κάποτε ήμασταν άξιοι να σταθούμε θκυο ώρες έξω που το τσιρειο να θωρούμεν το ματς που μια τρυπα πάνω στη πόρτα.
    ύστερα επαραέγινε κατανάλωση το θέμα. σίζον τικετ, ακριβό χόμπυ, επαγγελματίες με αδρά συμβόλαια τζαι χουλιγκανισμός. δηλαδή άλλος ενας αντι-κοινωνικός χώρος θεάματος τζαι ανόητης σπατάλης μάλλον.

    κάποτε ήταν σημείο συνευρεσης το γήπεδο. τωρά εν σημείο αποσύνθεσης μάλλον τζαι μέρος του γενικότερου τζόγου τζαι παραγωγής σκανδάλων για το λαίμαργο κοινό που θέλει ειδήσεις για να διοχετευει την υπερσυσσώρευση αδρεναλίνης.

    ο Μαριος έδωσεν όντως μιαν άλλη οπτική,που εμπερικλείει τζαι μιαν αλλοτινή αντίληψη για το άθλημα απο την οπτική του φιλάθλου που για να είμαι ειλικρινής αγνοούσα ότι υπάρχει.

    δεν ξέρω αν οποτεδήποτε θα ξαναεπιστρεψει το άθλημα ως κοινωνικό γεγονος όπως ήταν παλιά.

    μαλλον η κρίση θα οδηγήσει τζαι τουτον τον τομέα σε φάσεις παρακμής παρά γκολ τζαι οπωσδήποτε η δεξιά θα διεκδικήσει με λύσσα πλέον τη διαχείριση του αθλήματος.

    βλέπεις σε κάθε θέμα μας επροέκυψεν η δεξιά ως δικαιουχος. μιλούν μας για τους μισθους των φτωχών πλεον λες τζαι εν τζείνοι που εξασφαλίσαν τουτους τους μισθούς τζαι μιλούν μας τζαι για λαϊκά αθλήματα.

    δεν ξέρω πως θα προχωρήσει η ομόνοια. πάντως ως ιστορικό σωματείο αναποφευκτα θα βρεθεί στο ματι του κυκλώνα με απώτερο σκοπό τη διάλυση της.

    σαν να διευρύνεται μια μανία να εξαφανιστεί οτιδηποτε εσιει αριστερή γενεαλογία τζαι να επανακαθοριστεί ο κοινωνικός χάρτης με εντελώς άλλον κοινωνικό πρόσωπο.

    η δεξιά θέλει τζαι την κορυφή του πλούτου θέλει τζαι τον χώρο στα λαϊκά στρώματα πλέον. πανηγεμονία. να ξεχάσουμε το "ομονοια - λαός - πρωτάθλημα" να το κάμουμε "αποελ - λαός - πρωτάθλημα".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οϊ ρε φιλεναδα..σαν να εβαρησεν παραπανω που το κανονικο το μισοοφκιερο ποτηρι της απαισιοδοξιας παρα το μισογεματο της προοπτικης..:)
    Κατι εξερεν ο βασιλης μιχαληιδης με το "νιν που τρωει την γη"..τζαι εν καταλαβει οτι εν τζηνο "τρωεται τζαι κατελιεται"..

    Κατι μεινισκει στες κερκιδες νομιζω..
    Τζαι αμα δεις παιζουν διαφορα χρωματα οπως τα 100,000φκιορα Μαο..
    ιντα αν εσιει ομαδα που πρεπει να εσιει παραπανο οντως, εν η σαλαμινα που μια φορα που εστασεν να πιασειτο πρωταθλημα την δεκαετια του 60, το παρακρατος της κοπ εκοψεν τζαι εραψεν να φκαλει τους γνωστους..
    οποτε τζαι η κερκιδα μεινισκει..τζαι το γινατι μεν ακουεις..

    αμα ας πουμε ακουεις τζαι ευαισθησια που μερικους για τον πλουτο τζαι τους φτωχους, εν τζαι υποχωρηση του αππωματος μεν το ξηχανεις..:)
    Αναγκαζονται..
    Αλλα τζηνα εν για αλλου..αλλο κειμενο..

    το 53 αναγκαστηκεν το κατεστημενο να δεχτει τον συμβιβασμο της επανενωσης των ποδοσφαιρικων ομοσπονδιων [εστω τζαι με δικο τους ελεγχο των διαιτητων], διοτι το πληθος ηταν στες αριστερες κερκιδες..
    τωρα βεβαια εσιει τζαι ξεπλυμα το σκηνικο..
    αλλα υπαρχει τζαι η αναγκη που εν "καταλιεται με το νιν"..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. εγώ ήξερα ότι κάτι ήθελες :)

    να μου πεις για το μισογεμάτο ποτήρι που κρατώ τελευταία!!
    αλλα δεν επρόσεξες που είπα για την οπτική του Μαριου που δεν ήξερα πως υπάρχει είπα, τζαι δεν είδες ότι το ποτήρι είναι μισογεμάτο! :)

    δεν φυγομαχούμε. αντίθετα ξερουμε πως όταν κηρύσσεται ενας πόλεμος ενδεχομενως εν μια ευκαιρία να αναθαρρήσουμε τζαι ισως να απολαυσουμε τζαι κάποια κομμαθκια που αντέξαν στο χρόνο. Κομμάθκια κάποιων στοιχείων ακόμα τζαι κοινωνικών αισθήσεων. εγω παραδεχομαι πως τα χρειαζομαι αυτά τα στοιχεία.

    ξέρεις πως έχω μιαν αδυναμία στην ιστορία του ποδοσφαίρου, οπότε ξέρεις πως μάλλον με χαροποιεί τζαι το ξύπνημα στους φιλάθλους.

    τωρά για την τρίτη παραγραφο είναι δαμε που διαφωνούμε πλήρως! :)

    η υποχώρηση του αππώματος, λεεις...όι εν υπάρχει καμιά υποχωρηση του αππώματος, υπάρχει μεταμόρφωση της διαδικασίας παραγωγής τζαι διασφάλισης κερδών.

    υπαρχει το αλεπουδένιο κλάμα του πλουτου για τους φτωχούς και η ταυτόχρονη υποχωρηση του φτωχού στες πιέσεις.

    πότε ειδες εσύ πλουτο να επιστρέφει κάτι που του εδωσες; κλαισιν για να μας πουν πως λυπουνται για τα μετρα τζαι πως ειναι προσωρινή η κατασταση. κλαισιν για τους φτωχούς που πρεπει να γινουν φτωχότεροι στο προτυπο του Γερμανού εργαζόμενου που ταχα οικειωθελώς εμειωσεν τις απολαβές του για το καλό της Γερμανίας, κλαισιν για την αναπτυξη που ταχα θα καμει φτωχοτερο τον φτωχό.

    είναι οι σιχαμερότεροι υποκριτές που όποια πλευρά τζαι αν το δεις.

    εγω εν δεχουμαι κανένα πλουσιο να μου παριστανει τον υποχωρούντα! εν θέμα αξιοπρέπειας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. το μισοοφκερο ποτήρι εννοουσα όι το μισογεμάτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. επίσης, σχετικά με το τελευταίο σημείο, αν θυμασαι μετα τη Μαρί φάση, τα παιδια της πλύστρας εθέσαν ενα ζήτημα. το δικαιωμα στα ερωτηματα.

    αν η δεξιά εφτασεν στο σημείο να κατηγορεί το σωματείο της Ομόνοιας για έμμισθους τρομοκρατες που συγκαλύπτουν τα φαινόμενα βίας στα γήπεδα, αν η δεξιά εφτασε στο σημείο να κατηγορεί μεχρι τζαι την Ομόνοια για σταλινισμό, πρεπει να ρωτήσουμε για ποιόν τελικό στόχο το κάμνει.

    πίσω που την σταλινοφοβία που διοχετευει η δεξια μέχρι και στα γήπεδα κρύβεται η γραμμή Σαρρή μπροστα στην ενδεχομενικότητα του κινδύνου να καταστούν αναγκαίες κάποιες κρατικοποιήσεις εξαιτίας της καταστασης με την κρίση του ευρώ.

    ο καφκάς για τον οποίο ξαφνικά άπαντες βλέπουν ακόμα τζαι πισω από τον Πουτιν, πισω που την Ομόνοια, πισω που το Λαϊκο καφεκοπτείο το φαντασμα του Στάλιν είναι η πολιτική γραμμή για τις ιδιωτικοποιήσεις την οποία θέλουν να πετύχουν.

    το τι σημαίνουν οι ιδιωτικοποιήσεις σε σχεση με τα κεκτημένα της εργατικής τάξεις ξερουμε.

    εφόσον ο κίνδυνος καταρρευσης της ευρωζωνης είναι κατι περαν από ορατός, το ντόπιο κεφάλαιο θα προσπαθήσει να μειώσει αυτόν τον κινδυνο προσφεροντας τη χωρα και τον πλουτο της στο πιατο της Γερμανίας.

    τιποτε δεν είναι τυχαίο. ουτε ο πολεμος στην Ομόνοια είναι τυχαίος και δεν οφείλεται σε κανενα τυφλό αντιαριστερό αισθημα.

    ειναι κομματι μιας συγκεκριμενη οικονομικής πολιτικής.

    τζαι ναι, επιμένω πως θέλουν "το λαό" μαζί τους, γιατί θέλουν την κοινωνική συναινεση για να παραδωσουν τη χωρα στο κεφάλαιο.

    εν θελουν ενα ισχυρό σωματείο που φτιαχνει σφυροδρεπανα πανω στην κερκίδα μεσα στα ποθκια τους. εν θεμα διεκδικησης μιας συναινεσης από τα κάτω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Disdaimona,ενδιαφέρουσα η κουβέντα σου με τον Linopampako.Νομίζω όμως ότι πιστώνεις με μια τετράγωνη λογική τη Δεξιά και το κεφάλαιο.Τους προσδίδεις τόσο μυαλό που προφανώς δεν διαθέτουν."Η δεξιά ως δικαιούχος...", κάπου λέεις.Ναι, κάπως έτσι συμπεριφέρονται σε όλα και στο ποδόσφαιρο φυσικά.Δεν είμαι σίγουρος αν το κάνουν συντονισμένα.Μάλλον σαν ενστικτώδικη συμπεριφορά μού φαίνεται.Όπως το Μαρί, έτσι και στο ποδόσφαιρο,τους ενώνουν πιο πολύ τα πάθη τους παρά η λογική τους.Γιατί δεν καταλαβαίνω πώς το κεφάλαιο να προτιμά την εξόντωση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ παρά την ελεγχόμενη παρουσία της στο χώρο και με ένα πρόεδρο εκατομμυριούχο,μέρος του συστήματος;Μισούν πρώτα και μετά σκέφτονται.Το κεφάλαιο στη Γερμανία και στη Ισπανία,στήριξε Χίτλερ και Φράγκο.Τόση ήταν η κατανόησή τους η πολιτική. Το ίδιο και εδώ.Τόσο η φιλελεύθερη δεξιά όσο και η λαική,έχουν πανομοιότυπη αντίληψη των πραγμάτων του ποδοσφαίρου και της αντιμετώπισης της ΟΜΟΝΟΙΑΣ αλλά και των άλλων αριστερών σωματείων.Κουβαλούν μιαν "αμπαλατοσύνη",όπου βλέπουν τους εαυτούς τους σαν τα αφεντικά και τους αριστερούς σαν τους μισταρκούς.Ο Αποελίστας,είτε είναι αστός, είτε είναι φτωχαδάκι,έχει ένα τσαμπουκά σε σχέση με τον αντίστοιχο Ομονοιάτη.Η ομάδα του ελέγχει τα πράγματα,την βοηθούν οι διαιτητές, την τιμωρούν πιο λίγο από ότι πρέπει κλπ.Έμαθε έτσι και τα θεωρεί κεκτημένα πλέον.Όπως στο Μαρί που έβγαλαν ένα απωθημένο μίσος για τον αριστερό που τόλμησε να γίνει Πρόεδρος,κάπως έτσι κάνουν και στο ποδόσφαιρο. Μην τολμήσει και καταφέρει κάτι η ΟΜΟΝΟΙΑ, αλλά πιο πολύ,μην γίνει λάθος υπέρ της ΟΜΟΝΟΙΑΣ,τότε θα γίνει χαμός...! Έτσι, δεν πολυπιστεύω σε συνειδητές ενέργειες "ψηλής λογικής",αλλά σε μια έκφραση οπισθοδρόμησης της Δεξιάς της Κύπρου στο σύνολό της.Μιλώ πάντα για τη συμπεριφορά και μόνο.
    Γιατί το άλλο σκέλος αφορά το ίδιο το ποδόσφαιρο και τις δομές του και εδώ, ναι,υπάρχει ζήτημα άμεσων
    συμφερόντων,οικονομικών,κοινωνικών,πολιτικών.Δεν είναι αντίστοιχο το σύστημα λειτουργίας του με το κρατικό, όπως εξελίκτηκε σήμερα.Το ποδόσφαιρο λειτουργεί σε καθαρά αντιδημοκρατικές βάσεις.Π.χ. η μειοψηφία δεν έχει λόγο στις αποφάσεις.Δεν έχει δικαστικά σώματα ανεξάρτητα(έστω με τους περιορισμούς τους) όπως έχουμε ως κράτος.Τα μέλη της Δικαστικής τα προτείνουν τα ... σωματεία(!) και κατά σύμπτωση τα περισσότερα είναι με το ΑΠΟΕΛ...Δηλαδή δικάζουν τα σωματεία άνθρωποι εγκαθετοι των σωματείων. Και άλλα πολλά φαιδρά που δεν είναι της ώρας.Από την ίδρυσή τους οι αθλητικές Ομοσπονδίες, πάντα ελέγχονταν από τη Δεξιά.Μισθοί,μίζες,κύρος, κοινωνική και πολιτική καταξίωση και άλλα πολλά.Τώρα στο ποδόσφαιρο μπήκαν πιο πολλά λεφτά,εταιρίες,ΜΜΕ κλπ.Ένα πλέγμα συμφερόντων ενώνει το παραδοσιακό κατεστημένο του ποδοσφαίρου με όλους τους νεοφανείς "υπηρέτες" του. Και εδώ, λειτουργούν σαν λύκοι που ξέρουν καλά πώς θα προστατεύσουν τη λεία τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεν ξέρω αν είναι με τετραγωνη λογική που χρεώνω τη δεξιά. Παντως η εμπειρία μου λέει πως δεν αφήνουν τίποτα να γίνει στη τύχη. Υπάρχει συντονισμός και υπάρχει και αλληλεγγύη όταν χρειάζεται να χτυπήσουν την αριστερά ή την Ομόνοια κ.λ.π.

    φυσικά εσύ τα ξέρεις παρα πολύ καλύτερα.

    από το επίπεδο των φιλαθλων νομίζω πως ουτε στο αποελ είναι μονοδιάστατα τα πράματα. ενα παραδειγμα ήταν η επίσκεψη του Γιωρκάτζη στο ΑΠΟΕΛ για προεκλογικούς λόγους, μια επίσκεψη για την οποία διαμαρτυρήθηκαν πολλοί αποελίστες.

    όσο αφορά όμως το πως οργανωνεται το κεφάλαιο γύρω από ότιδηποτε μπορεί να το ενδιαφέρει, θεωρώ πως υπάρχει και λογική και συντονισμός και συγκεκριμένη στρατηγική για το που θέλουν να οδηγήσουν τα πράγματα και για ποιούς ακριβώς λόγους.

    δεν είναι ανεξάρτητα τα δεξιά σωματεία από τις πολιτικές αποφάσεις των δεξιών κομμάτων.

    δεν πιστεύω πολύ στην τυχαιότητα και στην αθωότητα όπου υπάρχουν πολλά συμφέροντα και πολύ χρήμα.

    όσο για την κουβέντα με τον Λινοπάμπακο, πολλές φορές με βοήθησε να ξεμπλοκκάρω όταν η κατάσταση παραγίνεται σύνθετη τζαι εγώ...μαυρίζω. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή