Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.

Ζοζέ Σαραμάγκου

3.12.11

Διάσπαρτες εικόνες μιας μέρας


·         Οι εφημερίδες μικρών αγγελιών άρχισαν να γεμίζουν με αγγελίες αγοράς χρυσού. Πληροφορούμαι από «αγοραστή» πως στην ελλάδα τα κέρδη από την αγορά χρυσού στη μαύρη αγορά ανέρχονται μέχρι στιγμής στα 450 εκατομμύρια ευρώ. Μεγάλες ελπίδες και στη κύπρο για το παραεμπόριο. Τι κρίμα που τόσα χρόνια αγόραζα χαϊμαλιά! Δεν ξέρω αν οι κυρίες με τα χρυσά περιδέραια έχουν άμεση ανάγκη να ξεπουλήσουν.

·         Είναι ντιβέλοπερ. Οικογενειάρχης με δύο παιδιά. Τον ρωτώ πως πάνε οι δουλειές τώρα. Μου απαντά πως δεν πάνε. Είναι σκούρα τα πράγματα στην αγορά. Καπνίζει το πούρο του και παρά το γεγονός πως καθόμαστε σε κλειστό χώρο δε βγάζει το παλτό του, τύπου μάφια γκάι.  Όταν υπάρχει κρίση, με πληροφορεί, ο σωστός επιχειρηματίας μετρά πως θα έχει λιγότερη ζημιά. Δεν είναι καιρός για ανοίγματα. Ο ίδιος απέλυσε όλους τους υπαλλήλους και έκλεισε «το κατάστημα». Αποφάσισε πως για τα επόμενα τρία περίπου χρόνια θα μείνει εκτός αγοράς και ρίσκων. Διαθέτει 10 χιλιάδες ευρώ το μήνα για τα έξοδα της οικογένειας του. Για ποιό λόγο δούλευα εξάλλου, μου εξηγεί. Για τις κακές ώρες. Ας φάμε και λίγα από αυτά που κερδίσαμε. Μια ζωή είναι αυτή. Όταν περάσει η κρίση, βλέπουμε. Ως τότε, το φιλοσόφησα, μια ζωή στη δουλειά, καιρός να ξεκουραστούμε και λίγο.

·         Μετανάστης από τη Ρουμανία. Μου πήρε δυό βδομάδες να τολμήσω να του μιλήσω. Φοβερή μούρη που δεν αστειεύεται. Τι γίνεται στη χώρα σου, τον ρωτώ. Τί να γίνεται; Χάλια. Νοσταλγούμε τον Τσαουσέσκου. Ξέρω ήταν κακός πρόεδρος. Αλλά κι εμείς πήγαμε σαν ζώα στη σφαγή. Τώρα είναι αργά για τη χώρα μας. Κι εσείς εδώ χάλια. Όλοι οι κύπριοι κάτω των σαράντα είστε άχρηστοι. Μάθατε στα εύκολα. Δεν δουλεύετε και μετά κατηγορείτε εμάς πως δουλεύουμε για τα λίγα. Κάνω τρεις δουλειές γιατί ντρέπομαι να μου ζητήσουν τα παιδιά μου κάτι και να τους πω πως δεν έχω. Παίρνω δυόμιση χιλιάδες ευρώ το μήνα και κοιμάμαι δυό ώρες τη μέρα. Λυπάμαι τη γυναίκα μου που δεν τη βλέπω, αλλά τι να κάνουμε. Δουλεύω, δουλεύω και πάλι δεν φτάνουν. Εμείς δε μάθαμε στα εύκολα.

·         Μετανάστρια από την Αίγινα. Γύρω στα 60. Φιλόλογος. Δούλευε στην ιδιωτική εκπαίδευση ως καθηγήτρια σε όλη της τη ζωή. Τα τελευταία δύο χρόνια έκανε λάντζα. Ωράριο 12π.μ – 1.00π.μ. Ημερομίσθιο 15 ευρώ. Ήρθε στη κύπρο γιατί πεινάει λιγότερο. Τι να κάνουμε, δεν ξέρεις ποτέ η ζωή τι θα σου φέρει. Είστε καλοί άνθρωποι εσείς οι κύπριοι, χάρηκα που ήρθα και είμαι εδώ. Καπνίζει στριφτά και χαμογελάει. Ξέρει πως όλοι στο ίδιο καζάνι βράζουμε. Δε νοιώθει ντροπή που πλένει πιάτα. Μιλάει με νοσταλγία για τη διδασκαλία. Μιλάει σαν δύο πρόσωπα.

·         Βόλτα στη λήδρας. Ένα μπουλούκι μαυροντυμένων νέων που φωνάζουν συνθήματα. Είναι μαθητές και είναι οι σκάπουλοι. Η εξέγερση είναι εδώ φωνάζουν. Είναι σίγουροι πως είναι εδώ. Διάθεση νεανικής αδρεναλίνης. Ωραία εικόνα. Ταυτόχρονα μια λύπη. Απομακρύνομαι σκυφτή.

·         Κέντρο. Απόλυτη χριστουγεννιάτικη παρακμή. Ψεύτικα στολίδια και κλειστά καταστήματα. Πωλείται αέρας. Η ψευτιά στο τετράγωνο.

·         Εργάτης κύπριος. Οικογενειάρχης. Τρία παιδιά φοιτητές στην αθήνα. Τους νοικιάζει διαμέρισμα. Πέρσι πλήρωνε 450 ευρώ τώρα δίνει 220 για το ίδιο σπίτι. Πιστεύει πως για ολα φταίνε οι δημόσιοι και οι κινέζες μετανάστριες. Καλά ήταν που μας καθάριζαν τους κήπους αλλά η θέση τους είναι στις φάρμες. Έχουμε ανεργία και είναι ψέμα πως οι κύπριοι είναι σνομπ. Θέλουμε να πάρει μέτρα η κυβέρνηση. Να μπει όριο εργοδότησης. Σε κάθε δέκα εργαζόμενους ο ένας να είναι τουρκοκύπριος και ο άλλος κοινοτικός. Οι υπόλοιποι πρέπει να είναι κυπραίοι.

·         Πρώην πλούσιος σε κρίση. Φωνάζει για τους δασκάλους. Παίρνουν 1800 ευρώ το μήνα, το ξέρεις;! Κοιτάω έκπληκτη. Από πότε 1800 ευρώ το μήνα είναι άδικος πλουτισμός;!

·         Ύπνος χωρίς εφιάλτες.

·         Καφές

·         Απορία και διάθεση για καθολική φυγή.

13 σχόλια:

  1. DIS,

    «... διάθεση για καθολική φυγή» - Για να πας που; Αλλού είναι καλύτερα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. όχι, ζούμε λάιφ τη ρήση "ο καπιταλισμός είναι το χειρότερο σύστημα αν εξαιρέσεις όλα τα άλλα".

    ζούμε λάιφ, την αηδία του ωραιότερου δυνατού της πανηλιθιότητας και της παναθλιότητας.

    σε άλλη καθολική φυγή αναφέρομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σκεφτόμουν για εβδομάδες τώρα να κάμω ανάρτηση για το "αγοράζω χρυσαφικά" που γέμισε η Κύπρος...σημάδι των καιρών κι αυτό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ενας ωμός τζόγος ο οποίος έχει εξισώσει στην χωματερή μετοχές, ομόλογα, ανθρώπινα σώματα και τη μαφία.

    αυτός ειναι ο περιώνυμος καπιταλισμός.

    στο μεταξύ η κυρία νεοφιλελευθέρου πίνει το κοκτέιλ της αμέριμνη και διοργανώνει χριστουγεννιάτικα παζαράκια...το πότε θα ξεράσω παίζεται..

    μόνο η επαφή με τη "χωματερή" σου δίνει πλέον μια πρόσβαση στην αντικειμενική αλήθεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. θυμούμαι μια σκηνή από το ντοκυμαντέρ για τον Πετρόπουλο, οταν αποφάσισε πως ήθελε να μην ταφει αλλά να καεί και να ρίξουν τις στάχτες του στον υπονομο.

    πρέπει να μπεις στον υπόνομο για να αγαπήσεις την εργατική τάξη. πρεπει να δεις την καταντια της εργατικης τάξης ως έργο του καπιταλισμού. να δεις την εργατική τάξη που μπεκροπίννει, που στέκεται στες ουρές για τα sale, που φλερτάρει για φτηνό σεξ, που πάει οικογενειακώς στο ικεα, που χρεώνεται για ένα καινουριο mazda.

    να δεις την αυτούσια εικονα αυτου του συστήματος άλλα στο πρόσωπο του εργαζόμενου. όχι στο προσωπο του εξεγερμένου νέου αριστερού που θέλει να αυτονομηθεί σε μια γειτονιά.

    να δεις την καταστροφή της ταξικής συνείδησης στο υπογειο της κοινωνίας, στο θεμέλιο της κοινωνίας και να βρεις το δρόμο για μια εξέγερση σε τουτα τα λαϊκά στρώματα.

    αυτά είναι τα μαθήματα που πήρα εγώ από τον Λενιν..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Παιδιά όλα καλά, κομμουνιστές να μη γίνουμε, γιατί οι κομμουνιστές θέλουν να πάρουν την ιδιωτική περιουσία του κοσμάκη, κι έχω μάθει ότι θέλουν να κάνουν κακό και στους δημόσιους υπαλλήλους:

    "400.000 δάνεια αδυνατούν να αποπληρωθούν
    Ξεπερνούν τους 400.000 οι εργαζόμενοι που έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και από τις Τράπεζες. Άνω των 50.000 ευρώ το κατά κεφαλήν χρωστούμενο ποσό

    Όπως αναφέρει η "Ελευθεροτυπία", πολλοί από τους δανειολήπτες έχουν πάρει δάνεια, που φτάνουν και τις 200.000 ευρώ, ποσά που είναι αδύνατον να εξυπηρετηθούν από εκείνους που εντάσσονται σε συνταξιοδοτική διαθεσιμότητα, αλλά και απ' όλες τις κατηγορίες εργαζομένων που εντάσσονται στο ενιαίο μισθολόγιο και η μείωση των αποδοχών τους κυμαίνεται από 50 έως 70%.
    Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του Υπουργείου Οικονομικών, οι μισθοί των οποίων πλέον κυμαίνονται στα 1.200-1.600 ευρώ.
    Μεγάλο πρόβλημα επίσης αντιμετωπίζουν όσοι εργάζονται στον δημόσιο τομέα με συμβάσεις αορίστου χρόνου και είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ.
    Η συγκεκριμένη κατηγορία υπαλλήλων δανειοδοτήθηκε από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) με πολύ υψηλό επιτόκιο που φτάνει το 6% έναντι του τραπεζικού επιτοκίου που κυμαίνεται στο 4%.
    Στελέχη της Εθνικής Τράπεζας σημειώνουν, πως η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής με επιπλέον επιτόκια και η μεταφορά των υποχρεώσεων στους κληρονόμους οδηγούν στην αύξηση του οφειλόμενου ποσού. "Με τον τρόπο αυτό δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα. Το σημαντικότερο είναι η μείωση των επιτοκίων".
    Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, οι δημόσιοι υπάλληλοι ήταν μέχρι πρότινος οι καλύτεροι πελάτες των τραπεζών, ως εργαζόμενοι εγγυημένης απασχόλησης.
    Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών, οι 400.000 οφειλέτες χρωστούν για στεγαστικά δάνεια κατά μέσο όρο τουλάχιστον 50.000 ευρώ ο καθένας.
    Τα επισφαλή στεγαστικά δάνεια κυμαίνονται στο 10,5% του συνόλου που έχουν καθυστερήσει να πληρώσουν τρεις δόσεις. Το ποσοστό αυτό εκτιμούμε ότι θα αυξηθεί από δημοσίους υπαλλήλους λόγω του ενιαίου μισθολογίου.
    Όπως δηλώνει στην εφημερίδα στέλεχος της ΟΤΟΕ, σήμερα οι τράπεζες βρίσκονται μπροστά στο πρόβλημα της αποπληρωμής των δανείων από εργαζομένους με αρκετά υποτιμημένους μισθούς.
    Επίσης, για τις τράπεζες αναδεικνύεται ως ασφυκτικό το γεγονός ότι το ιδιωτικό χρέος φτάνει πλέον το 60%. Και αυτό οφείλεται στην πολιτική που ασκούσαν οι ελληνικές τράπεζες τα προηγούμενα χρόνια.
    Στηρίχτηκαν στην εμπορική αξία των ακινήτων με αποτέλεσμα να υπερτιμούν το ενέχυρο (κατοικία).
    Ετσι έδιναν δάνεια που έφταναν ακόμα και το 150% της αξίας του ακινήτου. Με τις σημερινές αξίες των ακινήτων (που πέφτουν διαρκώς) αυτά τα δάνεια δεν καλύπτονται. Το πρόβλημα οξύνεται με τα τελευταία δάνεια που είχαν δοθεί και δεν έχει αρχίσει καν η αποπληρωμή τους."
    http://news247.gr/oikonomia/oikonomika/400_000_daneia_adynatoun_na_apoplhrwthoun.1514716.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. http://www2.rizospastis.gr/page.do?publDate=2/12/2011&pageNo=10&direction=1

    Ο εργάτης ξεσηκώνεται. Ξεσηκώνεται στην Ελλάδα, θα ξεσηκωθεί στην Κύπρο. Δεν έχει άλλη επιλογή. Δεν έχει άλλο τρόπο απ' αυτόν.

    Ο μικροαστός που έμαθε να περιμένει τη σωτηρία από αλλού, ας μην περιμένει ότι θα κάθεται στον καναπέ και θα τον σώσει η εργατική τάξη.

    Η εργατική τάξη θα παλέψει πρώτιστα για τον εαυτό της, και όχι για τον μικροαστό που θέλει να μην προσφέρει το παραμικρό για την χειραφέτηση της κοινωνίας και απλά να επανακτήσει τα "κεκτημένα" του.

    Τα "κεκτημένα" του να τα ξεχάσει. Ή θα αγωνιστεί στο πλευρό του εργάτη, στηρίζοντας τον εργάτη, και σεβόμενος την ανάγκη υπέρβασης της "αυθόρμητης" συνείδησης από την ταξική ανάλυση και την στρατηγική, ή ΘΑ ΣΥΝΤΡΙΒΕΙ.

    Να το βάλουν όλοι καλά στο μυαλό τους αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ναι...η δική μου αγωνία ειναι τι θα απογίνουν τώρα τα σκυλιά ράτσας! γιατί εκτός από τα δάνεια ύψους 150% της αξίας των ακινήτων, που όπως γνωρίζεις είναι γεμάτη η κύπρος από άκρη σ΄ακρη, είναι και τα σκυλιά ρατσας που φυλάνε "τα ανακτορα" και που κάθε αξιοπρεπής κύπριος έχει γιατί πως να το κάνουμε, χωρίς σκυλί ράτσας δε λέει, πρέπει με κάτι να παιζουν και τα κυπριόπουλα...

    είναι θέμα παράδοσης βλέπεις και οι γονείς έπαιζαν με ζώα παλαιότερα στις μάντρες που είχαν στα χωριά τους...

    μαλλον δεν είναι η πιο φωτεινή μου μέρα η σημερινή..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Λόρδοι των προαστίων, έρχεται η λόρδα! You know λόρδα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. έρχεται η λόρδα.

    να σου πω μια ιστορία; έχω ένα φίλο μπατιρη που ζει από το ταμείο ανεργίας. είναι με το αποελ και παντα φοράει πορτοκαλί σώβρακο προς υπεράσπιση της ομάδας του. εννοείται ξέρει πως είμαι παλιοκομμούνι. όποτε με δει κατεβάζει λίγο το παντελόνι, μου δείχνει το πορτοκαλί σωβρακο και μου φωνάζει γιουχουουου...

    χτες κοροίδευε τους "λόρδους" που επεσαν σε καταθλιψη. εμείς μου λέει μια ζωή είμαστε μπατίρηδες, τι μας νοιάζει; ξερουμε να ζουμε φτωχά...γιουχουουου...

    καθε πρωι ακούει ανελλειπως λαζαρο μαυρο...

    μαυρο...όπως μάλλον είμαι εγώ σημερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλά, αυτά τα "εμείς δεν έχουμε ανάγκη, ήμασταν και πριν φτωχοι" τα έλεγαν και στην Ελλάδα πρόπερσι το καλοκαίρι. Είχα κάνει και ποστάκι σχετικό.

    Αλλά δεν τα λένε πλέον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Εδώ κάποιοι που είχαν κάνει τις "καβάτζες τους" και δεν είχαν "ανάγκη" τους "ηλίθιους" και "κάφρους" κομμουνιστές γράφουν σήμερα υπέρ της "δικτατορίας του προλεταριάτου" και δεν έχουν πάει ακόμα να περάσουν καμιά πέτρα στο λαιμό (έχει και η αυτοκριτική όρια, δεν τα πιάνει όλα).

    Έχει πολλά γυρίσματα ο καιρός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. καταλαβαίνεις πως απαντες μισούν την εργατική τάξη;

    καταλαβαίνεις πως όλοι θέλουν να "φεύγουν" με κάποιο τρόπο και να εκστασιάζονται θεωρητικώς και μεταφυσικώς και ποιητικώς και αυτοκαθιστικώς;

    ποιά δικτατορία του προλεταριάτου; εδώ όλοι θέλουν να εξαληφθεί η εργατική ταξη. ειναι ντροπιαστικό να έρχεσαι σε επαφη με την εργατική τάξη, δεν το ξέρεις; η εργατική τάξη πίνει ακατασχέτως, τρώει σε ταβέρνες, βλέπει πρωιναδικα και δεν κατέχει γρι για το τι είπε η ψαγμένη θεωρία της αυτονόμισης.

    βαριεται ο άνθρωπος την εργατική τάξη, δεν εξιτάρεται πως να στο πω!

    εχει πολλά γυρίσματα ο καιρός αμα είσαι κοντα στο καιρό και εκεί που καιει το κάρβουνο.

    ευχαριστώ για την ενθάρρυνση. να μένεις κοντά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή