Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.

Ζοζέ Σαραμάγκου

22.10.13

Βάζοντας τέλος σε μια εκκρεμότητα. Μια οφειλόμενη δήλωση.

Πρώτα ένας σχολιασμός με δική μου ευθύνη.

Η ΕΡΑΣ στην οποία αφορά το πιο κάτω κείμενο αποχώρησης, δεν υπήρξε ποτέ οικεία ως προς το πρόγραμμα της ή ως προς την οργανωτική της δομή σε μένα.

Στην πραγματικότητα δεν με αφορούν, ούτε ενεπλάκηκα ποτέ  στα εσω- οργανωτικά της ΕΡΑΣ.

Αναδημοσιεύω το κείμενο προς χάρην των υπογραφόντων. Απλά γιατί αποχώρησαν ούλλοι οι νούσιμοι...προφανώς υπάρχει κάποιος λόγος γι αυτό. Εφόσον λοιπόν αποχώρησαν τα άτομα τα οποία εγώ θεωρώ αξιόλογα, θα μπω στον κόπο να πω και δυό λόγια.

Κατά τη δική μου αντίληψη η ΕΡΑΣ ξεκίνησε ως η προσπάθεια σύστασης ενός χώρου παρόμοιου ας το πω, με τον ελληνικό ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν ένας πολυσυλλεκτικός πολιτικός χώρος με έντονα κινηματικά και ακτιβιστικά χαρακτηριστικά, με κριτικό αλλά φιλο-ευρωπαϊκό πρόγραμμα και με κάποιες τάσεις που μάλλον θα θύμιζαν τον ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Νομίζω φίλα προσκείμενα άτομα στην ΕΡΑΣ υπήρξαν και άτομα με οργανική σχέση στη ΔΕΑ.

Ως εκ τούτου, στην αρχή της δημιουργίας της ΕΡΑΣ υπήρχε μια έντονη διάθεση για κριτική στην μνημονιακή πολιτική του ΑΚΕΛ για το λεγόμενο "καλό μνημόνιο", για τα ζητήματα εσωτερικής διακυβέρνησης και πιο μαλακή κριτική για το κυπριακό και τους χειρισμούς του ακελ για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

Εν ολίγοις, νομίζω πως η ΕΡΑΣ ευελπιστούσε να γίνει μια αντι-μνημονιακή ριζοσπαστική αριστερή δύναμη.

Για ποιό λόγο το ΑΚΕΛ θέλησε να επέμβει σε αυτή τη διαδικασία - γιατί αυτό έπραξε - να καθοδηγήσει εκ των έσσω με φραξιονιστικές τακτικές στην ουσία και να οδηγήσει στην τελική, στη διάλυση αυτής της προσπάθειας;

Κατά την ταπεινή μου άποψη, γιατί η μόνη σχέση που έχει σήμερα το ΑΚΕΛ με τα ριζοσπαστικά κόμματα και δη το ΣΥΡΙΖΑ και κατ΄επέκταση με ένα κυπριακό ΣΥΡΙΖΑ καθορίζεται απλά από το εξής: Από την Αγία Τράπεζα των ποσοστών.

Δεν κρίνω πως το ΑΚΕΛ διέπεται από τον οποιοδήποτε σεβασμό, ούτε πως έχει πραγματικά συγκλίσεις με το κόμμα του Τσίπρα. Απλά τα ΑΚΕΛ σέβεται μόνο την αριστερά που κερδίζει στις εκλογές. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μονοψήφιο αριθμό ψηφοφόρων είναι αμφίβολο αν το ΑΚΕΛ θα παρίστανε πως έχει τις οποιεσδήποτε συγγένειες με το εν λόγω κόμμα ή πως ενδιαφέρεται για την προοπτική δημιουργίας ενός ριζοσπαστικού κόμματος εδώ.

Στην πραγματικότητα, στο ΑΚΕΛ θεωρούν το ΣΥΡΙΖΑ καθώς και το ΚΕΑ - νεανικές προχειρότητες. Είναι πολύ δεξιότερα ως προς το πρόγραμμα τους καθώς και τις στοχεύσεις τους για την Ε.Ε και τον θεσμικό ρόλο τον οποίο ευελπιστούν να παίξουν. Τα σημάδια που βλέπω εγώ μάλλον φωνάζουν για τη Σοσιαλιστική Διεθνή.

Ούτε η προϊστορία του ΑΚΕΛ, δηλαδή οι κομμουνιστικές του ρίζες, είναι αυτό που απομακρύνει το κόμμα από την πιθανότητα ταύτισης του με το ΣΥΡΙΖΑ. Τόσο η ταύτιση σε επιμέρους θέματα, όσο και η διάσταση σε άλλα, καθορίζονται όπως είπαμε από το εξής: την Αγία Τράπεζα των ποσοστών. Η πιθανή συνεργασία του ΑΚΕΛ με το ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει μόνο εάν αυτό εξυπηρετεί τις πολιτικές φιλοδοξίες του πρώτου. Για την ώρα αυτό φαίνεται πως  εξυπηρετεί περισσότερο.

Είναι πολύ λογικό λοιπόν, πως το ΑΚΕΛ για αυτή την αγία τράπεζα των ποσοστών, δεν θα αφήσει κανένα να επιδιώξει την δημιουργία της οποιασδήποτε πολιτικής ομάδας, κινήματος ή κόμματος, ανεξαρτήτως συγκλίσεων ή αποκλίσεων.

Όπως είπε και κάποιος, υπάρχουν δύο τρόποι να πολιτευτεί κανείς. Είτε θα πολιτευτεί για το σωστό και το λάθος, είτε θα πολιτευτεί σαν πολιτικό ζώο, δηλαδή σαν πολιτικός κυνηγός της εξουσίας χωρίς ενδοιασμούς.

Το ΑΚΕΛ ανήκει προ καιρού στη δεύτερη κατηγορία. Το ξέρουμε, το είδαμε, το μάθαμε το μαθημά μας, απ΄έξω και ανακατωτά.

Το κείμενο:


Βάζοντας τέλος σε μια εκκρεμότητα. Μια οφειλόμενη δήλωση.

Ένας σύντομος απολογισμός και μια ξεκάθαρη δήλωση αποχώρησης
Η ΕΡΑΣ είχε εξελιχτεί σε ένα αξιόλογο και σημαντικό εγχείρημα το 2012, καθώς τότε προσέλκυσε αρκετούς κυρίως ανένταχτους ακτιβιστές/ριες της ριζοσπαστικής αριστεράς. Διαμόρφωσε προκαταρκτικές θέσεις, έκανε παρεμβάσεις και ξεκίνησε μια επίπονη διαδικασία συγκρότησης ενός νέου αυτόνομου αριστερού σχήματος, τόσο σε οργανωτικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο. Παρά τις διάφορες δυσκολίες που προέκυψαν προς το τέλος της χρονιάς και ιδιαίτερα σε σχέση με τις προεδρικές εκλογές όπου υπήρξε διαφωνία για τη στήριξη ή όχι του υποψηφίου που επέλεξε το ΑΚΕΛ, η προοπτική για τη συγκρότηση ενός ριζοσπαστικού αριστερού σχήματος δεν είχε χαθεί.
Αυτή χάθηκε κάπου στις αρχές του 2013 όταν μερίδα συντρόφων και συντροφισσών (ουσιαστικά τα μέλη της Αριστερής Πτέρυγας, της Εργατικής Δημοκρατίας και η περιφέρειά τους) έδειξε ότι δεν είχε ούτε τη διάθεση να συζητήσει ισότιμα, ούτε και την πρόθεση να συν-διαμορφώσει πλαίσιο και να παράξει συλλογικά πολιτική στη νέα συγκυρία. Φάνηκε ακόμα, ότι τελικά δεν είχε την ετοιμότητα και διάθεση να αλλάξει νοοτροπίες και συνήθειες και να κάνει τις υπερβάσεις εκείνες προς τον κοινό στόχο του κτισίματος μιας σοβαρής και αξιόπιστης, αυτόνομης αριστερής κίνησης. Η ένταση και ο τρόπος με τον οποίο αυτή η τάση στήριξε τον μνημονιακό υποψήφιο του ΑΚΕΛ στις προεδρικές, και όχι αυτή καθ’ αυτή η στήριξη, ήταν ένα προμήνυμα για αυτά που θα ακολουθούσαν. Ενώ οι πολιτικές διαφωνίες και διαφορές είναι θεμιτές, η αδιαφορία για τις διαδικασίες, η παράκαμψη ή η επιλεκτική επίκλησή τους με αποκλειστικό σκοπό την επιβολή και όχι τη συλλογική και ισότιμη συνδιαμόρφωση θέσεων, μας έχουν απογοητεύσει. Οι τριβές, η σύγχυση και οι φυγόκεντρες τάσεις που υπήρχαν στο εσωτερικό της ΕΡΑΣ εντάθηκαν περισσότερο όταν αυτή η μερίδα συντρόφων και συντροφισσών προσκολλήθηκε ακόμα περισσότερο στο ΑΚΕΛ, το οποίο, όντας τώρα στην αντιπολίτευση, είχε προχωρήσει ρητορικά και υποκριτικά σε δήθεν εναντίωση στην τρόικα και το μνημόνιο. Η συνοχή της ΕΡΑΣ διαλύθηκε και πολλά μέλη οδηγήθηκαν οριστικά στην αδρανοποίηση ή και στην αποχώρηση.
Η ΕΡΑΣ, ως συλλογικότητα, ουσιαστικά βρίσκεται σε αδράνεια από την άνοιξη του 2013. Οι ομάδες εργασίας, το γραφείο τύπου, το συντονιστικό, παρέλυσαν διαδοχικά, ενώ όλες οι προσπάθειες για διενέργεια παγκύπριας συνέλευσης προσέκρουσαν στην άρνηση αυτής της μερίδας μελών. Μετά την αποχώρηση και αποστασιοποίηση αρκετών από την επαρχιακή Λευκωσίας και σχεδόν του συνόλου της επαρχιακής Λεμεσού, η ομάδα αυτή ενεργεί ουσιαστικά σαν “η ΕΡΑΣ Λευκωσίας”.
Αντιλαμβανόμενοι ότι δεν υπήρχαν και πολλά περιθώρια μέσα στο ασφυκτικό αυτό κλίμα, μια ομάδα μελών της ΕΡΑΣ ξεκινήσαμε μια πρωτοβουλία με στόχο τη διαφύλαξη των βασικών αρχών στη βάση των οποίων είχε συγκροτηθεί η ΕΡΑΣ.. Δηλαδή, την από κοινού και με αλληλοσεβασμό διαμόρφωση προγράμματος, την αποσαφήνιση του πολιτικού λόγου μιας ανεξάρτητης από το ΑΚΕΛ αριστεράς και την αναζήτηση των όρων συγκρότησης ενός ριζοσπαστικού πολιτικού φορέα. Επιλέξαμε να διατηρήσουμε την ιδιότητα των μελών της ΕΡΑΣ ελπίζοντας ότι δυνητικά, μέσα από μια νέα συνεννόηση μπορούσε να επιτευχθεί κάποιου είδους μετεξέλιξη του σχήματος έτσι ώστε να κρατηθεί κάποιου τύπου συνεργασία εκεί όπου θα ήταν εφικτό.
Σήμερα αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό δεν είναι εφικτό. Με τις συντρόφισσες και τους συντρόφους της Αριστερής Πτέρυγας, Εργατικής Δημοκρατίας και φίλων, όπως και άλλους συντρόφους μέσα, γύρω και έξω από το ΑΚΕΛ, θα βρεθούμε μαζί στις κινητοποιήσεις στο δρόμο, σε μονοθεματικές πρωτοβουλίες και αγώνες, ίσως και σε μεγάλες συνελεύσεις. Για τους λόγους αυτούς προτιμούμε μια ήρεμη, παρά συγκρουσιακή αποχώρηση.
Δεν υπάρχει κανένας λόγος να προσποιούμαστε ότι μαζί μπορούμε να συγκροτήσουμε ένα οργανωτικό σχήμα, πόσο μάλλον το νέο πολιτικό σχήμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς που δεν θα κουβαλά τις παθογένειες που ιστορικά χαρακτήριζαν εξωΑΚΕΛικά σχήματα. Όλες και όλοι κάνουμε την ανάγνωση και τις επιλογές μας. Η “πλειοψηφία της ΕΡΑΣ Λευκωσίας” μπορεί να κρατήσει το όνομα και το ρόλο μιας Συσπείρωσης γύρω από τον υφιστάμενο αριστερό πόλο. Εμείς επιλέξαμε μια νέα, αυτόνομη αριστερή Παρέμβαση.
Γρηγόρης Ιωάννου
Μαρίλια Χριστοδούλου
Μάριος Θρασυβούλου
Γιώργος Χαραλάμπους
Νίκος Φιλίππου
Χρίστος Τσέλιος
Θοδωρής Κούρος
Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου
Λέανδρος Σαββίδης
Μάριος Ιερωνύμου
Μαρία Τ.
Αντώνης X’Κυριάκος

πηγή: Νεκατώματα




13 σχόλια:

  1. «...αποχώρησαν ούλλοι οι νούσιμοι...» --- Δεν παίρνω θέση επί της ουσίας αλλά πόσο ΜΟΥ θύμισε Strovolioti η πιο πάνω ατάκα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. στο τέλος εν να του το κατοχυρώσουμεν το νούσιμοι του Στροβ πραγματι...

      πάντως αν θέλουμε να ξέρουμε ποιά είναι η διαφορά τούντων νούσιμων που τους νούσιμους του Στροβολιώτη, εν αρκετό να δούμε τον διάλογο μεταξύ του μπλοκκερ Ανκάρρα και του Στροβ...

      μαλιστα ο Στροβ αφιέρωσε του και ενα ποστ νομίζω του συντρόφου...

      άλλο σχόλιο δεν έχω να κάμω...ουτε χρειαζεται νομίζω, όλοι με τον άλφα ή βητα τρόπο αρκετά από τα παιθκιά τούτα είτε τα ξέρουμε, είτε έχουμε δει καπου την δουλειά τους.

      Διαγραφή
  2. "...θα βρεθούμε μαζί στις κινητοποιήσεις στο δρόμο" ούτε εκατό δεν είναι κάθε φορά στο "δρόμο", σιγά μη χαθείτε κιόλας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. :) να υποθέσω πως εσύ ως Ανώνυμος είτε σνομπάρεις τις κινητοποιήσεις, είτε προτιμάς μονο τα mall που έχουν πολυκοσμία...

      ο κυνισμός ειναι το καταφύγιο του φοβικού ως συνήθως.

      η μονη αριστερη οργανωση δηλαδή το ακελ υπάρχει εδώ και 89 χρόνια και δεν ξερω πόσους αριθμεί είτε στους καταλόγους είτε στο δρόμο...αν θέλουμε δηλαδη να το δούμε συγκριτικά για το ποιός χάνεται και ποιος δεν χανεται. Παρόλο ότι δεν θα το δούμε αριθμητικά.

      νομίζω είσαι εκτός θέματος και κυρίως νομίζω πως είσαι είτε απολιτίκ είτε απλά οπαδός άσχετως από ποιά ομάδα ή κόμμα.

      μάλλον δεν ειναι ενδιαφέρουσα η περίπτωση...

      Διαγραφή
  3. "ούτε εκατό δεν είναι κάθε φορά στο "δρόμο", σιγά μη χαθείτε κιόλας..."
    μικρή η χώρα, μικρές οι διαμαρτυρίες,
    μικρή η θεσμική αριστερά, μικρή και η εξωθεσμική αριστερά στο δρόμο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. νομίζω το έχω πει παρα πολλές φορές...ο κυνισμος δεν ειναι αποδεκτός...μην αφήνεται κυνικά σχόλια...

    μόλις τώρα έβλεπα στο φέισμπουκ κάτι χολερικά από δησυκούς για τα ποσοστά του ακελ και αν θα καταφέρει να εκλέξει ευρωβουλευτή...

    εντάξει, προσέχετε λλιον με την υπεροψία των αριθμών γιατί η ζωή έσιει τζαι τες ιδιότητες του καθρέφτη.

    προσπαθουμε να μιλήσουμε για καποιους αγώνες που ειναι περαν απο αναγκαίοι στο τόπο μας.

    μεσα σε μια ακρως αδιαφορη, αμορφωτη και βολεμένη χώρα, όπου επιπλέον υπαρχει και η δαιμονοποίηση όποιου θα φυει που την γραμμη του κόμματος, η οδός της δημιουργίας αυτονομων πολιτικών ομάδων είναι και θετική και η ενδεδειγμένη.

    το σημαντικό δεν είναι πόσοι. Είναι με ποιές προδιαγραφές, με ποιά εμπειρία, με ποιά διάθεση για δουλειά και με ποιά πολιτικά και ηθικά κριτήρια...

    μακάρι και άλλοι ανθρωποι να ειχαν την διαθεση να αφιερωσουν τον προσωπικο τους χρόνο για να μοιραστουν σε μια ομάδα καποια κοινή προσπάθεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Eγώ έχω μια απορία , που κολλάει σε όλα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ με την ΕΡΑΣ? - προσπαθείς με ένα αδόκιμο τρόπο και επειδή είσαι τελείως απούσα απο τα τεκτενόμενα της ριζοσπαστικής αριστεράς σε Κύπρο και Ελλάδα να βγάλεις συμπεράσματα για ένα χώρο που δεν γνωρίζεις.
    Ααχολήσου καλύτερα με το ΚΚΕ Κύπρου, και τα λοιπά σταλινικά μορφώματα, και άσε τις πραγματικές προοδευτικές διαδικασίες της ριζοσπαστικής αριστεράς σε αυτούς που συμμετέχουν.
    Δισδαιμόνα η πραγματική αριστερά είναι αλλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσύ φίλη/φίλε είσαι παρούσα/παρόν στα τεκταινομενα σε Κυπρο και Ελλάδα για τα της ριζοσπαστικής αριστεράς;

      Απο που μας ήρθες εδώ; Κατευθείαν από το συριζοπουλαίικο; Βρε συ, μήπως είσαι ο Γιάννης και φοβήθηκες να πεις το όνομα σου;

      Εγραψα Γιάννη και κυρ Γιάννη, πως τα πρωτα σχόλια ήταν καθαρα δικες μου εκτιμήσεις και δική μου ευθύνη...

      Δεν εχω όρεξη να μπλέκω με μπαχαλα πάλι...ειλικρινά...τα περασα 1-2 χρόνια με τα συριζοπουλα...έχουμε και δουλειες...

      μην αφήσεις άλλο σχόλιο εδώ είτε είσαι ο Γιαννης του ΣΥΡΙΖΑ Κύπρου είτε εισαι αυτός με το μαντήλι σου..

      Διαγραφή
  6. "ΚΚΕ Κύπρου" δεν υπάρχει. Υπάρχει Κομματική Οργάνωση του ΚΚΕ στην Κύπρο, όπως υπάρχει σε πολλές άλλες χώρες, όπου υπάρχουν μέλη και φίλοι του ΚΚΕ.

    "Μόρφωμα" δεν είναι, εκτός αν ο πιο πάνω κύριος αποκαλεί όλες τις Κ.Ο του ΚΚΕ "μορφώματα". Να μας το πει, να το γνωρίζουμε.

    Ας μας πει όμως και τι ακριβώς εννοεί με τον όρο "σταλινικό", να το γνωρίζουμε κι αυτό.

    Στην "ταυτότητα" του κόμματος δεν υπάρχει ούτε αυτή η λέξη, ούτε η λέξη "Στάλιν." Η αυτοπεριγραφή του κόμματος είναι: "Είναι το συνειδητό, οργανωμένο, πρωτοπόρο τμήμα της εργατικής τάξης που έχει στρατηγικό στόχο την ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού - κομμουνισμού." και "Το ΚΚΕ καθοδηγείται από την επαναστατική κοσμοθεωρία του μαρξισμού - λενινισμού."http://www.kke.gr/taytothta/

    Φυσικά, το ΚΚΕ δεν αποκηρύσσει τον Ιωσήφ Στάλιν, διότι δεν αποκηρύσσει την οικοδόμηση του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ. Ίσως αυτό να ενοχλεί τον αναγνώστη και να τον κάνει να μιλά, κάπως εντυπωσιοθηρικά, για "σταλινισμό". Ας μας το διευκρινίσει, εν πάσει περιπτώσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ας μας πεί και ο τύπος επίσης πού αλλά και ποιά είναι αυτή "η πραγματική αριστερά είναι αλλου".
    Να μας προσδιορίσει επιπλέον εννοιολογικά αλλά και πολιτικά τι είναι κάθε λέξη που χρησιμοποιεί σε αυτή την πρόταση "φωτιά".

    Fristuti

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ο κύριος είναι κλασικός τύπος νεοφασίστα που κυκλοφορεί ως η αστυνομία των ιδεών και βάζει φίμωτρο σε όποιον κκε βρει μπροστά του.

      συνηθισμένη περίπτωση αληταρίας που φύτρωσε δυστυχώς μέσα στο συριζα και έκανε εξαγωγές και στην Κύπρο..

      δεν αξίζει η περαιτέρω ενασχόληση με δαύτους. Είναι χάσιμο χρόνου.

      Διαγραφή
  8. Πριν απο λίγη ώρα με πληροφόρησε ένας φίλος μου απο τη Λεμεσό ,οτι με ξαναέπιασες στο στόμα σου, δεν είναι δυνατόν αν σου γράφει κάτι , κάποιος η κάποια και διαφωνείς να μου το χρεώνεις εμένα.
    Με μερικούς εξ Ελλάδος που συμμετέχουν στην Οργάνωση του ΚΚΕ στη Κύπρο είμαστε φίλοι και θεωρώ οτι αυτά που μα ενώνουν είναι πολύ περισσότερα απο αυτά που μας χωρίζουν.

    γιάννης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. α χαίρομαι Γιάννη και να με συγχωρέσεις αλλά μόνο από συριζαίους εχω φάει τραμπουκισμό για το κκε περισσότερο από τους ελαμιτες...να προσεχετε σε τί πατατε για να στησετε οργανωση....απο δω και πέρα οποιος με πει σταλινικια, απολίθωμα κ.λ.π θα καταγραφεται στο νεοφασισμο...

    ελπιζω λοιπον να απολογηθεις κι εσυ στους κοινους μας φιλους στη Λεμεσο της Κ.Ο του ΚΚΕ για το ποσες φορες μας εχεις πιασει στο στομα σου ως σταλινικους.

    ευχαριστω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή