Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.

Ζοζέ Σαραμάγκου

4.3.12

Ο υποτελής "Προμηθέας", τα σβησμένα κάρβουνα της Ξένιας και ο Πολίτης

Marx as Prometheus chained


Marx as Prometheus chained
Marx and the printing press chained by the censor and tortured by the Prussian eagle
Berlin : März Zeitung, 1899


Μετανοώ για την αμέλεια μου να μην παίρνω ανελλιπώς κάθε εβδομάδα τον Κυριακάτικο Πολίτη. Έχουν να δουν τα ματάκια μου τέτοια άρθρα από τον Ιούλη του 2011. Μετανοώ. Η ενασχόληση με τα μπλογκς που κι αυτά κάποτε τα βαριέμαι απεδείχθη κακή Κυριακάτικη ενασχόληση. Μόνο στον Κυριακάτικο Πολίτη μπορώ να βρω κείμενα με τα οποία μπορώ να ξεκουράζομαι, να μην χρειάζεται καμιά προσπάθεια να τα διαβάσω και να αδειάζω το μυαλό μου εντελώς από τα τρεχάματα της βδομάδας.

Δεν γνώριζα ομολογώ πως η εφημερίδα Πολίτης - έχει μετατραπεί σε προέκταση του περιοδικού Εγώ το οποίο δίνει κιόλας δωρεάν με το κυριακάτικο έντυπο  - σχεδόν καθ΄ολοκληρία. 

Και όχι δεν θα τα φορτώσω στην Ξένια γι αυτή τη μετάλλαξη. Θα είμαι δίκαιη. Σωρεία άρθρων στο έντυπο θυμίζουν άρθρα ενός περιοδικού ποικίλης ύλης που μασκαρεύτηκε σε πολιτική εφημερίδα με αναλύσεις στο επίπεδο άρθρων που μας συμβουλεύουν για το "πως θα βγάλουμε τους χρόνιους λεκέδες από τα ασπρόρουχα". Άσχετα πως μιλάνε για πολιτική. Εξαιρούνται ελάχιστα πια άρθρα στο γνώριμο ύφος της εφημερίδας όπως αυτό διαμορφώθηκε τον τελευταίο καιρό. Δεν θα πανε καλά οι πωλήσεις φαίνεται..

Θέλω να πω, πως δεν είναι πια ούτε η εφημερίδα του περασμένου Ιουλίου αυτή που έχω μπροστά μου και που ασκούσε μια λαϊκιστική επιθετική πολιτική αυστηρά.

Έχει πάει σε άλλο επίπεδο. Γι αυτό κι εγώ θα την παίρνω σε τακτική βάση πιά. Ας πούμε πως χρειάζομαι μια ανακουφιστική επιλογή για φτηνό γέλιο. Το συστήνει και ο φίλτατος μπλόκκερ Νικόλας Κυριάκου εξάλλου. Το γέλιο είναι φιλελεύθερα απελευθερωτικό, μας εξηγεί στο κυριακάτικο φύλλο.

Η Ξένια. Η Ξένια, μέλος του ΠΓ του ΔΗΣΥ, μπήκε στον κόπο να ενημερώσει το κυπριακό κοινό για την άποψη της, σχετικά με τη σύσταση του Ινστιτούτου Ερευνών Προμηθέας. Ψάξτε στο γκουγκλ όσοι δεν ξέρετε περί τίνος πρόκειται.

Και αφού η Ξένια είναι το νέο αίμα του Δημοκρατικού Συναγερμού, αφού δεν ανήκει στον σκληρό πυρήνα των υπολειμμάτων της ακροδεξιάς στην παράταξη και αφού κοπιάζει, εκτός από το να μας πει την άποψη της για το Ινστιτούτο, να μεταμορφώσει εντός της Παράταξης και τα κολλημένα απορριπτικά μυαλά των Ωραίων Ελλήνων, αξίζει της προσοχής μας να την διαβάσουμε.

Παίρνω λοιπόν να διαβάσω. Και τι διαβάζω; Αρχικά διαβάζω μια ερμηνεία για τον μύθο του Προμηθέα - πάνω στην οποία θα στοιχειοθετήσει η Ξένια και την μετέπειτα κριτική της καθώς και την έγνοια της για τη διαφύλαξη της ανεξαρτησίας της επιστήμης  - η οποία χρήζει "διαγραφής" από την νηπιακή ηλικία.

Ο Δίας, μας εξηγεί η Ξένια, είναι ο βασιλιάς των Θεών! Αν εσείς δεν το έχετε ξανακούσει αυτό δεν πειράζει! Και οι Θεοί επειδή ήταν ξύπνιοι και κατάλαβαν πως η φωτιά ήταν χρήσιμη την ήθελαν για την πάρτη τους. Άτιμοι Θεοί! Όλα τα θέλουν και σε μας δε δίνουν! Κακά παιδιά! Ο Προμηθέας όμως επειδή ήθελε να πράξει το ορθό παράκουσε το βασιλιά του και την έκλεψε! Ζαβολιάρη Προμηθέα!

Αυτό, θυμίζω, είναι άρθρο το οποίο φιλοδοξεί να υπερασπιστεί την επιστήμη! Άστε που θέλει να υπερασπιστεί και τη Μυθολογία! Ως προς την εισαγωγή να συστήσω στην Ξένια, αν δεν ευκαιρεί λόγω φόρτου συνεδριάσεων στο ΠΓ του ΔΗΣΥ (μα τι λένε εκει μέσα;), να πάρει κάτι κασέτες για προνηπιακή ηλικία που κυκλοφορούν στο εμπόριο με ωραίες απλές εικόνες και σχέδια καθώς και ωραία διασκεδαστικά τραγουδάκια να μάθει κατιτίς για τον Προμηθέα, τον Ηρακλή, τους Θεούς του Ολύμπου και τον βασιλιά Δία! Η Ήρα ήταν η βασίλισσα θέλεις να πεις; Σε λίγο θα εμφανιστεί και η πριγκίπισσα Μπάρμπι...

Μια ιδέα θα ήταν  επίσης, να έλεγα στην Ξένια πως ο Προμηθέας συμβαίνει, εκτός από ανυπάκουος στο βασιλιά του να ήταν και το αγαπημένο μυθολογικό πρόσωπο του Μαρξ. Και ίσως η επιλογή του ονόματος του Ινστιτούτου - μια υπόθεση κάνω -  να μην έχει να κάνει με την "αρνητική κομματικοποίηση" που βιώνει καθημερινά και στεναχωριέται η Ξένια αλλά να έχει να κάνει με το γεγονός πως το Ινστιτούτο προφανώς είναι ένα Ινστιτούτο φίλα προσκείμενο στο μαρξισμό. Για το αν ο μαρξισμός και σε ποιό μέτρο αφορά την "αρνητική κομματικοποίηση" ή την επιστήμη, μεγάλη κοπέλα είναι, κοσμογυρισμένη είναι καλές γνωριμίες με ακαδημαϊκούς έχει, ας ρίξει μια ματιά στα προγράμματα σπουδών των μεγαλύτερων πανεπιστημίων του κόσμου.

Μια δεύτερη ιδέα, η οποία απαιτεί κάποιο χρόνο και κάποια σοβαρότητα και δεν μπορεί να συνοδευτεί από ποπ κορν νοητικές ασκησούλες θα ήταν να της έδινα να διαβάσει το πιο κάτω, χωρίς ελπίδα ομολογώ πως θα το διάβαζε.

http://www.marxists.org/archive/marx/works/1841/dr-theses/foreword.htm


Ο λόγος που δεν έχω ελπίδα πως θα το διάβαζε είνα απλός. Οι ανθρώποι που διαβάζουν δεν γράφουν αυτά που γράφει η Ξένια. Αυτά που γράφει η Ξένια τα γράφουν άνθρωποι που έχουν μια συγκεκριμένη αντίληψη για την επιστήμη.


Επιστήμη είναι αυτό που "διαδραματίζεται" εντός ενός πολυτελούς κτηρίου, στο οποίο μπαίνεις αφού ακριβοπληρώσεις την είσοδο και στόχο έχει να βελτιώνει την ζωή ως χρηστική αξία.


Επιστήμη είναι να ανακαλύψεις το νέο ipad, το εξάρτημα στο πιστολάκι για σγουρά μαλλιά, τη φόρμουλα πως θα κάνεις τους άνεργους επισφαλώς εργαζόμενους αντί άνεργους, την παιδαγωγική μέθοδο να μετατρέπεις γενεές επί γενεών κλινικά νεκρές στα σχολεία, την ψυχολογία για τη νέα εργαζόμενη που τη στενεύει το ταγιέρ τις ώρες της εργασίας, την μεταλλουργική οικοδομική για να φτιάχνεις απαστράπτοντα κτήρια σε μια περήφανη για τον εαυτό της πόλη, τέτοια πράματα είναι η επιστήμη.


Αυτά δεν μπορεί να τα προασπιστεί ένα Ινστιτούτο Προμηθέας. Διότι το Ινστιτούτο Προμηθέας δεν ενδιαφέρεται για την ανθρώπινη  ζωή ως χρηστικό αντικείμενο.


Βέβαια το καυτό πρόβλημα της Ξένιας είπαμε είναι "η αρνητική κομματικοποίηση".


Ένα ανεξάρτητο από το κράτος Ινστιτούτο είναι ένδειξη "αρνητικής κομματικοποίησης". Το να πληρώνει το κράτος για τους νομπελίστες και τους καθηγητές του κρατικού πανεπιστημίου που ασκούν την πολιτική του Δημοκρατικού Συναγερμού είναι η καθαυτό προφύλαξη της Επιστήμης!!


Γιατί δεν ανήκουν βρε αδερφέ σε κομματικό Ινστιτούτο Ερευνών! Αυτό θα ήταν ενάντια στην επιστήμη η οποία θα εργαλειοποιόταν για να υποστηρίξει και ερευνητικά την Παράταξη!! Απλά τα παίρνουν από το κράτος και μετατρέπουν το Πανεπιστήμιο σε Κομματικό Ινστιτούτο.


Έχω λοιπόν κι εγώ αντιπρόταση στην Ξένια. Να ιδρυθεί το Ινστιτούτο Ερευνών του Δημοκρατικού Συναγερμού και να πληρώνετε εσείς τις έρευνες αντί του Κράτους.


Και να προωθήσετε την χρηστική ζωή με δικά σας έξοδα. Αντί του σχεδίου να μετατραπεί το Πανεπιστήμιο Κύπρου σε προπαρασκευαστική σχολή τεχνικής κατάρτισης δηλαδή σε εργοστάσιο παραγωγής φτηνού εργατικού δυναμικού γιατί οι επιστήμονες μας πληθαίνουν και δεν ξέρουμε πια τι να τους κάνουμε!


Και πώς θα ξέραμε δηλαδή; Από πού να το ξέραμε; Αν όλη η αντίληψη για την Επιστήμη είναι η επενδυτική χρηστικότητα προς όφελος της Υποτέλειας της Ζωής κάθε Προμηθέα!

5 σχόλια:

  1. Προτάσεις για την ονομασία του Ινστιτούτου Ερευνών του Δημοκρατικού Συναγερμού:

    1. Ροναλντ Ρήγκαν

    2. Μάργκαρετ Θάτσερ

    3. Τομ εντ Τζέρυ

    4. Πισσαρίδης "1000 άνθρωποι προς 1 ευρώ"

    5. Τρύφωνας Σαμαράς

    6. Το Εύκολο Κέρδος

    7. Σούσι και Σκέψη

    8. Λάντον λιμπεραλ όρκεστρα

    9. Νόου μάνι νόου σάιενς

    10. Φίφτυ Φίφτυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έδωσες ρέστα, κόρη, για ακόμη μια φορά. Respect!

    Γιρλάντα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κέντρον Καταγγελιών Τάσσσσσσου Παπαδόπουλου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν μπορώ να σας απαντήσω. Διαβάζω για το πριγκιπόπουλλο Ερμή γιατί πρέπει να σωθεί η επιστήμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή