Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.

Ζοζέ Σαραμάγκου

20.6.14

Στο Προεδρείο της GUE/NGL το ΑΚΕΛ


 
Το ΑΚΕΛ εκλέγηκε με θέση αντιπροέδρου στο προεδρείο της συνομοσπονδιακής ομάδας της «Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/Βόρειας Πράσινης Αριστεράς» (GUE/NGL) στην Ευρωβουλή. Αξίζει να σημειωθεί ότι πλέον με το προεδρείο που αποτελείται από τον πρόεδρο της GUE/NGL και τρεις αντιπροέδρους θα αντιπροσωπεύει τη συλλογική ηγεσία της ομάδας σε αντίθεση με προηγούμενα που το έπραττε αποκλειστικά ο πρόεδρος.
H GUE/NGL σε χθεσινή συνεδρία της κατέληξε ομόφωνα στην εκλογή του Προεδρείου για τα επόμενα 2.5 χρόνια. Στη θέση της Προέδρου επανεκλέγηκε η Γκάμπι Ζίμμερ από το κόμμα «Η Αριστερά» της Γερμανίας. Ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Νεοκλής Συλικιώτης αναλαμβάνει τη μια από τις τρεις θέσεις Αντιπροέδρου της Ομάδας, κάτι που επαναβεβαιώνει το σημαντικό ρόλο του κόμματος μέσα στην Ομάδα και την εμπιστοσύνη των υπολοίπων κομμάτων της Αριστεράς προς το ΑΚΕΛ. Τις άλλες δύο θέσεις Αντιπροέδρων αναλαμβάνουν η Μάλιν Μπιόρκ από το «Αριστερό Κόμμα Σουηδίας» (μέλος της ΝGL) και ο Πατρίκ Λεϋαρίκ από το «Μέτωπο της Αριστεράς» της Γαλλίας.
 
Συλλογικό προεδρείο αντί απλά προέδρου
Παράλληλα στη χθεσινή συνεδρία εγκρίθηκε έγγραφο το οποίο θέτει τις βάσεις λειτουργίας της GUE/NGL για την επόμενη θητεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επαναβεβαιώνει το πολιτικό πλαίσιο και το συνομοσπονδιακό χαρακτήρα στη βάση του οποίου θα διασφαλιστεί η συνεργασία των κομμάτων της Αριστεράς. Το έγγραφο καθορίζει επίσης και τη νέα δομή ηγεσίας της Ομάδας, μέσα από το Προεδρείο (Πρόεδρος και 3 Αντιπρόεδροι), το οποίο θα αποτελεί το όργανο συλλογικής δράσης, δουλειάς, καθοδήγησης και εκπροσώπησης της Ομάδας. Παράλληλα η GUE/NGL αποφάσισε να προτείνει για διεκδίκηση θέσης Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με την υποψηφιότητα του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ελλάδας, Δημήτρη Παπαδημούλη. Οι εργασίες της Ολομέλειας της Ομάδας θα συνεχιστούν και στις επόμενες μέρες με στόχο τη λήψη αποφάσεων και για τα υπόλοιπα ζητήματα που αφορούν τη συγκρότηση και καταρτισμό της Ομάδας και τη συμμετοχή των ευρωβουλευτών στις επιτροπές και κοινοβουλευτικές αντιπροσωπείες.
 
Ν. Συλικιώτης: Πιο συλλογικά αντιπαλεύουμε τις αντιλαϊκές πολιτικές
«Δίνεται η δυνατότητα στην ομάδα να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά, ενωμένα και συλλογικά για να αντιπαλέψει τις πολιτικές της νεοφιλελεύθερης σκληρής λιτότητας, του ξηλώματος του κοινωνικού κράτους και της στρατιωτικοποίησης της ΕΕ». Αυτό υπογράμμισε μιλώντας στη «Χ» ο Ν. Συλικιώτης κληθείς να σχολιάσει τη νέα δομή λειτουργίας της GUE/NGL. Με τις αποφάσεις προσέθεσε, «θα μπορέσουμε να προβάλουμε με ακόμη περισσότερη αποτελεσματικότητα την πρότασή μας για μια άλλη Ευρώπη των εργαζομένων, των λαών, της ειρήνης, της αλληλεγγύης και της ισότητας». Ο Ν. Συλικιώτης σημείωσε επίσης ότι το ΑΚΕΛ συνέβαλε εποικοδομητικά μέσα από κοινή πρωτοβουλία του με το Πορτογαλικό ΚΚ και την «Ενωμένη Αριστερά» Ισπανίας καταθέτοντας έγγραφο για τη λειτουργία της GUE/NGL. «Το συλλογικό προεδρείο θα συντονίζει τη δράση της ομάδας και θα την εκπροσωπεί. Βάσει του συνομοσπονδιακού χαρακτήρα τις αποφάσεις λαμβάνει το Γραφείο της ομάδας όπου συμμετέχουν όλα τα κόμματα-αντιπροσωπείες με έναν εκπρόσωπο. Μέσα από αυτά έγινε κατορθωτό να υπάρξει μια διαδικασία για να επιτυγχάνεται συναίνεση, αλλά και συλλογικότητα στη δράση και τη δουλειά» προσέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ.
 



Ξεσκονίζουν μεθόδους που έκαναν το ΠΑΣΟΚ κυβέρνηση
Μπόλικο υλικό συσσωρεύεται, όπως φαίνεται, για την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδριάζει το Σαββατοκύριακο, καθώς όλες σχεδόν οι τάσεις του κόμματος καταθέτουν τις προτάσεις τους για το συντομότερο δρόμο προς το Μαξίμου και παίρνουν θέση μάχης μπροστά στη διαφαινόμενη αναδιάταξη δυνάμεων στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία προανήγγειλε κατά κάποιο τρόπο ο Αλ. Τσίπρας στη συνεδρίαση της ΠΓ την Τετάρτη, υπερασπιζόμενος την ανάγκη σαρωτικών αλλαγών στον καταμερισμό αρμοδιοτήτων.
Μετά τους «53» και το κείμενο Μητρόπουλου - Τεμπονέρα, έγινε γνωστό πως οι τελευταίοι δεν εκφράζουν τη «Σοσιαλιστική Τάση», η οποία κατέθεσε χτες δικό της κείμενο - παρέμβαση. Ολα τα κείμενα έχουν κοινό παρονομαστή το στόχο της αστικής διακυβέρνησης, με έναν ΣΥΡΙΖΑ όσο το δυνατόν πιο ενισχυμένο. Οι διαφωνίες τους αφορούν στον τρόπο με τον οποίο θα επιτευχθεί κάτι τέτοιο, στο πού θα πρέπει να στραφεί το κόμμα για άντληση νέων δυνάμεων, ποιες συμμαχίες είναι ικανές να δώσουν ώθηση στο στόχο του.
Μάλιστα, οι Γ. Μιχελογιαννάκης, Π. ΚουρουμπλήςΚ. Χρυσόγονος,Δ. ΤσουκαλάςΑ. Κοτσακάς, που υπογράφουν το κείμενο της «Σοσιαλιστικής Τάσης», παραδίδουν μαθήματα χειραγώγησης του λαού απ' την εμπειρία του ΠΑΣΟΚ των αρχών του '80.
Καλούν τον ΣΥΡΙΖΑ να αποφασίσει «αν πρέπει να επιδιώξει την περαιτέρω συρρίκνωση των όμορων χώρων σε συνάρτηση με την ανάγκη πολιτικών συμμαχιών, άμεσα ή μεσοπρόθεσμα», υποδεικνύοντάς του μάλιστα τι «έχει λαμβάνειν»: «...Από αριστερά και αντιμνημονιακά κόμματα ακόμα 3,4% και από τα υπόλοιπα κόμματα 1%. Αν αυξήσει και τη συσπείρωση της εκλογικής του βάσης λόγω πόλωσης στο 85-90%, μπορεί να κερδίσει ακόμα 2,5% (...) Η τεράστια αποχή σε συνδυασμό με την αρνητική άκυρη και λευκή ψήφο (...) Αν κατορθώσουμε να πείσουμε τους μισούς από αυτούς, θα οδηγούμασταν σε ποσοστά πάνω του 40% και σε άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία».
Τον προτρέπουν να μην εκχωρήσει την εκλογική βάση της Χρυσής Αυγής που είναι «μια σοβαρή παράμετρος, που δεν μπορεί να μας αφήνει αδιάφορους», ούτε την πατριδοκαπηλία στη ΧΑ «καταπιέζοντας τις δικές του πατριωτικές αναφορές». Επισημαίνουν μάλιστα:«Δυστυχώς η μεταπολιτευτική Αριστερά στο μεγαλύτερο μέρος της ανέπτυξε δυσανεκτική σχέση με κάθε τι που περιέχει γεωγραφικό και εθνοτικό προσδιορισμό. Είναι αυτός ο βαθύς και εμμονικός ταξισμός που οδήγησε στη συρρίκνωση της παραδοσιακής αριστεράς μετά το 1974 και επέτρεψε στον Ανδρ. Παπανδρέου να ενσωματώσει με επιτυχία την πατριωτική παράδοση της αριστεράς και του ΕΑΜ».
Προτείνουν να μην προσανατολιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε συμμαχία με το κέντρο, αλλά στη «συγκρότηση ενός Κοινωνικού Μετώπου Ανατροπής της μνημονιακής πολιτικής», ως μετωπικού σχήματος του ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμώντας μάλιστα ότι αν είχε «έγκαιρα προχωρήσει θα είχε συμβάλει καθοριστικά στις μάχες για τους κοινωνικοσυνδικαλιστικούς χώρους, τους Δήμους και τις Περιφέρειες και θα αποτελούσε σήμερα τη βάση της κοινωνικής μας συμμαχίας».
Κατά τη γνώμη τους ο ΣΥΡΙΖΑ για να οδηγηθεί με ασφάλεια στον κυβερνητικό θώκο «θα πρέπει να καταστήσει σαφές ότι μοναδική του επιδίωξη σήμερα αποτελεί η συγκρότηση μιας πλατιάς Δημοκρατικής και Πατριωτικής κοινωνικής συμμαχίας όσων έχουν πληγεί από τις μνημονιακές πολιτικές, που θα ξεκινά από το χώρο του ΚΚΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και θα φτάνει στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας (...) Η συμμαχία αυτή μπορεί να καταστήσει το ΣΥΡΙΖΑ αυτοδύναμο».
Ομολογώντας ότι ο ρόλος μιας τέτοιας «συμμαχίας» δεν θα είναι άλλος απ' αυτόν του «βατήρα» για την εκτόξευση του ΣΥΡΙΖΑ, παρακάτω συμπληρώνουν ότι αυτό κάθε άλλο παρά αποκλείει άλλες κολεγιές:«Ενα τέτοιο ενδεχόμενο σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μας οδηγήσει σε πολιτικό αυτισμό. Αντιθέτως, πρέπει να συγκροτήσουμε κυβερνητικό πολιτικό μέτωπο με βάση τη νέα πολιτική πραγματικότητα και με τις δυνάμεις που θα συμφωνούν μαζί μας προγραμματικά».
Τέλος, διεκδικούν αναβάθμιση στο εσωκομματικό πεδίοαναφέροντας ότι «η εκλογική διαδικασία στους Δήμους ανέδειξε τα όρια παρέμβασης του παραδοσιακού στελεχιακού δυναμικού του ΣΥΡΙΖΑ».Οτι «ένα κόμμα 35.000 περίπου μελών» δεν μπορεί «να εξασφαλίσει την απαραίτητη στήριξη στην αυριανή διακυβέρνηση» και ότι «η βάση του ΣΥΡΙΖΑ και οι ΟΜ έχουν ακόμα χαρακτηριστικά κλειστού και φοβικού κόμματος, όσο διαρκεί αυτό, οι προοπτικές για τη διεύρυνση του κόμματος επιδεινώνονται».
Υποστηρίζουν ότι «στο μεσαίο στελεχιακό δυναμικό και στα απλά μέλη έχει διαμορφωθεί σχέση δυσανεξίας και φοβικά σύνδρομα σχετικά με ό,τι προέρχεται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ», αλλά, όπως γράφουν, «η μεγάλη δεξαμενή ψηφοφόρων εντοπίζεται σε αυτόν ακριβώς το χώρο.Αν θέλουμε να προσελκύσουμε τα απλά στελέχη και ψηφοφόρους της βάσης που παραδοσιακά ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ σε ένα βαθμό απαιτούνται και οι απαραίτητοι συνδετικοί κρίκοι».
Παζάρια κι εκτός
Στο μεταξύ, το παζάρι μεταφέρθηκε και στις Βρυξέλλες, όπου από μέρες τσακώνονταν για το ποιος θα αναλάβει την προεδρία της ευρωομάδας GUE/NGL, θέση την οποία κατείχε ευρωβουλευτής του γερμανικού Die Linke. Τελικώς κατέληξαν σε συμβιβασμό: Η ευρωβουλευτής του Die Linke, Γκάμπι Τσίμερ, θα διατηρήσει την προεδρία της ευρωομάδας για τα επόμενα 2,5 χρόνια και ο Δ. Παπαδημούλης θα καταλάβει τη θέση του αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου. Μετά το πέρας των 2,5 χρόνων η ευρωομάδα θα επανεξετάσει τη συγκρότησή της, καθώς, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, «η μεγάλη πλειοψηφία των συνιστωσών αντιπροσωπειών της Ομάδας του αναγνώρισε το δικαίωμα να έχει προβάδισμα στην πρόταση για την εκλογή νέου προέδρου».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου