Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.

Ζοζέ Σαραμάγκου

6.7.13

Ότι γίνεται αυτοαναφορικό πεθαίνει όπως η ΚΟΕ

Έβλεπα πριν από λίγο, έναν τύπο στην ΕΡΤ, μουσικό από την Κρήτη, που προσπαθούσε να εξηγήσει στους παρευρισκομένους στο προαύλιο, για ποιό λόγο ο Καπιταλισμός ψοφά. Τους έλεγε λοιπόν, πως η αναδίπλωση του βιομηχανικού κεφαλαίου σε χρηματοπιστωτικό, συνιστά και την τελευταία δυνατή αναδίπλωση του συστήματος, αφού τώρα πιά το κέρδος έχει γίνει αυτοαναφορικό και πως ότι γίνεται αυτοαναφορικό πεθαίνει.

Σκέφτηκα τότε, τους δικούς μας εδώ, της λεγόμενης φιλελεύθερης αριστεράς ( με αρχές του μαρξισμού -λενινισμού βλ. πιο κάτω) , που πάνε στο σοσιαλισμό, όχι μέσω Κίνας αλλά κάνοντας τους κινέζους, και που τροφοδοτούν το ψόφιο τέρας με ανθρώπινα εργασιακά κύτταρα και εφευρίσκουν κάθε φορά ένα άλλο εύηχο παραμύθι, αρχίζοντας από τα καλά μνημόνια, πηγαίνοντας στους κακούς διαχειριστές τραπεζίτες και φτάνοντας μέχρι την ανάγκη για έξοδο από το ευρώ προκειμένου να βάλουν τον ασθενή στο χειρουργικό τραπέζι. Σκέφτηκα τις αντοχές μιας τάξης ανθρώπων που βλέπουν στα ανθρωποκύτταρα την αναπαλαίωση του τέρατος από τον τάφο και είπα πως πρέπει να είναι κανείς μεγάλος σκυταλοδρόμος στην έλλειψη ευσυνειδησίας για να αρκείται να μπερδεύει τον φόβο του με τον αγώνα και τα κούφια λόγια με την αντίσταση.

Σε τί πιστεύετε ήθελα να ΄ξερα...

Λοιπόν, αυτό το ψόφιο τέρας έχει ανάγκη να πεθάνει μεγαλοπρεπώς. Θέλει ιστορικές "σκληροπυρηνικές συνιστώσες" με ιστορία 30 ετών για το στομάχι του, γιατί τη δόξα και το χρήμα ουδείς εντέλει εμίσησε, ούτε κάτι "σκληροπυρηνικά κομμούνια". Τί να σου πουν τώρα και τα Κοκκινοπράσινα και τα Πρασινοκόκκινα λουλουδάκια του φιλελεύθερου σοσιαλιστικού κάμπου.

"Είμαι ιδιαίτερος Μαρξιστής εγώ, είπε ο Βαρουφάκης. Είμαι φιλελεύθερος Μαρξιστής"...τον κακό σου τον καιρό μαλάκα...κι εσένα κι αυτούς που σ΄ακούνε.

Η ΚΟΕ λοιπόν αυτοδιαλύεται για το καλό της Ελλάδος - Ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ - Ηγεσίας - Κυβέρνησης - "δεχόμαστε και μέλη της ΝΔ" - ψόφα...


Ασυνέχεια για την ΚΟΕ


Την αναστολή της αυτοτελούς δημόσιας παρουσίας της ανακοινώνει η μέχρι σήμερα συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ ΚΟΕ (Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας) σαν απαραίτητο βήμα ενίσχυσης του ΣΥΡΙΖΑ και του μετασχηματισμού του σε κόμμα.  Καλεί στην “οικοδόμηση ενός κόμματος των μελών του, χωρίς προνόμια, με δημοκρατία και ουσιαστικές διαδικασίες”.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Η ΚΟΕ, από τις βασικές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη φάση διαμόρφωσής του, στήριξε και στηρίζει με ουσιαστικό τρόπο το εγχείρημα και την προσπάθειά του να αλλάξει την κατάσταση στην Αριστερά και στην κοινωνία. Οι αλλαγές που έγιναν στην ελληνική κοινωνία και στον πολιτικό συσχετισμό με την τροϊκανή επέλαση από το 2010, αλλά και την ανάπτυξη ενός πλατιού μαζικού λαϊκού κινήματος, έθεσαν μετά τις εκλογές του 2012 νέα καθήκοντα και ανάγκες για τον ίδιο το ΣΥΡΙΖΑ.
Η ΚΟΕ τάχθηκε, με συγκεκριμένες προτάσεις και τοποθετήσεις της, υπέρ του μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα-κίνημα ικανό να ενωθεί με το λαό και να συμβάλει στη δημιουργία ενός μεγάλου πολιτικού ρεύματος για την ανατροπή του πολιτικού συστήματος και του μνημονιακού καθεστώτος. Μετά την κοινή απόφαση στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη να προχωρήσουμε στην ίδρυση ενός ενιαίου φορέα, και παίρνοντας υπόψη πως θα υπάρξει μια νέα αφετηρία, επισφραγισμένη ήδη με τη θέληση της πλειοψηφίας των μελών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και με τις αποφάσεις του ιδρυτικού Συνεδρίου, η ΚΟΕ αποφάσισε να προχωρήσει στην αναστολή της αυτοτελούς δημόσιας παρουσίας της σαν απαραίτητο βήμα ενίσχυσης του ΣΥΡΙΖΑ και της ενιαίας έκφρασής του.
Η υπέρβαση του μοντέλου του ΣΥΡΙΖΑ των συνιστωσών είναι μια διαδικασία που στηρίζεται σε νέα ποιοτικά χαρακτηριστικά, συμβαδίζει με την ωριμότητα και την ουσιαστική πολιτική στάση κάθε δύναμης, αλλά και με το αίτημα να ξεπεραστούν αρνητικά φαινόμενα, που όμως δεν συνδέονται μόνο με τις συνιστώσες. Εκείνο που σήμερα χρειάζεται να οικοδομήσουμε είναι ένα κόμμα των μελών του, χωρίς ειδικά προνόμια για κανέναν, με δημοκρατία και ουσιαστικές διαδικασίες πολιτικής συζήτησης, ζωντανό και μαχητικό, έτοιμο να συγκρουστεί με την τρόικα και το πολιτικό σύστημα και να νικήσει. Ένα κόμμα ανοιχτό στην κοινωνία που δοκιμάζεται, απαλλαγμένο από τις δικές του αδυναμίες, αλλά και από οτιδήποτε θυμίζει το παλιό και χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα. Ανοίγοντας έτσι νέους δρόμους πραγματικής Δημοκρατίας και κοινωνικής χειραφέτησης, μέσα από μια ριζική μεταπολίτευση του λαού. Αυτό πρέπει να είναι και το μήνυμα του ιδρυτικού Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.
mao.gr




10 σχόλια:

  1. O "τύπος" Είναι ο Αποστολάκης από το συγκρότημα "Χαϊνηδες".Ούτε καινούργιος είναι,ούτε τυχαίος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεκτη η παρατήρηση και με το παραπάνω, δεν τον αναγνώρισα και ομολογώ πως όταν άρχισε το τραγούδι άλλαξα κανάλι γιατί ήδη παρακολουθούσα αρκετή ώρα.

      Πάντως διευκρινίζω πως δεν χρησιμοποίησα τη λέξη "τυπος" για να τον μειώσω, αντίθετα, απλά δεν μου εβγαινε να τον πω "κύριο" ή κάπως αλλιώς. Έχει ένα τύπο ο άνθρωπος πως να το κάνουμε. μου θύμισε λίγο γκουρού κρητικό, βούδα έλληνα, πως να το πω...

      Ευχαριστώ για την διόρθωση οπως και ναχει!

      Διαγραφή
  2. φίλε, δεν ξέρω από πού κρατά η σκούφια σου, όμως τα περί αυτοδιάλυσης κράτα τα για όσους φυλάνε Θερμοπύλες (ή έτσι πιστεύουν). Άλλωστε, η αυτοδιάλυση δεν διακηρύσσεται, πρώτα επικρατεί και μετά την παραδεχόμαστε. Η ΚΟΕ δεν είναι σε αυτή τη φάση, ούτε ήταν σε φάση αποσύνθεσης, ειδικά τον τελευταίο χρόνο,μετά τις εκλογές.
    Φιλικά,
    μέλος ΚΟΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μετά την κοινή απόφαση στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη να προχωρήσουμε στην ίδρυση ενός ενιαίου φορέα, και παίρνοντας υπόψη πως θα υπάρξει μια νέα αφετηρία, επισφραγισμένη ήδη με τη θέληση της πλειοψηφίας των μελών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και με τις αποφάσεις του ιδρυτικού Συνεδρίου, η ΚΟΕ αποφάσισε να προχωρήσει στην αναστολή της αυτοτελούς δημόσιας παρουσίας της σαν απαραίτητο βήμα ενίσχυσης του ΣΥΡΙΖΑ και της ενιαίας έκφρασής του.

    Η υπέρβαση του μοντέλου του ΣΥΡΙΖΑ των συνιστωσών κ.λ.π


    Επίσης, φίλε, δεν δήλωσα πουθενά πως χάρηκα, ή πως φυλάω Θερμοπύλες.

    Και ακόμα, σε λίγο κανείς δεν θα θυμάται από που κρατάει η σκούφια του....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. δεν αμφιβάλλω ότι ξέρεις ελληνικά. Όμως η ταύτιση της αυτοδιάλυσης μιας οργάνωσης με το ότι αυτή θέλει άλλο μοντέλο λειτουργίας σε ένα κόμμα είναι λάθος.
    Σύριζα των συνιστωσών=αποφασίζουν οι συνιστώσες, έχουν προνόμια κλπ.
    Σύριζα των μελών=δεν έχουν οι συνιστώσες προνόμια, εκλέγονται όλοι με τους ίδιους όρους κοκ.
    Το δεύτερο δεν προϋποθέτει διάλυση συνιστωσών. Βεβαίως, για να λειτουργήσει, προϋποθέτει διάλυση των μηχανισμών, που είναι κάτι διαφορετικό από τις συνιστώσες.
    Η "αναστολή της αυτοτελούς δημόσιας παρουσίας" δεν είναι "αυτοδιάλυση" ούτε "αναστολή της δημόσιας παρουσίας".
    Ακόμα, δεν είπα ότι χάρηκες ούτε ότι εσύ φυλάς Θερμοπύλες. Είπα όμως ότι η αυτοδιάλυση προϋποθέτει κι άλλα βήματα (προς την αυτοδιάλυση).Αν ξέρεις ότι η ΚΟΕ είχε κάνει αυτά τα βήματα, δεν έχεις παρά να τα επισημάνεις. Είμαι βέβαιος πως τέτοια βήματα για την ΚΟΕ δεν τα ξέρεις (γιατί δεν υπάρχουν). Είμαι βέβαιος όμως πως τέτοια βήματα έχουν κάνει άλλοι που δεν δηλώνουν ποτέ και πουθενά ότι αυτοδιαλύονται ή "αναστέλλουν την αυτοτελή δημόσια παρουσία" τους.
    Εν κατακλείδει, στα "ψόφα" μπορείς να κάνεις οικονομία..

    Φιλικά,
    μέλος ΚΟΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τώρα κατάλαβα, ενοχλησε το "ψόφα", μόνο που το ψόφα δεν αφορούσε την ΚΟΕ, και δεν ήταν κανενός είδους ευχή. Κάθε είδους πολιτική διεργασία επηρεάζει ως τελικό αποτέλεσμα το πού ακριβώς πάμε σε σχέση με τους υποτιθέμενους στόχους μας.

      Δεν συμφωνώ με την ανάλυση σου. Κατανοώ πως η ΚΟΕ θα συνεχίσει να λειτουργεί ως ένας κλειστός και μη δημόσιος φορέας, αλλά διαφωνώ κάθετα πως η συγχώνευση ενος φορέα/οργάνωσης σε ένα ενιαίο κόμμα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του.

      Πουθενά η ιστορική εμπειρία δεν έδειξε κάτι τέτοιο. Η υπαγωγή στο εκλογικό σύστημα του ενιαίου κόμματος όπου η δύναμη της μειοψηφίας εξανεμίζεται μέσα από την εξίσωση "μια ψήφος ισούται με μια ψήφο" καταδικάζει εκ προοιμίου την πολιτική ισότητα μεταξυ των συνιστωσών εις βαρος παντα των μειοψηφικών συνιστωσών και υπέρ της πλειοψηφίας.

      Το ποιά ειναι η πλειοψηφία το γνωρίζουμε και ως πολιτικό αποτέλεσμα, αυτο που συμβαίνει στην ουσία και στην πράξη, ναι είναι η πολιτική διάλυση της ΚΟΕ, μετά από αυτη την αποφαση.

      Θα το δεις να συμβαίνει στην πραξη.

      Αυτή είναι η δική μου εκτίμηση.

      Διαγραφή
  5. Ποια είναι η ιστορική εμπειρία που επικαλείσαι; Το ΚΚ Κίνας με την ένταξή του στο Κουομιντάνγκ ή το ΚΚΕ με την ένταξή του στο ΕΑΜ;
    Θα γνωρίζεις ότι το (ουσιαστικά διαλυμένο το 1941) ΚΚΕ δεν έβγαινε φόρα παρτίδα με το σφυροδρέπανο, όχι μόνο δημοσίως (λόγω παρανομίας),αλλά και εντός του ΕΑΜ, όπου δεν φερόταν ως "συνιστώσα".Όμως μόνο κέρδιζε από αυτή την τακτική. Μάλιστα, διέλυσε την ΟΚΝΕ εντός της ΕΠΟΝ, όμως πάλι, από μια τέτοια τακτική κέρδιζε η Ελλάδα συνολικά (αφου δημιουργήθηκε μια γενιά αγωνιστών). Χρήσιμη φυσικά είναι και η αρνητική εμπειρία, π.χ. στα οργανωτικά, όπου δεν συνεδρίαζαν τακτικά για καποιο διάστημα, τα ανώτερα κομματικά του όργανα, μάλλον λόγω του πρακτικισμού ή/και της λάθος γραμμής.
    Δεν εξισώνω τις καταστάσεις, αλλά μιας και επικαλέστηκες ιστορική εμπειρία τα αναφέρω.

    Πέραν τούτων, είμαστε πεπεισμένοι πως το μοντέλο "των μελών" θα καταστήσει εφικτή την πολιτικοποίηση της συζήτησης στο Σύριζα. Και επειδή πιστεύουμε στις απόψεις μας και στην απήχησή τους, πιστεύουμε πως το μοντέλο αυτό θα βοηθήσει σε καλύτερη διάδοσή τους.

    Επ'ουδενί λοιπόν, αναστολή της αυτοτελούς δημόσιας εμφάνισης δεν καθιστά "κλειστό φορέα" την Οργάνωση, καθώς αυτή μπορεί να εκφράζεται πολιτικά μέσω του Σύριζα, αλλά και "κινηματικά" μέσω άλλων πρωτοβουλιών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δηλαδή τώρα ο συριζα είναι κάτι σαν το ΕΑΜ και άρα η ΚΟΕ ας πουμε κάτι σαν το ΚΚΕ; Δηλαδή το ΕΑΜ ήταν κόμμα σοσιαλδημοκρατικό και το ΚΚΕ πήγε και έγινε συνιστώσα σε ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα και κατόπιν "αυτοδιαλυθηκε μη αυτοδιαλυόμενο" για το καλό του ενιαίου κόμματος;

    Καταρχήν είναι και ήταν απαγορευτικό για μια κομμουνιστική οργάνωση σαν την ΚΟΕ να παει να γινει υποσημείωση σε ένα κόμμα που μετά τις εκλογές τουλάχιστον όχι μόνο αφαίρεσε εικονικά τα σφυροδρέπανα, αλλά έβαλε ως δεδηλωμένο στόχο να γίνει ένα κόμμα της κεντροαριστεράς - εσχάτως ο Τατσόπουλος έκανε φλερτ και με τους ψηφοφόρους της ΝΔ.

    Να σου πω εγώ ένα παράδειγμα που ταιριάζει καλύτερα. Η ενσωμάτωση του Κ.Κ.Κ στο ΑΚΕΛ και η αυτοδιάλυση του μεσα σε αυτό ( είχε προηγηθεί η αυτόνομη συνύπαρξη των δύο εντός του ενος, δηλαδη εντός του ΑΚΕΛ )

    Αν ξαναείδες εσύ το ΚΚ Κύπρου το ξαναείδα κι εγώ....από τότε το ψάχνουμε και κανουμε μαυρα ματια...

    Όπως και ναχει, σας ευχομαι καλή τυχη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σου είπα "δεν εξισώνω καταστάσεις". Να το ξεκαθαρίσουμε. Δες όμως τις εξής ομοιότητες.
    Το ΕΑΜ δεν ήταν κόμμα σοσιαλδημοκρατικό, στην περίοδο της παρακμής του ελληνικού καπιταλισμού. Δεν ήταν όμως το μέτωπο και ρεύμα στην κοινωνία το οποίο θα οικοδομούσε το σοσιαλισμό. Ήταν το απαραίτητο εργαλείο για μια μετάβαση σε μια Ελλάδα απαλλαγμένη από το φασισμό, τον ιμπεριαλισμό, τις φεουδαρχικές σχέσεις στην οικονομία. Αυτή η Ελλάδα ήταν ένα σκαλί κάτω από μια Λαϊκή Δημοκρατία. Στις άλλες χώρες της Αν. Ευρώπης, τα αντίστοιχα μέτωπα συνέβαλαν στο πρώτο βήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας.Το δεύτερο βήμα το έκαναν τα Εργατικά Κόμματα (που είχαν αφαιρέσει, με τη μετονομασία τους, τη λέξη "Κ" και τα σφυροδρέπανα), με τα Μέτωπα να παραμένουν σχεδόν-και λανθασμένα, όπως αποδείχτηκε-τύποις υπαρκτά.
    Μια κομμ.οργάνωση δεν κρίνεται από το αν τυπικά είναι υποσημείωση λοιπόν, αλλά αν συμβάλλει στην αλλαγή της πραγματικότητας, επί το θετικότερο, για το λαό εντός του οποίου δρα, προσπαθώντας να την ενώσει με τα πιο στρατηγικά ζητήματα, το σοσιαλισμό. Από αυτή την άποψη, όχι μόνο δεν έχεις να προσάψεις κάτι στην ΚΟΕ, αλλά μάλλον αλλού πρέπει να βρεις καταστάσεις αυτοδιάλυσης. Σε όσους αρκούνται στο εύκολο, να κραδαίνουν μια σημαία, χωρίς να αναλύουν την κατάσταση, και χωρίς να κάνουν πολιτικό αγώνα, αλλά ιδεολογική ζύμωση.
    Ευτυχώς που το ΚΚΕ δεν ήταν έτσι επί κατοχής, αλλά και μετά τον εμφύλιο, που επεδίωκε (ως άλλος Τατσόπουλος;) φλερτ με τους ψηφοφόρους ακόμα και τα στελέχη της ΕΡΕ και έκανε εκλογική συνεργασία ως και με το σφαγέα του ΚΚΕ Γ.Παπανδρέου 11 χρόνια μετά το Δεκέμβρη του '44 (Φλεβάρης 1956).
    Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι και δεν μπορεί να γίνει σοσιαλδημοκρατικός, γιατί, αν θέλουμε να παραμένουμε σε υλιστική βάση ανάλυσης, με δύο λόγια, ο καπιταλισμός και ιδιαίτερα στην Ελλάδα δεν έχει λεφτά και ανάγκη για να πλάθει σοσιαλδημοκρατικά κόμματα. Ο καπιταλισμός ως σύστημα, ο ιμπεριαλισμός στην Ελλάδα, και η ελληνική αστική τάξη βρίσκονται σε άλλη φάση από αυτή του '74.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ...πολύ σωστά, μετά την επικράτηση της αυτοκρατορίας του «καλού», ο καπιταλισμός δεν έχει πια ανάγκη την σοσιαλδημοκρατία, τον "τρίτο" δρόμο, και μας το λέει κατάμουτρα, με τον πιο ωμό τρόπο!
    Τι μένει να κάνουμε λοιπόν?
    Ή να πάμε μαζί του ή εναντίον του.
    Μετά τα όσα έχουν συμβεί τον τελευταίο χρόνο από τις εκλογές κι εδώ πιστεύεις, ανώνυμε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πάει ή έχει σκοπό να πάει εναντίον του καπιταλισμού?
    Η ΠΑΣΟΚογενής πλειοψηφία στην οποία υποταχθήκατε είναι συντηρητική και αντικομμουνιστική και θα συνεχίσει να είναι τέτοια παρά τις όποιες παραχωρήσεις σας. Αντί να ριζοσπαστικοποιούνται αυτοί συντηρητικοποιείστε εσείς!
    Μήπως ένα διαζύγιο με αυτόν τον ΣΥΡΙΖΑ και μια καθαρή καταγγελία του και η συμπόρευσή σας στη συνέχεια με εκείνες τις δυνάμεις που παλεύουν ασυμβίβαστα, θα ήταν μια ουσιαστικότερη συμβολή σας στο λαϊκό κίνημα, που έχει να αντιμετωπίσει θεούς και δαίμονες?
    Νομίζω πως το σύνθημα που φωνάζατε την Πρωτομαγιά "τέρμα πια οι αυταπάτες ή με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες" ήρθε η ώρα να το υλοποιήσετε πρώτοι εσείς. Τέρμα τα λόγια. Τώρα πράξεις.

    Κώστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή