Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.

Ζοζέ Σαραμάγκου

18.10.10

Η απάτη κατά την ταπείνωση

Προκάλεσες στον πλησίον σου μια βαθιά θλίψη και κατάστρεψες ανεπανόρθωτα μια ευτυχία – και τώρα προσπαθείς να κατανικήσεις τη ματαιοδοξία σου με το να πας σ΄αυτόν, ταπεινώνεσαι μπροστά του, παραδίνεις μπροστά του την απερισκεψία σου στην περιφρόνηση και νομίζεις, πως έπειτα απ΄αυτή τη σκληρή, για σένα εξαιρετικά δύσκολη σκηνή, όλα έχουν βασικά αποκατασταθεί – ότι η δική σου εκούσια ζημιά της τιμής ξοφλάει την ακούσια ζημιά της ευτυχίας του άλλου : μ΄αυτό το αίσθημα φεύγεις ικανοποιημένος και με αποκαταστημένη την αρετή σου. Ωστόσο ο άλλος έχει όπως πριν τον βαθύ πόνο του, δε βρίσκει καμιά παρηγοριά σ΄αυτό, πως εσύ είσαι απερίσκεπτος και του το ΄χεις ομολογήσει, θυμάται μάλιστα το οδυνηρό θέαμα που του πρόσφερες, όταν περιφρονούσες τον ίδιο τον εαυτό σου μπροστά σ΄αυτόν, σαν μια νέα πληγή που τη χρωστάει σε σένα – ωστόσο δε σκέπτεται εκδίκηση και δεν καταλαβαίνει πως είναι δυνατόν να εξομαλυνθεί κάτι ανάμεσα σε σένα και σ΄αυτόν!


Βασικά έπαιξες εκείνη τη σκηνή μπροστά σε σένα τον ίδιο και για σένα τον ίδιο: είχες γι αυτό προσκαλέσει ένα μάρτυρα πάλι για τον εαυτό σου και όχι γι αυτόν, - μην εξαπατάς τον εαυτό σου!


Φρ. Νίτσε,
 Αυγές (σκέψεις για τις ηθικές προκαταλήψεις)
 αφ. 219,1881

4 σχόλια:

  1. Απο το βιβλίο "Όταν έκλαψε ο Νίτσε", ο Νίτσε λέει μεταξύ άλλων: "..κάθε πράξη έχει ως αποδέκτη τον εαυτό μας, κάθε προσφορά είναι αυτοπροσφορά, κάθε αγάπη είναι αγάπη του εαυτού μας, αυτό που αγαπάμε είναι τα ευχάριστα συναισθήματα που αυτή η αγάπη παράγει σε εμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. διαισθητικά επίκαιρη Δυσδαιμόνα, μόνο που όπως συμβαίνει συχνά σε αυτές τις περιπτώσεις, δυσκολεύομαι να διαχωρήσω τον κατηγορητή από τον κατηγορούμενο, εάν είναι δύο ή το ένα και το αυτό.
    ωραία ανάρτηση όπως και να'χει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το έχω εγώ αυτό, να είμαι επίκαιρη και παράταιρη και εγκαίρως έγκυρη και άκυρη ταυτοχρόνως, είναι αλήθεια.

    ο κατηγορητής και ο κατηγορούμενος είναι δύο σε ένα πάντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Angelina

    έχεις την καλοσύνη να μου ξαναστείλεις το τηλέφωνο σου με μέιλ; θα είμαι στη Λεμεσό το Σάββατο μήπως καταφέρουμε να πιούμε κανένα καφέ αν έχεις κι εσύ χρόνο βέβαια.

    για τον κ.Γιάλομ έχω σοβαρές αμφιβολίες :)
    θα τα πούμε από κοντά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή