Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.

Ζοζέ Σαραμάγκου

20.12.11

Είναι ο Οπορτουνισμός, ηλίθιε!


Ο όρος Καιροσκοπισμός, ή οπορτουνισμός (οππορτουνισμός), εκ του αγγλικού όρου, είναι κοινωνικός και περισσότερο πολιτικός όρος που σχετίζεται με περιστάσεις και όχι με τον μετεωρολογικό καιρό. Με τη χρήση του όρου αυτού χαρακτηρίζεται κυρίως σκωπτικά η τακτική των πολιτικών κομμάτων κατά την οποία, στη πράξη, ακολουθείται κάποια υπέρ του δέοντος προσαρμογή, ή αναπροσαρμογή θέσεων επί των θεωρητικών αρχών τους κατά αναφυόμενες περιστάσεις, σε βάρος πάντα των πάγιων ιδεολογιών τους.
Ειδικότερα η χρήση της έννοιας αυτής υπερβαίνει σε βαθμό ή ξεφεύγει από τη λελογισμένη, ή καλώς εννοούμενη, (και πολλές φορές απαραίτητη), προσαρμογή στην αντικειμενική πραγματικότητα, υπέρ των αρχών. Με τον καιροσκοπισμό συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, υποδουλώνεται η ιδεολογία έναντι κάποιας σκοπιμότητας, σε βάρος των πάγιων αρχών.
Γενικότερα όμως ο καιροσκοπισμός απαντάται ως συνειδητή συμπεριφορά και από πρόσωπα, ομάδες και οργανώσεις σε όλους σχεδόν τους χώρους μιας κοινωνίας. Αυτό έχει ως συνέπεια η συμπεριφορά αυτή να εξετάζεται ιδιαίτερα εκτός από την πολιτική και από την κοινωνιολογία, τη ψυχολογία, την εξελικτική βιολογία, την οικονομία, κ.ά. επιστήμες, όπου σε ορισμένες των περιπτώσεων αναλύεται ως θεμιτή συμπεριφορά και σε άλλες ως αθέμιτη, μέχρι και ανήθικη.
Κατ΄ επέκταση καιροσκόπος χαρακτηρίζεται οποιοσδήποτε που εκμεταλλευόμενος μία κατάσταση ενεργεί προς ίδιο όφελος. Σημειώνεται ότι καιροσκόποι λέγονται επίσης, (και που δεν πρέπει να συγχέονται), και εκείνοι των οποίων τα επαγγέλματα επηρεάζονται άμεσα από τα καιρικά φαινόμενα, με συνέπεια να παρακολουθούν τον καιρό, (καιροσκοπία), για να πράξουν ανάλογα, όπως π.χ. γεωργοί, ψαράδες, κτίστες, κ.λπ.

11 σχόλια:

  1. «Κατ’ επέκταση καιροσκόπος χαρακτηρίζεται οποιοσδήποτε που εκμεταλλευόμενος μία κατάσταση ενεργεί προς ίδιο όφελος.» --- ΆΡΕΣΕ ΜΟΥ ΤΟΎΤΟΝ!!! [Αλλά δεν θα αποκαλύψω τους συνειρμούς μου, για να μεν ξανανοίξω τον ασκό του Αιόλου]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανευ, απλές κουβέντες!

    Πόλεμο στο ΔΗΣΥ και πόλεμο στην πασυδυ ταυτόχρονα ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ!

    ο πόλεμος στην πασυδυ εξυπηρετεί το ΔΗΣΥ όσο αριστεροί και αν το παίζουμε! εν ωραίες οι συναισθηματικές συνθηματολογίες.

    ουσία!

    αν ίδιον οφελος εννοείς εμένα, δεν εχω κανένα όφελος από την πασυδυ καθότι εργάζομαι στη βάση συμβασης ιδιωτικής συνεργασίας η οποία ανανεώννεται ετησίως και δεν είμαι δημόσιος υπαλληλος.

    αν είναι αυτό που εννοουσες, λυπάμαι αλλά προκειται για υπόγειο κιτρινισμό.

    ακόμα κι αν ήμουν δημόσιος υπάλληλος η κατηγορία - αν είναι αυτή - για δικό μου ίδιον οφελος είναι πάλι ανήθικη.

    και περιμένω βέβαια να μου πεις τι εννοούσες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αρα ο πολεμος στην πασυδυ που εξυπηρετεί το δησυ ποιόν ιδιον οφελος ποιου εξυπηρετει;

    του επιτελείου Κίκη Καζαμία μήπως;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. DIS,

    Οφείλω να [ΣΟΥ] διευκρινίσω [κύρια για λόγους αυτοσεβασμού αλλά και για αποκατάσταση εσφαλμένων εντυπώσεων], ότι με το «ίδιον οφελος ΔΕΝ εννοώ εσένα»!!!!!! Εξ άλλου δεν είναι σε θέση να γνωρίζω το εργασιακό σου status! Γι’ αυτό και τα περί «υπόγειου κιτρινισμού», δεν μ’ αγγίζουν και τα αντιπαρέρχομαι!!! Και δεν θα κολλήσω σ’ αυτό! Όμως θα ‘θελα να σημειώσω ότι η παρορμητικότητα και η καχυποψία [που πιθανόν να οδηγούν σε αυθαίρετα συμπεράσματα] δεν είναι ποτέ καλοί σύμβουλοι!

    Εκείνο που βασικά είχα κατα νοούν είναι τον γενικότερο τρόπο με τον όποιο λίγο - πολύ λειτουργούν οι συντεχνίες των δημοσίων υπαλλήλων [ΠΑΣΥΔΥ, ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ]. Καθαρά συντεχνιακά!!! Κι όχι μόνο τώρα που έχουμε και την κρίση και πιθανόν να ‘χουν τα δίκια τους σε κάποια ζητήματα, όπως για την φορολόγηση του πλούτου. Αλλά γιατί οι Χατζιηπέτρου, οι Ταλιαδώροι, οι Σαμάρες, οι Φυλακτού και λοιποί συγγενείς, δεν τραβούν πρώτα τ’ αφτιά των δικών τους μέσα στον ΔΗΣΥ; Και σε πλείστες άλλες περιπτώσεις λειτουργούν με τον ίδιο εσωστρεφή τρόπο. Αλλά γι’ αυτά κάποια άλλη στιγμή ίσως...

    Ευχαριστώ για την παρατεταμένη φιλοξενία σήμερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανευ,

    ο συνδικαλιστικός αγώνας δεν είναι ένας ρομαντικός περίπατος. Δεν είναι καν ενας αγώνας αγγελικά πλασμένος. Εννοείται πως η πασυδυ θα προασπιστεί τα δικαιωματα των εργαζομένων που αντιπροσωπεύει και δεν θα περάσουμε σε κανένα φετιχισμο για τους δημοσίους.

    η πασυδυ δέχεται πόλεμο από σύσσωμη τη δεξιά και τα συμφέροντα της που έχει ως κύριο στοχο να συνεχίσει να σφυρίζει αδιάφορα για τη μη φορολόγηση του πλούτου.

    όσο "χαραμοφάηδες" και να είναι στη πασυδυ τα συμφέροντα της είναι πλησιέστερα των όποιων άλλων εργαζομένων.

    το κυριότερο όμως είναι ο τρόπος με τον οποιο διεξάγεται ενας πολιτικός αγώνας.

    εαν το δησυ κτυπά την πασυδυ και την πεο και το ακελ κάνει το ίδιο με άλλο τρόπο πες μου σε παρακαλω ποιός είναι ο πολιτικός αγώνας της αριστεράς; ποιός;

    είναι ντροπή πως πρεπει να σου το πω, να οδεύουμε προς την πολιτική δολοφονία του συνδικαλισμού και οποιοσδήποτε αριστερός να λαμβανει μέρος.

    είναι η μεγαλύτερη ιστορική ντροπή και ατομικά και συλλογικά.

    και τέλος,

    δεν κατηγορώ κανένα ανθρωπο είτε ιστολόγο ειτε συνεργατη στα ΜΜΕ.

    αλλά κουτοχορτο δεν θα φάμε.

    αν ο κόσμος του ακελ, θελει να προσπερασει αυτό το οποίο μαγειρευεται με "ποδοσφαιρική διάθεση" για το δησυ και τα ποσοστα και μ΄αυτο να νοιώθει καλά, δεν ειναι προβλημα ουτε της ιστορικής αληθειας ουτε της ιστορικής υπευθυνότητας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ώστε οι συντεχνίες συμπεριφέρονται... συντεχνιακά!!! Αυτό είναι απ' τα ανήκουστα! Κανονικά, οι συντεχνίες θα έπρεπε να συμπεριφέρονται...

