Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.
Υπογραφές στήριξης από το χώρο της σοσιαλιστικής αριστεράς
Κυκλοφορεί τις ημέρες αυτές κείμενο στήριξης του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Το κείμενο το έχουν συντάξει άτομα που τοποθετούν τον εαυτό τους στη ριζοσπαστική Σοσιαλιστική Αριστερά, πολλοί εκ των οποίων κατά διαστήματα ήταν στελέχη βάσης του ΠΑΣΟΚ, του ΔΗΚΚΙ, άλλων μικρότερων σοσιαλιστικών κινήσεων ή ανένταχτοι σοσιαλιστές. Στη συνέχεια δημοσιεύουμε ένα μικρό απόσπασμα από το συγκεκριμένο κείμενο, καθώς και τις υπογραφές.
"...Εμείς, οι συντάκτες του παρόντος κειμένου, αριστεροί σοσιαλιστές και ανένταχτοι που προέρχονται από το χώρο του ευρύτερου σοσιαλιστικού κινήματος, θεωρούμε ότι θα πρέπει να ενισχυθούν οι δυνάμεις της Αριστεράς που θέλουν την ενότητα, έστω κι αν αυτή η ενότητα προς το παρόν είναι μερική: του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς-Ενωτικό Ψηφοδέλτιο. Κι αυτό διότι η εκλογική μάχη, κατά πώς φαίνεται, είναι κρίσιμη για όλη την Αριστερά, επειδή από τη μια έχουμε να αντιμετωπίσουμε την παντοκρατορία των μίντια και από την άλλη τον αβαθή, ανεπαρκή και συντηρητικό νεοφιλελεύθερο λόγο τόσο του Γ. Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ όσο και του Κ. Καραμανλή και της Νέας Δημοκρατίας, τους οποίους κρύβουν και καλύπτουν τα μίντια. Η ποιοτική μετάλλαξη του ΠΑΣΟΚ προς τα δεξιά, η οποία ουσιαστικά έγινε χωρίς εσωκομματική αντίσταση, η εγκατάλειψη κάθε ίχνους κοινωνικής μεταρρυθμιστικής πολιτικής, η υιοθέτηση των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, η τραγική έλλειψη μιας αριστερής πτέρυγας, η οποία με σταθερότητα θα δίνει τη μάχη ενάντια στη δεξιά μετατόπιση του ΠΑΣΟΚ, δεν αποτελούν ένα συγκυριακό, αλλά μόνιμο φαινόμενο. Κατά συνέπεια, και ανταποκρινόμενοι στην αυθόρμητη τάση του κόσμου της Αριστεράς για ενότητα, η κριτική υποστήριξη του Ενωτικού Ψηφοδελτίου του "Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς", είναι ένας σημαντικός παράγοντας, ο οποίος στη συνέχεια μπορεί να συμβάλει στην ανασυγκρότηση του χώρου της Σοσιαλιστικής Αριστεράς και στην εκπροσώπησή του, ως διακριτού πολιτικού ρεύματος, μέσα σε μια πλατιά ριζοσπαστική παράταξη της Αριστεράς". Αλέξης Γ., οικοδόμος, Αρβανιτάς Αλέκος, συντάκτης-διορθωτής, Βλαζάκη Πωλίνα, ιδιωτικός υπάλληλος, Δουράλα Δήμητρα, δημόσιος υπάλληλος, Κατσορίδας Δημήτρης, ερευνητής ΙΝ.Ε/ΓΣΕΕ, Κατσορίδα Βαρβάρα, εκπαιδευτικός, Κοτσιάβρας Κώστας, υπάλληλος ΕΡΤ, Λεμονάς Μιχάλης, οικονομολόγος, Μανουσαρίδης Οδυσσέας, συνταξιούχος ΕΡΤ, Μπαρδώσας Γιάννης, δημοσιογράφος, Νίκας Δημήτρης, ελεύθερος επαγγελματίας, Ξύδης Γιάννης, λογιστής, Πάνος Κ., εργάτης, Σωτηροπούλου Ευαγγελία, τραπεζικός υπάλληλος, Χαλκίδης Ιορδάνης, αυτοκινητιστής.
ΚΑΤΩ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΤΙΚΟ ΑΚΕΛ!! ΖΗΤΩ Η ΡΕΦΟΡΜΑ ΤΗΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΉΣ ΜΠΑΡΟΥΦΟΛΟΓΙΑΣ!!
Τίγκα στα απόβλητα του πασοκ, κατά τα λοιπά θα μας πουν και πως έχουν γνωρίσει κομμουνιστές άξιους [πού τους βρήκατε ρε και τους γνωρίσατε ] και να πάμε να βρούμε κανέναν άντρα να πηδηχτούμε! Αυτά τα ευγενικά η Δαμανάκη στα ΄μαθε;
Ο Πασόκος βρωμά από εκατό μίλια, δεν το ξέρεις Γιάννη Ξύδη;
Που θα μας την βγεις και κομμουνιστής διεθνιστής τώρα!
Πως είπαμε πως κτυπά η καρδούλα σας για να ξαναγίνετε κυβέρνηση από άλλη πόρτα;
Ικανοποίηση για το αποτέλεσμα της συνόδου εξέφρασε η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ,επισημαίνοντας ότι το πράσινο φως που δόθηκε για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από το μόνιμο μηχανισμό στήριξης συνοδεύεται από «μνημόνια συνεργασίας», άρα και από αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις.
«Πήραμε μια καλή απόφαση σήμερα, ιδιαίτερα αναφορικά με την ανάπτυξη και την καταπολέμηση της ανεργίας και επίσης για μελλοντικά μέτρα για το ΕΤΧΣ (Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) και τον ΕΜΣ (Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας). Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε πάνω σε μακροπρόθεσμα μέτρα. Πιστεύω ότι θα καταλήξουμε σ' ένα καλό συμπέρασμα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Εσπευσε να διευκρινίσει πάντως πως η αγορά ομολόγων από το μηχανισμό στήριξης θα γίνεται υπό όρους. Οπως ανέφερε, αν οι χώρες χρειάζονται τα εργαλεία για την αγορά ομολόγων στην πρωτογενή ή τη δευτερογενή αγορά από τον EFSF ή τον ESM, τότε οι όροι θα συμφωνηθούν ως εξής: «Η έκθεση για την κάθε χώρα θα παρουσιάζεται στην Κομισιόν στη βάση της οποίας θα συμφωνούμε πάντα σε ένα μνημόνιο συνεργασίας στο οποίο θα υπάρχει χρονοδιάγραμμα. Η τρόικα των ΕΕ/ΔΝΤ θα επιβλέπει τότε, όπως είθισται στον EFSF και τον ESM, αν τηρούνται οι όροι».
Σύμφωνα με τη Γερμανίδα καγκελάριο, αυτό θα γίνει σε περίπτωση που η Ισπανία και η Ιταλία κάνουν χρήση αυτών των μηχανισμών. «Τότε θα εφαρμόζονται αυτοί οι όροι, για τους οποίους συμφωνήσαμε, βάσει των υφιστάμενων κανόνων», πρόσθεσε.
Συγκλίνουν αντιλαϊκά
Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος Φρ. Ολάντ έσπευσε να ανακοινώσει ότι θα υποβάλει σύντομα προς επικύρωση στο γαλλικό κοινοβούλιο «όλες τις αποφάσεις» που υιοθετήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτές και το «δημοσιονομικό σύμφωνο σταθερότητας», που μέχρι πρόσφατα δήλωνε ότι θα το επαναδιαπραγματευτεί σκληρά.
«Προτείνω να υποβληθούν στο κοινοβούλιο όλες οι αποφάσεις που αφορούν την Ευρώπη, το σύμφωνο ανάπτυξης, την εποπτεία του τραπεζικού τομέα, το φόρο στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, το δημοσιονομικό σύμφωνο γιατί υπάρχει μια συνάφεια», δήλωσε ο Ολάντ σε συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της συνόδου, επιβεβαιώνοντας περίτρανα ότι το πακέτο ανάπτυξης είναι απλά το πρόσχημα που ζητούσε για να συμπλεύσει πλήρως με τη γερμανική κυβέρνηση. Δεν είναι τυχαίο ότι στη Σύνοδο εγκατέλειψε ακόμα και τη δημαγωγία για τα ευρωομόλογα, δηλώνοντας πως παραμένει στόχος για το μέλλον.
Ικανοποιημένος για τη συμφωνία που επετεύχθη στη διάρκεια της πρώτης ημέρας της συνόδου κορυφής της ΕΕ δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι. Οπως είπε, «η ικανοποίηση για την Ιταλία είναι διπλή: τόσο για το περιεχόμενο της συμφωνίας όσο και επειδή ενίσχυσε τη διαδικασία μπλοκάροντας την υιοθέτηση του συμφώνου ανάπτυξης μέχρι να πετύχει επείγοντα μέτρα για τις χώρες που αντιμετωπίζουν χρηματοπιστωτικές δυσκολίες».
Περιγράφοντας το συμβιβασμό που επετεύχθη, σημείωσε ότι «με αίτημα της Ιταλίας εισήχθη, μετά από μακρά συζήτηση, μια παράγραφος στη δήλωση για τους μηχανισμούς σταθεροποίησης των αγορών σχετικά με τα κράτη που σέβονται τις συστάσεις που γίνονται προς τις χώρες τους καθώς και το σύμφωνο σταθερότητας», που όμως δυσκολεύονται παρ' όλα αυτά να χρηματοδοτηθούν στις αγορές λόγω απαγορευτικών επιτοκίων.
«Αυτή είναι η περίπτωση της Ιταλίας αυτή τη στιγμή», υπογράμμισε ο Μόντι, διαβεβαιώνοντας πάντως ότι η Ρώμη δεν σκοπεύει να προσφύγει προς το παρόν στους μηχανισμούς αυτούς. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ιταλία«αγωνίσθηκε γι' αυτά τα μέτρα, αλλά δεν προτίθεται προς το παρόν να επωφεληθεί από αυτά».
Ο διάολος κρύβεται στις λεπτομέρειες...
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι χαρακτήρισε «καλό αποτέλεσμα» την απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών να δοθεί η δυνατότητα για άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Ο Ντράγκι επισήμανε ότι τα εργαλεία της Ευρωζώνης για να βοηθηθούν η Ιταλία και η Ισπανία να αντιμετωπίσουν το υψηλό κόστος δανεισμού και τις τραπεζικές κρίσεις, πρέπει να συνοδεύονται από αυστηρούς όρους.
«Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι όλα αυτά τα πράγματα, για να είναι αξιόπιστα, θα πρέπει να συνοδεύονται από αυστηρούς όρους. Αυτό έχει ουσιαστική σημασία», σημείωσε. Ως αποτέλεσμα των αποφάσεων που έλαβαν κατά τη διάρκεια της νύχτας οι ηγέτες της Ευρωζώνης, «η ΕΚΤ θα αναλάβει καθήκοντα επιτήρησης για τις τράπεζες της περιοχής του ευρώ», πρόσθεσε.
Η απόφαση των ηγετών της Ευρωζώνης να επιτρέψουν στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης να συμμετέχουν απευθείας στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αποτελεί σημαντική μεταβολή των κανόνων του παιγνιδιού για την Ιρλανδία και θα της ανοίξει το δρόμο για να επιστρέψει στις αγορές, δήλωσε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ιρλανδικής κυβέρνησης Ιμον Γκίλμπορ, επισημαίνοντας ότι θα περιμένει να ολοκληρωθεί η επεξεργασία των λεπτομερειών μέχρι τον επόμενο μήνα, για να αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις της.
ΣΥΡΙΖΑ
Συστήνει στην κυβέρνηση να μιμηθεί Ραχόι και Μόντι
Εκθειάζει τη «διαπραγματευτική» τους δεινότητα, την ώρα που ο ισπανικός και ο ιταλικός λαός στενάζουν από βάρβαρα μέτρα
Ενθερμο υποστηρικτή στο ΣΥΡΙΖΑ βρήκαν οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας και της Ισπανίας για τον τρόπο με τον οποίο διαπραγματεύτηκαν για λογαριασμό των αστικών τάξεων των χωρών τους. Η βουλευτής του κόμματος Ρ. Δούρου έκανε την εξής δήλωση άκρατου θαυμασμού για τους Ραχόι και Μόντι, που στο μεταξύ τσακίζουν τους λαούς τους με αιματηρά μέτρα λιτότητας και σφαγιασμού των δικαιωμάτων τους: «Η χθεσινή ημέρα της ευρωσυνόδου στις Βρυξέλλες ήταν απολύτως ενδεικτική του τι σημαίνει "σκληρή διαπραγμάτευση", με ξεκάθαρη τακτική και σαφείς στόχους»!
Επικροτεί τους ηγέτες Ιταλίας και Ισπανίας επειδή, όπως αναφέρει, «ανάγκασαν τη γερμανική πλευρά να κάνει ένα μικρό βήμα πίσω στην αδιαλλαξία της, αποδεχόμενη τον πυρήνα των προτάσεων των δύο χωρών του νότου σχετικά με απευθείας στήριξη τραπεζών από τον Μηχανισμό σταθερότητας» και «ανέτρεψαν την ατζέντα της Συνόδου, υποχρεώνοντας τις χώρες της Ευρωζώνης να αποδεχθούν μεγάλο τμήμα των αιτημάτων τους, απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση δε θα προχωρήσουν σε έγκριση του Συμφώνου Ανάπτυξης, που είχε συμφωνηθεί λίγο νωρίτερα...».
Αποκρύπτοντας ότι τα αιτήματα που κομίζει στη Σύνοδο Κορυφής κάθε κυβέρνηση ως πολιτικός εκπρόσωπος των κεφαλαιοκρατών της χώρας της είναι αιτήματα στήριξής τους και συνεπώς τσακίσματος των εργαζομένων, η Ρ. Δούρου συνεχίζει να θριαμβολογεί: «Η χθεσινή ημέρα θα πρέπει να διδάσκεται ως παράδειγμα των κανόνων του αποτελεσματικού "διαπραγματεύεσθαι"».
Προβάλλοντας τις διαπραγματευτικές ικανότητες Ραχόι και Μόντι, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μέμφεται την ελληνική κυβέρνηση που κατά την άποψή της δεν επιδεικνύει ίδιο ζήλο στην προάσπιση των συμφερόντων των αστών της χώρας. Δηλώνει ότι η επιστολή Σαμαρά βρίσκεται στον «αντίποδα» της στάσης των δύο άλλων ομολόγων του και καταλήγει σκορπίζοντας αυταπάτες με τον ισχυρισμό ότι «όταν υπάρχει πραγματική θέληση και τακτική για διαπραγμάτευση, υπάρχουν αποτελέσματα» και «όταν η προσέλευση στη διαπραγμάτευση γίνεται με όρους αποδοχής των αιτημάτων της απέναντι πλευράς, το αποτέλεσμα είναι προβλέψιμο».
Στο ίδιο μήκος κύματος και η δήλωση του Γ. Μηλιού που επιπλέον απορεί «γιατί στις μέχρι τώρα επίσημες ανακοινώσεις δεν αναφέρεται ότι θα ισχύσει ακριβώς το ίδιο για την Ελλάδα». Ο ίδιος όμως αναγκάζεται να ομολογήσει ότι «οι χθεσινές δηλώσεις του κ. Μόντι και οι σημερινές της κ. Μέρκελ δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνείας, οι χώρες που θα μπαίνουν και σε αυτόν το μηχανισμό στήριξης θα πρέπει και πάλι να υπογράφουν "μνημόνια συνεννόησης", στα οποία θα αναφέρεται ρητά η δέσμευσή τους στις πολιτικές λιτότητας».
Με τη σειρά του, ο Ν. Χουντής, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, καλεί και αυτός την ελληνική κυβέρνηση να αξιοποιήσει τις αποφάσεις της Συνόδου για λογαριασμό της ντόπιας πλουτοκρατίας, προκειμένου «να μειωθούν τα δανειακά βάρη, τα οποία "υποτελείς" κυβερνήσεις και τρόικα έχουν επιβάλει». Μάλιστα, καλεί την κυβέρνηση «να δηλώσει με τρόπο επίσημο και δημόσιο, ότι η όποια επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου πρέπει να γίνει στο πλαίσιο της παραπάνω απόφασης της Συνόδου Κορυφής».
ΔΗΜΑΡ
Εγνοια για τους ντόπιους τραπεζικούς ομίλους
«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες προχώρησαν, δυστυχώς, μόνο σε ορισμένα μικρά δειλά και αποσπασματικά βήματα σε σχέση με την πολυεπίπεδη κρίση που αντιμετωπίζει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα», εκτιμά η ΔΗΜΑΡ, σε ανακοίνωσή της, για το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής. Εμμέσως εκλιπαρεί η απόφαση να ισχύσει και για τους ντόπιους τραπεζικούς ομίλους, όταν αναφέρει «το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών δεν μπορεί να χρησιμοποιείται επιλεκτικά για ορισμένες μόνο χώρες» και πως «η αλληλεγγύη οφείλει να είναι καθολική για να είναι πραγματική». Τέλος, σαν να μη συμπράττει στη συγκυβέρνηση και να είναι ουδέτερος παρατηρητής, συμπληρώνει πως «η χώρα μας χρειάζεται να επανέλθει στη φθινοπωρινή Σύνοδο Κορυφής και να διεκδικήσει δυναμικά αυτά για τα οποία έχει δεσμευτεί η ελληνική κυβέρνηση».
το ποστ είναι αφιερωμένο στον "κύριο" που άφησε προ ολίγου στο μπλογκ μου και στην ανάρτηση "Ούτε Ευρωφασισμός Ούτε Ευρωκομμουνισμός" το πιο κάτω σχόλιο:
Είπαμε: Όταν το ατομικό στοιχείο υπερκαλύπτει το ιδεολογικό, όταν η πολιτική γίνεται μέσο για να βγάζει κάποιος τα απωθημένα του, τότε ... βράσε ρύζι! Είναι τραγικό όταν κάποιος νομίζει ότι κάνει πολιτική, είναι ιδεολόγος, είναι αγωνιστής κλπ,και δεν αντιλαμβάνεται ότι είναι απλά πρόσκαιρος και αδύνατος.Ότι είναι από αυτούς που πέρασαν και θα περάσουν από την αριστερά και θα είναι ένα μηδενικό, ανάξιο σχολιασμού. Πόση φαιδρότητα, φτάνει!!!
Και να που η Κύπρος μπήκε επίσημα στον «Μηχανισμό Στήριξης». Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ένα κράτος πολύ μικρό, με περίπου 900.000 κατοίκους. Ο κυρίαρχος μοχλός της οικονομίας της είναι ο χρηματοπιστωτικός τομέας, σε συνδυασμό με την διαχείριση του χαμηλότερου φορολογικού συντελεστή εταιρειών που συναντάται στην Ε.Ε. Άλλος βασικός κλάδος είναι ο τουρισμός και παλιότερα οι κατασκευές και η καλλιέργεια της γης. Κλασσικό παραγωγικό κλάδο όπως η ελαφριά, η βαριά βιομηχανία και η γεωργία, που να έχουν αξιόλογη συμμετοχή στην διαμόρφωση του ΑΕΠ, η Κύπρος δεν διαθέτει. Τέλος, ένα ιδιαίτερο κεφάλαιο της κυπριακής οικονομίας για ειδικούς λόγους, είναι η ναυτιλία.
Από τον χαρακτήρα της οικονομίας της, δεν χρειάζεται να είναι κανείς οικονομολόγος, για να καταλάβει τον βαθμό εξάρτησης της καλής, ή κακής οικονομικής πορείας της Κύπρου, από τη γενικότερη ευρωπαϊκή και διεθνή κατάσταση.
Η Κύπρος κατέφυγε στον «Μηχανισμό Στήριξης» για δανειακή βοήθεια, για τον απλούστατο λόγο ότι τα έξοδα έχουν ξεπεράσει τα έσοδα στον ετήσιο προϋπολογισμό της, και πλέον τα επιτόκια δανεισμού της για να καλύπτει τα παλιότερα δάνεια που λήγουν έχουν φτάσει σε τόσο υψηλά επίπεδα, που καθιστούν την όποια προσπάθεια δανεισμού απαγορευτική. Γιατί έγινε όμως αυτό γιατί το «καμάρι του έθνους των Ελλήνων», γιατί ο «οικονομικός τίγρης της Ανατολικής Μεσογείου» έφτασε σε αυτό το σημείο;
Η απάντηση είναι πολύ απλή και έχει δύο σκέλη. Το πρώτο σκέλος έχει να κάνει με την γενικότερη οικονομική κρίση και το δεύτερο έχει να κάνει με την ιδεολογική και πολιτική ανεπάρκεια, και τον συντηρητικό μικροαστικό τρόπο προσέγγισης των πραγμάτων, εκ μέρους της τοπικής Αριστεράς, δηλ. του ΑΚΕΛ, το οποίο και κυβερνάει τα τελευταία τέσσερα περίπου χρόνια.
Κυρίαρχο ρόλο στα οικονομικά δρώμενα της νήσου, έπαιξε τα τελευταία χρόνια ο τραπεζικός τομέας. Η χωρίς κανένα όριο ανάπτυξή του στον ευρύτερο ελληνικό χάρτη, διαμόρφωσε ένα πλαίσιο λειτουργίας που ξεπερνούσε τη λογική, με μοναδικό στόχο την μεγιστοποίηση των κερδών.
Δάνειζαν όπου και όποιον ζητούσε χρήματα, λειτουργώντας παράλληλα και ως πλυντήρια ξεπλύματος μαύρου χρήματος, κάτι που ήταν απόρροια των πιο σκοτεινών μορφών του ελληνικού αστικού συστήματος (χαρακτηριστικό παράδειγμα-υπόθεση Τσοχατζόπουλου-Βατοπαίδι). Ποτέ δεν ασκήθηκε κανένας έλεγχος στη μεταφορά χρημάτων από την Ελλάδα στην Κύπρο. Ακόμα και η εξαγορά της δεύτερης μεγαλύτερης κυπριακής τράπεζας του νησιού, από τον πλέον αμφιλεγόμενο Έλληνα επιχειρηματία (Βγενόπουλος), έγινε σε μια απόλυτη ευκαιριακή βάση, χωρίς να τηρηθεί κανένας επενδυτικός κανόνας έλεγχου από κάποια αρχή, αποδεικνύοντας την χωρίς κανένα ηθικό φραγμό και πάνω από κάθε λογική, δίψα της ντόπιας άρχουσας τάξης για εύκολα κέρδη.
Η δίψα αυτή τους οδήγησε να αγοράζουν σε ασύλληπτους αριθμούς χρεογράφων του ελληνικού κράτους, γιατί από την μια πλευρά προσδοκούσαν σε ακόμα μεγαλύτερα κέρδη (που το βάσιζαν αυτό - άβυσσος η ψυχή του κύπριου αστού…) και από την άλλη βέβαια με αυτό τον τρόπο έρχονταν σε ένα έμμεσο συμβιβασμό με τις ελληνικές αρχές : αγοράζουμε ομόλογα δικά σας και εσείς μας αφήνετε να κάνουμε ότι θέλουμε με την ελληνική μας, ιδιωτική πελατεία. Και μετά «ήρθαν οι μέλλισες», η απόλυτη καταστροφή με το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων - και η πλήρης αδυναμία τους να καλύψουν με ίδια κεφάλαια τα ανοίγματα που είχαν κάνει οι μεγαλομέτοχοι και τα λοιπά τραπεζικά στελέχη. Η κάλυψη της «Μαρφίν-Λαικής» μόνο, ήταν 1.8 δις ευρώ, ποσό τεράστιο αν αναλογιστούμε ότι το κυπριακό ΑΕΠ είναι περίπου 17,5 - 20 δις σε ετήσια βάση.
Ποιοί θα πληρώσουν τον λογαριασμό; ο συνήθης ύποπτος ο εργαζόμενος λαός - μέσω της Κυπριακής Δημοκρατίας που αναγκάζεται να καλύψει την ανεπαρκή χρηματοοικονομική κατάσταση της τράπεζας, με χρήματα που δεν έχει και γι’ αυτό το λόγο, καταφεύγει στον «Μηχανισμό Στήριξης».
Ένας άλλος κλάδος πάνω στον οποίο βασίστηκε η ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας και ο οποίος έσβησε με το φούντωμα της κρίσης, ήταν ο τομέας των κατασκευών. Έχτιζαν και πωλούσαν με τρομακτικούς ρυθμούς ιδιωτικά ακίνητα σε ξένους (κυρίως σε άγγλους συνταξιούχους). Όμως η ευρωπαϊκή κρίση έσβησε αυτή τη δραστηριότητα, δημιουργώντας χιλιάδες ανέργους και καταστρέφοντας δεκάδες επιχειρηματίες που στήριζαν τις δραστηριότητες τους σε δάνεια, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο τον τραπεζικό τομέα και στερώντας από το κράτος έσοδα εκατομμυρίων.
Η είσοδος της Κύπρου στην Ε.Ε και στη Ζώνη του ευρώ και κάποιες διακρατικές συμφωνίες - όπως η αναγκαστική ενοποίηση του φορολογικού της συντελεστή στο 10% και για τις υπεράκτιες από το 3% -5% επέδρασε και αυτή αντικειμενικά στην μείωση των κρατικών εσόδων.
Η μείωση των φορολογικών εσόδων από τον κλάδο της ναυτιλίας, σε μια χώρα που προσωποποιεί αυτό που ονομάζουμε σημαία ευκαιρίας, έπαιξε και αυτή τον ρόλο της.
Εξίσου στρατηγικό ρόλο στη διαρκή επιδείνωση της οικονομικής θέσης του κυπριακού λαού έπαιξε η μη εφαρμογή ενός προοδευτικού σοσιαλιστικού σχεδίου διακυβέρνησης από το ΑΚΕΛ. Και να τι εννοούμε :
1. Δεν κατάφεραν να επανασχεδιάσουν το φορολογικό σύστημα, με αποτέλεσμα η μεγάλη περιουσία στην Κύπρο να είναι η πλέον αφορολόγητη σε όλη την Ε.Ε.
2. Δεν κατάφεραν εξαιτίας ενός μικροαστικού καθωσπρεπισμού να μετασχηματίσουν την κρατική μηχανή σε ένα κεντρικό στρατηγικό μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας, που στο κέντρο του θα είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων του λαού.
3. Η ρεφορμιστική τους ανεπάρκεια τους εμπόδισε να χτυπήσουν στον βαθμό που θα έπρεπε την ισχυρή συντηρητική δημοσιοϋπαλληλική γραφειοκρατία, με αποτέλεσμα κάποιοι μηχανισμοί του κράτους να λειτουργούν με τρόπο που αποφέρει ζημιά στην κυπριακή οικονομία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η καταστροφή στο Μάρι και οι ευρύτερες επιπτώσεις της.
4. Η πλήρης αποτυχία τους να δώσουν ένα σχέδιο ειρηνικής επίλυσης του κυπριακού - συνδέοντας το εθνικό με το ταξικό ζήτημα, στέρησε τον τόπο από τον πλέον δυναμικό τρόπο οικονομικής ανάπτυξης.
5. Η μη επίλυση του εθνικού, είχε ως συνέπεια τη συνέχιση της πέρα από κάθε λογική οικονομικής ενίσχυσης της «ΕΘΝΙΚΗΣ ΦΡΟΥΡΑΣ» (κυπριακός στρατός), στερώντας πόρους από άλλα πολύ πιο ουσιαστικά πεδία της οικονομίας.
Η λύση σε όλα αυτά δεν μπορεί παρά να είναι ο μετασχηματισμός των παραγωγικών δόμων με στόχο τη στρατηγική ενίσχυση της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Η πλήρης αποστρατικωποίηση του νησιού, το συντομότερο δυνατό, θα απελευθέρωνε πόρους σημαντικότατους για την ενίσχυση του λαϊκού εισοδήματος.
Ο κοινωνικά δίκαιος εξορθολογισμός του φορολογικού συστήματος θα οδηγούσε σε μια κατάσταση όπου ο κάθε Κύπριος θα πληρώνει φόρους με βάση τις δυνατότητες του. Όλα τα παραπάνω προϋποθέτουν την επίλυση του εθνικού προβλήματος, στην βάση ενός σοσιαλιστικού μοντέλου κοινωνικής οργάνωσης, που θα κάνει τις δυο κοινότητες, ένα λαό ενιαίο και κυρίαρχο.
Που θα εγγυάται την προκοπή και την ασφάλεια του κάθε Κύπριου, ανεξάρτητα από τη γλώσσα που μιλάει. Γιατί δεν μπορεί να υπάρξει Κύπρος οικονομικά ευημερούσα πάρα μόνο αν αποκτήσει χαρακτήρα σοσιαλιστικό, μέσα σε μια Ευρώπη σοσιαλιστική και δημοκρατική με σεβασμό και ανάπτυξη για όλο το λαό.
H δήλωση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ρένας Δούρου, για την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής:
"Η χθεσινή ημέρα της ευρωσυνόδου στις Βρυξέλλες ήταν απολύτως ενδεικτική του τι σημαίνει «σκληρή διαπραγμάτευση», με ξεκάθαρη τακτική και σαφείς στόχους. Η άσκηση συντονισμένης πίεσης από τους ηγέτες Ιταλίας και Ισπανίας, με τη στήριξη της Γαλλίας, ανάγκασαν τη γερμανική πλευρά να κάνει ένα μικρό βήμα πίσω στην αδιαλλαξία της, αποδεχόμενη τον πυρήνα των προτάσεων των δύο χωρών του νότου σχετικά με απευθείας στήριξη τραπεζών από τον Μηχανισμό σταθερότητας. Ισπανία και Ιταλία ανέτρεψαν την ατζέντα της Συνόδου, υποχρεώνοντας τις χώρες της Ευρωζώνης να αποδεχθούν μεγάλο τμήμα των αιτημάτων τους, απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση δεν θα προχωρήσουν σε έγκριση του Συμφώνου Ανάπτυξης, που είχε συμφωνηθεί λίγο νωρίτερα…
Η χθεσινή ημέρα θα πρέπει να διδάσκεται ως παράδειγμα των κανόνων του αποτελεσματικού «διαπραγματεύεσθαι». Στον αντίποδα, η επιστολή Σαμαρά προς τους ευρωπαίους εταίρους, με την οποία ο έλληνας Πρωθυπουργός δηλώνει απερίφραστα ότι «αποδέχεται», ότι «δεσμεύεται» και ότι θα… «επιταχύνει» την εφαρμογή του «Προγράμματος» (με «Π» κεφαλαίο όπως και οι… «Ιδιωτικοποιήσεις») ενώ μόλις στην τελευταία παράγραφο αναφέρεται στην ανάγκη… «τροποποίησης» λόγω της ανεργίας και της ύφεσης, σε συνδυασμό όμως και πάλι με την «επίτευξη των στόχων» του προγράμματος λιτότητας… Αποδεικνύεται έτσι εμπράκτως ότι δεν ήταν απλή παράλειψη η μη αναφορά στην επαναδιαπραγμάτευση το βράδυ των εκλογών της 17ης Ιουνίου από τον κ. Σαμαρά.
Πράγματι η χθεσινή ημέρα ήταν αποκαλυπτική: α) όταν υπάρχει πραγματική θέληση και τακτική για διαπραγμάτευση, υπάρχουν αποτελέσματα. Και β) όταν η προσέλευση στη διαπραγμάτευση γίνεται με όρους αποδοχής των αιτημάτων της απέναντι πλευράς, το αποτέλεσμα είναι προβλέψιμο. Και δεν είναι προς όφελος των «καλών μαθητών»…".
Θρίαμβος της Γερμανίας και των τραπεζιτών στην Σύνοδo
Η κύρια απόφαση είναι να δημιουργηθεί νέος μηχανισμός υπό την κυριαρχία της ΕΚΤ, η οποία με τη σειρά της κυριαρχείται από την Κεντρική Γερμανική Τράπεζα και τους τραπεζικούς λομπίστες μέσω της Ομάδας των Τριάντα και του Σκιώδους Συμβουλίου της ΕΚΤ) που θα αποφασίζει ποιες τράπεζες και ποιες κυβερνήσεις θα λαμβάνουν βοήθεια μόνο με παράλληλη επιβολή Μνημονίου.
Στάχτη γίνονται οι ελπίδες Κύπρου και Ισπανίας (και άρα αποδεικνύονται και αρλούμπες αυτά που έλεγε ο Τσίπρας προεκλογικά) για βοήθεια στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τους χωρίς μνημόνια. Τονίζεται συγκεκριμένα η ανάγκη άμεσης σύναψης μνημονίου με την Ισπανία.
Τα 120-130 δις. φυσικά είναι κοροϊδία αφού πρόκειται για αξόδευτα λεφτά των ταμείων συνοχής (50-60 δισ. εκ των οποίων 10 της Ελλάδας) + 10 δις από την τράπεζα επενδύσεων που επιδιώκουν να κινητοποιήσουν 60 δις. από τον ιδιωτικό τομέα για επενδύσεις + 10 δισ. που θα δανείσουν τράπεζες σε πολευθνικές για να κάνουν έργα που θα έχουν παραγγείλει κυβερνήσεις (εμείς θα τα πληρώσουμε στο τέλος κι αυτά δηλαδή).
Ως εκ τούτου είναι εντελώς γελοία αυτά που γράφονται στον ελληνικό αστικό τύπο σήμερα.
EURO AREA SUMMIT STATEMENT – 29 June 2012 http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_data/docs/pressdata/en/ec/131359.pdf
Remarks by President Van Rompuy following the first session of the European Council mainly on the fake 130 billion- http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_data/docs/pressdata/en/ec/131358.pdf
Μιά ανοιχτή συζήτηση που φέρει στον τίτλο της τη λέξη "διάχυση" και κυκλοφορεί στο διαδίκτυο χωρίς τόνους, μάλλον θα είναι ενδιαφέρουσα...:)
Ανοικτή Συζήτηση:
Η διάχυση της κρίσης των τραπεζών στην οικονομία, η Διαπλοκή και τα δικαιώματα τα Πολιτών
Τετάρτη, 4 Ιουλίου 2012, Ωρα: 7: 30
Πέτρος Κοσμα: Διαστασεις της οικονομικης κρισης στην Ευρωπη και ο ρολος των τραπεζων. Αντρεας Παναγιωτου: Η κριση των Τραπεζων και η Διαπλοκη στην Κυπρο Νικος Τριμικλινιωτης: Η ανάγκη λογοδοσίας των τραπεζών και των τραπεζιτών
Λεμεσός, Apollo Garden Cafe
(tel 25362890) Ιφιγένειας 14 (δρόμος βιβλιοθήκης ΤΕΠΑΚ και IL POSTO με κατεύθυνση νότια προς θάλασσα)
...μάλλον εμείς πήγαμε δεξιότερα.... εφεξής παρακαλούνται όλοι "οι σύντροφοι "να κυκλοφορούν με ταμπελίτσα εγγραφής φρονημάτων, γιατί όπως πάμε χωρίς ταμπελίτσα δεν θα ξέρουμε ποιός είναι ποιός...βοηθήστε τον τυφλό βοηθήστε τον αόμματο...ο καπιταλισμός μας τρώει σαν ωμό κρέας ενώ εμείς ομοφωνούμε στα "συμπεράσματα" κορυφής...κάνε κι εσύ μια ριζοσπαστική σκέψη, μπορείς! Εδώ μπορούν στο Σίγμα λάιβ!
Ήττα της Γερμανίας και στη Σύνοδο Κορυφής
Μετά από μία θυελώδη ολονύχτια συνάντηση όπου πολλές φορές οι τόνοι ανέβηκαν, οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν σε σύμφωνο για την ανάπτυξη ύψους 120 δις. Αυτό βέβαια περνάει σε δεύτερη μοίρα αφού η σημαντικότερη απόφαση από τη χθεσινή σύνοδο έχει να κάνει με τη δημιουργία ενός μηχανισμού που θα επιτρέψει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών απ' ευθείας μέσω των ταμείων στήριξης, χωρίς να προσθέτει επιπλέον βάρη στο χρέος της χώρας, περνώντας από τους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών.
Η συγκεκριμένη απόφαση ήταν κόκκινη γραμμή για τη Μέρκελ και την ίδια ώρα απαραίτητη προϋπόθεση για Μόντι και Ροχάι οι οποίοι δεν συναινούσαν στην απελευθέρωση των 120 δις αν δεν διασφάλιζαν πως θα στηριχθούν οι δοκιμαζόμενες οικονομίες της Ιταλίας και της Ισπανίας.
"Συμφωνήσαμε να βελτιώσουμε τη χρηματοδότηση της οικονομίας κατά 120 δισεκατομμύρια ευρώ για άμεσα μέτρα ανάπτυξης", δήλωσε ο Βαν Ρόμπεϊ σε συνέντευξη Τύπου.
Αναφερόμενος στην "ατζέντα για την ανάπτυξη και την απασχόληση", είπε ότι "θα διαθέσουμε σχεδόν 120 δισεκατομμύρια ευρώ για να λάβουμε άμεσα μέτρα ανάπτυξης".
Με τη συμφωνία αλλάζουν οι όροι της επικείμενης διάσωσης των ισπανικών τραπεζών και επιτρέπει στην Ιταλία να αντλήσει από τα ταμεία στήριξης της ευρωζώνης για να μειώσει τα κόστη δανεισμού της, εξήγησε ο κ. Βαν Ρόμπεϊ.
"Συμφωνήσαμε να βελτιώσουμε τη χρηματοδότηση της οικονομίας κατά 120 δισεκατομμύρια ευρώ για άμεσα μέτρα ανάπτυξης».
Είπε επίσης ότι η ευρωζώνη θέλει να δημιουργήσει μέχρι τα τέλη του 2012 ένα μηχανισμό που θα επιτρέψει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών απευθείας μέσω των ταμείων στήριξης, υπό ορισμένους όρους αναφέροντας ότι η ευρωζώνη είναι επίσης έτοιμη για μια επέμβαση των ταμείων στήριξης για να καθησυχαστούν οι αγορές.
Η Ισπανία και η Ιταλία, που διατύπωσαν αρχικά επιφυλάξεις, ήραν τελικά τις επιφυλάξεις τους και συμφώνησαν στο σύμφωνο ανάπτυξης. "Η Ισπανία και η Ιταλία ήραν τις επιφυλάξεις τους", δήλωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ανέφερε ότι οι 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης συμφώνησαν σε ένα σύμφωνο ανάπτυξης και σημείωσε ότι περισσότερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για μεγαλύτερη αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών.
Οπως είχε πει ο κ. Ολάντ, τόσο η Ισπανία όσο και η Ιταλία επιθυμούσαν οι συνομιλίες στη Σύνοδο Κορυφής να προσφέρουν βραχυπρόθεσμα μέτρα κατευνασμού των αγορών, με την Ισπανία να ζητά άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την Ιταλία να θέλει μέτρα για τη μείωση των αποδόσεων στα ομόλογα.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, πριν αποχωρήσει από τις εγκαταστάσεις της Συνόδου Κορυφής, δήλωσε πως η σύνοδος κορυφής της ευρωζώνης που αναμενόταν να αποφασίσει βραχυπρόθεσμα μέτρα για να βοηθήσει την Ιταλία και την Ισπανία ώστε να μειώσουν το κόστος δανεισμού τους τελείωσε.
«Οι δύο Πρόεδροι πρόκειται να κάνουν δηλώσεις» είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, αναφερόμενος στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης Χέρμαν βαν Ρομπέι και τον Πρόεδρο της ζώνης του Ευρώ.
Στο μεταξύ, η ισοτιμία του ευρώ σημείωσε σαφή άνοδο σήμερα στο Τόκιο αμέσως μετά την ανακοίνωση του συμφώνου από την Ευρωζώνη. Η ισοτιμία του ευρώ στο 1,2626 δολάριο από το 1,2439 που ήταν μερικές ώρες νωρίτερα και σε πάνω από 100 γεν στις 06:02 (ώρα Κύπρου) έναντι 98,50 γεν δύο ώρες νωρίτερα.
ας μην σχολιάσω το γεγονός πως η Κύπρος είναι η μοναδική χώρα που μπαίνει στο Μηχανισμό χωρίς "να ανοίξει ρουθούνι", χωρίς να δούμε μια διαμαρτυρία των εργαζομένων στους δρόμους, χωρίς να δούμε κανένα καταδικαστικό κείμενο από την αριστερά εναντίον αυτής της ένταξης. προφανώς θα μας έχουν μπήξει και δείξει τη θηλιά ενώ εμείς ακόμη θα κυνηγάμε είτε τους υπεύθυνους τραπεζίτες είτε τον Ολάντ να μας ευλογήσει.
πάντως, είτε έτσι είτε αλλιώς, η Κύπρος δεν θα είναι ΠΟΤΕ ξανά η ίδια, όχι μόνο οικονομικά αλλά από καμμιά απολύτως άποψη και μου προκαλεί προσωπικά απορία που κανείς δεν δείχνει έντονα ενοχλημένος, παρά μόνο οι περισσότεροι βλέπουν κάποια καλή εκδοχή για την έκβαση της ευρωπαίκής κρίσης.
ως "ασυνείδητη" προφανώς δεν έκρινα πως αυτή είναι η καταλληλότερη στιγμή να κοιταχτώ στον καθρέφτη και να βρω χίλιους λόγους να αγαπήσω τον εαυτό μου, που ήμουν αριστερή, που είμαι μέρος των ευρωπαϊκών ονείρων και που δεν γράφω κατεβατά πειστήρια για την επαναστατικότητά μου και για το πόσο excited αισθάνομαι για την επικείμενη επανάσταση των λαών υπό την εποπτεία των κεφαλαιοκρατών της ευρώπης.
να υποθέσω πως θα μας πετάξουν τώρα τα 120 δις για την ανάπτυξη στη Σύνοδο Κορυφής και θα δούμε το φως μας...
κατά τα λοιπά, μαθαίνω πως οι βέροι επαναστάτες της "κυβέρνησης στην αριστερά" aka το σύριζα, έκανε θέμα για το που θα καθίσει στη ελληνική βουλή κι αν θα πάρει ή όχι τη θέση που παλαιότερα είχε στα έδρανα το κομμουνιστικό κόμμα. επαναστάτες από κούνια κι αυτοί...πάντα κέντρο χτυπάνε άμα το θέμα είναι κάποιας ουσίας...
Τα πιο κάτω κατάπτυστα λοιπόν, δεν ντράπηκε και είπε ο Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλής για το ξεπούλημα της χώρας μας, πως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία είναι πολύ ευχαριστημένες με την Τρόικα, τόσο ευχαριστημένες που ανάβουν κάθε μέρα και από ένα κερί για αυτή την μέγιστη προσφορά της Ευρώπης στους λαούς τους.
Πουλημένοι από κούνια κι εμείς...
Έρχεται στην Κύπρο η Τρόικα
Πολύ σύντομα (την ερχόμενη Δευτέρα) αναμένεται να κατέλθει στην Κύπρο ομάδα τεχνοκρατών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Κομισιόν και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να μελετήσει την κατάσταση και να υποβάλει την πρότασή της για το ύψος της χρηματοδότησης και τους όρους.
Σε δηλώσεις του στο Υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Σιαρλή απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων και αναφέρθηκε αρχικά στη διαδικασία που θα ακολουθήσει της αποδοχής της κυπριακής αίτησης.
«Μετά την αποδοχή της δικής μας αίτησης, θα οργανωθεί η επίσκεψη μιας ομάδας τεχνοκρατών, οι οποίοι θα έρθουν στην Κύπρο αναμένουμε σύντομα, για να εξεταστεί η υπόθεσή μας και η αίτησή μας. Αναμένω ότι αυτή η ομάδα θα κάνει σε μια σε βάθος μελέτη και στη συνέχεια θα υποβάλει αυτή τη μελέτη πίσω στην ομάδα της Ευρωζώνης και από εκεί θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις όσον αφορά το ύψος της χρηματοδότησης που θα ακολουθηθεί καθώς και οι όροι κάτω από τους οποίους θα προσφερθεί αυτή η χρηματοδότηση», είπε.
Ερωτηθείς αν μπορεί να υπολογιστεί το ποσό που θα ζητηθεί από το Μηχανισμό Στήριξης, ο κ. Σιαρλή είπε πως το ποσό δεν έχει συζητηθεί και θα προκύψει από τη μελέτη που θα διεξαχθεί από την κάθοδο των εμπειρογνωμόνων. Ο κ. Σιαρλή επιβεβαίωσε ότι η ομάδα αποτελείται από εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ.
Σε ερώτηση πότε θα έρθουν και πόσο θα διαρκέσει η εδώ παρουσία τους, ο κ. Σιαρλή είπε δεν έχει συμφωνηθεί και δεν έχει γίνει επεξεργασία του χρονοδιαγράμματος καθώς ούτε και του περιεχομένου της εργασίας τους, το οποίο θα αποφασίσουν οι ίδιοι κατά κύριο λόγο. «Αναμένω την κάθοδό τους κάποια στιγμή την άλλη βδομάδα και το πρόγραμμα τους θα καθοριστεί και περιλαμβάνει την αξιολόγηση των αναγκών του τραπεζικού τομέα, νοουμένου ότι η ανάγκη στήριξης προέρχεται κυρίως από τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού τομέα. Επομένως, αναμένω ότι αυτό θα είναι ένα μεγάλο κομμάτι της εργασίας τους». Στη συνέχεια, πρόσθεσε, εφόσον οι ανάγκες αυτές επηρεάζουν και τα δημοσιονομικά του κράτους, θα επεξεργαστούν και οτιδήποτε άλλο αφορά τα δημοσιονομικά.
Απαντώντας σε ερώτηση αν υφίσταται το χρονοδιάγραμμα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο ΥΠΟΙΚ είπε πως η ανάγκη ταυτοποίησης της ανακεφαλαιοποίησης εντός της προκαθορισμένης ημερομηνίας, δηλαδή της 30ηςΙουλίου, για τις τράπεζες δεν θα ισχύει, δεδομένου της αποδοχής της αίτησης για στήριξη.
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η Ισπανία, πριν υποβάλει αίτηση για στήριξη, είχε προχωρήσει σε μια δική της έρευνα για τις ανάγκες των τραπεζών, κάτι που δεν συνέβη στην Κύπρο και ερωτηθείς αν αυτό σημαίνει ότι θα δεχθούμε ότι μας υποβάλει η ομάδα της Τρόικα, ο κ. Σιαρλή είπε πως η διαδικασία είναι αυτή που έχει περιγράψει. «Θα κατέλθουν, θα μελετήσουν τις ανάγκες και αφού επεξεργαστούν τόσο τις ανάγκες των τραπεζικού τομέα όσο και του δημοσιονομικού τομέα, θα αποφανθούν το ύψος της χρηματοδότησης για στήριξη της Κύπρου», ανέφερε.
Ο κ. Σιαρλή διευκρίνισε πως η πρόσκληση για στήριξη έχει αποσταλεί και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Σε ερώτηση σχετικά με την εξασφάλιση διακρατικού δανείου, ο κ. Σιαρλή είπε πως οι προσπάθειες που άρχισαν εδώ και καιρό παραμένουν σε ισχύ και αν προκύψει κάτι τότε η Κυβέρνηση θα το εξετάσει. «Μέχρι στιγμής που μιλούμε δεν υπάρχει τίποτα το συγκεκριμένο», ανέφερε και συμπλήρωσε πως «αν και όταν υπάρξει κάποια εξέλιξη επί του θέματος θα ληφθεί υπόψη και θα συζητηθεί μαζί με την ομάδα της Ευρωζώνης».
Σε ερώτηση κατά πόσον υπάρχουν ενοχλήσεις από εταίρους μας για την εξασφάλιση διακρατικού δανείου, ο ΥΠΟΙΚ είπε πως δεν υπάρχει κάτι που να εμποδίζει οποιαδήποτε χώρα της Ευρωζώνης να εξασφαλίσει διακρατική χρηματοδότηση. «Η Κύπρος είχε αποκλειστεί εδώ και πέραν τους ενός χρόνου για εξασφάλιση χρηματοδότησης από την ελεύθερη αγορά και κατά συνέπεια η Κύπρος είχε κάθε δικαίωμα να αποταθεί για να εξασφαλίσει χρηματοδότηση μέσω διακρατικής συμφωνίας», είπε και σημείωσε πως αυτό δεν ενοχλεί κανέναν.
Σε άλλη ερώτηση σχετικά με τον διακρατικό δανεισμό, ο κ. Σιαρλή είπε πως η αίτηση ή οι αιτήσεις για διακρατικά δάνεια είχαν υποβληθεί στο παρελθόν, δεδομένου ότι η Κύπρος είχε αποκλειστεί από τις αγορές. «Είναι γνωστό πλέον, ότι οι αιτήσεις έχουν υποβληθεί στη Ρωσία και στην Κίνα», είπε. Σχολιάζοντας τοποθέτηση ότι η Ρωσία υποστηρίζει ότι δεν έχει παραλάβει αίτημα για νέο δάνειο, ο κ. Σιαρλή είπε πως αυτό που γνωρίζει είναι πως έχει υποβληθεί αίτημα για δάνειο.
Ερωτηθείς αν η αίτηση για δάνειο από Ρωσία και Κίνα υποβλήθηκε πριν μια βδομάδα ή πριν έξι μήνες, ο ΥΠΟΙΚ είπε πως δεν έχει σημασία και δεν γνωρίζει την ακριβή ημερομηνία. «Εχει αρκετό καιρό που έχει υποβληθεί», είπε.
Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα στον Τύπο ότι ο ίδιος βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Σιαρλή είπε ότι δεν υπάρχει καμία αντιπαράθεση μεταξύ του ιδίου και του Προέδρου Χριστόφια, σημειώνοντας ότι οι σχέσεις τους είναι άριστες. Αναφορικά με τους όρους της διαπραγμάτευσης για την εξασφάλιση της στήριξης, ο ΥΠΟΙΚ είπε ότι αυτοί θα συμπληρωθούν με την ολοκλήρωση της μελέτης των εμπειρογνωμόνων.
Ο κ. Σιαρλή απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση για την αίτηση που έχει υποβληθεί για στήριξη, είπε πως συμπεριλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, δηλαδή οι εμπειρογνώμονες αναμένεται να καλύψουν όλες τις πτυχές, τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών καθώς και το δημοσιονομικό πλαίσιο.
Για το προς τα πού θα κινηθούν οι όροι και αν θα ληφθούν υπόψη οι συστάσεις της Κομισιόν, ο κ. Σιαρλή είπε πως οι επτά συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα είναι ένα από τα κομμάτια της συζήτησης που θα ακολουθήσει με τους εμπειρογνώμονες. Επίσης, αναφορικά με πότε θα ληφθούν τα χρήματα της στήριξης, ο κ. Σιαρλή είπε πως, με βάση τις εμπειρίες άλλων χωρών, τέτοιου είδους χρηματοδοτήσεις μπορούν να καταλήξουν περίπου σε διάστημα ενός μήνα.
Ερωτηθείς διευκρινιστικά για τους όρους που θα επιβληθούν, ο ΥΠΟΙΚ αναφέρθηκε στις επτά συστάσεις της Κομισιόν, σημειώνοντας πως η Κύπρος έχει ήδη υλοποιήσει κάποιες από αυτές και έχει ενημερώσει την ομάδα της Ευρωζώνης για αυτό. Συνεπώς, συνέχισε, «είμαι πολύ αισιόδοξος ότι οι όροι που θα επιβληθούν θα είναι τέτοιοι που θα μπορούμε να τους ικανοποιήσουμε».
Σε ερώτηση αν υπάρχουν περιθώρια διαπραγμάτευσης της Κύπρου σχετικά με τους όρους, ο ΥΠΟΙΚ είπε πως οι όροι είναι διαπραγματεύσιμοι. «Δεν υπάρχει τίποτε το απόλυτο, συζητούνται και στο τέλος θα καταλήξεις σε ένα σύνολο όρων που συνήθως είναι ικανοποιητικό και για τις δύο πλευρές», είπε.
Κληθείς να στείλει ένα μήνυμα προς τον κόσμο, καθώς οι πολίτες αισθάνονται ανησυχία και φόβο από την ένταξή της Κύπρου στο Μηχανισμό, ο κ. Σιαρλή εξέφρασε την αισιοδοξία του για έξοδο από την κρίση καθώς αυτή, όπως είπε, προήλθε από το πρόβλημα των τραπεζών και την έκθεσή τους στην ελληνική οικονομία. «Το τραπεζικό μας σύστημα ήταν και παραμένει υγιές, και λέω παραμένει γιατί τώρα η προσπάθεια είναι η ανακεφαλαιοποίηση της απώλειας των κεφαλαίων, το σύστημα όμως το ίδιο ήταν και παραμένει ισχυρό, και μπορεί με την βοήθεια και την στήριξη της Ευρωζώνης να ανταπεξέλθει και να συνεχίσει την πορεία του. Επομένως, είναι μια ατυχής περίπτωση στην οικονομική ιστορία της Κύπρο, αλλά μπορούμε να την ξεπεράσουμε», είπε.
«Θα υπάρξουν κάποιες αρνητικές συνέπειες στην οικονομία μας, αλλά δεν είναι κάτι το οποίο δεν μπορούμε να υπερβούμε», τόνισε ο ΥΠΟΙΚ και πρόσθεσε: «Τουναντίον, η στήριξη που θα πάρουμε από τον ευρωπαϊκό Μηχανισμό θα μας βοηθήσει όχι μόνο να ξεπεράσουμε το πρόβλημα των τραπεζών, αλλά θα μας βοηθήσει επίσης στην ενίσχυση της κυπριακής οικονομίας και ιδιαίτερα στον τομέα που όλοι διερωτόμαστε κατά πόσο μπορούμε να δώσουμε ανάπτυξη στην οικονομία. Με τα γεγονότα όπως υφίστανται μέχρι σήμερα δεν υπήρχε τρόπος γιατί για να υπάρξει ανάπτυξη της οικονομίας χρειάζεται χρηματοδότηση και χρηματοδότηση δεν ήταν εφικτή γιατί οι ξένες αγορές μας είχαν αποκλείσει και οι τράπεζες στο εσωτερικό δεν είχαν τη δυνατότητα».
Ο κ. Σιαρλή σημείωσε πως η στήριξη από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό μας δίνει τη δυνατότητα να ξεπεράσουμε αυτά τα προβλήματα και να βάλουμε χρήματα για την ανάπτυξη, η οποία είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεφύγουμε από την κρίση. «Ναι είναι μια δυσκολία αλλά μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε με αισιοδοξία ότι στο τέλος της ημέρας θα οδηγήσει στην επίλυση των προβλημάτων που τώρα αντιμετωπίζουμε», υπογράμμισε.
Κληθείς να σχολιάσει την πληροφορία ότι επίκειται περαιτέρω κούρεμα των νέων ελληνικών ομολόγων, ο κ. Σιαρλή είπε πως δεν έχει υπόψη του μια τέτοια πληροφορία.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Σιαρλή εξέφρασε την εκτίμηση πως κανένας δεν αμφιβάλλει ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κύπρος προέρχεται από την έκθεση των τραπεζών στα ελληνικά ομόλογα και στις επενδύσεις που έχουν κάνει στην Ελλάδα. «Αυτό είναι δεδομένο και κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει. Είναι λυπηρό, δεν είναι ευχάριστο, αλλά είναι γεγονός», πρόσθεσε.
Σε ερώτηση για το ύψος της βοήθειας, επανέλαβε ότι αυτό δεν μπορεί να το αποφασίσει ο ίδιος, αλλά θα το αποφασίσουν οι αρμόδιοι που θα έρθουν στην Κύπρο, και σημείωσε πως ο ίδιος δεν θα κάνει τους όποιους υπολογισμούς. «Έχει συγκεκριμένο τρόπο με τον οποίο η ομάδα των εμπειρογνωμόνων θα ασχοληθεί, και αυτοί είναι εκείνοι που θα κρίνουν ποιο ποσό χρειάζεται. «Οποιοσδήποτε μπορεί να κάνει τους δικούς του υπολογισμούς, αλλά ούτε εμείς ούτε η ομάδα με την οποία είμαστε σε επαφή έχει κάνει αυτή την αξιολόγηση για αυτό λέω ότι θα ήταν πρόωρο να αναφερθούν οποιοιδήποτε αριθμοί», είπε.
Ο κ. Σιαρλή είπε πως η Κυβέρνηση έχει αναλάβει την ανακεφαλαιοποίηση της Λαϊκής Τράπεζας εδώ και ένα μήνα με το ποσό του 1,8 δις ευρώ. «Οποιεσδήποτε επιπρόσθετες ανάγκες προκύψουν, είναι κάτι το οποίο θα αποφασιστεί», είπε.
Ερωτηθείς για την ανακοίνωση της Τράπεζας Κύπρου για κρατική ενίσχυση 500 εκ. ευρώ, ο κ. Σιαρλή είπε πως έχει δει την ανακοίνωση της Τράπεζας και πως πρέπει να αξιολογηθεί μέσω των σωστών διαδικασιών. «Θα το χειριστούμε και εκείνο», είπε.
Ερωτηθείς αν θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία που ακολουθήθηκε με την περίπτωση της Λαϊκής Τράπεζας, ο κ. Σιαρλή είπε πως το θέμα θα πρέπει πρώτα να συζητηθεί με την Κεντρική Τράπεζα. «Από τη στιγμή που η αίτησή μας έχει γίνει αποδεκτή από την Ευρωζώνη, η διαδικασία μάλλον θα είναι διαφορετική», ανέφερε.
Ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε επίσης πως από τη στιγμή που έγινε αποδεκτή η αίτηση της Κύπρου για στήριξη, τα δεδομένα αλλάζουν. «Από σήμερα οτιδήποτε κάνουμε, θα πρέπει να το κάνουμε σε συνεργασία μαζί με την ομάδα της Ευρωζώνης», είπε και πρόσθεσε πως αν έχει υποβληθεί αίτηση της Τράπεζας Κύπρου για ενίσχυση, αυτή θα τύχει χειρισμού σε συνεργασία με την Ευρωζώνη.
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι οι αυξημένες απώλειες της Τράπεζας Κύπρου έχουν να κάνουν εν μέρει με το αυξημένο κούρεμα των ελληνικών ομολόγων που φθάνει το 79%, διευκρίνισε πως δεν πρόκειται για κούρεμα αλλά για μια απομείωση, δηλαδή μια μείωση της λογιστικής αξίας των νέων χρεογράφων και η οποία οδηγεί σε μια επιπρόσθετη απώλεια κεφαλαίων.
Ερωτηθείς πόσο ανησυχητικό είναι για την κυπριακή οικονομία να δανείζεται ένα ποσό που ξεπερνά το 50% του ΑΕΠ, ο κ. Σιαρλή είπε πως δεν επιθυμεί να μπει στη λογική των αριθμών. «Ο Μηχανισμός είναι εκεί για να στηρίξει τα κράτη μέλη που έχουν συνεισφέρει σε αυτό τον οργανισμό και μάλιστα με ευνοϊκούς όρους. Κατά συνέπεια, κάθε περίπτωση πρέπει να εξετάζεται προσεκτικά και είναι ακριβώς για αυτό το λόγο που οι τεχνοκράτες, οι οποίοι θα έρθουν εδώ, θα μελετήσουν πολύ προσεκτικά για να αποφανθούν ποιο είναι το ακριβές ποσό που χρειάζεται έτσι ώστε να δίδεται η δυναμική στη συνέχιση της καλής απόδοσης της κυπριακής οικονομίας, που είχαμε μέχρι τώρα, και να διασφαλιστεί επίσης η έξοδος από την κρίση δεδομένου ότι δεν υπήρχε άλλος τρόπος», είπε.
Κληθείς να απαντήσει στην εντύπωση ότι με την ένταξη στο Μηχανισμό μεταφέρεται η δυνατότητα άσκησης της κυριαρχίας από την Κύπρο στην Τρόικα, ο κ. Σιαρλή αναφέρθηκε στα παραδείγματα άλλων χωρών, και συγκεκριμένα σε αυτά της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας. Αυτές οι περιπτώσεις, όπως είπε είναι πολύ παρόμοιες με τη δική μας, και εκεί ο Μηχανισμός πήγε για να στηρίξει αυτά τα κράτη μέλη και όχι για να τα τιμωρήσει. Ο Μηχανισμός, σημείωσε, έρχεται για να στηρίξει με όση χρηματοδότηση χρειάζεται το κράτος και με πολύ ευνοϊκούς όρους. «Εάν αυτό θεωρείται ότι το κράτος χάνει πλέον την εξουσία, αυτό θα έλεγα είναι τελείως λανθασμένο. Η απόδειξη είναι ότι αυτές οι χώρες, οι οποίες κάνουν τις αναφορές τους κάθε μήνα στην Ευρωζώνη, είναι πολύ ευχαριστημένες γιατί αυτός ο Μηχανισμός τους έδωσε τη δυνατότητα να ξεφύγουν από μια κατάσταση που δεν υπήρχε άλλος τρόπος αντιμετώπισης», είπε.
Τέλος, τόνισε πως με την ένταξη στο Μηχανισμό, όχι μόνο δεν χάνεις την κυριαρχία σου αλλά αυτή αποτελεί μια εξαιρετική βοήθεια, την οποία «πρέπει να την δούμε με καλό τρόπο και να συνεισφέρουμε εποικοδομητικά ώστε να την αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».
Εξοχότατοι και εκλαμπρότατοι απεσταλμένοι εξ Αθηνών. Εξ ονόματος των συγχωριανών μου και με δάκρυα βαθυτάτης …χαράς, σας εύχομαι το καλώς ήρθατε. Είναι πτωχά τα λόγια για να εκφράσω την ευγνωμοσύνην μας δια την τιμή οπού μας κάνατε να μας φέρετε κι εδώ την ξακουστή…γκιλοτίνα ! Με τη γκιλοτίνα συγχωριανοί θα έχομεν από δω και μπρος …γλυκύτερον θάνατον !
Μας την στείλανε οι ξένοι φίλοι που μας αγαπούν και δεν παύουνε με κάθε τρόπο να μας βοηθούν. Μηχανές και εφευρέσεις για συλλήψεις και εκτελέσεις.
Κάνεις πρώτα το σταυρό σου, γονατίζεις στο σκαμνί, βάζεις δώθε το λαιμό σου λευτερώνουν το σκοινί και ώσπου να πεις πιπέρι το κεφάλι στο πανέρι.
Κόψανε πολλούς στη Μάνη και στου Βάλτου τα χωριά, φωνακλάδες καπετάνιους πειναλέα κλεφτουριά, μερδικό το σκυλολόι γύρευε απ' το αφεντολόι.
Και ξεχνάμε πως εκείνοι που 'ρθαν από τη Φραγκιά, που 'ρθαν από το Φανάρι κι από τη Μολδοβλαχιά και φοράνε ρεντικότες τρώνε πετεινούς και κότες. Άκου, βλέπε, σώπα, μάθε όποιος θέλει τα πολλά χάνει ο δόλιος και τα λίγα που δεν τα 'βρισκε καλά. Στο καμάρι το παιδί σου τέτοια να 'ναι η συμβουλή σου.
Τώρα πάνε για τ' Ανάπλι και για την Τροπολιτσά, όπου βγήκανε αντάρτες και το ρίξαν στην κλεψιά. Ζήτω η Ελευθερία. Ζήτω η Ελευθεριά.
Τα διλήμματα της χρεοκοπίας… α λα Lehman Brothers, χτυπούν την πόρτα της Κύπρου. Η κεντροαριστερή κυβέρνηση Χριστόφια έκανε τη Δευτέρα επίσημη προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης και ετοιμάζεται για το Μνημόνιο. Δεν απέδωσε η απεγνωσμένη αναζήτηση εναλλακτικών «σωσιβίων» δανεισμού σε Ρωσία και Κίνα ώστε να αποφύγει το… μοιραίο.
Η Κύπρος δεν βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού επειδή έχει μεγάλο δημόσιο τομέα, όπως κραυγάζουν οι απολογητές των Μνημονίων στην Ελλάδα, ούτε τεράστιο δημόσιο χρέος (61% του ΑΕΠ), ούτε επειδή έχει «έλλειμμα ανταγωνιστικότητας», ή πολλούς «τεμπέληδες» δημόσιους υπάλληλους.
Έφτασε σε τέλμα επειδή μια χούφτα τεμπέληδες τραπεζίτες και μερικά ακόμη λαμόγια μεγαλοεπιχειρηματίες φίλοι τους (σε άμεση διασύνδεση με τους ομογάλακτούς τους στην Ελλάδα) άφησαν πίσω τους τεράστιες «μαύρες τρύπες» για τα δεδομένα της κυπριακής οικονομίας, τις οποίες καλούν τώρα να πληρώσει ο απλός κόσμος. Όπως κάνει το σινάφι τους σε όλη την ευρωζώνη και σε όλο τον πλανήτη, καθώς η παγκόσμια οικονομία κατρακυλά ξανά στην ύφεση.
Οι «μαύρες τρύπες» στο τραπεζικό σύστημα προκαλούν πανικό στις Βρυξέλλες, την ώρα που η Κύπρος -ο αγαπημένος φορο-παράδεισος των τραπεζιτών διεθνώς- αναλαμβάνει από 1 Ιουλίου την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην σκιά της… ισπανικής υποχώρησης. Φανταστείτε το συμβολισμό: Στο τιμόνι της Ε.Ε., το χρεοκοπημένο «Σίτι της ΝΑ Μεσογείου».
Αφορμή για τα ρήγματα ήταν το «κανόνι» που έσκασε στην Κυπριακή Λαϊκή Τράπεζα (Cyprus Popular Bank), πρώην Μαρφίν-Λαϊκή Τράπεζα (Mafin Popular Bank) συμφερόντων Ανδρέα Βγενόπουλου. Η Λαϊκή Τράπεζα επί διοικήσεως Βγενόπουλου, προχώρησε σε αθρόες επενδύσεις ελληνικών ομολόγων και σε μεγάλα πιστωτικά ανοίγματα στην Ελλάδα που αποδείχθηκαν εξαιρετικά επισφαλή.
Αυτό είχε ως συνέπεια να δημιουργηθεί μια τεράστια «μαύρη τρύπα» ύψους 1,8 δισ. ευρώ, την οποία χρεώνεται τώρα ο «διασώστης της τελευταίας στιγμής», το κυπριακό δημόσιο. Μέχρι τις 30 Ιουνίου η κυβέρνηση του ΑΚΕΛ πρέπει να βρει αυτό το ποσό που αντιστοιχεί στο 10% του ΑΕΠ για να προχωρήσει στην επανακεφαλαιοποίηση.
Στην Ελλάδα, η τρόικα «με αριστερό πρόσημο» Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη, παρέδωσαν το υπουργείο Ανάπτυξης στον Κ. Χατζηδάκη, ώστε να ηγηθεί των φιλοδοξιών για εσπευσμένες ιδιωτικοποιήσεις. Ή με άλλα λόγια, στον κυνηγημένο υπουργό της κυβέρνησης Καραμανλή, που καυχιέται καθημερινά για το κατόρθωμα να ξεπουλήσει την Ολυμπιακή στον Ανδρέα Βγενόπουλο. Στο αφεντικό του επενδυτικού ομίλου MIG, στον τραπεζίτη με τις πλάτες από το Ντουμπάι, που μοιράζει… αέρα κοπανιστό.
Επικηρυγμένη
Η εκδίκηση της ιστορίας, όμως, είναι μερικές φορές πιο δυνατή ακόμα κι από τον ισχυρό υπουργό ή τραπεζίτη. Ο Ανδρέας Βγενόπουλος, είναι πλέον στην Κύπρο… επικηρυγμένος, ακόμα κι από τους πιο πιστούς του φίλους, στα ανώτατα κλιμάκια της οικονομικής και πολιτικής σκακιέρας, που του άνοιξαν τις πύλες του κυπριακού τραπεζικού συστήματος.
Ωστόσο, δεν πρόκειται για μια «ιδιαίτερη, μεμονωμένη περίπτωση», όπως προσπαθούν να πείσουν ορισμένοι στα ΜΜΕ. Έτσι ακριβώς λειτουργεί κεντρικά το τραπεζικό κύκλωμα παντού, έτσι περπατάει ο καπιταλισμός συνολικά με τους πολιτικούς του υπηρέτες: στο βούρκο, με σμόκιν και ματωμένα χέρια.
Πριν σχεδόν 4,5 χρόνια ο Α. Βγενόπουλος τάραζε τα νερά του κόσμου του χρήματος, θέτοντας φιλόδοξους στόχους: «Στόχος είναι να υλοποιηθεί μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια η εντολή και δέσμευση του στρατηγικού μετόχου του Ντουμπάι και να καταστεί η μεγαλύτερη τράπεζα στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης».
“Επέκταση”
Τo διεθνές περιοδικό «The Banker» (ο Τραπεζίτης) των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς είχε επιλέξει τη Marfin Popular Bank ως “Τράπεζα της Xρονιάς” στην Κύπρο για το 2010, ενώ το site της τράπεζας αναφέρει πως «ο νέος Όμιλος Marfin Popular Bank επεκτείνει τη δραστηριότητά του στις αγορές της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Ρωσίας της Μάλτας και της Εσθονίας, εξασφαλίζοντας έτσι παρουσία σε 11 χώρες, με πάνω από 500 καταστήματα».
Τόμπολα! Τώρα, η τράπεζα «θαύμα», έχει μετατραπεί στη Νο1 «προβληματική». Πρόσφατα, μάλιστα, άλλαξε επωνυμία σε Cyprus Popular Bank. Δεν υπάρχει καν η λέξη Marfin, ενώ ο Α. Βγενόπουλος που καυχιόταν το 2007 για τους υψηλούς στόχους, στα τέλη του 2011 πήδηξε από το καράβι πριν αυτό βουλιάξει. Μαζί του ακολούθησαν και δυο πιο πιστοί του συνεργάτες, ο Ευθύμης Μπουλούτας, τελευταίος διευθύνων σύμβουλος και ο Ηρακλής Κουνάδης, πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας.
Ο Μπουλούτας έφυγε, μάλιστα, κατά 2,7 εκατ. ευρώ πλουσιότερος, αφού εκτός από τις ετήσιες απολαβές του ύψους 1,166 εκατ. ευρώ, τσέπωσε επιπλέον ποσό 1,543 εκατ. ευρώ, το οποίο έλαβε με την παραίτησή του ως αποζημίωση(!).
Μέχρι και το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters το ρίχνει στο καλαμπούρι με τους φίλους των Σαμαράδων: «Το τοπίο άρχισε να ξεκαθαρίζει… Το 2010 ο όμιλος Marfin Investment Group (MIG), κατέγραψε ζημιές ύψους 1,8 δισ. ευρώ κι έκτοτε κυκλοφορεί ένα ανέκδοτο στην Αθήνα. Τα αρχικά MIG αντιπροσωπεύουν πλέον τη φράση Money is Gone (τα χρήματα χάθηκαν)». Και φυσικά δεν ξεχνά κανείς ότι η Marfin Popular Bank ενεπλάκη στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου, με τον Ανδρέα Βγενόπουλο να κάνει το παγώνι.
Το «κανόνι» της Λαϊκής Τράπεζας ήταν ζήτημα χρόνου να ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου στην Κύπρο, που διαφημίζονταν ως «καταφύγιο ασφάλειας καταθέσεων» όταν ξέσπαγε πριν 2,5 χρόνια η κρίση στην Ελλάδα. Τώρα η «αριστερή» κυβέρνηση του ΑΚΕΛ για να «σώσει» τους τραπεζίτες και τους φίλους τους και να καλύψει τις αποτυχίες και τις βρομιές τους, ανοίγει το καπάκι για περαιτέρω μέτρα λιτότητας και περικοπές κοινωνικών δαπανών φέρνοντας πιο κοντά την χρεοκοπία.
Αντί η κυβέρνηση Χριστόφια να ψάχνει «διασώστες» τραπεζίτες, είτε από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ, είτε από τη Ρωσία (το περασμένο φθινόπωρο πήρε δάνειο 2,5 δισ.) είτε από τη μακρινή Κίνα, με αντάλλαγμα όλο και πιο σκληρούς συμβιβασμούς, θα έπρεπε να έχει άλλη στρατηγική. Όχι πιο βαθιά λιτότητα –με αριστερό πρόσημο- αλλά ρήξη και ανατροπή, διαγραφή του χρέους, κρατικοποίηση των τραπεζών με εργατικό έλεγχο χωρίς αποζημίωση των μετόχων.
Πέρσι το καλοκαίρι ένα πρωτοφανές -για τα κυπριακά δεδομένα- κύμα απεργιών και διαδηλώσεων ξεδιπλώθηκε, ενάντια στις άγριες περικοπές, που άγγιξαν το 50% του προϋπολογισμού (σχεδόν 20% του ΑΕΠ), με αφορμή την τραγωδία της ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς στο Μαρί που προκάλεσε το θάνατο 13 ανθρώπων. Μέτρα που διαιωνίζουν το φαύλο κύκλο της ύφεσης. Η ανεργία ανεβαίνει στο 9,5% και το ΑΕΠ συρρικνώνεται κατά 1,2%, με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια να χάνει σε δημοτικότητα δραματικά.
Η πολιτική πόλωση είναι μπροστά μαζί με τις αντιστάσεις καθώς τα νέα «σωσίβια» δημοσιονομικής προσαρμογής που ετοιμάζονται χρειάζονται πέρα από την έγκριση του κυβερνητικού ΑΚΕΛ, και τη συγκατάθεση της αντιπολίτευσης, καθώς ο Χριστόφιας δεν κατέχει τη δεδηλωμένη στη βουλή.
Το κούρεμα του ελληνικού χρέους είναι, σύμφωνα με τις δηλώσεις του ίδιου του προέδρου Χριστόφια, η βασική αιτία για την χρεοκοπία του κυπριακού τραπεζικού συστήματος. Ο τελευταίος “σφιχτός εναγκαλισμός” με την μητέρα πατρίδα, τον καλοκαίρι του 1974, χάρισε στην Κύπρο το πραξικόπημα, την τουρκική εισβολή, την φρίκη του πολέμου και όλα τα φριχτά που ακολούθησαν. Τώρα, σαράντα σχεδόν χρόνια αργότερα, χαρίζει στους “Κύπριους αδελφούς” μας όχι μόνο την οικονομική κρίση αλλά -όπως όλα δείχνουν- και την Τρόικα, τα μνημόνια και την αιώνια λιτότητα.
Η ελληνοκυπριακή άρχουσα τάξη, είναι αλήθεια, δεν χρειάζεται πάντα την δική μας βοήθεια. Τα καταφέρνει πολύ καλά και από μόνη της. Ένα από τα σενάρια που συζητούνταν το τελευταίο διάστημα στα ηγετικά κλιμάκια της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι, αντί για την Τρόικα, να αναζητήσουν στήριξη από την Ρωσία και την Κίνα. Φυσικά και αυτή η “βοήθεια” είχε όρους: και οι δυο ζητάνε σαν αντάλλαγμα το δικαίωμα να εγκαταστήσουν στρατιωτικές βάσεις στο νησί.
Η Κύπρος φιλοξενεί ήδη δυο Βρετανικές στρατιωτικές βάσεις -που καλύπτουν και τις ανάγκες του ΝΑΤΟ. Με την Ρωσική και την Κινεζική “διάσωση” θα εκπροσωπούνταν όλες οι Μεγάλες Πυρηνικές Δυνάμεις του πλανήτη στο νησί. Με την πρώτη αψιμαχία το “αβύθιστο αεροπλανοφόρο” θα κινδυνεύει να αφανιστεί κυριολεκτικά από τον χάρτη. Για πάντα.
Σωτήρης Κοντογιάννης
Τύφλα να έχουν τα subprime
Οι κυπριακές τράπεζες έχουν πολύ μεγάλα επισφαλή πιστωτικά ανοίγματα στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στην Ελλάδα που περνά τη χειρότερη κρίση.
Η Τράπεζα Κύπρου και η Λαϊκή Τράπεζα, οι δυο μεγαλύτερες τράπεζες στην Κύπρο, έχουν τοποθετήσεις στο ελληνικό χρέος σχεδόν 5,8 δισ. ευρώ (3,4 και 2,4 δισ. αντίστοιχα). Η συνολική δανειακή επέκταση του χρηματοπιστωτικού τομέα ξεπερνά τα 152 δισ. ευρώ, σχεδόν οκτώ φορές το ΑΕΠ της χώρας που μόλις φτάνει στα 17 δισ. ευρώ. Τα δάνεια που έχουν χορηγήσει οι κυπριακές τράπεζες σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά στην Ελλάδα φτάνουν τα 23 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί κοντά στο 130% του ΑΕΠ.
Ενδεικτικό είναι ότι η Λαϊκή Τράπεζα στο σύνολο του 2011 έκανε αυξημένες προβλέψεις 1,151 δισ. ευρώ έναντι επισφαλειών από χορηγήσεις δανείων, όταν το 2010 οι προβλέψεις για τα λεγόμενα «κακά δάνεια» (δάνεια που καθυστερούν να πληρωθούν, δηλαδή), ήταν μόλις 266 εκατ. ευρώ. Αυτή η επιδείνωση δείχνει ότι η διοίκηση Βγενόπουλου δεν χαρακτήριζε τα δάνεια αυτά ως επισφαλή, αλλά συνέχιζε να παίζει το παιχνίδι με τις μουσικές καρέκλες μέχρι που έμεινε στο… κενό, για να έρθει ο «διασώστης».
Τύφλα να έχει η φούσκα των subprime στις ΗΠΑ που έσκασε το 2007.
Ένα από τα κόλπα της Marfin Popular Bank, εκτός από την κερδοσκοπία με το δανεισμό του δημοσίου ήταν να ρισκάρει χρησιμοποιώντας τις καταθέσεις για να φτιάχνει νέα δάνεια που χρηματοδοτούν εταιρείες οι οποίες συνδέονται με τη MIG. Έγιναν αγορές μετοχών με δάνεια. Τα δάνεια διασφαλίστηκαν με τις ίδιες τις μετοχές. Αλλά αυτό κάνει τις εγγυήσεις αδύναμες, όταν οι τιμές των μετοχών υποχωρούν. Και κυρίως, όταν οι εταιρείες εμπλέκονται μεταξύ τους δημιουργώντας μια τρύπα που ρουφάει τα πάντα.
Για μια ακόμη φορά βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής που ορισμένοι περιγράφουν ως πρωτοποριακή καθώς αναμένεται να παρθούν σημαντικές αποφάσεις όσον αφορά το μέλλον όχι μόνο της Ευρωζώνης αλλά κυρίως της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ άλλοι προτιμούν να υποβαθμίσουν τις πιθανές επιπτώσεις της για να μην δημιουργηθούν προσδοκίες που δεν θα υλοποιηθούν. Θα είναι αυτή η Σύνοδος κορυφής ιστορικών διαστάσεων;
Διάφορα σήματα φαίνεται να υποδηλώνουν ότι η Σύνοδος αυτή θα είναι όντως ιστορικών διαστάσεων ή τουλάχιστον θα έπρεπε να είναι. Τα κράτη μέλη συζητούν χρόνια τώρα περί των αλλαγών που πρέπει να υλοποιηθούν στην αρχιτεκτονική της ΕΕ (που κυμαίνονται από απλές διακοσμητικές αλλαγές σε αναδιάρθρωση των θεμελίων της Ένωσης) και η ένταση μεταξύ τους έχει φτάσει πια σε σημείο ρήξης· πόσες συναντήσεις χρειάζονται να γίνουν για να καταλήξουμε ότι είτε προχωράμε προς περισσότερη ολοκλήρωση μέσω μιας πραγματικής οικονομικής και νομισματικής ένωσης η οποία συνεπάγεται μια πολιτική ένωση είτε εγκαταλείπουμε το κοινό νόμισμα, διαλύουμε την Ευρωζώνη και ωθούμε προς την αποσύνθεση της ΕΕ, τουλάχιστον υπό τη μορφή που τη γνωρίζουμε σήμερα;
Ενόψει της Συνόδου, οι Πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Eurogroup και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχουν συντάξει και κυκλοφορήσει μια έκθεση με τίτλο "Προς μια πραγματική οικονομική και νομισματική ένωση", η οποία θα αποτελέσει βάση συζήτησης. Ο στόχος των Προέδρων μέσω της έκθεσης αυτής είναι διπλός. Πρώτον, επιδιώκουν να ασκήσουν πίεση στη Γερμανία, η οποία τηρεί μια επίμονη θέση, που για πολλούς, θέτει σε κίνδυνο την τύχη του ευρώ. Από' κει που μέχρι πρότινος η Γερμανία αποτελούσε τη βασική κινητήρια δύναμη πίσω από το ευρωπαϊκό ιδεώδες, έχει μετατραπεί σε εμπόδιο. Δεύτερον, προσπαθούν να καθησυχάσουν τις αγορές δείχνοντας τους ότι οι ηγέτες της Ευρωζώνης δεσμεύονται πολιτικά και οικονομικά για το κοινό νόμισμα.
Ωστόσο, πρέπει να υπογραμμιστεί ότι εάν το εν λόγω κείμενο βρει τους ηγέτες των κρατών μελών σύμφωνους κατόπιν μακρών και εξαντλητικών διαπραγματεύσεων που αφήνουν λιγοστά περιθώρια αντίδρασης, το αποτέλεσμα θα είναι μια ενδυναμωμένη μεν αλλά διχασμένη δε Ένωση. Πράγματι, ενώ από τη μία θα βγει ενδυναμωμένη η Ένωση λόγω της μεταβίβασης περισσότερης εξουσίας στα θεσμικά όργανα της Ένωσης, από την άλλη θα είναι μειωμένη αυτή η Ένωση καθώς θα αποτελείται μονάχα από τα μέλη της Ευρωζώνης τα οποία πληρούν τα συμφωνημένα κριτήρια. Δηλαδή, οι προοπτικές που συζητιούνται συνεπάγονται τον κατακερματισμό της Ένωσης σε στενότερες και πιο χαλαρές ομάδες κρατών μελών, σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση των καλών και των κακών μαθητών, σε μια Ένωση δύο ταχυτήτων. Είναι αυτή ικανοποιητική προοπτική;