Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.

Ζοζέ Σαραμάγκου

17.3.12

Ο φιλόσοφος της τραγικής γνώσης

19 (35)

Αν εκείνο που πρόεχει είναι η αξία της γνώσης - εξ άλλου μια ελκυστική φαντασίωση αξίζει όσο μια γνωστική σύλληψη, υπό την βασική προϋπόθεση, φυσικά, νάναι πιστευτή -, τότε αντιλαμβανόμαστε ότι η ζωή χρειάζεται αυταπάτες, δηλαδή μη αλήθειες που θεωρούνται αλήθειες. Χρειάζεται κανείς την πίστη στην αλήθεια, αλλ΄αρκείται στην αυταπάτη. Τούτο σημαίνει ότι οι "αλήθειες" αποδεικνύονται δια των αποτελεσμάτων τους - όχι μέσω λογικών αποδείξεων, παρά μέσω αποδείξεων δύναμης [464]. Το Αληθές και το Αποτελεσματικό ταυτίζονται, κι ο άνθρωπος υποκλίνεται κ΄εδώ στη δύναμη. Πώς γίνεται λοιπόν, να αποδεικνύεται λογικά η αλήθεια; Ενώ κονταροκτυπιέται μια "αλήθεια" με μιαν άλλη "αλήθεια" αμφότερες θέλουν σύμμαχό τους τη σκέψη.

Ο αγώνας για μια θρησκευτική πεποίθηση, το πάθος [465] του μάχεσθαι γέννησε κάθε πραγματική τάση προς την αλήθεια: διαφορετικά, ο άνθρωπος δεν θα νοιαζόταν για καμμιά λογική αρχή...

Φρ. Νίτσε
Διόνυσος κατά Εσταυρωμένου
Δοκίμια και Σημειωματάρια (1869 - 1873)

[464]. Παύλος, Προς Κορινθίους Α΄, ΙΙ, 4
[465]. Ελληνικά στο κείμενο

1 σχόλιο:

  1. Ενώ κονταροκτυπιέται μια "αλήθεια" με μιαν άλλη "αλήθεια" αμφότερες θέλουν σύμμαχό τους τη σκέψη.

    Μεγάλη κουβέντα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή