Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.

Ζοζέ Σαραμάγκου

25.10.11

Είμαστε ήδη σε άλλη εποχή


Η Κύπρος νομίζει πως χρειάζεται ένα εθνάρχη. Κάποιον που θα ικανοποιήσει το κοινό αίσθημα απαξίωσης του Δημήτρη Χριστόφια, που θα ενταφιάσει τις συνομιλίες για το κυπριακό, που ταυτίζεται με τη δεξιά για τα ζητήματα της οικονομίας, που καλύπτει τους εθνικούς ρομαντισμούς των εδεκιτών, που είναι το καμάρι της χωραϊτικης πλουτοχωρκατοσύνης, που είναι αρεστός τόσο στην Παναγιά όσο και στο Παραλίμνι, που έχει αδερφό λεβέντη, που είναι νομικός, που μπορεί να ικανοποιήσει ακόμη και «αριστερούς» νέας γενιάς με μηδενική πολιτική αντίληψη.

Ξέρει καλά αγγλικά  είναι σικάτος και εκατομμυριούχος.

«Και νεκρός νικούσε».

Η δημαρχία της Λευκωσίας θα είναι το πρώτο επίσημο χαλί για τον επόμενο πρόεδρο της κυπριακής δημοκρατίας.

Και η κύπρος θα ζήσει στιγμές εθνικής αναγεννήσεως ξανά.

Έχει ανάγκη αυτός ο τόπος από ένα ακόμα κύμα μαζικής παράκρουσης και ψευδαισθήσεων. Αλλά το θέλει σε γερή δόση. Στη δόση της προεδρίας ενός σικάτου εθνάρχη. Δεν αποκλείω ο Νικολάκης να προσεγγίσει τα ποσοστά Μακαρίου στην εκλογή του.

«Και νεκρός νικούσε»

Το ακελ δεν έχει πια να κερδίσει τίποτα από κανένα χώρο. Μόνο θα χάσει εκλογικά ποσοστά αν πάει στα τυφλά ή αν δεν ελέγξει τις διαρροές στο εσωτερικό του.

Ως η απατημένη σύζυγος θα δει και τα εξώγαμα εκτός από την απιστία.

Οι πρώην ακελικοί, αυτοί που φλερτάρουν τόσο ανόητα με τους Κουβέληδες θα λάβουν μέρος ενεργά στο πανηγύρι αυτό. Αντιπολιτευόμενοι το ήδη στημένο συνοικέσιο αλλά χωρίς ελπίδα και χωρίς θέση πια. Άλλο ένα μόρφωμα στο ποτάμι και στην πολιτική αχρηστία.

Ο "χώρος" θα ψάχνει άλλη τρύπα να ονειρευτεί την ελευθερία που ποτέ δεν κατάλαβε.

Η επανενωτική δεξιά θα αρκεστεί στην αυταρέσκεια της που της αρκεί για να μασκαρεύται και να κυκλοφορεί με αναμασημένες δικές της ψευδαισθήσεις.

Και η αριστερά θα ξεχάσει οριστικά το μύθο της ισχύος του κοινοβουλευτικού και πολιτικού της κεντρικού ρόλου.

Είμαστε ήδη σε μια άλλη εποχή.

Όσο πιο γρήγορα το συνειδητοποιήσουμε τόσο πιο λίγο θα διαρκέσει το τραυματικό τέλος μιας εποχής που δεν μας έμαθε επαρκώς τι μπορεί να μας περιμένει την επόμενη μέρα.

10 σχόλια:

  1. Ωραίο το κείμενο, πάμε για επανάληψη του 93'.
    Ασχέτως, εν θα ππέσουμε αμαχητί (νομίζω), τζιαι στη μάχη μαθαίνουμεν τζιαι τα επόμενα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν ξέρω αν πάμε για επανάληψη. Νομίζω πως πάμε για οριστικό κλείσιμο κύκλων,πολλών κύκλων σε όλους τους χώρους.

    Ούτε τα ωραία λογάκια για τις συμμαχίες στις δημοτικές δεν πρέπει να παρασέρνουν κανένα, κατά τη δική μου άποψη.

    Το ακελ, νομίζω, θα χρειαστεί να παίξει ξανά ως "πρωτάρης" γιατί το πλαίσιο θα είναι εντελώς άγνωστο για τη μέχρι τώρα εμπειρία του.

    Κεντρικό ζήτημα για μένα αυτή τη στιγμή, είναι το ζήτημα των διαρροών. Ότι εσπείραμε θα θερίσουμε.

    Για το κυπριακό δεν θα πω κάτι. Τα είπα.

    Η λέξη αμαχητί δεν υπάρχει στο δικό μας λεξιλόγιο,και μέσα στο ακελ νομίζω πως θα αρχίσει σιγά σιγά να δημιουργείται αντανακλαστικά μια άλλη δυναμική και προοπτική αυτοπροστασίας.

    μόνο να είμαστε συνειδητοί, χρειάζεται κατ΄επειγόντως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευπαξάνω για το συνειδητοί τζιαι προσθέτω το συνειδητοποιημένοι. Συμφωνώ ως προς το κλείσιμο κύκλων τζιαι με τα "λοούδκια"! Εξεπεράσαμεν νομίζω - μάλλον ελπίζω! - την "εφηβία" για να τα πιστεύκουμεν.

    Εξακολουθώ να εμμένω στη θέση ότι εν άλλου είδου εκλογές που εννά έσιει το '13!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Uknown format πάλε, sorry Disdaimona.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ρεαλισμός είναι να ζητάς το "αδύνατο"... που λαλεί τζι ο Τομ Κρουζ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χαμαλη μου εν σου εκατάλαβα. Ήσιες προβλημα να αφήσεις σχόλιο ή εν κάτι άλλο που λέεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Όι, δυσκολεύκομαι να καταλάβω τι εννοείς πολλές φορές. Λες τζιαί θκιεβάζω κείμενα αρχαίου προφήτη. Απλά τωρά επαραξένεψεν με μια απαισιοδοξία έως αποδοχή κάποιας μελλούμενης ήττας που εκπέμπει το κείμενον σου. Αλλά εκατάλαβα καλά; Δεν είμαι σίγουρος! Γι' αυτόν τζιαί το uknown format.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Χαμάλη μου, η φύση μου όπως εν προγραμματισμένη δεν κατανοεί τη λέξη "απαισιοδοξία". Είμαι καλώς ή κακώς ενα θετικό άτομο. κατι το οποίο το πληρώνω, τζαι με δημόσιους εξευτελισμούς ατόμων τα οποία είναι προγραμματισμένα να αναπνέουν μεσα από την καταστροφή.

    Δεν έχω καμιάν απαισιοδοξία πέραν που το θέμα του κυπριακού την οποία εδήλωσα.

    Από εκεί και πέρα, δεν μπορώ να αφαιρούμαι από την γενική εικόνα. Θελω να προχωρώ στη βάση της γενικής εικόνας,ακόμα τζαι αν τουτη, δεν με προστατεύκει ως προς τες δικές μου επιθυμίες.

    Ας πούμε πως θεωρώ καθήκον μου να ξέρω τι μπορεί να μας φέρει ο χρόνος. Εν θέμα σωστής προετοιμασίας. Το ακελ βρίσκεται σε επιθετική απομόνωση. Ξεκίνα από ένα καφενέ τζαι πήαινε στες κυβερνητικές υπηρεσίες.

    αλλάξαν ανεπιστρεπτί οι εσωτερικές ισορροπίες.

    αλλά τούτον δεν εξυπακούει πως η αριστερά θα αισθανθεί αδύναμη. ξέρω πως το λαϊκό κίνημα προσπαθεί.

    λέω, πως δεν υπάρχει πλέον αθωωτητα για τες προθέσεις των υπολοίπων. είναι λάθος να υπάρχει αθωωτητα. στόχος είναι να ππέσουν τα ποσοστά Χαμάλη. να έσιεται έννοια εσείς που είσαστε μέσα. γιατί, ετσι να το πω καθαρά, οσοι εν δειλοί τζαι θα φύουν θα φύουν οριστικά τουτη τη φορά.

    ξέρω πως αν δεν φουμίσεις το σπιτι σου θα ππέσει να σε πλακώσει. αλλά αυτή την στιγμή κάποιοι εν με τες μάτσες τζαι χαλούν τους τοίχους. να μεν μείνουμε μέσα να κάμνουμε πάρτυ αχάπαροι.

    δεν έμεινε κανένας άλλος που πονεί τουτον τον τόπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Οκ! Έχουν γνώσιν οι φύλακες. Τωρά εν περίοδος δημιουργίας τζιαί όι προεκλογικής. Τζιείνοι την δουλειάν τους τζιαί μεις την δουλειάν μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή