Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.

Ζοζέ Σαραμάγκου

1.10.13

Η Ιδρυτική Διακήρυξη της Πρωτοβουλίας των Κομμουνιστικών και Εργατικών κομμάτων
«Τα παρακάτω Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα των χωρών μελών της ΕΕ, των κρατών συνδεδεμένων με αυτήν και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, που:
Στηριζόμαστε στις αρχές του επιστημονικού σοσιαλισμού και μας ενώνει το όραμα μιας κοινωνίας δίχως εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, δίχως φτώχεια, κοινωνική αδικία και ιμπεριαλιστικούς πολέμους.
Θεωρούμε την ΕΕ επιλογή του κεφαλαίου. Προωθεί μέτρα προς όφελος των μονοπωλίων, της συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του κεφαλαίου, ενισχύει τα χαρακτηριστικά της ως ιμπεριαλιστικού οικονομικού, πολιτικού και στρατιωτικού μπλοκ αντίθετου στα συμφέροντα της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, εντείνει τους εξοπλισμούς, τον αυταρχισμό, την κρατική καταστολή, περιορίζοντας κυριαρχικά δικαιώματα.
Εκτιμάμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το ευρωπαϊκό ιμπεριαλιστικό κέντρο, στηρίζει επιθετικά σχέδια ενάντια στους λαούς και ευθυγραμμίζεται με ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, ο μιλιταρισμός είναι δομικό της στοιχείο.
Θεωρούμε πως υπάρχει άλλος δρόμος ανάπτυξης για τους λαούς. Μέσα από τους αγώνες των εργαζομένων προβάλλει η προοπτική μιας άλλης Ευρώπης, της ευημερίας των λαών, της κοινωνικής προόδου, των δημοκρατικών δικαιωμάτων, της ισότιμης συνεργασίας, της ειρήνης, του σοσιαλισμού.
Πιστεύουμε στο δικαίωμα κάθε λαού να επιλέγει κυρίαρχα το δρόμο ανάπτυξής του, συμπεριλαμβανόμενου του δικαιώματος αποδέσμευσης από τις πολυεπίπεδες εξαρτήσεις από ΕΕ και ΝΑΤΟ, καθώς και της σοσιαλιστικής επιλογής.
Δεν είμαστε πλήρη μέλη των λεγόμενων ευρωπαϊκών κομμάτων, μεταξύ αυτών και του λεγόμενου Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.
Αποφασίσαμε με αυτή την Ιδρυτική Διακήρυξη να ιδρύσουμε την "ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων για τη μελέτη, την επεξεργασία ευρωπαϊκών θεμάτων και το συντονισμό της δραστηριότητάς τους".
Στην "ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ" αυτή μπορεί να συμμετάσχει κάθε Κομμουνιστικό και Εργατικό Κόμμα, από χώρα μέλος της ΕΕ ή χώρα συνδεδεμένη με αυτήν, και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες που αποδέχεται αυτή τη Διακήρυξη και τους όρους της.
Στόχος της "ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ" είναι να συμβάλει στην έρευνα και τη μελέτη ζητημάτων της Ευρώπης, ιδιαιτέρα σχετικά με την ΕΕ, της πολιτικής που χαράσσεται στα πλαίσιά της κι έχει επίδραση στη ζωή των εργαζομένων, καθώς και να βοηθήσει στην επεξεργασία κοινών θέσεων των κομμάτων και στο συντονισμό της αλληλεγγύης και άλλων δραστηριοτήτων τους.
Η "ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ", που απευθύνεται πρωτίστως στα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα των χωρών της ΕΕ, είναι επίσης ανοικτή σε Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα των χωρών που δεν είναι μέλη ή είναι συνδεδεμένα μέλη της ΕΕ.
Κάθε χρόνο πραγματοποιεί τουλάχιστον μια συνεδρίαση των μελών της και συμφωνείται σχετική Γραμματεία, για το συντονισμό της δράσης της "ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ".
Οι συνεδριάσεις της Γραμματείας γίνονται εκ των προτέρων γνωστές και είναι ανοιχτές και για τα άλλα μέλη της "ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ".
Η "ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ" έχει:
Κοινό σύμβολο: Έναν εργάτη που σπάει τις αλυσίδες του.
Ιστοσελίδα, για την προβολή των θέσεών της και των θέσεων των κομμάτων που την απαρτίζουν. Την κοινή ιστοσελίδα τη διαχειρίζεται η Γραμματεία την οποία θα συμφωνήσουν τα κόμματα που συμμετέχουν στην "ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ"». 
Στη συνάντηση συμμετείχαν τα εξής κόμματα:
1. Κόμμα Εργασίας Αυστρίας
2. Κομμουνιστικό Κόμμα Εργαζομένων Λευκορωσίας
3. Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας
4. Ένωση των Κομμουνιστών στη Βουλγαρία
5. Κόμμα των Βουλγάρων κομμουνιστών
6. Κομμουνιστικό Κόμμα στη Δανία
7. Πόλος για την Κομμουνιστική Αναγέννηση Γαλλίας
8. Ένωση Επαναστατών Κομμουνιστών Γαλλίας
9. Ενοποιημένο Κομμουνιστικό Κόμμα Γεωργίας
10. Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας
11. Κόμμα Εργατών Ιρλανδίας
12. Κομμουνιστικό Κόμμα Λαών Ισπανίας
13. Κομμουνιστές Λαϊκή Αριστερά - Κομμουνιστικό Κόμμα Ιταλίας,
14. Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Κροατίας
15. Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας
16. Σοσιαλιστικό Λαϊκό Μέτωπο Λιθουανίας
17. Κομμουνιστικό Κόμμα Μάλτας
18. Κίνημα Λαϊκής Αντίστασης Μολδαβίας
19. Κομμουνιστικό Κόμμα Νορβηγίας
20. Εργατικό Κόμμα Ουγγαρίας,
21. Ένωση Κομμουνιστών Ουκρανίας
22. Κομμουνιστικό Κόμμα Πολωνίας
23. Κομμουνιστικό Κόμμα Μακεδονίας (ΠΓΔΜ)
24. Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας
25. Κομμουνιστικό Κόμμα Σοβιετικής Ένωσης (Ρωσία)
26. Κομμουνιστικό Κόμμα Σουηδίας
27. Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας (Σερβία)
28. Κομμουνιστικό Κόμμα Σλοβακίας
29. Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας
30. Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας και Μοραβίας (Τσεχία)

πηγή: 902.gr

2 σχόλια:

 1. Σύμφωνα με την προαναφερθείσα ανακοίνωση, στην πρόσκληση στην συνάντηση είχαν ανταποκριθεί 33 Κομμουνιστικά και Εργατικά κόμματα (αρχικά 32, προστέθηκε αργότερα το Κόμμα Εργατών Βελγίου).

  Όπως προκύπτει από την σημερινή ανακοίνωση, την Ιδρυτική Διακήρυξη της Πρωτοβουλίας υπογράφουν τα 30 από αυτά. Με άλλα λόγια, η Ιδρυτική Διακήρυξη της Πρωτοβουλίας δεν υπογράφηκε από τα εξής τρία κόμματα που μετείχαν στην Συνάντηση: ΑΚΕΛ, Κόμμα Εργατών Βελγίου, και Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα
  http://leninreloaded.blogspot.gr/2013/10/blog-post_9606.html#more
  Το ΑΚΕΛ ξεκόβει από τους κομμουνιστές ΚΑΙ στις διεθνείς σχέσεις του, ή είναι η ιδέα μου;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Από μια άποψη ναι. είναι έτσι.

   Από την άλλη, το ακελ δεν δείχνει ιδιαίτερα πρόθυμο να ενταχθεί στο ΚΕΑ. Προφανώς η απόφαση να μην λάβουν μέρος στην Πρωτοβουλία δεν συνδέεται με την απόφαση τους να προσχωρίσουν καπου αλλού.

   Δεν γνωρίζω, αν ο λόγος που συμβαίνει αυτό, ειναι πως στην τελική βρίσκονται δεξιότερα και από τα δύο, ή αν ακόμα "μετρούν" τις δυνάμεις τους εσωτερικά για το ποιό δρόμο θα πάρουν τα πράγματα..

   Σε επίπεδο ευρωκοινοβουλίου πάντως δεν ήταν αρνητική μέχρι στιγμής η συνεργασία ακελ - κκε σε επιμέρους ζητήματα. Θα δούμε πως θα εξελιχθεί τώρα αυτή η σχέση, δεν το γνωρίζω υπό τις περιστάσεις.

   Διαγραφή