Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.

Ζοζέ Σαραμάγκου

7.10.13

Θα αλλάξουν διαδικασίες στο ΑΚΕΛ

( σημ: Πολιτικοί κρατούμενοι τελικά, θα είναι με τη σύμφωνη ψήφο του "μαρξιστικού - λενινιστικού" ΑΚΕΛ, όλα τα μαρξιστικά - λενινιστικά και εργατικά κόμματα της Ε.Ε τα οποία λαμβάνουν χρηματοδότηση, η οποία θα ανασταλεί, εφόσον τα πλείστα δεν θα πληρούν τις υπογεγραμμένες προδιαγραφές, που ορίζουν πως χρηματοδότηση θα λαμβάνουν από τα κέντρα εξουσίας μόνο όσα κόμματα εκλέγουν ευρωβουλευτή. Αυτό, βαφτίζεται "περεστρόικα και γκλάσνοστ" στο κόμμα, και όχι συνεργασία με τις αντιδραστικές δυνάμεις. Από πάνω, βαφτίζεται και ρηξικελεύθη αλλαγή. Η μη υπογραφή λοιπόν, της Ιδρυτικής Διακήρυξη των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων  - δεν αιτιολογείται με την ακαθοριστία "της ιδιομορφίας του κυπριακού κομμουνιστικού κινήματος", και οι εξελίξεις θα δείξουν.... Αποτελεί φυσικό επακόλουθο της -  με υπογραφή και βούλα - καταδίωξης όλων των μη συστημικών κομμάτων από όλα τα αστικά κόμματα. Αν δεν βάλουμε λοιπόν ούτε εμείς την "υπογραφή" μας στα ψηφοδέλτια των κομμάτων στις Ευρωεκλογές - ναι, ξαναπείτε μας δεκανίκια του συστήματος!!! )


Εσείς ως γ.γ του κόμματος θεωρείτε ότι είναι δόκιμο, έστω να μεσολαβεί το κόμμα...

Δεν το θεωρώ και γι αυτό είπα ότι θα αλλάξουν πάρα πολλά πράγματα. Δεν θα αλλάξουν με αφορμή αυτό το γεγονός. Είχαμε πει από προηγουμένως ότι θα άλλαζαν πολλά πράγματα.

Τί θα αλλάξει;

Είχα συνεννοηθεί με τον νέο υπεύθυνο των οικονομικών του κόμματος, ότι οι ισολογισμοί θα πρέπει να δίνονται κάθε χρόνο στη δημοσιότητα. Θα δίνονται.

Θα είναι ενιαίοι ή η κάθε επαρχιακή επιτροπή θα έχει δικούς της λογαριασμούς;

Αυτό το συζητούμε. Αυτή τη στιγμή είναι χωριστοί οι λογαριασμοί των επαρχιακών επιτροπών. Πρέπει να πω ότι αντιμετωπίζουμε τεράστια οικονομικά προβλήματα, τόσο στις επαρχιακές οργανώσεις, αλλά και στην κεντρική επιτροπή. Η πρόθεση μου είναι να ενοποιηθούν οι λογαριασμοί και θα δίνονται όλα στη δημοσιότητα, για να μην μπορεί να πει κανείς λέξη για το ΑΚΕΛ.

εφ. Πολίτης, 6 - 10 - 2013
"Ας προσέξουν γιατί σε πέντε χρόνια θα υπάρχει άλλη κυβέρνηση"
Συνέντευξη Άντρου Κυπριανού στον Μανώλη Καλατζή, σελ. 16-17


Λευκωσία, 26 - 9 - 2013

Η θέσπιση των αναγκαίων νομοθεσιών για πλήρη εναρμόνιση με τους κανόνες της Επιτροπής GRECO (Ομάδα Κρατών κατά της Διαφθοράς) του Συμβουλίου της Ευρώπης για διαφάνεια και κοινωνική λογοδοσία στη λειτουργία και στον έλεγχο των οικονομικών των πολιτικών κομμάτων, αποφασίστηκε ομόφωνα κατά τη σημερινή σύσκεψη αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων.

 Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου «ομόφωνα αποφασίστηκε όπως η Βουλή προχωρήσει στη θέσπιση των αναγκαίων νομοθεσιών, είτε με πρωτοβουλία της, είτε στη βάση κυβερνητικών νομοσχεδίων για την πλήρη εναρμόνιση με τους κανόνες GRECO για τη διαφάνεια και την κοινωνική λογοδοσία» που αφορά στη λειτουργία και στον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων.

εφ. Φιλελεύθερος, 26 - 9 - 2013


Πιο αντιδραστικός ο νέος κανονισμός για τα ευρωκόμματα


Ενα ακόμη βήμα στην παραπέρα αντιδραστικοποίηση των λεγόμενων «ευρωπαϊκών κομμάτων», με στόχο το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία τους να επεκταθεί και στα κόμματα που δρουν σε εθνικό επίπεδο, στα κράτη - μέλη της ΕΕ, συνιστά η έκθεση«για το καθεστώς και τη χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων και των ευρωπαϊκών πολιτικών ιδρυμάτων». Την έκθεση συνέταξε η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαριέττα Γιαννάκου και εγκρίθηκε χτες από την Επιτροπή συνταγματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.
Οπως δήλωσε η ευρωβουλευτής της ΝΔ, «με το κοινό νομικό καθεστώς θα ξεπεραστούν τα εμπόδια που δημιουργούνται από την ποικιλία των εθνικών νομικών μορφών και θα διασφαλίζουν το σεβασμό των υψηλών προτύπων της διαφάνειας και της λογοδοσίας».Επιβεβαιώνει, δηλαδή, ότι με βάση τις διατάξεις που διαμορφώνονται για τα ευρωπαϊκά κόμματα, η ΕΕ επιχειρεί να παρέμβει στο εσωτερικό των κομμάτων που δρουν σε εθνικό επίπεδο, με όχημα τη χρηματοδότησή τους.
Στο στόχαστρο μπαίνουν κυρίως τα Κομμουνιστικά Κόμματα, τα οποία επιδιώκουν να τα εξαναγκάσουν να παραδίδουν στο αστικό κράτος λίστες με τα ονόματα των μελών τους, των υποστηρικτών τους και γενικά όλων των ανθρώπων που τα συνδράμουν οικονομικά. Ο νέος κανονισμός για τα ευρωπαϊκά κόμματα, αναμένεται να τεθεί σε ισχύ πριν από τις εκλογές του 2014. 
Στην έκθεση, μεταξύ άλλων, προβλέπεται:

  • «Η διαμόρφωση κοινού νομικού καθεστώτος για τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα και τα ιδρύματά τους υπό το δίκαιο της ΕΕ». Αυτό που επιδιώκει η ΕΕ είναι να δημιουργήσει ομοιογενή δομή, τρόπο λειτουργίας και δράσης των αστικών και οπορτουνιστικών ευρωκομμάτων, ώστε να υπηρετούν αποτελεσματικότερα τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Επιπλέον, με βάση την πρόταση της Κομισιόν το Σεπτέμβρη του 2012, στον κανονισμό για τα ευρωπαϊκά κόμματα προστίθεται όρος να υποβάλλουν προς έγκριση στο ευρωκοινοβούλιο, εκτός από το πρόγραμμα και το καταστατικό τους, πλήρη λίστα των μελών τους. Το ΕΚ είναι επίσης αρμόδιο να ελέγχει εάν οι κανόνες εσωκομματικής λειτουργίας ενός ευρωκόμματος είναι σύμφωνοι με τις προδιαγραφές που δέχεται η ΕΕ.

  • «Τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα, προκειμένου να αναγνωριστούν ως τέτοια, οφείλουν να σέβονται τις αρχές και τις αξίες της Ενωσης». Να ομνύουν δηλαδή στα συμφέροντα των μονοπωλίων, τα οποία υπηρετεί η ΕΕ. Η ίδια η Μ. Γιαννάκου σημειώνει σε δήλωσή της ότι «κάνουμε πράξη όσα ορίζει η Συνθήκη της Λισαβόνας στο άρθρο 10 παρ. 4, ότι δηλαδή "τα πολιτικά κόμματα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, συμβάλλουν στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής πολιτικής συνείδησης και στην έκφραση της βούλησης των πολιτών της Ενωσης"».

  • «Διαχωρισμός των κριτηρίων εγγραφής και αναγνώρισης των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων από τη χρηματοδότησή τους (...) έγκριση χρηματοδότησης εφόσον τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα έχουν εκλέξει τουλάχιστον ένα μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (...) αύξηση της δημιουργίας ίδιων πόρων, καθώς οι επιτρεπόμενες δωρεές αυξάνονται μέχρι 25.000 ευρώ (...) η αυτοχρηματοδότηση των κομμάτων και των ιδρυμάτων αποτελεί ένδειξη ζωτικότητας». Βάσει του νέου κανονισμού, τα ευρωκόμματα είναι υποχρεωμένα να υποβάλλουν στο Ευρωκοινοβούλιο λίστα με τα ονόματα όλων όσοι έχουν προσφέρει οικονομική εισφορά, εφόσον αυτή ξεπερνά τα 1.000 ευρώ σε ένα χρόνο και τα ποσά της εισφοράς του καθενός. Με διάφορες άλλες διατάξεις, επιβάλλεται ακόμη πιο ασφυκτικός έλεγχος των οικονομικών τους από το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο και της OLAF (της Οικονομικής Αστυνομίας της ΕΕ για την καταπολέμηση της απάτης σε βάρος των οικονομικών της ΕΕ) που μπορούν ανά πάσα στιγμή να διενεργούν ελέγχους στα κόμματα και να ζητάνε οποιαδήποτε στοιχεία και έγγραφα.

  • «Αύξηση των κανόνων ελέγχου και επιβολής κυρώσεων από το ΕΚ (...) Το ΕΚ θα είναι υπεύθυνο για τη συνεχή παρακολούθηση και την αξιολόγηση της τήρησης των κριτηρίων της ΕΕ από τα πολιτικά κόμματα πριν αποφασισθεί η επιβολή κυρώσεων». Το Ευρωκοινοβούλιο ελέγχει εάν τα ευρωκόμματα συμμορφώνονται με τους όρους της ΕΕ και την πολιτική της. Εάν διαπιστώσει ότι δεν παίζουν το ρόλο που τους έχει αναθέσει, μπορεί ανά πάσα στιγμή να διαγράψει από το Μητρώο του αυτό το Ευρωπαϊκό Πολιτικό Κόμμα. Αλλες κυρώσεις μπορεί να είναι η διαγραφή τους από το Μητρώο των ευρωκομμάτων (και επομένως και από την ευρωενωσιακή χρηματοδότηση), η ακύρωση της χρηματοδότησης της ΕΕ και η επιστροφή των χρημάτων που έχουν ήδη πάρει, μείωση της χρηματοδότησης ή πρόστιμα ίσα με το 10% της χρηματοδότησής τους.

  • Στο ίδιο πνεύμα είναι και η διάταξη που προβλέπει τη «δημιουργία επιτροπής σοφών (ανεξάρτητων προσωπικοτήτων) από τα τρία θεσμικά όργανα (ΕΚ, ΕΕ και Συμβούλιο) που θα γνωμοδοτεί σχετικά με την παραβίαση ή όχι εκ μέρους των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων των θεμελιωδών αρχών και αξιών που οφείλουν να τηρούν αδιαλείπτως».

  • «Τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα να μπορούν να δέχονται ως μέλη απευθείας φυσικά πρόσωπα». Μέχρι τώρα, μέλη των ευρωκομμάτων μπορούσαν να είναι μόνο πολιτικά κόμματα από τα κράτη - μέλη της ΕΕ. Τώρα με το νέο κανονισμό προτείνεται να μπορούν να γίνουν μέλη των ευρωκομμάτων φυσικά πρόσωπα, με στόχο τη δημιουργία άμεσα ελεγχόμενων μηχανισμών της ΕΕ στα κράτη - μέλη για να επιδρούν στη διαμόρφωση της ευρωενωσιακής συνείδησης και να ενσωματώσουν τους εργαζόμενους στη στρατηγική του κεφαλαίου.


Ριζοσπάστης


8 σχόλια:

  1. Δεν θα αλλάξουν με αφορμή αυτό το γεγονός. Είχαμε πει από προηγουμένως ότι θα άλλαζαν πολλά πράγματα. Είχα συνεννοηθεί με τον νέο υπεύθυνο των οικονομικών του κόμματος, ότι οι ισολογισμοί θα πρέπει να δίνονται κάθε χρόνο στη δημοσιότητα. Θα δίνονται.

    Απορία 1η: εφόσον δεν θα αλλάξουν πράγματα λόγω του γεγονότος (του σκανδάλου της Δρομολαξιάς) με τη φράση " Είχα συνεννοηθεί με τον νέο υπεύθυνο των οικονομικών του κόμματος" ο Άντρος Κυπριανού εννοεί ότι ο Ζαννέτος έχει αποφασιστεί να απομακρυνθεί από τη θέση του προ πολλού; Γιατί άραγε;

    Ερώτηση 2η: όταν λέει ότι θα δίνονται στη δημοσιότητα οι ισολογισμοί του κόμματος, εννοεί από δω και πέρα ή μήπως τολμούν να τους δώσουν και...αναδρομικά;


    Πρέπει να πω ότι αντιμετωπίζουμε τεράστια οικονομικά προβλήματα, τόσο στις επαρχιακές οργανώσεις, αλλά και στην κεντρική επιτροπή

    Πρέπει να έχουν τον ίδιο λογιστή/ελεγκτή με το Δημήτρη Χριστόφια, που του έβγαλε ζημιά στη σούμα επειδή μεταβίβασε το σπίτι του στο γιο του, για να αντιμετωπίζουν τόσο τεράστια οικονομικά προβλήματα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρωτον, παρακαλώ να αφηνετε ενα όνομα ή ένα νικ. Δεν επιθυμω να φιλοξενώ στο μπλογκ μου αντι-κομμουνιστες με την κουκούλα της "αριστρερης κριτικής' στο ακελ.

      Δεν εννοώ για σας, απλα με αφορμή το ξεκαθαρίζω.

      Δεύτερο, νομίζω πως ο Ζαννέτος είναι πρωην οικονομικός υπευθυνος, δεν νομίζω να υπονοει εδω ο Αντρος την αντικατασταση του από καποιον νεο.

      Για τυχον απομάκρυνση των οποιονδήποτε μελών από το Πολιτικό Γραφείο, νομίζω αυτο ειναι αυτονόητο, καθότι τώρα είμαστε στο 1988 και πάμε για την Περεστρόικα και την ανανέωση προσώπων για την επαναφορά του δημοκρατικου κλιματος μεσα στο ακελ, που πάντα υπήρχε αλλά πλήγηκε πρόσφατα από διαφόρους...



      Διαγραφή
    2. Αλέξανδρος Ιακώβου7 Οκτωβρίου 2013 στις 3:30 μ.μ.

      Αντι-κομμουνιστής δεν είμαι, αντι-κουτόχορτος είμαι.
      Εν πάσει περιπτώσει, εσύ μπορεί να ξέρεις καλύτερα οπόταν για πες μου, ο Ζαννέτος είναι ΠΡΩΗΝ οικονομικός υπεύθυνος ή ΝΥΝ; Επειδή όλα τα ρεπορτάζ και όλες οι αστυνομικές ανακοινώσεις κλπ αναφέρονται σε σύλληψη του "οικονομικού υπεύθυνου του ΑΚΕΛ".

      Είναι νυν και το ΑΚΕΛ αποφάσισε "εδώ και καιρό" σύμφωνα με τον Γ.Γ. του να "κάνει αλλαγές" σε συνεννόηση με τον "νέο υπεύθυνο των οικονομικών του κόμματος"; Ποιός μας περιπαίζει, η αστυνομία ή ο Άντρος;

      Διαγραφή
    3. Οπως σου ειπα ήδη, ο Ζαννετος ειναι πρωην οικονομικος υπευθυνος, αρκετα δημοσιευματα το αναφεραν αυτο απο την μερα της σύλληψης του.

      Για την πολιτική του μπλογκ - ανεβαίνουν αναρτησεις με ενα συγκεκριμενο περιεχομενο και μια συγκεκριμενη κατευθυνση.

      Επιθυμώ τον κριτικό διάλογο, εφοσον οι συνομιλητές μου, δεν μιλούν επιλεκτικα για όσα γράφονται εδω.

      Το μπλογκ δεν καμνει αστυνομικό ρεπορταζ, αναμεταδίδει πολιτικές ειδησεις.

      Τζαι γω ειμαι αντι-κουτοχορτη...:) Τα σφυροδρέπανα δίπλα δεν τα ειδες φίλε;

      Διαγραφή
  2. Δύο-τρία σημεία στα σύντομα:

    1. Για γενικότερη ενημέρωση να αναφέρω ότι ο Βενιζέλος Ζαννέττος έχει συνταξιοδοτηθεί, γι’ αυτό κι έχει αναλάβει άλλος το πόστο του «υπεύθυνου των οικονομικών του κόμματος»...
    2. Bρωμεί από μακριά ότι o πιο πάνω Ανώνυμος ανήκει στους «αντι-κομμουνιστες με την κουκούλα της “αριστρερης κριτικής” στο ακελ», γι’ αυτό ήταν περιττό το «δεν εννοώ για σας...»
    3. Πες πες του Εαυτού ΣΟΥ ότι είσαι «δεκανίκι του συστήματος», στο τέλος θα το πιστέψεις και η ίδια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εν το πιστευκω....ειδα τον σύντροφο πριν που έδωσε διαπιστευτήρια στο Ευρωκο - στην ΚΥΠ - στο Κράτος - στην Ε.Ε - πως θα λογοδοτεί για τα μελη του και ποιος το χρηματοδοτεί και πλεον μαλλον θα καταργήσω παντελως τη λεξη 'δεκανικι" για όλους. Κατευθείαν στο ψητο να μπαίνουμε.

      Διαγραφή
  3. Να ενημερώσω πως η συμφωνία GRECO που αφορά στην χρηματοδότηση των ευρωπαικών κομμάτων κατά της "διαφθοράς" - κάτι σαν ένα αντιτρομοκρατικό νόμο ας πούμε κατά των "τρομοκρατών" αλλά για τα κοινοβούλια, μετα από παρέμβαση του Κατς Νίκου - Μπορίς Γιέλτσιν, δεν έγινε αποδεκτή ως είχε. Θα μάθω ποιά σημεία δεν έγιναν αποδεκτά, και θα ενημερώσω ανάλογα το ποστ..

    Α ρε Κατς...ελάλες τζαι συ καμιάν κουβέντα, τωρά αθθυμηθηκαν την Δρομολαξιάν και την Περεστρόικα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λοιπόν μετά απο παρέμβαση όπως είπαμε του Κατς, το κυπριακό κοινοβούλιο ψήφισε την συμφωνία Greco με εξαίρεση του σημείου για τις λίστες με τα ονόματα των μελών των κομμάτων...ως πάρακατω....που θα μας το μπηξουν τζαι τουτον...ολα τα άλλα ψηφιστηκαν ομόφωνα.

      Διαγραφή