    α) όπως γουστάρει ο Πρόεδρος
    β) όπως γουστάρει ο Κίκης
    γ) όπως γουστάρει η Μέρκελ
    δ) όπως γουστάρει η Τράπεζα Κύπρου
    ε) όπως επιτάσσει ο αυτοσκοπός της ενίσχυσης του φιλόπτωχου ταμείου για την οικονομική αποκατάσταση κομματικών ηγεσιών

    Κρείττον σιγάν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. :) μα είδες; πάλι καλά που οι Χαλυβουργοί εν εν τίποτε Δαλίτες! Γιατί κι αυτοί οπορτούνες θα μας προκύπτανε!

    οι Χαλυβουργοί ρωτήσανε την κυβέρνηση;ε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Όσο για τον Πρόεδρο Αντώνη, κι αυτόν θέλαν να τον φάνε στο ΔΗΣΥ εξαιτίας της πασυδυ και των σχέσεων της με το προεδρικό.

    Από τη μέρα που εμφανίστηκε ο Κίκης, αρχίσαμε τα "ζικ-ζακ".

    Λες και το ακελ δεν εχει στελεχη δημοσίους υπαλληλους που παίρνουν χοντρούς μισθούς. Καποιο αόρατο χέρι αποφάσισε πως ολοι οι διευθυντες στη δημόσια υπηρεσία εν δεξιοι που ήθελαν να χτυπήσουν εκλογικά το ακελ.

    και ο Χατζηπέτρου αποφάσισε πως δεν θέλει να είναι βολεμένος δεξιός. Αποφάσισε να θυσιαστεί για το καλό του δεξιου υποψηφίου στο δήμο Στροβόλου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. στην πραγματικότητα η αιφνιδιαστική απεργία της πασυδυ για αναβολή των εκλογών στόχο είχε τον Κίκη και τη διαφοροποίηση στη στάση της κυβέρνησης απεναντι στις συντεχνίες.

    ενόμισε ο Κίκης ότι ο Χατζηπέτρου είναι η πεο που θα καθίσει να περιμένει το πρασινο φως απο τον Κίκη.

    και εμείς τι είπαμε;

    πως η πασυδυ είναι εχθρός του Κόμματος που χτυπά τις ταξικές δημοτικές εκλογες!!!

    κατα τα λοιπά να ξανακοιταξουμε στο λεξικό μας για τη λέξη "αισχρότητα".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. "...Κατ΄ επέκταση καιροσκόπος χαρακτηρίζεται οποιοσδήποτε που εκμεταλλευόμενος μία κατάσταση ενεργεί προς ίδιο όφελος..."

    Με το άνωθεν ως ορισμό συμπεριφοράς, σε τι θα διέφερε μια Επανάσταση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Νομίζω πως σε ένα "πρώτο" στάδιο - αν πούμε πως μια επαναστατική διαδικασία, αφορά τα συμφέροντα των εργαζομένων, δηλαδή όλων ημών των θυμάτων της υπεραξίας - υπάρχει το ίδιον όφελος ως επιμέρους εργασιακά συμφέροντα, με την έννοια ότι ο ίδιος ο καπιταλισμός κατακερματίζει την εργατικη τάξη.

    π.χ άλλον το ίδιον συμφέρον του λιμενεργάτη, άλλο του οικοδόμου κ.λ.π.

    φαντάζομαι πως μια επαναστατική διαδικασία "υπερκεράζει" το ίδιον συμφέρον με την έννοια πρώτον του συνδικαλισμού και δεύτερο ότι δεν καταλήγει απλά στην ικανοποίηση αυτου του ίδιου συμφέροντος αλλά στο να τοποθετήσει σε άλλη υλική βάση αυτά καθαυτά τα συμφέροντα.

    οπωσδήποτε όμως εννεν αμαρτία να μιλούμεν για ίδιον συμφέρον της εργατικής τάξης. εξαλλου η ιστορία του εργατικού κινήματος εν γεμάτη που τέθκοιου είδους εντελώς "υλικά" συμφέροντα και τους αγώνες για την κατάκτηση τους.

    έτσι το αντιλαμβάνομαι εγώ τουλάχιστον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή