Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελσυναντήθηκαν αργά τη νύχτα της Πέμπτης στο περιθώριο της 10ης Συνόδου Ευρώπης - Ασίας, σε μία δύσκολη συνομιλία, στην οποία «εκφράστηκαν σοβαρές διαφορές», όπως ενδεικτικά ανέφερε η ανακοίνωση του Κρεμλίνου.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, «εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες ως προς την έναρξη της εσωτερικής ουκρανικής σύγκρουσης, καθώς για τα βαθιά αίτια της σημερινής κατάστασης». Πρόσθεσε πως οι Πούτιν και Μέρκελ «επιβεβαίωσαν κατά λεπτομερή τρόπο την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ» (5 Σεπτέμβρη), οι οποίες επέτρεψαν την εφαρμογή της (συχνά παραβιαζόμενης) εκεχειρίας στην Ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.
Πριν τη συνάντηση, η Γερμανίδα καγκελάριος είχε δηλώσει ότι θεωρεί υπεύθυνη τη Ρωσία για την τήρηση της συμφωνίας εκεχειρίας. «Είναι προφανώς πάνω από όλα καθήκον της Ρωσίας να διασφαλιστεί ότι τηρείται το σχέδιο του Μινσκ», είχε πει το απόγευμα της Πέμπτης, διαπιστώνοντας «δυστυχώς ότι υπάρχουν ακόμη πολλές ελλείψεις, αλλά είναι σημαντικό να επιδιώξουμε διάλογο».
Η Γερμανίδα καγκελάριος είχε χθες συνάντηση με τον Ουκρανό πρόεδρο. Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν τη λύπη τους για το γεγονός ότι πολλά σημεία της συμφωνίας, που είχαν γίνει αποδεκτά από τις δύο πλευρές στο Μινσκ, δεν έχουν εφαρμοσθεί ώστε να υπάρξει πλήρης εκεχειρία στην Ανατολική Ουκρανία.