Λευκωσία: Οι εξελίξεις στο σκάνδαλο της Δρομολαξιάς με την εμπλοκή στις ανακρίσεις ανώτατων ηγετικών στελεχών πρόλαβε και τον διάλογο και τις αποφάσεις στο ΑΚΕΛ. Η συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής προ δεκαημέρου έμελλε να είναι ο σταθμός για κριτική, αυτοκριτική, προγραμματισμό αλλά και προβληματισμό.

Στην συζήτηση έλαβαν μέρος πάνω από 40 στελέχη και η επικρατούσα άποψη είναι πως έγινε μια εποικοδομητική και παραγωγική ανταλλαγή θέσεων, εκτιμήσεων με καθαρές θέσεις για τα επόμενα βήματα.

Όλοι συμφώνησαν ότι απαιτούνται αλλαγές και τομές που δεν περιορίζονται μόνο σε πρόσωπα, αλλά επεκτείνονται στον τρόπο λειτουργίας του κόμματος, τις πολιτικές του σε όλους τους τομείς. Ακόμη και με αναθεώρηση του τι σήμερα θεωρείται «κομματικός πατριωτισμός». Γιατί ακούστηκαν και τέτοιες απόψεις πως απαιτούνται καθαρές θέσεις, πρόσωπα που δεν έχουν φθαρεί για να σηκώσουν το βάρος της παραγωγής πολιτικής και επικοινωνιακής πολιτικής του κόμματος. Αλλά και απόψεις που ενδεχομένως σε άλλες εποχές να θεωρούνταν «αιρετικές» πως δεν μπορεί να θεωρείται κομματικός πατριωτισμός η χωρίς επιφυλάξεις στήριξη σε πρόσωπα που ενδεχομένως δεν είναι καθαρά.

Πολλά ήταν τα στελέχη που υπέδειξαν την ανάγκη για γίνει μια σε βάθος αυτοκριτική ανασκόπηση της πορείας του κόμματος που δεν θα περιοριστεί στην τελευταία πενταετία που σφραγίστηκε από τη διακυβέρνηση Χριστόφια αλλά θα έχει αφετηρία τη στήριξη στην υποψηφιότητα του Τάσσου Παπαδόπουλου και θα καλύψει όσα ακολούθησαν στην πορεία της ανάδειξης του ηγέτη του ΑΚΕΛ στην προεδρία μέχρι και την οικονομική κρίση και την παρούσα κομματική δοκιμασία.

Σε αυτής της εμβέλειας τον διάλογο έδωσαν θετική ψήφο στελέχη όπως ο τέως κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, η τέως υπουργός Ελένη Μαύρου, ο τέως αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρίστος Χριστοφίδης και άλλοι.

Ο διάλογος θα ανοίξει ενόψει προγραμματικού συνεδρίου. Όμως δεν περιορίζεται σε αυτό αφού μπαίνει ως επείγον ζήτημα η ανανέωση προσώπων στην ανώτατη κομματική ηγεσία πέραν της ηλικιακής ανανέωσης που ούτως ή άλλως βρισκόταν σε διαδικασία υλοποίησης.

Ο οδικός χάρτης στον οποίο καταλήγει η ηγεσία του ΑΚΕΛ έχει τρία στάδια:

● Τις αλλαγές προσώπων σε Γραμματεία και Πολιτικό Γραφείο. Οι επιλογές μπορούν να γίνουν μέσα από τα εκλελεγμένα στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής και από το ίδιο το συλλογικό αυτό Σώμα. Δρομολογημένη ήταν η παράδοση της σκυτάλης από τον «τσάρο» των κομματικών οικονομικών Βενιζέλο Ζαννέτο στον Νίκο Ιωάννου άλλως Πόλεμο που θα είναι το νέο μέλος της Γραμματείας. Στην πόρτα εξόδου βρίσκεται και ο Γιαννάκης Κολοκασίδης, αλλά δεν προσδιορίστηκε ο χρόνος αποχώρησης του στενού συνεργάτη των τελευταίων γενικών γραμματέων του κόμματος. Η Κεντρική Επιτροπή όπως επεσήμανε στον «Φ» σημαίνων στέλεχος μπορεί να προσδιορίσει και τον αριθμό των στελεχών στο ανώτατο αυτό όργανο. Σήμερα ο αριθμός είναι εφτά, ο γενικός γραμματέας και έξι μέλη που εκλέγονται απευθείας από την Κεντρική. Αλλαγές προσώπων και στο Πολιτικό Γραφείο που σήμερα αριθμεί 17 στελέχη. Γίνεται λόγος για γενναίο φρεσκάρισμα.

● Επίσπευση του προγραμματικού συνεδρίου που θα καλύψει αλλαγές σε πολιτικές αλλά και πρακτικές λειτουργίες του κόμματος με πιθανότερο χρόνο διεξαγωγής του τον προσεχή Γενάρη ώστε να παρασχεθεί χρόνος για ετοιμασία του κόμματος για τις ευρωεκλογές.

● Το εκλογικό συνέδριο που κανονικώς εχόντων των πραγμάτων θα διεξαγόταν το 2015 να μετακινηθεί για το τέλος του 2014 προκειμένου να γίνει συνολική ανανέωση, χωρίς την πίεση τεταμένων καταστάσεων. Κυρίως χωρίς «ανθρωποθυσίες».

Το μεγάλο στοίχημα όπως υπέδειξε στην παρέμβασή του στην Κεντρική Επιτροπή ο Στέφανος Στεφάνου είναι να καταφέρει η ηγεσία και τα στελέχη να πείσουν μερίδα της κομματικής βάσης να ανοίξει τα αυτιά της για να ακούσει τις κομματικές θέσεις. Είναι ένα πρόβλημα που αναγνωρίζουν σε όλα τα κομματικά επίπεδα. Μερίδα των κομματικών ψηφοφόρων αποστασιοποιήθηκε από το ΑΚΕΛ και αρνείται να ακούσει την ηγεσία, την επιχειρηματολογία της, και τη μέμφεται για την κρίση.

Ο τέως κυβερνητικός εκπρόσωπος στάθηκε στην τρωθείσα εμπιστοσύνη του κόσμου της Αριστεράς όπως και μέρους της κοινωνίας προς το ΑΚΕΛ και μίλησε για την αναγκαιότητα να ξαναβρούν τον τρόπο να ξανανοίξουν τα αυτιά αυτής της μερίδας των ψηφοφόρων ώστε να τους ακούσουν και πάλι.

Στην Κεντρική επισημάνθηκε πως υπάρχει μεγάλη διαφορά από την κρίση του '89 όταν είχαν αποχωρήσει από το ΑΚΕΛ ή είχαν διαγραφεί στελέχη όπως ο Α.Ζιαρτίδης, ο Μιχάλης Παπαπέτρου, ο Παύλος Δίγκλης, γιατί τότε η βάση ήταν συμπαγής και λειτούργησε συσπειρωτικά υπέρ της ηγεσίας. Σήμερα εντοπίζεται πρόβλημα με τη βάση και δυσκολία «επαναπατρισμού» των δυσφορούντων ψηφοφόρων αν και από μετρήσεις δεν φαίνεται στο παρόν στάδιο να μετακινούνται σε άλλους οργανωμένους πολιτικούς χώρους.

Πολλοί είναι εκείνοι από τα στελέχη που πιστεύουν ότι ο Άντρος Κυπριανού στάθηκε άτυχος με την ανάληψη της θέσης του Γενικού Γραμματέα από τον Δημήτρη Χριστόφια, αφού υποχρεώθηκε να λειτουργεί υπό την σκιά του, ενώ ατύχησε και με στενούς συνεργάτες του που δεν κατάφεραν να σταθούν στο ύψος των απαιτήσεων των δύσκολων συνθηκών που είχαν να αντιμετωπίσουν.

Στελέχη που γνωρίζουν πολύ καλά πώς λειτουργεί το ΑΚΕΛ υπογραμμίζουν πως αποχώρηση ή απομάκρυνσή του από το ύπατο κομματικό αξίωμά του ούτε παίζει ούτε και πρόκειται να παίξει στα επόμενα στάδια. Ανοιχτά αλλά με επιφυλάξεις είναι όλα τα ενδεχόμενα για το εκλογικό συνέδριο σε ένα και πλέον χρόνο. Κι αυτό θα εξαρτηθεί από τα επόμενα βήματα και τις συγκυρίες στον τόπο μας.

Στεφάνου και Συλικιώτης για ύπατα αξιώματα


Στέφανος Στεφάνου και Νεοκλής Συλικιώτης είναι δύο ονόματα που συζητούνται για την επόμενη μέρα στο ΑΚΕΛ, εάν και όταν ληφθούν αποφάσεις για «γενναίες αλλαγές» προσώπων.

Το όνομα του τέως κυβερνητικού εκπροσώπου δεν «παίζει» για πρώτη φορά στο κομματικό χρηματιστήριο και αυτός είναι ένας από τους λόγους που υποχρεώνουν το συγκεκριμένο στέλεχος σε «συντηρητικές εμφανίσεις» και παρεμβάσεις.

Ο ίδιος δεν επιθυμεί να συνδέονται παρεμβάσεις του ή οι απόψεις του με σεναριολογία για το ύπατο κομματικό αξίωμα, αυτού του Γενικού Γραμματέα. Με την επιστροφή του στο κόμμα δραστηριοποιείται από το αξίωμα του επαρχιακού γραμματέα του ΑΚΕΛ Λευκωσίας και μένει να διακριβωθεί κατά πόσο αλλάζουν κάποιες παγιωμένες θέσεις στο κόμμα της Αριστεράς που ήθελαν τους επαρχιακούς γραμματείς να μην διεκδικούν βουλευτική έδρα. Εκτός και αν αυτός ο σκόπελος προσπεραστεί με αναρρίχηση στη γενική γραμματεία πριν από τις επόμενες βουλευτικές εκλογές. 

Ο Νεοκλής Συλικιώτης φέρεται ως ο επόμενος κεντρικός οργανωτικός γραμματέας του κόμματος, έχοντας πίσω του επιτυχίες σε εκλογικές αναμετρήσεις, στις οποίες του είχαν ανατεθεί δύσκολες περιοχές με  ψηφοφόρους που ήταν σε διάσταση με το ΑΚΕΛ ή ακόμη και σε σύγκρουση. Στο παρόν στάδιο και οι δύο διαψεύδουν ότι γίνονται σκέψεις για εκλογή τους σε ανώτατα αξιώματα. 

Και η «βεντέτα»
 
Το στελεχιακό δυναμικό στο ΑΚΕΛ απασχολεί μια «βεντέτα» που κρατάει δύο και πλέον δεκαετίες. Κι αυτή έχει να κάμει με δύο ονόματα που όλοι αναγνωρίζουν ότι έχουν γράψει τη δική τους ιστορία στον κομματικό χώρο της Αριστεράς: Του Δημήτρη Χριστόφια και του Νίκου Κατσουρίδη.

Σημειώνουν πως χωρίς τερματισμό  μιας «υπόγειας» σύγκρουσης που διαπερνά πολλές δράσεις κομματικές είναι δύσκολο να προχωρήσει το ΑΚΕΛ στα επόμενα βήματα με καθαρότητα σε θέσεις και τρόπο λειτουργίας που να δημιουργεί την προοπτική για πραγματική ανανέωση.  
Γράφει: Ανδρούλα Ταραμουντά