Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.

Ζοζέ Σαραμάγκου

23.2.12

Τι μπορεί να στοιχίσει μια λάθος φωτογραφία κάτω από το λάθος κείμενο

Καταγγελία Ενάντια στην εφημερίδα "Φιλελεύθερος" για αναπαραγωγή ρατσιστικών στερεοτύπων και μισαλλοδοξία



Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας

Πρόεδρο Επιτροπής Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας
Λευκωσία

22 Φεβρουαρίου 2012

Αξιότιμε κύριε
Παρακαλώ όπως διερευνήσετε το πιο κάτω δημοσίευμα. Καταγγέλλω την εφημερίδα Φιλελεύθερος για τη πιο κάτω δημοσιοποίηση, και ιδιαίτερα με την φωτογραφία [δίπλα] με τις χειροπέδες για συσχετισμό αλλοδαπών με το έγκλημα και την αναπαραγωγή τους ρατσιστικού στερεοτύπου, κατά παράβαση των κατευθυντήριων γραμμών της Αρχής κατά του Ρατσισμού 2010 και του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας για του ΜΜΕ. Από κάτω από τη φωτογραφία υπάρχει η λεζάντα που γραφει τα εξής: "Η Αστυνομία θα «πακετάρει» ακόμα και εκείνους τους αλλοδαπούς που εμπλέκονται σε σοβαρές τροχαίες παραβάσεις (φωτ. αρχείου)".

Στο γενικότερο κλίμα ρατσιστικής μισαλλοδοξίας και ξενοφοβίας δημοσιεύματα σαν και αυτό, ιδιαίτερα με τον τρόπο με τον οποίο απεικονίζεται το ζήτημα, συμβάλλουν στην δημιουργία και επιδείνωση του αρνητικού κλίματος σε βάρος των μεταναστών.

Με εκτίμηση,

Δρ. Νίκος Τριμικλινιώτης

Η σχετική δημοσιοποίηση μπορεί να ανεβρεθεί στο http://www.philenews.com/el-gr/Eidiseis-Kypros/22/96005

πηγή: The Trim

6 σχόλια:

  1. http://www.youtube.com/watch?v=D9Ihs241zeg

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ακόμα μια ενδιαφέρουσα και σχετική είδηση για την αθέμιτη χρήση φωτογραφιών, αυτή τη φορά στο ίντερνετ.

    http://www.alterthess.gr/content/fotorepoter-stamatame-tin-kalypsi-thematon-toy-propo-kai-tis-elas

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να πουμε πως ο Νόμος της Αρχής κατά των διακρίσεων ο οποίος ψηφίστηκε και ισχύει στη χώρα μας - για καλή μας τύχη - αφορά υποθέσεις διακρίσεων λόγω: φυλής, κοινότητας, γλώσσας, χρώματος, θρησκείας, πολιτικών ή άλλων πεποιθήσεων, εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τζιαι φύλου συμπεθθεράαααα! Τζιαι γενετήσιου προσανατολισμού. Αν αθθυμούμαι καλά τζιαι φυσικής κατάστασης (σε περίπτωση αναπηρίας). Τζιαι εν ο νόμος που εξετάζει με αντιστροφήν του βάρους απόδειξης. Δηλαδή εν χρειάζεται το θύμα να αποδείξει ότι εδιακρίθηκεν, αλλά ο δύτης ότι εν το έκαμεν. Τζιαι πιάννει τζιαι παρενόχλησην τζιαι εκφοβισμόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Α σουπερ πληροφορίες!

    Ειδικά επί της διαδικασίας. Ότι δηλαδή αυτός που λογοδοτεί είναι ο θυτης χωρίς να πρεπει να αποδείξει το θυμα ότι υπηρξε θύμα περα από την καταγγελία.

    Ωραία, ωραία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή