Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.

Ζοζέ Σαραμάγκου

30.10.13

«ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ» ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ - Απογείωση στα 1,2 τρισ. ευρώ στην ΕΕ


Σε ρότα απογείωσης συνεχίζουν τα «κόκκινα δάνεια», που έχουν χορηγήσει οι τράπεζες της ΕΕ στην πελατεία τους (νοικοκυριά και επιχειρήσεις), τα οποία σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας PWC, στο τέλος του 2012 διαμορφώθηκαν στα 1,2 τρισεκατομμύρια ευρώ, από 514 δισ. το 2008, όταν εκδηλώθηκε η καπιταλιστική κρίση. Η διόγκωσή τους, στο τελευταίο έτος, προκλήθηκε από την επιδείνωση των συνθηκών, κυρίως σε Ισπανία, Ιρλανδία, Ιταλία και Ελλάδα, ενώ προβλέπεται περαιτέρω αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και τα επόμενα χρόνια «λόγω του αβέβαιου οικονομικού κλίματος».
Σύμφωνα με τα στοιχεία της PWC, το μεγαλύτερο ύψος μη εξυπηρετούμενων δανείωνείχαν οι γερμανικές τράπεζες (179 δισ. ευρώ το 2012), οι ισπανικές (167 δισ. ευρώ) και οι βρετανικές (164 δισ. ευρώ). Η εν λόγω έκθεση δημοσιοποιείται στο πλαίσιο των διεργασιών που έχουν ξεκινήσει για την «ενιαία εποπτεία» του χρηματοπιστωτικού συστήματος σε επίπεδο ΕΕ καθώς και των λεγόμενων «τεστ αντοχής» που θα διενεργήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε τράπεζες της ΕΕ.
Στην Ελλάδα, σχέδια για δημιουργία «κακής τράπεζας» (bad bank), όπου θα μεταφέρουν τα προβληματικά δάνεια της πελατείας τους δρομολογούν, καθένας για λογαριασμό του, οι τραπεζικοί όμιλοι της «Εθνικής» και της «Πειραιώς». Στόχος τους όπως επισημαίνουν, να «καθαρίσουν» τους ισολογισμούς τους από τις επισφάλειες και να διαμορφώσουν «κλίμα εμπιστοσύνης». Σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκονται σε συζητήσεις για την αναζήτηση «επενδυτών» που θα θελήσουν είτε να συμμετάσχουν στις «κακές τράπεζες» είτε ακόμη και να εξαγοράσουν το σύνολο ή τμήμα των «προβληματικών δανείων». Η εξέλιξη έρχεται σε μια περίοδο που βρίσκεται στο προσκήνιο το προωθούμενο κυβερνητικό μέτρο για την άρση της προβλεπόμενης προστασίας και την έναρξη πλειστηριασμών ακόμη για την πρώτη κατοικία λαϊκών νοικοκυριών με «κόκκινα» δάνεια στις τράπεζες. Το μέτρο αυτό, σε συνδυασμό με τον ενιαίο φόρο ακινήτων, θα εντείνει τις διαδικασίες συγκέντρωσης.
 • Στα 221 δισ. ευρώ (περίπου 120% του ΑΕΠ) διαμορφώνεται η συνολική μάζα των τραπεζικών δανείων στην Ελλάδα. Το Σεπτέμβρη του 2013, ο ρυθμός χρηματοδότησης εμφανίζει μείωση 3,9%, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι αποπληρωμές δανείων είναι περισσότερες από τις νέες χορηγήσεις. Ταχρωστούμενα από τα νοικοκυριά (στεγαστικά - καταναλωτικά δάνεια) εμφανίζονται σε περίπου 101 δισ. ευρώ.

4 σχόλια:

 1. Το εμπάρκο στην Κούβα στοίχισε στη χώρα μέχρι στιγμής 1,157 τρις δολλάρια - κανένα σχόλιο..

  - 188 χώρες μέλη του ΟΗΕ ψήφισαν χθες υπέρ της άρσης του εμπάρκο - 2 χώρες ψήφισαν κατά της άρσης του εμπάρκο - ΗΠΑ και Ισραήλ - για να ξέρουμε από ποιά γουρούνα τρώμε "εθνική ανάπτυξη" και σε ποιά κατηγορία ζωντανών μας κατατάσει το φαϊ που τρώμε όταν μιλάμε για "επιτυχίες".

  Χώρια όλα τα άλλα που κάνουν οι οικονομικοί μας προστάτες και εταίροι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τα "κόκκινα ιδιωτικά δάνεια" για τα οποία θα μεριμνήσει η Τραπεζική Ένωση στην Ε.Ε φτάνουν τα 1,2 τρις...και η Ευρώπη βουλιάζει - και η Κούβα ζει με 1,157 τρις στραγγαλισμό τόσα χρόνια...αλλά στην Κούβα μόλις τώρα απέκτησαν προσβαση στο ίντερνετ. Α ναι επίσης έχουν πολλές πουτάνες...

   Διαγραφή
  2. μα πού εχάθηκες εσυ;

   άσιλα, γιατί τα λεν κόκκινα; επρεπε να τα λεν μαύρα ή ξερω γω δάνεια με 27 αστεράκια ...όσα αστεράκια θα βλέπουμεν όταν θα μας φκάλλουν εξω από το σπίτι...

   λαλεις να αρχίσουν να σκαφκουν τζαι μαζικους τάφους; κάτι πρέπει να κάμουν τόσα εκατομμύρια κόσμου...

   Διαγραφή