Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.

Ζοζέ Σαραμάγκου

21.10.14

Υγεία, πρόληψη και φασισμός


Ποσιτεμένες Νεοϋρκέζικες και Ελβετικές βδέλλες με έδρα τις Βρυξέλλες, που θέλουν πίσω τα όνειρα τους ( τις πιστωτικές τους κάρτες ), Σωβινιστές στην ξύλινη γλώσσα των μαρξιστών, κάποιοι με φουστανέλες κάποιοι με την κυπριακή βράκα, πάντως όλοι με μια σημαία ειρήνης παραμάσχαλα. Αφιερωμένο...

Περί ευγονικής ο λόγος
Η ευγονική γεννιέται μέσα από τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής και γίνεται ένας από τους κινητήριους άξονες της θεωρίας και πρακτικής του φασισμού/ναζισμού. Η ευγονική ως θεωρία και πρακτική μπορεί να χαρακτηριστεί ως ιμπεριαλιστική μέθοδος θανατοποιητικού αποκλεισμού των αδύνατων φυσικών σωμάτων με σκοπό την αναπαραγωγική μέθοδο «ευγενών» γονιδίων. Ας μην ξεχνάμε ότι πρωταρχική εξάπλωση του κινήματος της ευγονικής διατελείται στις ΗΠΑ και στην Μεγάλη Βρετανία και μετά πέρασε και διαδόθηκε στη ναζιστική Γερμανία. «Ευγονιστές της Καλιφόρνιας άρχισαν να παράγουν λογοτεχνικά έργα που προωθούσαν την ευγονική και τις στειρώσεις και να τα αποστέλλουν στο εξωτερικό, σε Γερμανούς επιστήμονες και επαγγελματίες του χώρου της υγείας. Μέχρι το 1933, η Καλιφόρνια είχε υποβάλει σε υποχρεωτική στείρωση περισσότερους ανθρώπους από όσους όλες οι άλλες πολιτείες των ΗΠΑ μαζί. Το πρόγραμμα υποχρεωτικής στείρωσης που σχεδιάστηκε από τους Ναζί ήταν εν μέρει εμπνευσμένο από την Καλιφόρνια.“  
Η διεξαγωγή έρευνας της ευγονικής από τους ναζιστές είχε προηγηθεί κατά τον ίδιο βαθμό ήδη από τις ΗΠΑ και την Μεγάλη Βρετανία. Απόδειξη λοιπόν ότι η ευγονική δεν ήταν απλά κάποιες μεμονωμένες πρακτικές από παράλογα άτομα αλλά πολιτικές και κοινωνικές πρακτικές από την κυρίαρχη αστική τάξη οι οποίες προκύπτουν από τις καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής. Το αστικό κράτος ελαφρύνει τον προϋπολογισμό του σε μεγάλο βαθμό με την πρακτική των “ευγενών” γονιδίων. Όταν ομάδες του πληθυσμού αποφασίζεται να μην έχουν  τα “ευγενη” γονίδια η όποια πρόληψη και περίθαλψη όχι μόνο είναι ανύπαρκτη γι’ αυτούς αλλά καταδικάζονται και προς εξαφάνιση.

Το ιστορικά ιμπεριαλιστικό θεμέλειο της ευγονικής
Ο Konrad Lorenz ένας αυστριακός ιατρός σπουδασμένος στο πανεπιστήμιο της Columbia των ΗΠΑ και στο πανεπιστήμιο της Βιέννης έθεσε τα “επιστημονικά” θεμέλεια της ναζιστικής ευγονικής με συνδυασμό την συμπεριφορική ηθολογία των ζώων και την επικινδυνότητα της εθνολογικής μίξης ανθρώπινων ομάδων. Ο Lorenz ήταν ιατρός και ερευνητής των ναζιστών. Μετά την λήξη του Β’ Παγκοσμίου πολέμου και μετά την αποφυλάκισή του από την ΕΣΣΔ επέστρεψε στην Αυστρία και αργότερα στη Γερμανία, όπου συνέχισε τις επιστημονικές του έρευνες. Είναι κάτοχος του βραβείου Νόμπελ το 1973. Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο η ευγονική απαξιώνεται εν μέρει με το να δέχεται κριτική μέχρι και ως ψευδοεπιστήμη. Ακριβώς όμως τις δεκαετίες του 60 και 70 στις ΗΠΑ επανέρχεται με ένα νέο παράδειγμα επιστημονικής εγκυρότητας ως η “μοντέρνα ευγονική” και αρχίζει με μια νέα ματιά η πρακτική της. Για παράδειγμα, από το 1945 οι στειρώσεις στις ΗΠΑ είχαν μειωθεί αισθητά αλλά από την δεκαετία του 70 καταγράφονται περίπου 400 στειρώσεις κάθε χρόνο. Με το βιβλίο του Frederick Osborn, The Future of Human Heredity, επεναθεμελειώνεται η επιστημονικότητα και η αναγκαιότητα της ευγονικής. Επίσης, ο καθηγητής Paul Amos Moody δίδασκε στο πανεπιστήμιο του Βερμόντ την “μοντέρνα ευγονική”. Το βιβλίο του Genetics of Man συγκεντρώνει τις πολιτικές, βιολογικές και κοινωνικές διαστάσεις της “μοντέρνας ευγονικής”. Το πρόσχημα της επανεξέτασης της παλαίας ευγονικής με μια διαφωτιστική και μοντέρνα επιστημονική προσέγγιση έγινε γεγονός τις δεκαετίες του 60 και 70 στις ΗΠΑ σε επίσημο και κρατικό επίπεδο.  Θαυμαστές της ευγονικής θα μπορούσαν να βρεθούν εντός της Γερουσίας, του Λευκού Οίκου και της Βουλής των Αντιπροσώπων πέρα δηλαδή της ακαδημαϊκής και επιστημονικής κοινότητας.
Η ευγονική επωάζεται μέσα από το καπιταλιστικό και ιμπεριαλιστικό πολιτικό σύστημα. Δεν είναι τυχαίο ως θεωρία και όρος να εμφανίζεται από τον βικτωριανό ιππότη στα τελευταία χρόνια της ζωής του και επιστήμονα Francis Galton με το βιβλίο Inquiries into Human Faculty and Its Development στα 1883. Ο πολυταξιδευτής Galton λοιπόν, αφού του δόθηκε η ευκαιρία να ταξιδεύει σε πολλά μέρη του κόσμου λόγω της ιμπεριαλιστικής Βρετανικής Αυτοκρατορίας, μελετάει και ερευνά την συμπεριφορική, κοινωνική και γενετική ανθρώπινη φύση. Τα “επιστημονικά” συμπεράσματα είναι ευγονικού τύπου διακηρύξεις οι οποίες αρμόζουν στην πολιτική της αυτοκρατορικής Βρετανίας και στο ιστορικό χρόνο που τα πλαισιώνει. Βρισκόμαστε στα τέλη του 19ου αιώνα όπου η Βρετανική Αυτοκρατορία αδιαμφισβήτητα κυριαρχεί σχεδόν σ’ όλο τον κόσμο. Ταυτόχρονα οι ενδοαυτοκρατορικές και ιμπεριαλιστικές διενέξεις αρχίζουν να διαμορφώνουν σιγά σιγά το σκηνικό του πρώτου παγκόσμιου πόλεμου. Στα 1882 διαξάγεται ο Αγγλο-αιγυπτιακός πόλεμος μια που η “επανάσταση του Άραμπι” είχε απειλήσει άμεσα τα οικονομικά συμφέροντα της Βρετανικής Αυτοκρατορίας με αποτέλεσμα να κατατροπωθεί η επανάσταση και να κατακτηθεί η Αίγυπτος. Στις αρχές της δεκαετίας του 1880 αρχίζει η καταδυνάστευση και η κυριάρχηση της Αφρικής από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Η καπιταλιστική παραγωγή και το κεφάλαιο ελέγχει τις διάφορες εφευρέσεις και εξελίξεις της τεχνολογίας και της επιστήμης. Η πεφωτισμένη δεσποτεία των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων επωάζει την ευγονική επιστημονικοποιώντας το θεωρητικό μοντέλο διακρίνοντας την «μοναδική» και «ικανή» φυλή από την «ακατάλληλη» και «ανίκανη» φυλή. Την πρώτη δεκαετία του 20ου αιώνα ο σύνδεσμος ευγονικής στο Λονδίνο είχε πάρει τόση έκταση που υποστηριζόταν από την Αγγλική ελίτ, διανοούμενους της εποχής και την επιστημονική κοινότητα.  Η ευγονική πολιτική πρακτική των ιμπεριαλιστικών υπερδυνάμεων παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις μέχρι και το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Προγράμματα στειρώσεων, ευθανασίας, εκτελέσεων σε θαλάμους αερίων απομονώσεις «ακατάλληλων» ατόμων ήταν μια συστηματική πολιτική δράση με καθαρά ταξικό περιεχόμενο. Οι “ακατάλληλοι” για τους αστούς δεν ήταν τυχαίο και δεν είναι τυχαίο ότι είναι η εργατική τάξη.

ObamaCare και “μεταμοντέρνα ευγονική”
Ο νέος μεταρρυθμιστικός νόμος του σύστηματος υγείας των Ημωνένων Πολιτειών της Αμερικής μετράει σχεδόν ένα χρόνο λειτουργίας. Η λεγόμενη μεταρρύθμιση ObamaCare χαρακτηρίζεται από μια χαώδης πολυπλοκότητα μέχρι και αδύνατων, στην πράξη, μεταρρυθμιστικών μέτρων. Η κριτική που δέχεται είναι έντονη μετά από τόσες υποσχετικές διακυρήξεις. Μια κριτική όμως αστικού τύπου η οποία φοβάται για την καταστροφή της χώρας, του θεσμού του γάμου και της καθαρότητας του έθνους αφού θα μπορούν με κάποιο τρόπο να ασφαλιστούν εκατομμύρια μετανάστες. Ένα από τα βασικά μεταρρυθμιστικά μέτρα του ObamaCare έχει ως  στόχο την παροχή μιας οικονομικότερης ασφάλισης υγείας ούτως ώστε να αυξηθούν οι ασφαλισμένοι πολίτες των ΗΠΑ. Επίσης, ένας άλλος σημαντικός στόχος του ObamaCare είναι μια επιπλέον προσιτή, ποιοτική και προσβάσιμη συνεργασία κρατικής και ιδιωτικής ασφάλισης υγείας. Οι επικριτές του μεταρρυθμιστικού νόμου κινούνται στον ίδιο ρητορικό αστικό άξονα με τους υποστηρικτές επειδή και οι δύο θέσεις δεν εξυπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες. Το πεδίο της κριτικής είναι καθαρά επιχειρηματικού και εθνικού περιεχομένου ούτως ώστε να επιτελείται μια πιο καπιταλιστικά ελεγχόμενη οικονομική κυβερνητική πολιτική.
Χαρακτηριστικός είναι ο αριθμός των αμερικανών ανασφάλιστων της υγείας καθώς το 2013 περίπου 44 εκατομμύρια αμερικανοί είναι ανασφάλιστοι (δηλαδή το 16% του πληθυσμού). Επίσης, χαρακτηριστική είναι και η ταξική προέλευση των ανασφάλιστων αφού στην συντριπτική πλειοψηφία τους είναι εργαζόμενοι και λαϊκές οικογένειες, μια που δεν έχουν την οικονομική ευχέρια για μια τέτοια ασφάλιση.
Πέρα από τα πάμπολλα και μπερδεμένα μεταρρυθμιστικά μέτρα του ObamaCare, δημιουργείται μια πρωτοφανής αλλά όχι απρόσμενη πολιτική πρακτική του Αμερικάνικου Συστήματος Υγείας. Όχι απρόσμενη, επειδή εντός του καπιταλιστικού συστήματος είναι προφανές το που αποσκοπεί η όποια μεταρρύθμιση ή η όποια διαχειριστική οικονομική πολιτική των καπιταλιστικών κυβερνήσεων. Το πρωτοφανές του γεγονότος χαρακτηρίζεται από την σχέση που θα έχουν τα δεδομένα της πιστωτικής κάρτας του κάθε αμερικανού πολίτη με το σύστημα υγείας. Με άλλα λόγια, η αμερικάνικη κυβέρνηση θα έχει την δυνατότητα μέσω του νέου συστήματος υγείας και με την βοήθεια των ιδιωτικών τραπεζικών ομίλων και των εταιριών συλλογής δεδομένων, να παρακολουθεί τις διατροφικές συνήθειες και τον τρόπο ζωής του κάθε αμερικανού πολίτη.
Οι υποστηρικτές μιας τέτοιας πολιτικής παρακολούθησης ισχυρίζονται ότι είναι μια μεθοδική πολιτική που θα έχει ως αποτέλεσμα την μείωση μεγάλου οικονομικού υγειονομικού ελλείμματος με συνδυασμό την πρόληψη των πολιτών ώστε να αποτρέπονται αιφνίδια και μακροχρόνια προβλήματα υγείας. Για παράδειγμα, το σύστημα υγείας θα έχει δυνατότητα να έχει υπό την εποπτεία του την χρήση της πιστωτικής κάρτας από την οποία θα γνωρίζει αν οι διατροφικές συνήθειες του καθενός συνεισφέρουν στην καλή υγεία, αν και πόσο καπνίζει, κάθε πόσο τρώει φρούτα, λαχανικά και κρέας, αν καταναλώνει fast food, αν πηγαίνει στο γυμναστήριο, τι φαρμακευτική αγωγή λαμβάνει από μόνος του, κάθε πόσο κάνει σεξ κτλ. Με αυτόν τον τρόπο το σύστημα υγείας θα είναι πανέτοιμο και ακριβές ώστε αρχικά να προειδοποιεί για την ανθυγιεινή διατροφική πορεία που ακολουθεί κάποιος και να τον συμβουλεύει αντίστοιχα και στη συνέχεια να καλεί τον εν δυνάμει ασθενή για προληπτικές εξετάσεις, αφού θα γνωρίζει ότι είναι για παράδειγμα καπνιστής ή δεν καταναλώνει αρκετά οργανικές ή δεν γυμνάζεται. Το Υγειονομικό Σύστημα της Νότιας και Βόρειας Καρολίνας με 900 θεραπευτικά κέντρα συμπεριλαμβανομένου νοσοκομείων, ιδιωτικών ιατρών, χειρουργικών κέντρων, γηροκομείων λειτουργεί κάτω από αυτή την πολιτική της παρακολούθησης περίπου 2 εκατομμυρίων ανθρώπων με τη συλλογή πληροφοριών από για όσους χρησιμοποιούν την πιστωτική τους κάρτα.
Τα ζητήματα που προκύπτουν από το ObamaCare είναι ηθικής, κοινωνικής, πολιτικής, οικονομικής και προσωπικής υφής. Το ουσιαστικότερο όμως ζήτημα που προκύπτει είναι ταξικό. Εργαζόμενοι, άνεργοι, ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, άστεγοι, περιθωριοποιημένες μειονότητες, βιοπαλαιστές, μεροκαματιάρηδες, ψυχικά ασθενείς βρίσκονται κάτω από τον ζυγό της καπιταλιστοφασιστικής ευγονικής. Με τους μισθούς πείνας που λαμβάνουν -εάν λαμβάνουν- οι διατροφικές συνήθειές τους είναι από κακές μέχρι χείριστες. Η υγεία, δηλαδή, αυτών των ομάδων είναι από κακή μέχρι χείριστη επίσης. Ποιός όμως έχει προταιρεότητα στην υγειονομική περίθαλψη σε αυτό το CapitalismCare; Αυτός που λάμβανε όλα τα μέτρα για να έχει μια καλή κατάσταση υγείας μέχρι και άριστη ή αυτός που για παράδειγμα καπνίζει ή που δεν είχε το κατάλληλο φαγητό και δεν λάμβανε τα μέτρα για μια καλή και υγιεινή ζωή; Ποιός έχει προτεραιότητα, λοιπόν, αυτός που ακολουθούσε τις συμβουλές των ιατρικών κέντρων ή αυτός που δεν τις ακολουθούσε;
Το  ObamaCare, με άλλα λόγια, αποτελεί μια νέου τύπου ευγονική μέθοδο οργανωτικού διαμελισμού και καταπίεσης της εργατικής τάξης που ουσιαστικά δεν έχει σταματήσει ποτέ, απλά τώρα γίνεται με πρωτοποριακά μέσα μασκαρεμένα ως κοινωνική και υγειονομική πρόληψη στη διαδικασία της περίθαλψης.
Η φασιστική λειτουργία του ObamaCare έχει σκοπό την εξάλειψη των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού και το κάνει περίτεχνα, αφού ρίχνει την ευθύνη του ανθυγιεινούς τρόπου ζωής σε καθαρά ατομικό και προσωπικό επίπεδο. Με αυτόν τον τρόπο αφήνει τις κοινωνικοπολιτικές και οικονομικές αιτίες του ανθυγιεινού τρόπου ζωής στην απ´ έξω σαν να ήθελαν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες ή ωσάν να έχουν τη δυνατότητα αλλά να μην το επιθυμούν να ορθοποδήσουν γιατί η φύση τους είναι τέτοια, να είναι δηλαδή καταπιεσμένοι.
Ο καπιταλισμός, λοιπόν, που παράγει την φτώχεια και τον φασισμό πολεμάει ταυτόχρονα την φτώχεια και τον φασισμό εγκαθιστώντας φτώχεια και φασισμό.
ΥΓ:  Η φωτογραφία απεικονίζει μια αναπαράσταση του Big Data ή αλλιώς  των μεγάλων δεξαμενών δεδομένων, ως τον τρόπο με τον οποίο το σχέδιο του Ομπάμα για την Υγεία δύναται να λειτουργήσει. Σε μελλοντικό άρθρο θα εξηγήσουμε επ ακριβώς τι είναι αυτό και γιατί πρέπει να γνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου