Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.

Ζοζέ Σαραμάγκου

25.2.13

Αναστασιάδης Στους FT: Γρήγορη Διάσωση, Αναβολή Ιδιωτικοποιήσεων


Την πρόθεση να ξαναρχίσει γρήγορα τις συνομιλίες με τους διεθνείς πιστωτές και να ολοκληρώσει το πρόγραμμα διάσωσης της Κύπρου έως τα τέλη Μαρτίου διατυπώνει, σε συνέντευξή του στους Financial Times που δόθηκε λίγο πριν το δεύτερο γύρο των εκλογών ο Νίκος Αναστασιάδης.
Ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δηλώνει πως πιστεύει ότι η Κύπρος αποτελεί «συστημικό ρίσκο» για την ευρωζώνη και πως θα χρειαζόταν μια συμφωνία εντός εβδομάδων για να τονωθεί ο τραπεζικός τομέας και να αποτραπεί το ενδεχόμενο να μείνει η κυβέρνηση χωρίς ρευστό. «Χρειαζόμαστε έγκαιρη οικονομική στήριξη για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καθώς επίσης και για την κάλυψη των άμεσων και μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών αναγκών», αναφέρει ο κ. Αναστασιάδης.
Η απεσταλμένη της βρετανικής οικονομικής εφημερίδας στη Λευκωσία σχολιάζει ότι η νίκη του Νίκου Αναστασιάδη προκάλεσε ανακούφιση στους περισσότερους ηγέτες της ΕΕ. Μεταξύ αυτών φέρεται να συγκαταλέγεται και η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία είχε έρθει σε «απόγνωση» με τον Δημήτρη Χριστόφια «που δεν έκλεισε συμφωνία με τους πιστωτές επί περισσότερο από ένα χρόνο» και «φλέρταρε» επανειλημμένα με τη Μόσχα ως εναλλακτική λύση στη διάσωση από την ΕΕ και το ΔΝΤ.
Παρόλα αυτά, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ορισμένοι αξιωματούχοι της ευρωζώνης που έχουν γνωρίσει την ομάδα του νέου Προέδρου έχουν εγείρει ανησυχίες για το ότι και ο ίδιος μοιάζει διστακτικός να προβεί «στις δραστικές ενέργειες που χρειάζονται» για να επιστρέψει η δημοσιονομική υγεία στη χώρα.
Οι Financial Times αναφέρουν πως ο νέος Πρόεδρος της Κύπρου άφησε να εννοηθεί ότι δεν είναι προετοιμασμένος να συναινέσει σε ορισμένες από τις απαιτήσεις των διεθνών δανειστών, ιδίως ως προς τις «σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις» από τις οποίες ορισμένοι στις Βρυξέλλες πιστεύουν ότι μπορούν να συγκεντρωθούν έως και 2 δισεκατομμύρια ευρώ. «Θα θέλαμε να συζητήσουμε κατά πόσο μπορούμε να αναβάλουμε τις ιδιωτικοποιήσεις ίσως κατά τρία χρόνια, ανάλογα με το ρυθμό της ανάκαμψης και την πρόοδο άλλων μεταρρυθμίσεων», δηλώνει ο κ. Αναστασιάδης. «Υπάρχουν πολλά πιθανά σενάρια… αλλά πρέπει να διατηρήσουμε την κοινωνική συνοχή και τις ειρηνικές εργασιακές σχέσεις», προσθέτει.
Σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα των εκλογών, η εφημερίδα αποδίδει στη λαϊκή δυσαρέσκεια λόγω των απαιτήσεων της διάσωσης το ποσοστό της αποχής.
Το δημοσίευμα επαναλαμβάνει ότι μεταξύ των επιλογών που έχουν συζητηθεί για τη διάσωση της Κύπρου με τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση για το δημόσιο χρέος περιλαμβάνεται και η ριζοσπαστική αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος, πιθανώς με επιβολή ζημιάς στους μεγαλοκαταθέτες. Σημειώνονται πάντως οι ανησυχίες ότι μια τέτοια λύση θα μπορούσε να προκαλέσει πανικό σε καταθέτες άλλων χωρών.
Ο κ. Αναστασιάδης δηλώνει ότι ένα κούρεμα καταθέσεων θα ήταν «καταστροφικό» για την Κύπρο και θα μπορούσε να είχε επιπτώσεις σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, προσθέτοντας ότι ο Όλι Ρεν συμμερίζεται την άποψή του. «Θα επέφερε αβεβαιότητα και θα μπορούσε να απειλήσει την ίδια την ύπαρξη της ευρωζώνης. Ο τραπεζικός μας τομέας διαθέτει σημαντικά αποθέματα ρευστότητας και μπορεί να αναδιαρθρωθεί ως πυλώνας οικονομικής ανάπτυξης», λέει ο Νίκος Αναστασιάδης.
Ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δηλώνει επίσης ότι δεν είναι εφησυχασμένος ως προς το θέμα των κατηγοριών κυρίως από τη Γερμανία για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. «Είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε κάθε περαιτέρω βελτίωση κριθεί αναγκαία», αναφέρει σχετικά ο κ. Αναστασιάδης. Απορρίπτει ωστόσο ως «σύγκρουση συμφερόντων» την πρόταση περί ορισμού ιδιωτικής εταιρείας για να ελέγξει σχετικά το χρηματοπιστωτικό τομέα της Κύπρου.




3 σχόλια:

  1. 2 σημαντικές διαφορές μεταξύ Ανασταζί και Μαλάντ για την ώρα κρίνοντας από το δημοσίευμα:

    1. η ένταξη στο συναιτερισμό για την ειρήνη, που απέρριπτε ο Μαλάντ

    2. Το πόρισμα της Πίμκο που ο Μαλάντ αποδέχτηκε και ο Ανασταζί όχι.

    δεν βλέπω άλλη δραματική διαφορά.

    α και το ότι ο Μαλάντ είναι γενετιστής ενώ ο Ανασταζί δικηγόρος των πραξικοπηματιών.

    προβλέπω επανάληψη πενταετίας: δεν δουλευει η διασωση γιατι φταίει η κυβέρνηση όχι το σύστημα ( από την ανάποδη )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Νίκησε η ελπίδα - Δεν ξεπουλώ Πατρίδες"...είπε ο Νίκος.

    Μια χαρά τον βρίσκω...στην Κύπρο αυτό είναι αριστερό σύνθημα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή