Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.

Ζοζέ Σαραμάγκου

5.6.14

Υπουργοί Άμυνας ΝΑΤΟ: Αποφάσισαν ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας στην ανατολική Ευρώπη


Οι υπουργοί Άμυνας των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ συμφώνησαν να λάβουν επιπλέον μέτρα για την «ενίσχυση της συλλογικής άμυνας», σε μία κίνηση που συνδέεται άμεσα με τις εξελίξεις στην Ουκρανία και την κλιμάκωση του ανταγωνισμού με τη Ρωσία.
«Αποφασίσαμε να συνεχίσουμε τη συλλογική ενίσχυση της άμυνας του ΝΑΤΟ με περισσότερες εναέριες και θαλάσσιες περιπολίες και περισσότερα γυμνάσια και εκπαίδευση. Από τη Βαλτική Θάλασσα ως τη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας της συνόδου που διεξάγεται στις Βρυξέλλες.
Στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Άμυνας της Πολωνίας και της Δανίας ανακοίνωσαν την ενίσχυση του πολυεθνικού σώματος της Βορειοανατολικής Ευρώπης που έχει τη βάση του στο πολωνικό λιμάνι Στσέτσιν στη Βαλτική. «Θα ενισχύσει την ικανότητά μας να αντιμετωπίσουμε μελλοντικές απειλές στην περιοχή», σχολίασε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ.
«Αδικαιολόγητη» η μείωση των στρατιωτικών δαπανών
Πιο μακροπρόθεσμα σχέδια θα προετοιμαστούν τους επόμενους μήνες στο πλαίσιο του «σχεδίου δράσης» το οποίο θα υποβληθεί στους ηγέτες των κρατών μελών του ΝΑΤΟ στη σύνοδο κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου στο Νιούπορτ της Ουαλίας. Στόχος του είναι να γίνει το ΝΑΤΟ «πιο αποτελεσματικό, πιο γρήγορο και ευέλικτο», σημείωσε ο Ράσμουσεν.
Εξάλλου ο γενικός γραμματέας χαρακτήρισε «αδικαιολόγητη» τη μείωση του στρατιωτικού προϋπολογισμού των χωρών του ΝΑΤΟ, οι όποιοι μειώθηκαν κατά «20% τα τελευταία πέντε χρόνια», την ώρα που η Ρωσία αυξάνει τις στρατιωτικές της δαπάνες «κατά 50%».
Προς αυτή την κατεύθυνση ο Ράσμουσεν χαιρέτισε την απόφαση της Πολωνίας να αυξήσει τον προϋπολογισμό της για την Άμυνα στο 2% του ΑΕΠ της, το όριο που προτείνει το ΝΑΤΟ και το οποίο σέβονται αυτή τη στιγμή μόλις τέσσερις χώρες - μέλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου