Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.

Ζοζέ Σαραμάγκου

28.7.13

Η κοροϊδία με το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

Είχα σκοπό να σχολιάσω την εξαγγελία του Προέδρου για την νέα κοινωνική πολιτική, την οποία ο ίδιος χαρακτήρισε ως "κοινωνική επανάσταση", πριν δω την σχετική ανάρτηση του Στροβολιώτη με τον τίτλο "Η κυβέρνηση της μοντέρνας αριστεράς" - εννοεί την κυβέρνηση του Αναστασιάδη, αλήθκεια...

Μιά άλλη είδηση ήταν η αφορμή, που με προκάλεσε να σχολιάσω την εξαγγελθείσα "κοινωνική επανάσταση". Η είδηση αφορά, όχι το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, αλλά το Ελάχιστο Επιτρεπόμενο Χρέος προς το Δημόσιο, το οποίο επιτρέπει στους οφειλέτες να παραμένουν εκτός  της φυλακής.

Σύμφωνα λοιπόν με επίσημα στοιχεία, καθημερινά περνούν την είσοδο των φυλακών τουλάχιστον πέντε άτομα για οφειλές προς το δημόσιο, με κατώτατο όριο οφειλών τα 500 ευρώ και ανώτατο τα 2.500 ευρώ.

Για παράδειγμα, εγώ, που δεν πλήρωσα λόγω κωλυσιεργίας να πάω στον δήμο στροβόλου τα σκύβαλα για 4 χρόνια και που χρωστούσα λίγο πιο κάτω από 500 ευρώ στο δημόσιο, μπορεί και να περνούσα παρά τρίχα αυτά τα κάγκελα. Σαν εμένα, για παρόμοιου τύπου οφειλές όπως αυτή, ή όπως απλήρωτα πρόστιμα για παράνομη στάθευση, για παραβίαση του ορίου ταχύτητας, άλκοτεστ κ.λ.π μπορεί να έχουν το 1/3 των κυπραίων.

Όταν εξαγγέλεις μια κοινωνική πολιτική, βαφτίζοντας την "εγγυημένη" για να ακριβολογείς και να μην λέεις απλώς όφκερες τσιόφτες, θα πρέπει να καθορίσεις το ύψος του "ελάχιστα  εγγυημένου ποσού" σε αναλογία με το ύψος των πάγιων και άρα μη αποφευχθέντων εξόδων ενός ατόμου.

Αν για παράδειγμα το ύψος του Ελάχιστου Εγγυημένου Ποσού είναι τα 500 ευρώ και το ένα τρίτο των κατοίκων χρωστά ήδη τουλάχιστον 500 ευρώ στο δημόσιο, πάει να πει, πως το πρώτο μηνιάτικο προφανώς θα πάει στην αποπληρωμή αυτού του χρέους. Αν δεν πάει για αποπληρωμή δανείων στην τράπεζα.

Αν τώρα, το ίδιο ποσό των 500 ευρώ, είναι μια περίπου πάγια οφειλή προς το κράτος στη μορφή των φορολογιών, της τιμής του ρεύματος και του νερού, στην τιμή των αδειών κυκλοφορίας ή των αδειών ακινήτου που μπορεί να διαθέτεις, αδειών στον έφορο εταιριών κ.λ.π - υπολογίστε πως έκαναν φτερά 7- 8 μηνιαία "Ελάχιστα Εγγυημένα Εισοδήματα" τουλάχιστον. Προς τα πού έκαναν φτερά. Μα φυσικά στα ταμεία του Κράτους.

Τί αντιπροσωπεύουν όμως αυτά τα λεφτά; Αντιπροσωπεύουν τα αναμενόμενα "έσοδα του Κράτους" όπως αυτά προνοούνται για το success story του Νίκου Αναστασιάδη.

Στο άρθρο του ο Στροβολιώτης, - όχι πως μου προκάλεσε καμιάν έκπληξη - μας παραπέμπει και σε ένα από τα νεοφανή σhιελιόνια της οικονομολογίας, τον δημοσιογράφο Μιχάλη Περσιάνη της Καθημερινής - σόρυ Στροβ εν πρόκειται να μπω στην Καθημερινή να θκιαβάσω τον Περσιάνη - ο οποίος γράφει: «Με τη λογική πως τα ωφελήματα και παροχές θα δίνονται μόνο σε εκείνους που έχουν ανάγκη και χωρίς τις πελατειακές λογικές που είχαμε συνηθίσει για πενήντα χρόνια, για πρώτη φορά η Δημοκρατία αποκτά ανθρώπινο πρόσωπο χωρίς να κατασπαταλά τα λεφτά των πολιτών / φορολογουμένων. Η σύγχρονη αριστερά σε όλο της το μεγαλείο. Προς το παρόν respect.»

Βέβαια εγώ δεν κατάλαβα τί από όλα συνιστούσε μέχρι στιγμής "πελατειακή λογική" όσον αφορά τα επιδόματα με τα υφιστάμενα κριτήρια: οι πολύτεκνοι, οι μονογονιοί, οι ανάπηροι, οι μανάδες; Τί;


Τώρα από την άλλη πλευρά, η Χαραυγή σήμερα, ως συνήθως δηλώνει την επιφύλαξη της, παρότι δεν διαφωνεί λέει με την στοχευμένη κοινωνική πολιτική. 


Εφααν μας οι στοχεύσεις σε τούντο τόπο...


Στην ουσία, η εξαγγελθείσα "Κοινωνική Επανάσταση", μέσα στο πλαίσιο της ευρύτερης οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, μέσα δηλαδή στο πλαίσιο στο οποίο πρέπει να εξετάζεται και να αναλύεται με αριθμούς, δεν αφορά παρά την κατάργηση των επιδομάτων.


Για το γεγονός δε, πως για τις αποπληρωμές των δανείων ούτε τα 500 ευρώ δεν φτάνουν αλλά όπως πάμε δεν θα φτάνουν ούτε για το ενοίκιο της πρώτης κατοικίας - της δικής σου - που θα κατάσχει η τράπεζα και μετά θα σου το ενοικιάζει, τουμπεκί ψιλοκομμένο.


Επανάσταση!! Ρε δεν μας παρετάτε λέω εγώ! Στροβ πε τζαι του Περσιάνη πον να τον δεις τζιαμέ στο "Μένουμε Ευρώπη".


Άκου Respect! Ο Νίκος πλέον είναι ο πολιτικός του κενοταφίου. Μιλά και ούτε καν το πτώμα της οικονομίας δεν μπορείς να εντοπίσεις στα λόγια του.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου