Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.

Ζοζέ Σαραμάγκου

16.10.13

Η επιβεβαιωτική γεώτρηση, οι σχεδιασμοί και προοπτικές του Φυσικού Αερίου - του Ν. Συλικιώτη

( η σπόντα του Α.Φ: Αν εκατάλαβα καλά, εκτός που τες τράπεζες ΜΑΣ πάσιν φιρίν-φιρίν να μας φαν τζ'αι το Ισραήλ ΜΑΣ. Υποψιάζομαι ότι η Ελλάδα θέλει αγωγό Ισραήλ - Κρήτη - Ελλάδα παρακάπτοντας τη Κύπρο που θέλει τερματικό υγροποίησης)

το κείμενο αναδημοσιεύεται χωρίς περαιτέρω - περιττά - σχόλια. μόνο σχόλιο μια φωτογραφία από το μέλλον...



Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της επιβεβαιωτικής γεώτρησης στο τεμάχιο 12 συνιστά μια σημαντική θετική εξέλιξη και σηματοδοτεί την αφετηρία της τελικής ευθείας για αξιοποίηση του Φυσικού Αερίου που βρίσκεται στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.
Η επιβεβαίωση ενός σημαντικού κοιτάσματος το τρίτο σε μέγεθος στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου εισάγει την Κύπρο στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής.
Πρόκειται για μια εξέλιξη που ήταν αποτέλεσμα των αποφασιστικών ενεργειών και του σχεδιασμού της κυβέρνησης Δημήτρη Χριστόφια. Μια διαδικασία που ξεκίνησε με την υπογραφή των συμβολαίων με την Noble συνεχίστηκε με τη πρώτη ερευνητική γεώτρηση το 2011.
Παράλληλα έγινε αποδοχή του αιτήματος για συμμετοχή των ισραηλινών εταιρειών DELEK και Avner στο τεμάχιο 12, όπως και η υπογραφή των συμβολαίων με μεγάλες  διεθνούς εμβέλειας εταιρείες για άλλα πέντε τεμάχια της ΑΟΖ, την TOTAL και την ΕΝΙ/Kogaz. Ενέργειες που δημιούργησαν νέα γεωστρατηγικά δεδομένα στην περιοχή ενισχύοντας πολιτικά και οικονομικά την Κύπρο.
Η επιβεβαιωτική γεώτρηση προχώρησε μετά τις αποφασιστικές ενέργειες της προηγούμενης Κυβέρνησης. Τον περασμένο Ιανουάριο υποδείχθηκε γραπτώς στη Noble ότι με βάση το συμβόλαιο θα έπρεπε να ανακοινώσει την εμπορευσιμότητα του κοιτάσματος πριν τη λήξη του (το συμβόλαιο λήγει στα τέλη Οκτωβρίου).
Όμως η απουσία εκπροσώπου του κράτους από την πλατφόρμα κατά την διαδικασία της επιβεβαιωτικής και στο τεστ του ανάμματος της φλόγας δημιουργεί ερωτηματικά.
Αυτό το σημειώνω επειδή σε ανάλογη περίπτωση στα τέλη του 2012 όταν εξετάστηκε αίτημα της Noble για δημιουργία βάσης δεδομένων (Data Room)  ώστε να παρουσιάζει τα αποτελέσματα σ΄ άλλες εταιρείες, τέθηκαν δυο προϋποθέσεις : Πρώτο να είναι παρών παρατηρητής από το κράτος και δεύτερο, να εγκρίνεται από το κράτος σε ποια εταιρεία θα παρουσιάζονται τα αποτελέσματα, αφού αυτά σε τελευταία ανάλυση ανήκουν στο κράτος.
Σ΄ ότι αφορά το σχεδιασμό, κεντρικό του στοιχείο είναι η δημιουργία τερματικού υγροποίησης του Φ.Α.. Με τη δημιουργία αυτού του μεγαλεπήβολου έργου θα διαμορφώσουμε νέα πολιτικά δεδομένα στην Ανατολική Μεσόγειο. Με τις συμμαχίες που εδραιώνουμε τόσο με το Ισραήλ όσο και με άλλες χώρες της περιοχής, είναι ρεαλιστικό να επιτευχθεί η μετατροπή της χώρας μας σε περιφερειακό ενεργειακό κέντρο για μεταφορά ΦΑ στις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες αγορές.

Τόσο η εμπορική εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων όσο και τα έργα υποδομής που πρέπει να γίνουν θα οδηγήσουν σε ανάπτυξη και δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας.
Για να γίνουν όμως όλα αυτά πράξη και να μην μείνουμε για άλλη μια φορά στα λόγια και τις διακηρύξεις πρέπει να                  εργαστούμε με αποτελεσματικότητα, αποφασιστικότητα και ταχύτητα.

Η απόφαση για τη δημιουργία του τερματικού λήφθηκε από τον Μάιο του 2012. Παράλληλα συστάθηκε η ΚΡΕΤΥΚ και της ανατέθηκε να προχωρήσει στην ετοιμασία όρων για να προχωρήσει σε διαγωνισμό για την πρόσληψη διεθνών οικονομικών και νομικών συμβούλων ώστε να προχωρήσει το έργο.

Δυστυχώς, το τελευταίο διάστημα φαίνεται ότι η κυβέρνηση κάνει δεύτερες σκέψεις και ακυρώνει στη πράξη αυτό το σχεδιασμό. Με διάφορες μεθοδεύσεις οδηγείται σε περιθωριοποίηση η Κρατική Εταιρεία και τα στελέχη της, και κατ΄ επέκταση παρατηρούνται  σημαντικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση του τερματικού και την αξιοποίηση του ΦΑ. Ήδη το 2019 που αποτελούσε ορόσημο για τη μεταφορά κυπριακού φυσικού αερίου στις παγκόσμιες αγορές μεταφέρθηκε για το 2021, ίσως και μεταγενέστερα.

Είναι παράξενο ότι η σύναψη συμφωνίας με τη Noble ανατέθηκε σε μια διαπραγματευτική ομάδα, που σχεδόν στο σύνολο της αποτελείται από τεχνοκράτες από διάφορα Υπουργεία και κρατικές υπηρεσίες, αλλά απουσιάζουν από αυτήν  οι εμπειρογνώμονες. Παράλληλα χρειάζεται να προωθηθεί άμεσα ο διάλογος τόσο με τη TOTAL, όσο τις ΕΝΙ / Kogaz για  σύναψη προκαταρτικής συμφωνίας  για το τερματικό.

Καλούμε την κυβέρνηση να κάνει δεύτερες σκέψεις και να αναθέσει στην ΚΡΕΤΥΚ, σε συνεργασία με τις εταιρείες, να προχωρήσει στην υλοποίηση όλων των έργων που προβλέπονται στα συμβόλαια αναλογικού καταμερισμού που υπέγραψε η Κυπριακή Δημοκρατία με τις εταιρείες. Αυτή είναι και η διεθνής πρακτική. Στη συντριπτική πλειοψηφία των χωρών, οι κρατικές εταιρείες λειτουργούν ως ο βραχίονας του κράτους για την υλοποίηση των στρατηγικών υποδομών αξιοποίησης των υδρογονανθράκων και μάλιστα είναι οι διαχειριστές των έργων.

Η οποιαδήποτε καθυστέρηση θα είναι καταστροφική. Διότι καθυστερεί την υλοποίηση της ελπίδας του κυπριακού λαού για ανάπτυξη, ανάκαμψη της οικονομίας και απεγκλωβισμό από το Μνημόνιο, ενώ παράλληλα δίνει χώρο σε κάποιους κύκλους που κακόβουλα θέλουν να σπρώξουν τα πράγματα σε άλλες επιλογές. Επιλογές όπως ο έλεγχος των υποδομών από την Τρόϊκα ή/και ακόμα για μεταφορά του ΦΑ μέσω αγωγών από την Τουρκία.

Απαραίτητα στοιχεία για σωστή αντιμετώπιση των ενεργειακών προκλήσεων του τόπου μας είναι η αγαστή συνεργασία της πολιτείας με τους ειδικούς επιστήμονες και τους τεχνοκράτες. Ως κόμμα έχουμε την έντονη άποψη ότι η κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα του τόπου πρέπει να περιβάλουν το επιστημονικό δυναμικό που έχουμε με περισσότερη εμπιστοσύνη και να τους αφήσουν απερίσπαστους να επιτελέσουν το έργο τους δίχως παρεμβάσεις και σκοπιμότητες.

Για εμάς βέβαια είναι ξεκάθαρο ότι τις αποφάσεις τις παίρνει η πολιτεία, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα. Για αυτό το λόγο θεωρούμε ότι είναι αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε η σύσταση του συμβουλίου ενεργειακής πολιτικής.

 Το προηγούμενο Υπουργικό Συμβούλιο είχε λάβει συγκεκριμένη πολιτική απόφαση για τη σύσταση ενός τέτοιου συμβουλίου. Αναμένουμε τη προώθηση αυτού  του θέματος ώστε τεκμηριωμένα να καταθέσουμε τις απόψεις μας. 
Νεοκλής Συλικιώτης
Μέλος Π.Γ. Κ.Ε. ΑΚΕΛ
10/10/2013
 πηγή: ΑΚΕΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου