Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.

Ζοζέ Σαραμάγκου

12.6.12

Ενωμένες Αποικίες Ευρώπης (ανοιξιάτικες)

Τί προβλέπει το σχέδιο για τη δημοσιονομική ένωση της Ευρώπης η τύχη του οποίου θα κριθεί στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε στις 28-29 Ιουνίου, στην οποία, εικάζω, η Κύπρος θα προσέλθει έχοντας  ήδη μπει στο Μηχανισμό Στήριξης με την μορφή και πάλι του "κατ΄επειγοντος".

Πάντως ο κ. Ραχόι που πήρε χθες τα 80 - 100 δις με χαλαρούς όρους, καθώς λέγεται, έχει βάλει ήδη την "υπογραφούλα του" στο σχέδιο...για να δούμε τι θα κάνουμε κι εμείς τα μικρά με τις μεγάλες πολιτικές...


Σχέδιο για τη δημιουργία ολοκληρωμένης δημοσιονομικής ένωσης με αυστηρό δημοσιονομικό έλεγχο επεξεργάζονται ο πρόεδρος της Κομισιόν Μπαρόζο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ρομπάι, ο πρόεδρος του Eurogroup Γιούνκερ και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ντράγκι .


Σύμφωνα με πληροφορίες του «Spiegel»τα επιμέρους κράτη-μέλη δεν θα μπορούν να δημιουργούν αυτόνομα νέα χρέη.

Οι κυβερνήσεις θα διαθέτουν ελεύθερα μόνον εκείνα τα χρηματικά κονδύλια, που καλύπτονται από δικά τους έσοδα. Όποια χώρα χρειάζεται περισσότερα χρήματα από όσα η οικονομία της αποδίδει, θα πρέπει να δηλώνει τις ανάγκες της στο Eurogoroup, το οποίο στη συνέχεια θα κρίνει, με βάση τις απόψεις των τεσσάρων υψηλόβαθμων αξιωματούχων της ΕΕ, ποιες χρηματικές επιθυμίες από ποια χώρα και σε ποιο ύψος μπορούν να εγκριθούν. Η ισχυρή ομάδα υπουργών θα διευθύνεται από έναν πρόεδρο, ο οποίος τελικά θα μπορούσε να αναδειχθεί ευρωπαίος υπουργός οικονομικών.

Η ίδια ομάδα θα ελέγχεται από ένα νέο ευρωπαϊκό όργανο, στο οποίο θα μετέχουν οι εκπρόσωποι των εθνικών Κοινοβουλίων. Το μοντέλο, το οποίο προωθούν οι 4 πολιτικοί, καταλήγει σε έναν ευρωπαϊκό σύνδεσμο ευθύνης. Κάτι τέτοιο το απέρριπτε μέχρι τώρα η γερμανική κυβέρνηση. Ωστόσο, οι νέες ρυθμίσεις, όπως αναφέρουν οι Βρυξέλλες, αναμένεται να ισχύσουν μόνο για τα νέα χρέη. Τα παλιά χρέη, που βρίσκονται στο επίκεντρο της παρούσας κρίσης, θα πρέπει, όπως και πριν, να τα αποπληρώσουν τα επιμέρους κράτη.

Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό για μια δημοσιονομική ένωση, τα εθνικά κράτη θα πρέπει να εκχωρήσουν σημαντικό μέρος της εθνικής κυριαρχίας τους σε ευρωπαϊκούς θεσμούς, ενώ το Ευρωκοινοβούλιο θα αποκτούσε ανταγωνισμό, δεδομένου ότι ένα νέο όργανο αναμένεται να ασκεί σημαντικές ελεγκτικές λειτουργίες. Θα δημιουργούταν έτσι μια Ευρώπη των δύο ταχυτήτων, τον πυρήνα της οποίας θα αποτελεί η νομισματική ένωση, αλλά πλέον ως «κυρία με κότσια».

Η ιδέα των ευρω-στρατηγών των Βρυξελλών θα ανάγκαζε τις κυβερνήσεις να φροντίζουν να τα βγάζουν πέρα με τα χρήματα, που εισπράττουν οι ίδιες. Γιατί έτσι μόνο θα μπορούν να διατηρήσουν την κυριαρχία επί των δαπανών τους. Πάντως σε περίπτωση προσφυγής ενός κράτους για δανεισμό υπάρχει μια σκέψη να εγκρίνεται από το νέο Eurogroupβοήθεια σε κράτη, των οποίων το δημόσιο χρέος υπερβαίνει το 3% του ΑΕΠ τους. Σε άλλο κεφάλαιο του σχεδίου, ο Μπαρόζο διατυπώνει σκέψεις για τον τρόπο δημοκρατικής νομιμοποίησης της επιδιωκόμενης πολιτικής ολοκλήρωσης. Μια ιδέα είναι η άμεση εκλογή του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τους πολίτες ή η συγχωνευση των αξιωμάτων του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του προέδρου της Κoμισιόν στο αξίωμα του «Ευρωπαίου Προέδρου».

Στα μεταρρυθμιστικά σχέδια της ηγεσίας της ΕΕ περιλαμβάνεται και η με ορίζοντα δεκαετίας καθιέρωση πανευρωπαϊκής εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων σε ποσοστό 1%, δηλαδή μέχρι 100 δις. ευρώ περίπου. Προβλέπεται επίσης η πανευρωπαϊκή εποπτεία όλων των τραπεζών, και όχι μόνο των μεγάλων, «συστημικά» σημαντικότερων, εξ αυτών. Το νέο Ευρω-Σύμφωνο όμως συνδέεται με το «αγκάθι» της αλλαγής των εθνκών συνταγμάτων των κρατών-μελών, για την οποία οι κυβερνήσεις θα πρέπει να διεξαγάγουν δημοψηφίσματα.

Οι 4 πρόεδροι των προαναφερθέντων ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων θα συναντηθούν αυτή την εβδομάδα, γράφει το imerisia.gr, προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία για τη διαμόρφωση κοινής πρότασης, την οποία στη συνέχεια θα αποστείλουν σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Η πρόταση αυτή –γράφει το Spiegel– θα σημάνει μια πραγματική επανάσταση για την Ευρώπη, αφού έχει στόχο να οδηγήσει στη μετατροπή της νομισματικής σε πολιτική ένωση. Ταυτόχρονα όμως αποτελεί ένα πείραμα με αβέβαιη έκβαση, που ή θα σώσει το κοινό νόμισμα ή θα καταλήξει στη διάλυση της Ευρώπης. Μπορεί το σχέδιο να καθησυχάσει τις χρηματαγορές. Δεν αποκλείεται όμως να μην το δεχτούν οι ευρωπαίοι πολίτες.




8 σχόλια:

  1. ατε με το καλον, να πνασουμεν που τον καθε κεντικελενην που φκαινει προεδρος τζαι καμνει τον λαρτζ με τον κολον μας.

    xwrikos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αλοίμονο, εσεις της δεξιάς ειχατε παντα μια ευκολία με την εκχώρηση εθνικης κυριαρχίας της κύπρου στο κεφάλαιο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. να περιμενουμε να εκλεγει ο Νικος Αναστασιαδης στην προεδρία παρακαλω...να υπογραψουμε την συνθηκη Ευρωπαικών Αποικιών με φουστανελα τουλαχιστον...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ...να παρει μαζί του και αντιπροσωπεια των αγωνιστών της ΕΟΚΑ του αντιαποικιοκρατικού αγώνα...

    εμεις θα παρουμε τις ιστορικες μας αναμνήσεις της περιόδου του ΄30, τότε που δρουσε στην κύπρο το νεοσυσταθεν κομμουνιστικο κόμμα...

    τελικα, ελευθερος και φιλελευθερος κόσμος είναι ο κόσμος απο τον οποίο δεν εχεις διαφυγή...

    ...κατα τα λοιπά καποιοι εξακολουθουν να κάνουν ερμηνευτικές ασκήσεις στον Καρολο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ...όπου Καρολος εχει φτασει να σημαινει να γινεσαι απο ριζοσπαστης αριστερος ριζοσπαστης δημοκρατης και απο εκει ρεφορμιστης σκέττο...δηλαδη ριζοσπαστης δημοκρατης...τ΄ακους Κάρολε τι εισαι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. και ετσι απο τη θεση του ριζοσπαστη δημοκρατη να εγκαλεις τους μαρξιστες για περιχαρακωση, υπεροψία, υπερβολή και τα λοιπά και τα λοιπά...

    να αιτησαι την διαλυση και τη συγχωνευση των κομμουνιστικων κομματων σε ριζοσπαστικά δημοκρατικα κομματα και να τους δακτυλοδείχνεις κι απο πάνω ότι ζουν γιατι ξεχασαν να πεθανουν...

    επειδη αυτο ειπε ο Μαρξ και ο Λενιν...να γινεσαι δημοκρατης για να κανεις συνεργασιες με τους αστους που ειναι δημοκρατες επισης - μην μας πουν και φασιστες - γιατί αυτο αποτελει τα σταδια για το σοσιαλισμο...

    δηλαδη το δουλεμα παει συννεφο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πάντως, η Ενωμένη Ευρωπαική Αριστερά/βόρεια πράσινη συμμαχία GUE/NGL (στην οποία συμμετέχουν ΑΚΕΛ-ΚΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ) απορρίπτει το.... http://www.guengl.eu/showPage.php?ID=10761 Χ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ενημερωθηκα προηγουμενως...:)

    όι πως προκειται να το γλυτωσουμε...να δουμε τι θα μας προκυψει εντελει ως αναποφευκτο κακο απο την αποφαση μας να διασωσουμε την λαική. διοτι το κλιμα εσωτερικα δεν νομίζω να ειναι πλειοψηφικο στην αντισταση...στην πραγματικοτητα εκρεμει η αξιολογηση του κατα ποσον η μεχρι τωρα κινησεις μας ήταν οντως οι ενδεδειγμενες..

    οποταν, τα ερωτηματα μου, στα προηγουμενα σχολια νομίζω πως εξακολουθουν να ισχύουν...:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή