Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.

Ζοζέ Σαραμάγκου

27.12.11

Ο Αντώνης Πολυδώρου επιβεβαιώνει τον κανόνα: ο καπιταλισμός βλάπτει σοβαρά τον εγκέφαλο

Χθες σε μια κυνική μου στιγμή, έλεγα σε φίλο πως αν είναι αναπόφευκτο ο καπιταλισμός να ξεπεράσει την συστημική κρίση, εν μέρει εκκαθαρίζοντας κομμάτι του πληθυσμού, ας κάνει εκκαθάριση στη βλακεία.

Εκεί έξω χιλιάδες μορφωμένοι, ταλαντούχοι και εξαίρετοι άνθρωποι είναι χωρίς δουλειές ή δουλεύουν κυριολεκτικά για ένα κομμάτι ψωμί. Άνθρωποι χρήσιμοι όχι μόνο για την κοινωνία άλλα και για την παραγωγικότητα και την ανάπτυξη.

Ο φίλος με απογοήτευσε λέγοντας μου να μην κάνω όνειρα τρελλά γιατί ο καπιταλισμός μόνο τους χρήσιμους εξολοθρεύει.

Τι έχει παράξει αυτό το σύστημα; Το δρόμο στην προσωπική επιτυχία εάν και εφόσον είσαι αφόρητα χαμηλής νοητικής στάθμης πρώτα και κύρια. Η χαμηλή νοητική στάθμη δεν κρίνεται καταρχήν από τα σωστά ή λανθασμένα συμπεράσματα κάποιου. Κρίνεται από αυτή καθαυτή τη λειτουργική ικανότητα  του εγκεφάλου του να παράξει συλλογισμούς πριν φτάσει στα συμπεράσματα.

Βέβαια σε άρθρα όπως αυτό του Αντώνη Πολυδώρου υπάρχει μια υποτιθέμενη συλλογιστική. Η συλλογιστική του λειτουργικά αναλφάβητου που γράφει και "αναλύει".

Οι λειτουργίες του εγκεφάλου στον καπιταλισμό οφείλουν να διασφαλίζουν το δρόμο της προσωπικής επιτυχίας δηλαδή το δρόμο της ενσωμάτωσης στη α-νοησία που τυγχάνει αναγνώρισης με περικεφαλαία δημοσιότητας. Ακούς και μπράβο που είσαι λειτουργικά αναλφάβητος.

Είναι ζήτημα ιδεολογίας; Είναι ζήτημα καταρχήν του συστήματος. Μεγαλωμένος στο σύστημα φτάνεις τα 20 και το μυαλό σου είναι γεμάτο μπούρδες. Αν είσαι τυχερός και μαζί με τις μπούρδες έχεις κάποιο άλλο "προσωπικό χάρτη παραδείγματος αντίληψης" μπορεί και να τη γλυτώσεις.

Αν όχι θα διαπρέψεις ως καύσιμη ύλη της πλήρους εγκεφαλικής μαλάκυνσης. Δε μιλάμε για διαφορετικότητα στη διαμόρφωση αντιλήψεων. Μιλάμε για εγκεφαλική παράλυση.

Πως αντιδράς στην α-νοησία; Είναι μια άλλη ερώτηση. Κάθεσαι και αναλύεις λέξη προς λέξη το μπουδρολογείν; Το προσπερνάς; Χαμογελάς και βάζεις το σταυρό σου που τη γλύτωσες; Οργίζεσαι; Στέλνεις μια επιστολή στην Καθημερινή ρωτώντας γιατί ο συγκεκριμένος πληρώνεται για να λέει α-νοησίες; Απλή απορία.

Πόσο τραγικό θα ήταν αν οι άνθρωποι αυτοί είχαν για μια στιγμή την ευκαιρία να αντιληφθούν τη στάθμη της νοητικής τους αχρηστίας. Πρόκειται για αχρηστία. Δεν πρόκειται για στάδιο εξέλιξης της νόησης. Είναι η νόηση χωρίς νόηση, η αυτοαναίρεση της σκέψης, το αποκεφαλισμένο σώμα που δεν ξέρει πως έχασε το κεφάλι του. Πρόκειται για επαχθές θέαμα αλλά ένα θέαμα ανίκανο να προκαλέσει τρόμο, είναι το παράγωγο της αχρηστίας του ίδιου του συστήματος. Είναι το ανθρωπολογικό πρόβλημα του συστήματος και είναι κομμάτι μιας  ντόπιας πολιτισμικής ντροπής.

Κανείς αξιοπρεπής άνθρωπος δεν θα έπρεπε να σπαταλά στιγμή ιδιαίτερα σε καιρούς τόσο δύσκολους με τις ντροπές του τόπου. Είναι πολλοί οι μορφωμένοι, οι χαρισματικοί,οι ταλαντούχοι,  οι εργατικοί, οι ευαίσθητοι, οι χρήσιμοι άνθρωποι εκεί έξω που χρειάζονται το χρόνο, τη σημασία, τη συμπαράσταση, την αναγνώριση και την αγάπη μας.

Ο Αντώνης Πολυδώρου επιβεβαιώνει τον κανόνα

7 σχόλια:

  1. Ω ρε συ δισδαιμόνα.
    Ήντα κατάντημα...
    Πραγματικά ο δημοσιογράφος πρεπει να εβίωσεν κάθετη πτώση i.q. οταν έγραφε τουντο κείμενο.

    Περεπιπτόντως η καθημερινή κόφκει και κείμενα που εν θιγουν την κυβέρνηση
    Δε και δαμε
    http://voniati.blogspot.com/2011/09/blog-post.html
    Tωρα εννα μου πεις εν το ξέραμε ηντα κουμάσια ένει?Ε ακομα μια αποδειξις

    Andreas

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συντροφισσα απορω γιατι θυμωνεις με αυτο το αρθροκαι αυτον τον δημοσιογραφο, οταν δεκαδες αρθρα της ιδιας λογικης δημοσιευονται καθημερινα στον τυπο
    μηπως δεν το γνωριζουμε οτι ο τυπος οπως και το συνολο σχεδον των ΜΜΕ προωθουν την λογικη του καπιταλισμου με στοχο να συγχισουν και να αποχαυνωσουν τον κοσμο ετσι ωστε να επιβαλουν την λογικη της εκμεταλλευσης και του συστηματος
    ο συγραφεας ομως εχει δικιο σε ενα σημειο
    οτι το Ακελ μεχρι σημμερα πολιτευοταν με ενα τροπο ευθυνοφοβικο και διπροσωπο. δηλαδη εβγαζε απο την μια δεξιες κυβερνησεις στην εξουσια αλλα αποστασιοποιοταν απο την πολιτικη τους.
    Οταν λεει ο αρθρογραφος οτι το Ακελ δεν μπορει να κυβερνησει εννοει δεν μπορει να κυβερνησει οπως τα συμφεροντα του κεφαλαιου επιτασσουν.
    Απο την πλευρα του εργατικου κινηματος ομως μπορει να μπει το ιδιο επιχειρημα.
    Το Ακελ αδυνατει να κυβερνησει με τροπο που να εκφραζει τα συμφεροντα των λαικων μαζων Το Ακελ
    εχει σημερα την ευκαιρια να ξεσκεπασει τον ρολο του κεφαλαιου αντι αυτου φυγομαχει ψυθιριζοντας οτι φταιει το συστημα αλλα εν μπορουμε να κανουμε τιποτα. την ιδια ωρα συμμετεχει ενεργα στην διασπαση του κινηματος σε ψηλομισθους και χαμιλομισθους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θυμώνω με την κακοποίηση της νοημοσύνης. Και ξεκαθάρισα πως αυτό δεν είναι θέμα ιδεολογίας. Πέρα από την ιδεολογία η εποχή παράγει νοητική αποβλάκωση. Αυτό είναι ένα ζήτημα με το οποίο οφείλουμε να ασχοληθούμε. Σκεφτόμουν χθες πως ένα από τα επείγοντα και ουσιαστικά ζητηματα θα ήταν το αίτημα και η απαίτηση να ενταχθεί επειγόντως το μάθημα της Λογικής απο το Δημοτικό στην εκπαίδευση!!!

    Δεν θα συμφωνήσω μαζί σου για τα "δίκαια" του άρθρου. Δηλαδή ποιά είναι τα δίκαια; Πως επειδή τα κομμουνιστικά κόμματα ιδρύθηκαν για να πολεμήσουν το σύστημα και άρα δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν καθ ολοκληρία τα συμφέροντα του συστήματος πρέπει να παραιτηθούν από το δικαίωμα να διεκδικούν την εξουσία;

    Ο Αντώνης Πολυδώρου μας προέκυψε ακροαριστερός δηλαδή; Μπα;

    Και αν όντως θεωρούν κάποιοι πως τα αριστερά κόμματα πρέπει να μην συμμετέχουν στην εξουσία, θα πρέπει να αντιπαραβάλουν και κάποια άλλη πολιτική προταση ως μέσο ή τρόπο ή μέθοδο διεξαγωγής ταξικού αγώνα εντός του καπιταλισμού.

    Τι ακριβώς προτείνει δηλαδή ο Πολυδώρου; Να καταργηθούν εντελώς τα κομμουνιστικά κόμματα ή να πάψουν να πολιτεύονται και να στήσουν αντάρτικα για να συνάδουν προς την εναντίωση τους στο σύστημα.

    Κρυπτοφασισμοί αλλού για όσους θέλουν να ξεμπερδεύουν μια και καλή με τον οργανωμένο αγώνα. όσες δυσκολίες ή αντιφάσεις και αν έχει αυτός ο αγώνας.

    Απολογητής του ακελ ουδεποτε ήμουν ή θα γίνω, αλλά έχω απέχθεια για τον κρυπτοφασισμό της εξυπνοβλακείας που προάγει και ο Πολυδώρου σ΄αυτό το άρθρο αλλά και πολλοί άλλοι ξεδιάντροποι που θέλουν το κεφάλι των εργαζομένων στο πιάτο αισχρολογόντας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν είναι το ΑΚΕΛ που τους ενοχλέι Προμηθέα. Είναι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις. Δες πως καταλήγει το άρθρο.

    Το ζητούμενο για τη δεξιά είναι να πάμε πίσω στην εποχή που οι εργαζόμενοι ήταν ιδιοκτησία του εργοδότη. Που ο εργοδότης αποφάσιζε ατομικά για το πως θα χειριστεί την οικονομία, για το αν και πόσα και πότε θα πληρώσει τους εργαζόμενους. στην εποχή που οι νόμοι καθορίζονταν αυστηρά και μόνο από το κεφάλαιο.

    αυτό είναι το ζητούμενο πίσω από τα αρθράκια για καθυστερημένα παιδάκια πως είναι αντιφατικό να είσαι αριστερό κόμμα και να μετέχεις στην εξουσία.

    ο νους τους μια χαρά κόφκει τουτες τες αντιφάσεις. τις αντιφάσεις του καπιταλισμού που γλύφουν γιατί εν τες κόφκει;!

    θέλουν ένα κόσμο στον οποίο θα κόφκει τζαι θα ράφκει το σύστημα στην ουσία.

    επειδή δεν είναι δογματικοί αυτοί είναι πραγματιστές λέει και σύγχρονοι! αμ δε! μεσαίωνας στο εργατικό δίκαιο λέγεται όσα προάγει ο Πολυδώρου. και μεσαίωνας στο εργατικό δίκαιο σημαίνει σκέτα νέτα ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. θα σου απαντισω με μια κυπριακη παροιμια
    "Ο σιηλλος τζαμαι που τρωει τζιαμαι λασσει"
    και αυτο υσχηει και για τους αρχισυντακες
    οχι μονο τους απλους συνταχτες
    Ο πολυδωρου ονειρευεται ενα Ακελ σοσιαλδημοκρατηκοποιημενο και αυτο ειναι το παραπονο του που ακομα δεν εχει σοσιαλδημοκρατικοποιηθει..... εντελως
    ομως το Ακελ για να εναντιωθει στο συστημα δεν ειναι απαραιτητο να προχωρησει σε ανταρτικο
    απλα θα επρεπε να ειχε την διαθεση την τολμη και την πολιτικη βουλιση να στηριχθει και να στιριξει εργατικους και λαϊκους αγωνες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Συμφωνούμε, αν και δεν θεωρώ το ζήτημα της στήριξης των εργατικών αγώνων ως ζήτημα τόλμης αλλά ως ζήτημα στρατηγικής.

    Μέχρι στιγμής η ΠΕΟ κρατά καλά, γι αυτό και τα αρθράκια αυτού του τύπου νομίζω. Επισης, έχουμε και τον ξαφνικό "πλουτισμό' της νήσου ελέω Φυσικού Αερίου.

    τώρα να δεις σκύλιασμα οι φυλλάδες,τα κόμματα και η αντιπολίτευση για την εξουσία...

    θα ζήσουμε στιγμές απείρου κάλλους μέχρι το ΄13.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. για να κρατισει μια συνδικαλιστικη οργανωση καλα σε τετοιες εποχες πρεπει να εχει και το καταλληλο πολιτικο στηριγμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή