ας μην σχολιάσω το γεγονός πως η Κύπρος είναι η μοναδική χώρα που μπαίνει στο Μηχανισμό χωρίς "να ανοίξει ρουθούνι", χωρίς να δούμε μια διαμαρτυρία των εργαζομένων στους δρόμους, χωρίς να δούμε κανένα καταδικαστικό κείμενο από την αριστερά εναντίον αυτής της ένταξης. προφανώς θα μας έχουν μπήξει και δείξει τη θηλιά ενώ εμείς ακόμη θα κυνηγάμε είτε τους υπεύθυνους τραπεζίτες είτε τον Ολάντ να μας ευλογήσει.
πάντως, είτε έτσι είτε αλλιώς, η Κύπρος δεν θα είναι ΠΟΤΕ ξανά η ίδια, όχι μόνο οικονομικά αλλά από καμμιά απολύτως άποψη και μου προκαλεί προσωπικά απορία που κανείς δεν δείχνει έντονα ενοχλημένος, παρά μόνο οι περισσότεροι βλέπουν κάποια καλή εκδοχή για την έκβαση της ευρωπαίκής κρίσης.
ως "ασυνείδητη" προφανώς δεν έκρινα πως αυτή είναι η καταλληλότερη στιγμή να κοιταχτώ στον καθρέφτη και να βρω χίλιους λόγους να αγαπήσω τον εαυτό μου, που ήμουν αριστερή, που είμαι μέρος των ευρωπαϊκών ονείρων και που δεν γράφω κατεβατά πειστήρια για την επαναστατικότητά μου και για το πόσο excited αισθάνομαι για την επικείμενη επανάσταση των λαών υπό την εποπτεία των κεφαλαιοκρατών της ευρώπης.
να υποθέσω πως θα μας πετάξουν τώρα τα 120 δις για την ανάπτυξη στη Σύνοδο Κορυφής και θα δούμε το φως μας...
κατά τα λοιπά, μαθαίνω πως οι βέροι επαναστάτες της "κυβέρνησης στην αριστερά" aka το σύριζα, έκανε θέμα για το που θα καθίσει στη ελληνική βουλή κι αν θα πάρει ή όχι τη θέση που παλαιότερα είχε στα έδρανα το κομμουνιστικό κόμμα. επαναστάτες από κούνια κι αυτοί...πάντα κέντρο χτυπάνε άμα το θέμα είναι κάποιας ουσίας...
Τα πιο κάτω κατάπτυστα λοιπόν, δεν ντράπηκε και είπε ο Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλής για το ξεπούλημα της χώρας μας, πως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία είναι πολύ ευχαριστημένες με την Τρόικα, τόσο ευχαριστημένες που ανάβουν κάθε μέρα και από ένα κερί για αυτή την μέγιστη προσφορά της Ευρώπης στους λαούς τους.
Πουλημένοι από κούνια κι εμείς...
Έρχεται στην Κύπρο η Τρόικα
Πολύ σύντομα (την ερχόμενη Δευτέρα) αναμένεται να κατέλθει στην Κύπρο ομάδα τεχνοκρατών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Κομισιόν και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να μελετήσει την κατάσταση και να υποβάλει την πρότασή της για το ύψος της χρηματοδότησης και τους όρους.
Σε δηλώσεις του στο Υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Σιαρλή απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων και αναφέρθηκε αρχικά στη διαδικασία που θα ακολουθήσει της αποδοχής της κυπριακής αίτησης.
«Μετά την αποδοχή της δικής μας αίτησης, θα οργανωθεί η επίσκεψη μιας ομάδας τεχνοκρατών, οι οποίοι θα έρθουν στην Κύπρο αναμένουμε σύντομα, για να εξεταστεί η υπόθεσή μας και η αίτησή μας. Αναμένω ότι αυτή η ομάδα θα κάνει σε μια σε βάθος μελέτη και στη συνέχεια θα υποβάλει αυτή τη μελέτη πίσω στην ομάδα της Ευρωζώνης και από εκεί θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις όσον αφορά το ύψος της χρηματοδότησης που θα ακολουθηθεί καθώς και οι όροι κάτω από τους οποίους θα προσφερθεί αυτή η χρηματοδότηση», είπε.
Ερωτηθείς αν μπορεί να υπολογιστεί το ποσό που θα ζητηθεί από το Μηχανισμό Στήριξης, ο κ. Σιαρλή είπε πως το ποσό δεν έχει συζητηθεί και θα προκύψει από τη μελέτη που θα διεξαχθεί από την κάθοδο των εμπειρογνωμόνων. Ο κ. Σιαρλή επιβεβαίωσε ότι η ομάδα αποτελείται από εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ.
Σε ερώτηση πότε θα έρθουν και πόσο θα διαρκέσει η εδώ παρουσία τους, ο κ. Σιαρλή είπε δεν έχει συμφωνηθεί και δεν έχει γίνει επεξεργασία του χρονοδιαγράμματος καθώς ούτε και του περιεχομένου της εργασίας τους, το οποίο θα αποφασίσουν οι ίδιοι κατά κύριο λόγο. «Αναμένω την κάθοδό τους κάποια στιγμή την άλλη βδομάδα και το πρόγραμμα τους θα καθοριστεί και περιλαμβάνει την αξιολόγηση των αναγκών του τραπεζικού τομέα, νοουμένου ότι η ανάγκη στήριξης προέρχεται κυρίως από τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού τομέα. Επομένως, αναμένω ότι αυτό θα είναι ένα μεγάλο κομμάτι της εργασίας τους». Στη συνέχεια, πρόσθεσε, εφόσον οι ανάγκες αυτές επηρεάζουν και τα δημοσιονομικά του κράτους, θα επεξεργαστούν και οτιδήποτε άλλο αφορά τα δημοσιονομικά.
Απαντώντας σε ερώτηση αν υφίσταται το χρονοδιάγραμμα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο ΥΠΟΙΚ είπε πως η ανάγκη ταυτοποίησης της ανακεφαλαιοποίησης εντός της προκαθορισμένης ημερομηνίας, δηλαδή της 30ηςΙουλίου, για τις τράπεζες δεν θα ισχύει, δεδομένου της αποδοχής της αίτησης για στήριξη.
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η Ισπανία, πριν υποβάλει αίτηση για στήριξη, είχε προχωρήσει σε μια δική της έρευνα για τις ανάγκες των τραπεζών, κάτι που δεν συνέβη στην Κύπρο και ερωτηθείς αν αυτό σημαίνει ότι θα δεχθούμε ότι μας υποβάλει η ομάδα της Τρόικα, ο κ. Σιαρλή είπε πως η διαδικασία είναι αυτή που έχει περιγράψει. «Θα κατέλθουν, θα μελετήσουν τις ανάγκες και αφού επεξεργαστούν τόσο τις ανάγκες των τραπεζικού τομέα όσο και του δημοσιονομικού τομέα, θα αποφανθούν το ύψος της χρηματοδότησης για στήριξη της Κύπρου», ανέφερε.
Ο κ. Σιαρλή διευκρίνισε πως η πρόσκληση για στήριξη έχει αποσταλεί και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Σε ερώτηση σχετικά με την εξασφάλιση διακρατικού δανείου, ο κ. Σιαρλή είπε πως οι προσπάθειες που άρχισαν εδώ και καιρό παραμένουν σε ισχύ και αν προκύψει κάτι τότε η Κυβέρνηση θα το εξετάσει. «Μέχρι στιγμής που μιλούμε δεν υπάρχει τίποτα το συγκεκριμένο», ανέφερε και συμπλήρωσε πως «αν και όταν υπάρξει κάποια εξέλιξη επί του θέματος θα ληφθεί υπόψη και θα συζητηθεί μαζί με την ομάδα της Ευρωζώνης».
Σε ερώτηση κατά πόσον υπάρχουν ενοχλήσεις από εταίρους μας για την εξασφάλιση διακρατικού δανείου, ο ΥΠΟΙΚ είπε πως δεν υπάρχει κάτι που να εμποδίζει οποιαδήποτε χώρα της Ευρωζώνης να εξασφαλίσει διακρατική χρηματοδότηση. «Η Κύπρος είχε αποκλειστεί εδώ και πέραν τους ενός χρόνου για εξασφάλιση χρηματοδότησης από την ελεύθερη αγορά και κατά συνέπεια η Κύπρος είχε κάθε δικαίωμα να αποταθεί για να εξασφαλίσει χρηματοδότηση μέσω διακρατικής συμφωνίας», είπε και σημείωσε πως αυτό δεν ενοχλεί κανέναν.
Σε άλλη ερώτηση σχετικά με τον διακρατικό δανεισμό, ο κ. Σιαρλή είπε πως η αίτηση ή οι αιτήσεις για διακρατικά δάνεια είχαν υποβληθεί στο παρελθόν, δεδομένου ότι η Κύπρος είχε αποκλειστεί από τις αγορές. «Είναι γνωστό πλέον, ότι οι αιτήσεις έχουν υποβληθεί στη Ρωσία και στην Κίνα», είπε. Σχολιάζοντας τοποθέτηση ότι η Ρωσία υποστηρίζει ότι δεν έχει παραλάβει αίτημα για νέο δάνειο, ο κ. Σιαρλή είπε πως αυτό που γνωρίζει είναι πως έχει υποβληθεί αίτημα για δάνειο.
Ερωτηθείς αν η αίτηση για δάνειο από Ρωσία και Κίνα υποβλήθηκε πριν μια βδομάδα ή πριν έξι μήνες, ο ΥΠΟΙΚ είπε πως δεν έχει σημασία και δεν γνωρίζει την ακριβή ημερομηνία. «Εχει αρκετό καιρό που έχει υποβληθεί», είπε.
Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα στον Τύπο ότι ο ίδιος βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Σιαρλή είπε ότι δεν υπάρχει καμία αντιπαράθεση μεταξύ του ιδίου και του Προέδρου Χριστόφια, σημειώνοντας ότι οι σχέσεις τους είναι άριστες. Αναφορικά με τους όρους της διαπραγμάτευσης για την εξασφάλιση της στήριξης, ο ΥΠΟΙΚ είπε ότι αυτοί θα συμπληρωθούν με την ολοκλήρωση της μελέτης των εμπειρογνωμόνων.
Ο κ. Σιαρλή απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση για την αίτηση που έχει υποβληθεί για στήριξη, είπε πως συμπεριλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, δηλαδή οι εμπειρογνώμονες αναμένεται να καλύψουν όλες τις πτυχές, τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών καθώς και το δημοσιονομικό πλαίσιο.
Για το προς τα πού θα κινηθούν οι όροι και αν θα ληφθούν υπόψη οι συστάσεις της Κομισιόν, ο κ. Σιαρλή είπε πως οι επτά συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα είναι ένα από τα κομμάτια της συζήτησης που θα ακολουθήσει με τους εμπειρογνώμονες. Επίσης, αναφορικά με πότε θα ληφθούν τα χρήματα της στήριξης, ο κ. Σιαρλή είπε πως, με βάση τις εμπειρίες άλλων χωρών, τέτοιου είδους χρηματοδοτήσεις μπορούν να καταλήξουν περίπου σε διάστημα ενός μήνα.
Ερωτηθείς διευκρινιστικά για τους όρους που θα επιβληθούν, ο ΥΠΟΙΚ αναφέρθηκε στις επτά συστάσεις της Κομισιόν, σημειώνοντας πως η Κύπρος έχει ήδη υλοποιήσει κάποιες από αυτές και έχει ενημερώσει την ομάδα της Ευρωζώνης για αυτό. Συνεπώς, συνέχισε, «είμαι πολύ αισιόδοξος ότι οι όροι που θα επιβληθούν θα είναι τέτοιοι που θα μπορούμε να τους ικανοποιήσουμε».
Σε ερώτηση αν υπάρχουν περιθώρια διαπραγμάτευσης της Κύπρου σχετικά με τους όρους, ο ΥΠΟΙΚ είπε πως οι όροι είναι διαπραγματεύσιμοι. «Δεν υπάρχει τίποτε το απόλυτο, συζητούνται και στο τέλος θα καταλήξεις σε ένα σύνολο όρων που συνήθως είναι ικανοποιητικό και για τις δύο πλευρές», είπε.
Κληθείς να στείλει ένα μήνυμα προς τον κόσμο, καθώς οι πολίτες αισθάνονται ανησυχία και φόβο από την ένταξή της Κύπρου στο Μηχανισμό, ο κ. Σιαρλή εξέφρασε την αισιοδοξία του για έξοδο από την κρίση καθώς αυτή, όπως είπε, προήλθε από το πρόβλημα των τραπεζών και την έκθεσή τους στην ελληνική οικονομία. «Το τραπεζικό μας σύστημα ήταν και παραμένει υγιές, και λέω παραμένει γιατί τώρα η προσπάθεια είναι η ανακεφαλαιοποίηση της απώλειας των κεφαλαίων, το σύστημα όμως το ίδιο ήταν και παραμένει ισχυρό, και μπορεί με την βοήθεια και την στήριξη της Ευρωζώνης να ανταπεξέλθει και να συνεχίσει την πορεία του. Επομένως, είναι μια ατυχής περίπτωση στην οικονομική ιστορία της Κύπρο, αλλά μπορούμε να την ξεπεράσουμε», είπε.
«Θα υπάρξουν κάποιες αρνητικές συνέπειες στην οικονομία μας, αλλά δεν είναι κάτι το οποίο δεν μπορούμε να υπερβούμε», τόνισε ο ΥΠΟΙΚ και πρόσθεσε: «Τουναντίον, η στήριξη που θα πάρουμε από τον ευρωπαϊκό Μηχανισμό θα μας βοηθήσει όχι μόνο να ξεπεράσουμε το πρόβλημα των τραπεζών, αλλά θα μας βοηθήσει επίσης στην ενίσχυση της κυπριακής οικονομίας και ιδιαίτερα στον τομέα που όλοι διερωτόμαστε κατά πόσο μπορούμε να δώσουμε ανάπτυξη στην οικονομία. Με τα γεγονότα όπως υφίστανται μέχρι σήμερα δεν υπήρχε τρόπος γιατί για να υπάρξει ανάπτυξη της οικονομίας χρειάζεται χρηματοδότηση και χρηματοδότηση δεν ήταν εφικτή γιατί οι ξένες αγορές μας είχαν αποκλείσει και οι τράπεζες στο εσωτερικό δεν είχαν τη δυνατότητα».
Ο κ. Σιαρλή σημείωσε πως η στήριξη από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό μας δίνει τη δυνατότητα να ξεπεράσουμε αυτά τα προβλήματα και να βάλουμε χρήματα για την ανάπτυξη, η οποία είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεφύγουμε από την κρίση. «Ναι είναι μια δυσκολία αλλά μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε με αισιοδοξία ότι στο τέλος της ημέρας θα οδηγήσει στην επίλυση των προβλημάτων που τώρα αντιμετωπίζουμε», υπογράμμισε.
Κληθείς να σχολιάσει την πληροφορία ότι επίκειται περαιτέρω κούρεμα των νέων ελληνικών ομολόγων, ο κ. Σιαρλή είπε πως δεν έχει υπόψη του μια τέτοια πληροφορία.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Σιαρλή εξέφρασε την εκτίμηση πως κανένας δεν αμφιβάλλει ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κύπρος προέρχεται από την έκθεση των τραπεζών στα ελληνικά ομόλογα και στις επενδύσεις που έχουν κάνει στην Ελλάδα. «Αυτό είναι δεδομένο και κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει. Είναι λυπηρό, δεν είναι ευχάριστο, αλλά είναι γεγονός», πρόσθεσε.
Σε ερώτηση για το ύψος της βοήθειας, επανέλαβε ότι αυτό δεν μπορεί να το αποφασίσει ο ίδιος, αλλά θα το αποφασίσουν οι αρμόδιοι που θα έρθουν στην Κύπρο, και σημείωσε πως ο ίδιος δεν θα κάνει τους όποιους υπολογισμούς. «Έχει συγκεκριμένο τρόπο με τον οποίο η ομάδα των εμπειρογνωμόνων θα ασχοληθεί, και αυτοί είναι εκείνοι που θα κρίνουν ποιο ποσό χρειάζεται. «Οποιοσδήποτε μπορεί να κάνει τους δικούς του υπολογισμούς, αλλά ούτε εμείς ούτε η ομάδα με την οποία είμαστε σε επαφή έχει κάνει αυτή την αξιολόγηση για αυτό λέω ότι θα ήταν πρόωρο να αναφερθούν οποιοιδήποτε αριθμοί», είπε.
Ο κ. Σιαρλή είπε πως η Κυβέρνηση έχει αναλάβει την ανακεφαλαιοποίηση της Λαϊκής Τράπεζας εδώ και ένα μήνα με το ποσό του 1,8 δις ευρώ. «Οποιεσδήποτε επιπρόσθετες ανάγκες προκύψουν, είναι κάτι το οποίο θα αποφασιστεί», είπε.
Ερωτηθείς για την ανακοίνωση της Τράπεζας Κύπρου για κρατική ενίσχυση 500 εκ. ευρώ, ο κ. Σιαρλή είπε πως έχει δει την ανακοίνωση της Τράπεζας και πως πρέπει να αξιολογηθεί μέσω των σωστών διαδικασιών. «Θα το χειριστούμε και εκείνο», είπε.
Ερωτηθείς αν θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία που ακολουθήθηκε με την περίπτωση της Λαϊκής Τράπεζας, ο κ. Σιαρλή είπε πως το θέμα θα πρέπει πρώτα να συζητηθεί με την Κεντρική Τράπεζα. «Από τη στιγμή που η αίτησή μας έχει γίνει αποδεκτή από την Ευρωζώνη, η διαδικασία μάλλον θα είναι διαφορετική», ανέφερε.
Ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε επίσης πως από τη στιγμή που έγινε αποδεκτή η αίτηση της Κύπρου για στήριξη, τα δεδομένα αλλάζουν. «Από σήμερα οτιδήποτε κάνουμε, θα πρέπει να το κάνουμε σε συνεργασία μαζί με την ομάδα της Ευρωζώνης», είπε και πρόσθεσε πως αν έχει υποβληθεί αίτηση της Τράπεζας Κύπρου για ενίσχυση, αυτή θα τύχει χειρισμού σε συνεργασία με την Ευρωζώνη.
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι οι αυξημένες απώλειες της Τράπεζας Κύπρου έχουν να κάνουν εν μέρει με το αυξημένο κούρεμα των ελληνικών ομολόγων που φθάνει το 79%, διευκρίνισε πως δεν πρόκειται για κούρεμα αλλά για μια απομείωση, δηλαδή μια μείωση της λογιστικής αξίας των νέων χρεογράφων και η οποία οδηγεί σε μια επιπρόσθετη απώλεια κεφαλαίων.
Ερωτηθείς πόσο ανησυχητικό είναι για την κυπριακή οικονομία να δανείζεται ένα ποσό που ξεπερνά το 50% του ΑΕΠ, ο κ. Σιαρλή είπε πως δεν επιθυμεί να μπει στη λογική των αριθμών. «Ο Μηχανισμός είναι εκεί για να στηρίξει τα κράτη μέλη που έχουν συνεισφέρει σε αυτό τον οργανισμό και μάλιστα με ευνοϊκούς όρους. Κατά συνέπεια, κάθε περίπτωση πρέπει να εξετάζεται προσεκτικά και είναι ακριβώς για αυτό το λόγο που οι τεχνοκράτες, οι οποίοι θα έρθουν εδώ, θα μελετήσουν πολύ προσεκτικά για να αποφανθούν ποιο είναι το ακριβές ποσό που χρειάζεται έτσι ώστε να δίδεται η δυναμική στη συνέχιση της καλής απόδοσης της κυπριακής οικονομίας, που είχαμε μέχρι τώρα, και να διασφαλιστεί επίσης η έξοδος από την κρίση δεδομένου ότι δεν υπήρχε άλλος τρόπος», είπε.
Κληθείς να απαντήσει στην εντύπωση ότι με την ένταξη στο Μηχανισμό μεταφέρεται η δυνατότητα άσκησης της κυριαρχίας από την Κύπρο στην Τρόικα, ο κ. Σιαρλή αναφέρθηκε στα παραδείγματα άλλων χωρών, και συγκεκριμένα σε αυτά της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας. Αυτές οι περιπτώσεις, όπως είπε είναι πολύ παρόμοιες με τη δική μας, και εκεί ο Μηχανισμός πήγε για να στηρίξει αυτά τα κράτη μέλη και όχι για να τα τιμωρήσει. Ο Μηχανισμός, σημείωσε, έρχεται για να στηρίξει με όση χρηματοδότηση χρειάζεται το κράτος και με πολύ ευνοϊκούς όρους. «Εάν αυτό θεωρείται ότι το κράτος χάνει πλέον την εξουσία, αυτό θα έλεγα είναι τελείως λανθασμένο. Η απόδειξη είναι ότι αυτές οι χώρες, οι οποίες κάνουν τις αναφορές τους κάθε μήνα στην Ευρωζώνη, είναι πολύ ευχαριστημένες γιατί αυτός ο Μηχανισμός τους έδωσε τη δυνατότητα να ξεφύγουν από μια κατάσταση που δεν υπήρχε άλλος τρόπος αντιμετώπισης», είπε.
Τέλος, τόνισε πως με την ένταξη στο Μηχανισμό, όχι μόνο δεν χάνεις την κυριαρχία σου αλλά αυτή αποτελεί μια εξαιρετική βοήθεια, την οποία «πρέπει να την δούμε με καλό τρόπο και να συνεισφέρουμε εποικοδομητικά ώστε να την αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».
"πάντως, είτε έτσι είτε αλλιώς, η Κύπρος δεν θα είναι ΠΟΤΕ ξανά η ίδια, όχι μόνο οικονομικά αλλά από καμμιά απολύτως άποψη"
ΑπάντησηΔιαγραφήΘέλεις να το αναλύσεις λίγο αυτό πώς το εννοείς;
Η Τρόικα είναι το κλειδί που θα ανοίξει τις πορτες του παραδείσου στους χειρότερους κύκλους στην κύπρο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν πρόκειται ποτέ ξανά οποτεδήποτε, εκτός από οικονομική ευμάρεια ακόμα για τα μεσαία στρώματα, να ξαναδουμε εργατικά δικαιώματα. Δεν θα αφήσουν τίποτα απολύτως όρθιο, αφού πρώτα θα έχουν απονομιμοποιήσει και την αριστερα στα ματια του κόσμου. Οτι έχουν πετυχει οι προγονοι μας με τοσες θυσίες είναι οριστικά χαμένο.
Κλεινει τελειωτικά το ζητημα με τη λυση του Κυπριακου. Ουτε καλή ουτε κακή λυση πια. Η Γερμανία θα εκμεταλλευθεί στο επακρο τη δυσχερή θέση της Κύπρου απέναντι στην Τουρκία και θα μας την τραβήξει κανονικά.
Ουτε καν μια κακή διχοτόμηση δεν θα έχουμε.
Η αριστερα χάνει εξ ορισμού τον οποιοδηποτε προσδιοριστικό της ρόλο στα εσωτερικά. Αν δεν το εχει καταλαβει θα το καταλαβει αργότερα.
Ίσως το καταλαβει όταν κλαψουμε όλοι αρκετά και όταν θυμηθεί "την εργαθκια" "την τιμή του αρκατη" τζαι την αξιοπρέπεια των προλεταρίων...
Όλα αυτά τα οποία θεωρούσε "μη χρησιμα" στον ευγενη της αγώνα για κοινωνική συνεργασία και συναινεση.
Και εξακολουθώ να μην θεωρώ υπαιτιο τον ίδιο τον Χριστοφια γι αυτη την κατάσταση. Αλλα σαφώς η αριστερα θα πρεπει να λογοδοτησει για τις αποφασεις τις και για την σημερινή κατασταση στη χωρα. Σαφώς εγώ θελω τα ονόματα των οικονομολόγων που ηταν μεσα ή κοντα στο κόμμα και εδωσαν πρασινο φως στην κυβερνηση για να ακολουθησει τα βηματα που ακολουθησε.
Δεν θα δεχτω να παει ο καθενας σπιτι του, ακομα κι αν το σπιτι του δεν ειναι εδω και απλα θα την κάνει.
Να μαθουμε, σε ποιών αναλυτών/ερευνητών το εργο στηριχτηκε ο Προεδρος για να φτασουμε εδώ που φτασαμε.
Την μπάλα δεν θα την παρει μονο η δεξια.
Αυτα.
Εγω δεν δέχομαι ο τόπος μου να είναι το πειραματοζωο κανενος ππεζεβεγκη...
ΔιαγραφήΌσοι εχουν ευθυνη για αυτές τις ιστορικής βαρυτητας ήττες του τοπου, θα πρεπει να λογοδοτησει!! Τουλαχιστον!!
Ο Βγενοπουλος φυλακη και οι συμβουλατορες στο λαϊκο δικαστήριο!
"Δεν πρόκειται ποτέ ξανά οποτεδήποτε, εκτός από οικονομική ευμάρεια ακόμα για τα μεσαία στρώματα, να ξαναδουμε εργατικά δικαιώματα. Δεν θα αφήσουν τίποτα απολύτως όρθιο, αφού πρώτα θα έχουν απονομιμοποιήσει και την αριστερα στα ματια του κόσμου. Οτι έχουν πετυχει οι προγονοι μας με τοσες θυσίες είναι οριστικά χαμένο."
ΑπάντησηΔιαγραφήΚατά τη γνώμη σου, ποιος κρατά την εργατική τάξη της Κύπρου σε ύπνωση; Πώς εξηγείται η μη αντίδρασή της απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο; Είναι ένα ευρύτερο ερώτημα αυτό που μας απασχολεί σε διάφορες χώρες, και βέβαια και στην Ελλάδα, έχουν δοθεί διάφορες εξηγήσεις και απαντήσεις. Για την Κύπρο τι νομίζεις;
Η εργατική ταξη της Κύπρου ειναι σε μεγαλο ποσοστο οργανωμένη. Δεν βρισκεται ακριβως σε ύπνωση. Υπαρχουν πολλοι και μεσα στο συνδικαλιστικό κίνημα και μεσα στο κομμα που το λεει η ψυχουλα τους, οχι μονο για αντιδρασεις και απεργίες αλλα και για "πιο ουσιαστικές" αντιστασεις!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο λαϊκο κίνημα όμως εφοσον είναι οργανωμένο λειτουργεί στη βαση κάποιων συλλογικών αποφάσεων. Επισης ως ενα κινημα με μεγαλα ποσοστα αφεθηκε χωρίς καμια απολυτως θεωρητική επεξεργασία των θέσεων του γιατι αισθανθηκε επιτυχημενο. Μετα την εισβολή ιδιαιτερα, οταν επεσε το πολυ χρημα την Κύπρο, οταν ανοιξε η πορτα για τις υπερακτιες εταιρίες, το κομμα μπηκε καθαρα σε ρόλο διαχειριστικό.
Σε μεγαλο βαθμο μπορει να υπηρξε ανωριμότητα ή επιπολαιότητα λογω των "επιτυχιων" του κόμματος.
Κατι άλλο που σαφως επηρέασε ειναι το ποιους συνεργατες επελεξε το κομμα, εννοω όσους εμεις ίσως να μην ξερουμε καν, τους αναλυτες του, αυτους που ακριβοπληρωνει να του γραφουν εκθέσεις...εδω προεκυψαν προφανως και καποια ζητήματα εισαγωγής ακραιου ευρωκομμουνισμου...
Το ζητημα ειναι πως εγω τώρα δεν εχω καμια διαθεση για ωραία επαναστατικά όνειρα παντως...
Πολυ ευχαριστημένες οι χώρες από το ΔΝΤ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΤις δραματικές συνέπειες από το βάθεμα των ταξικών ανισοτήτων στον καπιταλισμό και ιδιαίτερα σε συνθήκες κρίσης, όπου καταστρέφονται παραγωγικές δυνάμεις και ζωντανή εργατική δύναμη, καταγράφουν τα (υποτιμημένα) στοιχεία της εξαμηνιαίας Εκθεσης της Κομισιόν για την κοινωνική κατάσταση στην ΕΕ. Σύμφωνα με αυτά, η ανεργία στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 8,7% το πρώτο τρίμηνο του 2012, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ποσοστό που μεταφράζεται σε 400.000 λιγότερες θέσεις εργασίας. Την ίδια περίοδο, στην Ισπανία χάθηκαν 660.000 θέσεις εργασίας, στην Πορτογαλία 210.000 και στην Ιταλία 180.000.
Υπάρχει μια κάποια σιωπή σε κυπριακά αριστερά μπλογκ για το θεμά εδώ και 2-3 μέρες, μια σιωπή που λέει πολλά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣαφως ο κοσμος ειναι κουμπομενος, καταρχην δεν εχουμε πληρη εικονα και κατα δευτερο, δεν ειναι ευκολο να εχεις αποψη γι αυτα τα θεματα.
ΔιαγραφήΑσε οτι εμεις ασχολουμαστε με την Τροικα και το ΔΝΤ εδω και τρια χρονια σε καθημερινη βαση.
Θα υπαρξουν αντιδρασεις γιατι θα ειναι πολυ εντονη και η σταση της δεξιας εναντιον των αριστερων.
Ερωτηθείς αν η αίτηση για δάνειο από Ρωσία και Κίνα υποβλήθηκε πριν μια βδομάδα ή πριν έξι μήνες, ο ΥΠΟΙΚ είπε πως δεν έχει σημασία και δεν γνωρίζει την ακριβή ημερομηνία. «Εχει αρκετό καιρό που έχει υποβληθεί», είπε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ Ρωσία δεν έχει λάβει έως σήμερα από την πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας επίσημο αίτημα για τη χορήγηση δανείου, ανακοίνωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών, μετά τη δημοσίευση πληροφοριών ότι η Λευκωσία ενδέχεται να ζητήσει από τη Μόσχα έως και 5 δισ. ευρώ.
«Δεν έχω παραλάβει επίσημο αίτημα από αυτό το κράτος για την χορήγηση ενός δανείου», τόνισε ο Άντον Σιλουάνοφ, σύμφωνα με τα τηλεγραφήματα των ρωσικών πρακτορείων.
Ποιός εκ των δύο ψεύδεται;
Κανένας δεν ψευδεται. Η αίτηση για δάνειο από την Ρωσία εγινε σε ανώτατο επίπεδο δηλαδή επιασεν τον Πούτιν ο Δημήτρης. Αλλοι φορείς δεν ήταν σε θέση να δώσουν λεπτομέρειες κυρίως από τη Ρωσική πλευρα. Εδώ ηταν σαφως ενημερωμενος ο Σιαρλής και ο Δημητριαδης τουλαχιστον.
ΔιαγραφήΤο πρωΐ άκουσα τον βουλευτή του ΑΚΕΛ κύριο Άριστο Δαμιανού στον Super Sport FM στην εκπομπή της Κατερίνας Ηλιάδη. Η δημοσιογράφος του έκαμε την ίδια ακριβώς ερώτηση. Η απάντηση του κύριου Δαμιανού ήταν ότι η κρούση έγινε σε "κάποιο άλλο επίπεδο" και ότι "είναι πολύ προχωρημένη η όλη κατάσταση". Σε νέα ερώτηση της δημοσιογράφου αν είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που έκαμε την κρούση κλπ, ο κύριος Δαμιανού απάντησε αρνητικά αλλά δεν αποκάλυψε ποιός εμίλησε με ποιόν.
ΔιαγραφήΕδώ δημιουργείται μου ακόμα ένα ερώτημα: πώς γίνεται να είναι "πολύ προχωρημένες οι συζητήσεις" αλλά ο Υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας να μην έχει ιδέα; Εκτός αν είναι σαν τον απατημένο σύζυγο που το μαθαίνει τελευταίος, που λαλεί τζι ο Πρόεδρος μας...
Προφανώς ο ΥΠΟΙ της Ρωσίας αναφερεται σε γραφειοκρατικα ζητηματα. Προφανώς η Ρωσία θα ήθελε να μελετησει ενδελεχως τους ορους μιας τετοιας δανειοδοτησης που δεν αφορουν μονο το οικονομικό σκελος της δανειοδοτησης.
ΔιαγραφήΟποιος και αν μιλησε εκ μερους της Κυπρου, μιλησε εκ μερους του Προεδρου, εφοσον το αιτημα εγινε σε υψηλο επιπεδο...
Εν μπορει ενας υπουργος της κύπρου π.χ να απευθυνεται σε προεδρο αλλης χωρας εκτός και αν απευθυνεται εκ μερους του προέδρου..υπαρχει και ενα πρωτοκολλο.
Οποταν καταληγω πως το επισημο αιτημα δεν εφτασε στο ρωσικο ΥΠΟΙ γιατι συζητουνται ακόμα οι οροι...ή εσυζητουνταν...
ο θεος τζαι η ψυσιη μας...
DIS,
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχω κι εγώ μιαν ερώτηση [μόνο μια;]…
Γράφεις: «… σαφώς η αριστερα θα πρεπει να λογοδοτησει για τις αποφασεις τις και για την σημερινή κατασταση στη χωρα. Σαφώς εγώ θελω τα ονόματα των οικονομολόγων που ηταν μεσα ή κοντα στο κόμμα και εδωσαν πρασινο φως στην κυβερνηση για να ακολουθησει τα βηματα που ακολουθησε».
Τι ακριβώς έννους όταν λες ότι «…η αριστερα θα πρεπει να λογοδοτησει […] για την σημερινή κατασταση στη χωρα»; Κι αυτή σου η τοποθέτηση στη γενικότητα της δεν έρχεται σε αντίθεση με άλλες [σχετικά πρόσφατες] τοποθετήσεις σου ότι η Κυβέρνηση Χριστόφια ΔΕΝ μπορεί να κινηθεί εκτός πλαισίων Ευρωπαϊκής Ένωσης;
Η αριστερα κινήθηκε νομότυπα. Οπως κάνει πάντα. Ασκησε το δικαίωμα της ως κομμα και ως κυβέρνηση να περάσει καποια μετρα προ μνημονιου για να βοηθησει την κατασταση.
ΔιαγραφήΟπως γνωρίζουμε αυτα τα μετρα κόπηκαν στην βουλη απο την αντιπολίτευση.
Στην τελευταια συνεδριαση της βουλής επίσης κοπηκαν τα μέτρα που προτεινε η κυβερνηση για εξοικονομηση 188 εκατ.
Ο πριγκιψ Νικόλας απεφάνθη πως δεν είναι διαρθρωτικα αυτα τα μετρα, αφορουν μονο επιπλεον φορολογηση και δεν τα περασαν.
Φωναζουν για εξυγιανση του κρατους αλλα δεν περασαν τα μετρα και επιμενουν π.χ για την αυξηση του ορίου αφυπηρετησης.
Η κυβερνηση είναι καθολα νομοτυπη και απο αυτη την αποψη δεν οφειλει να λογοδοτησει σε κανενα. Επροσπαθησε.
Απο εκει και περα, σαφως η αριστερα θα πρεπει να αναλαβει το μερος της ευθυνης που της αναλογη για τους σχεδιασμους της.
Απο την εποχη του Κικη είδαμε μια διπλη ταση, ακομα και στο διαδικτυο καποιοι φροντισαν να δικαιολογησουν τα μετρα του Κικη, λεγοντας πως αλλιως θα μπαιναμε στον Μηχανισμο...
Τελικα διαπιστωνω, πως οι αποψεις καποιων της αριστερας διαψευδονται μερα με τη μερα.
Η κυβερνηση δεν επρεπε να προχωρησει στην ανακεφαλοποίηση της Λαικής. Είχε καθε δικαιωμα να μην το πραξει. Δεν γνωρίζω εαν οι λαθος υπολογισμοι οφειλονται, σε ενα γενικοτερο σχεδιο της αριστερας "πανευρωπαικά" πως ταχα θα νικήσουν την Μερκελ, πως ταχα θα έρθει η ανοιξη με τον Ολαντ, γεγονος που οδηγησε και σε ενα εντελως λαθος υπολογισμο των εξελιξεων.
Αυτο εννοω θα πρεπει να λογοδοτησει. Φυσικα στην αριστερα γιατι οι υπολοιποι δεν νομιζω πως εχουν το δικαιωμα να μας κουνουν και το δακτυλο!