Οι διαχειριστές κεφαλαίων της Ευρώπης θα πρέπει τελικά να ευχαριστήσουν δύο Έλληνες ευρωβουλευτές του ΚΚΕ ( δύο Κύπριους ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ ) που έσωσαν τους υψηλά αμειβόμενους του χρηματοοικονομικού κλάδου από την επιβολή πλαφόν στα μπόνους.
Το κομουνιστικό δίδυμο στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, Γιώργος Τούσσας και Χαράλαμπος Αγγουράκης, ΤΟ αριστερό δίδυμο στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο,Κ.Τριανταφυλλίδης και Τ.Χατζηγεωργίου θα συνέτριβαν τον καπιταλισμό και τις όποιες διατάξεις που ενδεχομένως να προστατεύουν τους επενδυτές. Κατέληξαν όμως, να αντιστοιχούν στο ήμισυ των ψήφων των αναποφάσιστων με αποτέλεσμα την πολιτική νίκη ορόσημο της χρηματοοικονομικής βιομηχανίας καθώς απετράπη η επιβολή του σχεδίου για την επέκταση των αυστηρών κανόνων στις αμοιβές πέρα από τον τραπεζικό κλάδο.
«Αυτοί οι Σταλινιστές ήταν κατά το ήμισυ το πρόβλημα» "Αυτοί οι αντι-σταλινιστές ήταν κατά το ήμισυ το πρόβλημα", δήλωσε ο Sven Giegold, μέλος των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του οποίου η πρόταση για επιβολή αυστηρότερων μέτρων στα μπόνους και τις αμοιβές απόδοσης καταψηφίστηκε.
Αν και η ψηφοφορία άμεσα αφορούσε τη μεταρρύθμιση των κεφαλαίων UCITS, ένα λιανικό επενδυτικό προϊόν με καθαρές τοποθετήσεις 6,4 τρισ. ευρώ, θα προκαλούσε μία ευρύτερη αρχή: Θα μπορούσε το πλαφόν στα μπόνους των τραπεζιτών να επεκταθεί στον ευρύτερο χρηματοοικονομικό κλάδο;
Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, αν και με οριακή πλειοψηφία, θεσπίζει την πρακτική των μπόνους βάσει των ανώτατων αποδόσεων, τουλάχιστον για αυτή την κοινοβουλευτική θητεία. Οι περιορισμοί καταργούνται και μαζί τους εγκαταλείπεται η εκτίμηση ότι ήταν ακόρεστη η επιθυμία των ευρωβουλευτών να επιβάλουν περιορισμούς στις αμοιβές.
Η τύχη ήταν ανέκαθεν ένας σημαντικός παράγοντας για να επηρεάσει κανείς το δύσκολο κοινοβούλιο της ΕΕ. Το αποτέλεσμα προήλθε από ένα μείγμα παραγόντων όπως παζάρια, ειδικές προτάσεις, λογικά επιχειρήματα και αντι-σταλινική αδιαλλαξία. Παράλληλα όμως, δικαίωσε την αλλαγή στις τακτικές lobbying του κλάδου, που προσπάθησαν να αφοπλίσουν τα πολιτικά επιχειρήματα και να στηριχθούν στα λάθη προηγούμενων κακότεχνων προσπαθειών στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής πολιτικής.
«Ήταν πολύ καλύτερη προσέγγιση, χωρίς διαμαρτυρίες με τύμπανα και παράπονα με τα όπλα ανά χείρας» δήλωσε ο Sved Kamall, ο Συντηρητικός βουλευτής της Βρετανίας που συνέβαλε στη διαμόρφωση της πολιτικής συμμαχίας εναντίον της επιβολής των πλαφόν. «Πήραν ένα μάθημα:
Μην στέλνετε έναν Βρετανό ή έναν Αμερικανό να κάνει το lobby σε Γάλλο ή Γερμανό ευρωβουλευτή. Εξασφαλίστε ότι η εγχώρια βιομηχανία θα είναι εκείνη που θα μιλάει».
Χρειάστηκε προσπάθεια για να γίνει μία καμπάνια αποτελεσματική αλλά, χαμηλών τόνων. Τα μέτρα προκάλεσαν πανικό στο City του Λονδίνου. Οι ανώτατοι manager ήθελαν να κάνουν κάτι ή να τηλεφωνήσουν σε κάποιον – όπως έκαναν τα τραπεζικά στελέχη των οποίων οι προσωπικές επαφές σε ευρωβουλευτές ώστε να μην επιβληθεί πλαφόν στα μπόνους, γύρισαν δραματικά σε μπούμερανγκ.
«Αποφασίστηκε ότι δεν μπορούσαμε να πάμε όλοι στις Βρυξέλλες με δικηγόρους διαμαρτυρόμενοι για το πόσο άδικο ήταν όλο αυτό» δήλωσε ένας ανώτατος λομπίστας. Αντιθέτως, δόθηκαν ισχυροί πόροι σε ευρωβουλευτές ώστε να «βοηθήσουν» να επιτευχθούν κάποιοι από τους στόχους για τη διαφάνεια, δείχνοντας παράλληλα το πιθανό κόστος για τους αποταμιευτές και τους επενδυτές σε εθνικό επίπεδο από αυτούς τους αυστηρούς περιορισμούς.
Οι ευμενείς ευρωβουλευτές έκαναν μεγάλο μέρος της δουλειάς.
Πίσω από την οριακή πλειοψηφία βρίσκεται ένα κρίσιμο διακομματικό παζάρι – που ο κ. Giegold αποκαλεί «ανίερη συμμαχία» - μεταξύ των Βρετανών ευρωσκεπτικιστών και των φιλελεύθερων των οποίων η βασική ανησυχία ήταν τα πλαφόν στα μπόνους και τη γερμανική κεντροδεξιά που ανησυχούσε για τις αμοιβές βάσει απόδοσης που εφαρμόζεται σημαντικά στην εγχώρια βιομηχανία.
Δεν είναι όμως, η τελευταία μάχη. Η ψηφοφορία κρίθηκε στο νήμα. Οι ευρωεκλογές τον επόμενο χρόνοθα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα ευρωκοινοβούλιο πιο εχθρικό για τον κλάδο ή με μεγαλύτερο ενδιαφέρον γενικότερα για τον περιορισμό των αμοιβών. H Sharon Bowles, που προεδρεύει της οικονομικής επιτροπής και καταψήφισε τα πλαφόν στα μπόνους, προειδοποίησε να μην υπάρξει εφησυχασμός.
«Ο κλάδος θα πρέπει να έχει ήδη καταλάβει ότι τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα, εάν αγνοήσουν τους στόχους του ευρωκοινοβουλίου» δήλωσε και συμπλήρωσε: «Αυτή τη φορά γλίτωσαν τα πλαφόν στις αμοιβές, αλλά εάν επιστρέψει το νομοσχέδιο λόγω υπερβολικών μπόνους, τότε κανένας δεν θα μπορέσει να τους υποστηρίξει».
Με ανακοίνωσή της η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ υποστηρίζει ότι γίνεται σκόπιμη διαστρέβλωση της αλήθειας.
σε λίγο ο βρεττανικού τύπου κυβερνητικός-εργοδοτικός συνδικαλισμός της ΠΕΟ θα μας φαίνεται θετική ανάμνηση, αν στην ευρωβουλή η αριστερά μας έβαλε πλωρη για τον βρεττανικό συντηρητισμό των φιλελευθέρων....με το καλό και μια συμμαχία για έξοδο απο το κακό ευρώ εντός της Ε.Ε.
ΑπάντησηΔιαγραφήένας φίλος πριν λίγο μου είπε "είσαι έμπλεη προκατάληψης με το κόμμα"...
και εγώ του λέω: Τα πράματα εν φως φανάρι μπροστά στα μμάθκια μας.
Αλλά όπως τον πιστό που δεν μπορει να πιστεψει πως δεν υπάρχει θεός, έτσι παθαίνουν κάποτε τζαι οι άθεοι με άλλες θεότητες.
α ναι...και κάποιος να με θυμίσει σε ποιά χώρα έφκαλε τα λεφτά του ο συμπέθερος πριν το κουρεμα....γιατί και οι παρέες κατά τζεικάτω το βλέπω να τα φκάλλουν....κοινωνική συνοχή στο Λονδίνο τώρα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήφαντάζομαι και ο Λιλληκας δεν θα έχει πρόβλημα με αυτό το "πατριωτικό μέτωπο" για τη διάσωση του εθνικού μας κεφαλαίου και των επενδυτών μας εκτός ευρώ.
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλά τον Θυρεό κατεβάζετε τον άλλη φορά από το προεδρικό, όλοι μαζί, Νικος, Άντρος, Γίώργος...αισθάνομαι εθνικά υπερήφανη πάντως, το μόνο που έμεινε ειναι να πειστεί η Χόπλαρου να παρετησει την Πρωτοβουλία "Μένουμε Ευρώπη" και να ξεκινήσει την Πρωτοβουλία "Μένουμε Λονδίνο". Πανεύκολο.
Επίσης, εισηγούμαι ο Νικος Σιακόλας να φτιάξει με δικά του έξοδα ένα άγαλμα των τριών Νικου-Άντρου-Γιώργου να το βάλουμε στη θέση του αγάλματος του Μακαρίου στην Αρχιεπισκοπή. Νομίζω θα συμφωνεί και ο Τόμμυς υπό τις περιστάσεις.
Ζήτω η εργατική τάξη! Ζήτω ο Προλεταριακός Διεθνισμός με τους Άγγλους ευρωβουλευτές!
Η πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καταψήφισε, με μικρή διάφορα, την πρόταση για την κατάργηση των «μπόνους» των στελεχών του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην σχετική έκθεση Α7 – 0125/2013 περί «Συντονισμού των νομοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών διατάξεων σχετικά με ορισμένους οργανισμούς συλλογικών επενδύσεων σε κινητές αξίες».
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ καταψήφιση έφερε μεγάλη ανακούφιση στους μεγαλοχρηματιστές, οι οποίοι, με πρωταγωνιστή το χρηματιστήριο του Λονδίνου, έκαναν τα αδύνατα δυνατά μέσω των «υπάλληλων και υποτακτικών» τους μέσα στην Ευρωπαϊκή βουλή, και έξω απ’ αυτήν, να αποτρέψουν περιορισμούς στις αμοιβές των υψηλών στελεχών τους. Κυρίως όμως, κατέρρευσε ο μύθος ότι «υπήρχε έντονη διάθεση» στην Ευρωπαϊκή βουλή για περιορισμούς στο ύψος των επίσημων αμοιβών των χρηματιστών. Ότι, τελικά, υπάρχουν πολλοί μέσα εκεί που έχουν διάθεση να τους βάλλουν «τα δύο πόδια σ’ ένα παπούτσι», που λένε…
αλλά που;
Είναι κατάπτυστη η δουλικότητα της πλειοψηφίας των ευρωβουλευτών στο χρηματιστικό κεφάλαιο, και η ψήφος είναι απλά ένα μικρό συμβάν στο οποίο επιδείξαν πάλι πόσο στέργουν τα αφεντικά τους. Όμως, και η προστυχιά του κίτρινης δημοσιογραφίας δεν έχει όρια. Για να μετριαστεί ο εντύπωση στα χειμαζόμενα πλήθη των χωρών της ΕΕ, ότι οι περισσότεροι ευρωβουλευτές λειτουργούν εντελώς ξετσίπωτα σαν μισθωτοί των χρηματιστών, οι “FINANCIAL TIMES”, προβοκατόρικα κατηγόρησαν τους ευρο-βουλευτές του ΚΚΕ ότι καταψήφισαν την τροπολογία - όπως έκανε η πλειοψηφία των ανδρείκελων του χρήματος εκεί μέσα.
Ας μας φταίει και λίγο «η αδιαλλαξία των σταλινικών του ΚΚΕ».
Εγώ θα ήμουν περίεργος να πληροφορηθώ ποιοι έλληνες Ευρο-βουλευτές πράγματι ψηφίσαν κατά της τροπολογίας εκεί πέρα και σε ποιό κόμμα πράγματι ανήκουν… αλλά απ’ αυτούς που έσπευσαν να αναμεταδώσουν την δημοσιογραφική προβοκάτσια, δεν πρόκειται.
Red Rock Views
http://www.votewatch.eu/
ΑπάντησηΔιαγραφήΑΧΠ
ευχαριστώ, πολύ χρησιμο.
Διαγραφή