Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.

Ζοζέ Σαραμάγκου

25.2.13

Στη Λισαβόνα η 15η Διεθνής Συνάντηση των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων


Την Κυριακή στη Μόσχα, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του 15ου Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας για την προετοιμασία της επόμενης 15ης Διεθνούς Συνάντησης των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων. Στη συνεδρίαση συζητήθηκε η πρόταση του Πορτογαλικού Κομμουνιστικού Κόμματος να αναλάβει για φέτος τη διοργάνωση της συνάντησης, ενώ εκδηλώθηκε και η ετοιμότητα του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας να διοργανώσει τη διεθνή συνάντηση των ΚΚ.
Στις σημερινές συνθήκες, που βαθαίνει η καπιταλιστική κρίση στην Πορτογαλία και δυναμώνουν οι αγώνες των εργαζομένων στη χώρα για να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης, αποφασίστηκε και για λόγους έκφρασης αλληλεγγύης στους αγώνες που αναπτύσσονται και στους κομμουνιστές της Πορτογαλίας, η επόμενη συνάντηση να φιλοξενηθεί από το ΠΚΚ στη Λισαβόνα. Η διοργάνωση μάλιστα της Διεθνούς Συνάντησης στην Πορτογαλία θα συμπέσει με τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του Αλβάρο Κουνιάλ, ιστορικού ηγέτη του Πορτογαλικού ΚΚ.
Να σημειωθεί πως στις παραμονές της συνεδρίασης της Ομάδας Εργασίας, 21 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα, μεταξύ αυτών και το ΚΚΕ, τοποθετήθηκαν με κοινή δήλωσή τους ενάντια στη διοργάνωση της 15ης Διεθνούς Συνάντησης από το ΚΚ Ισπανίας, σημειώνοντας πως «η Διεθνής Συνάντηση των ΚΚ δεν μπορεί να φιλοξενηθεί από ένα κόμμα που βρίσκεται στο Προεδρείο του οπορτουνιστικού κέντρου στην Ευρώπη, του λεγόμενου "Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς" (ΚΕΑ). Το ΚΕΑ αποτελεί εργαλείο της ΕΕ για την αποκομμουνιστικοποίηση των ΚΚ και σε καμία περίπτωση δε θα συναινέσουμε με τη διεξαγωγή της συνάντησης από ένα κόμμα - μέλος του προεδρείου του».
Στη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας της Μόσχας, την Κυριακή, δεν τέθηκε καν σε συζήτηση η συγκεκριμένη πρόταση.
πηγή: 902.gr

13 σχόλια:

  1. Μεταφέρω τα χθεσινοβραδινά σχόλια συντρόφου μέσω twitter:

    Πήρε 43% ο κ. Μαλάς του ΑΚΕΛ, γλυτώνοντας την πανωλεθρία. Τελικά οι αυταπάτες δεν τελειώνουν ποτέ!

    Μακάρι να είχαμε άδικο, αλλά δυστυχώς εκεί στο ΑΚΕΛ έχουν πατήσει την μπανανόφλουδα εδώ και πολλά χρόνια.

    Θα ευχόμαστε να δουν όσο πιο γρήγορα γίνεται τα πράγματα με τέτοια οπτική γωνία που θα τους κάνει ξανά εργατικό λαϊκό κόμμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. σε ποιόν τα λέει αυτά ο σύντροφος; σας ξέρουμε εσάς, είστε οργανωμένοι και θέλετε να διασπάσετε το κόμμα για να μαζέψετε τους δυσαρεστημένους ακελικούς! μέχρι και πλάτες στην δεξιά κάνατε για να τα καταφέρετε!

      δεν μασάμε!

      :)

      Διαγραφή
    2. Ο λαός με χίλιους κόπους και θυσίες κατάφερε να φτιάξει ένα μηχανισμό για την αυτοπροστασία του.

      Κάποιοι πήραν αυτόν τον μηχανισμό και τον έστρεψαν εναντίον του. Τον έκαναν αυτοσκοπό και μέσο αυτοεξυπηρέτησης.

      Αλλά χωρίς το λαό ο μηχανισμός είναι μια άχρηστη και σκουριασμένη παλιατζούρα.

      Όχι χωρίς τις ψήφους του λαού, γιατί ο λαός δεν είναι ψήφοι. Ο λαός είναι η πνοή της ιστορίας. Χωρίς αυτή, είσαι άψυχο ασκί.

      Διαγραφή
    3. Αντώνη, ένας από τους λόγους της απογοήτευσης μου αλλα και του θυμού μου, ήταν και τα δείγματα που έδειξε αυτός ο...λαός.

      Συμβαίνει μια παρόμοια κατάσταση στο ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ - ίσως σε διαφορετικα μεγέθη...οι ηγεσίες και τα προβαλλομενα προσωπα, είναι υποτίθεται το προοδευτικο κομματι ή τουλαχιστον αυτο βγαίνει προς τα έξω. Λογικα θα υπεθετε καποιος πως η βαση ειναι ακομη πιο προοδευτική αλλα καταπιέζεται από την ηγεσία να πηγαίνει δεξιότερα...ε δυστυχως φαινεται πως δεν ειναι ακριβώς έτσι...η έκπληξη για μενα ηταν οι αντιδρασεις της βασης του ακελ...είδα σε μεγαλο βαθμό ένα πληθος ανθρωπων, χωρίς καμια πολιτική κριση αλλα μονο με ένστικτα...

      αρα δεν ξερω, πόσο ισχύει πως "Ο λαός με χίλιους κόπους και θυσίες κατάφερε να φτιάξει ένα μηχανισμό για την αυτοπροστασία του."...φαινεται πως ηγεσία και λαός βρίσκονται σε μια καταστροφική αλληλεξάρτηση και πως στις κρισιμες ώρες αυτος ο μηχανισμός μπορει να γινει καταστροφικός. Φαινεται πως ο μηχανισμος συντηρεί χρόνια ένα πλήθος ως βάση και όχι πολιτικοποιημένα αληθινά πρόσωπα.

      είναι διαχρονικο το προβλημα. Και ποια δεν ειναι απλα θεμα προσωπων αλλα ταυτοτητας του χωρου.

      Διαγραφή
    4. Όλα τα πράγματα που γεννά η ιστορία φθείρονται από την ιστορία. Δεν είναι μόνο στην Κύπρο που συμβαίνει αυτό.

      Πριν από πολύ καιρό είχα γράψει κάτι για την Ελλάδα: Ότι η μόνη ελπίδα ήταν να αντιστραφεί η ιστορική αλληλουχία ώστε αντί το κίνημα να φτιάξει το κόμμα όπως έγινε ιστορικά, το κόμμα να φτιάξει το κίνημα.

      Είχα επίσης γράψει πως το ΚΚΕ φρόντισε να φτιάξει έγκαιρα ένα μηχανισμό που θα το αναλάβει αυτό. Λέγεται ΠΑΜΕ. Αν το ΠΑΜΕ κάνει τη δουλειά που πρέπει, θα ενισχύσει και άλλους μηχανισμούς: τις Λαϊκές Επιτροπές, για παράδειγμα, και ένα απαραίτητο οργανωτικό σχήμα για τους ανέργους και τους μετανάστες, που αυτή τη στιγμή δεν έχουν ακόμα στηθεί. Αυτό είναι το πρόπλασμα της Λαϊκής Συμμαχίας.

      Το πρώτο τετραγωνάκι εδώ λέγεται ΠΕΟ. Δεν αρχίζει η ΠΕΟ να χτίζει θεμέλια μέσα στην εργατική τάξη αλλά και νέου είδους σχέσεις εκπροσώπησης χωρίς γραφειοκρατικό εφησυχασμό, τέλος το σώου για τα καλά. Όπως έγινε στην Αγγλία. Την Αγγλία της πάλαι ποτέ πιο οργανωμένης εργατικής τάξης στον κόσμο.

      Διαγραφή
    5. Θεμέλια μπορεί να κτίσει η ΠΕΟ. Το απέδειξε πως έχει τη δυνατότητα. Χωρίς γραφειοκρατικό έλεγχο για την έκβαση της προσπάθειας όμως όχι. Και άρα ούτε νέου είδους εκπροσώπηση μπορεί να αναμένει κανείς.

      Οι δυναμικές υπάρχουν. Όπως σε κάθε κοινωνίας. Δεν είμαστε εξωγήινοι, ούτε ηλίθιοι και άχρηστοι όπως λέει ο κ. Δελαστίκ, σαν λαός. Είναι οι πολιτικες αποφάσεις που καθορίζουν τα πλαίσια αντίδρασης και οργανωσης του κόσμου.

      Διαγραφή
    6. Δεν είπα χωρίς κεντρικό έλεγχο. Είπα χωρίς γραφειοκρατικό εφησυχασμό. Είναι πολύ διαφορετικά πράγματα. Άλλο ένας συνδικαλιστικός φορέας δυναμικός και οργανικά δομημένος πάνω στη βάση της πάλης για σοσιαλισμό και άλλο ένας συνδικαλιστικός φορέας που απλώς διασφαλίζει ότι ο εργάτης θα ψηφίσει "σωστά", δεν κάνει ιδεολογική και θεωρητική δουλειά, και διαχειρίζεται απλώς αιτήματα παθητικοποιώντας αντί να ενεργοποιεί.

      Και όταν μιλάω για νέου είδους σχέσεις εκπροσώπησης εννοώ ακριβώς σχέσεις όπου ο εργάτης δεν θα έχει μόνο τον παθητικό ρόλο του εκπροσωπούμενο δια αναθέσεως.

      Εν ολίγοις, δεν μιλάω για αναρχία, μιλάω για σωστό δημοκρατικό συγκεντρωτισμό και όχι γραφειοκρατικό συγκεντρωτισμό.

      Διαγραφή
    7. Μπορεί το ΑΚΕΛ να δεχτεί ότι η "μεγάλη πολιτική" του ήταν μια θλιβερή αποτυχία και να περάσει στα μετόπισθεν, αφήνοντας την ΠΕΟ χωρίς πολιτικάντικη κηδεμονία; Μπορεί να βάλει τη θεωρία στο παιχνίδι της πράξης; Μπορεί να εκπαιδεύσει το λαό αντί να τον χαυνώνει και να τον κοιμίζει με άκοπα συνθήματα;

      Από αυτά θα κριθεί το μέλλον του και το μέλλον της αριστεράς. Αυτό που είδα στο τελευταίο debate δεν ήταν αριστερά. Ούτε καν ρεφορμιστική αριστερά. Ήταν ΓΑΠ. Δεν το καταλαβαίνουν στο κόμμα;

      Διαγραφή
    8. ε μα ολα αυτα που λες είναι έλεγχος. δεν είναι συντονισμός δράσης και κυρίως μετατρέπει ένα φορέα οργάνωσης σε φορέα εκλογικής συσπειρωσης ή σύμπλευσης με τις ανάγκες του κομματος, που όπως είδαμε πρόσφατα ήταν εντελώς διαφορετικές από αυτές των συμφερόντων της εργατικής τάξης.

      Διαγραφή
    9. Μπορεί το ΑΚΕΛ να δεχτεί ότι η "μεγάλη πολιτική" του ήταν μια θλιβερή αποτυχία και να περάσει στα μετόπισθεν;

      χαχαχαχαχα.....αν αποδεχθεί τέτοιο πράγμα δεν θα περάσει στα μετόπισθεν θα περάσει στα αζήτητα...είμαστε σοβαροί; μαλλον όχι...εννοώ πως μόνο εμείς ξεστομίσαμε τέτοιο ενδεχόμενο να είναι μεγαλη αποτυχία εντελει αυτη η πολιτική - ναναι καλά το Τσιπρέικο που μας άνοιξε τα ματια, (γιατι τα δικά μου το Τσιπρέικο μου τα άνοιξε και ειδικότερα η Δουρου με τις υποκλίσεις της για τη Μεγαλη Πολιτικη της Κυπρου - από τότε κατάλαβα πως κάπου αλλού πάει το πράμα με το "ιστορικό αφήγημα της αριστερας με κυπριακή πατέντα που εντελει ήταν ευρωπαική πατέντα" ) ....ούτε να το σκέφτεσαι...πάνω από το πτώμα του Εζεκία...:)

      Διαγραφή
  2. Μα εμείναν κεφάλαια του Μιλόσεβιτς να ποκαθαρίσουν;

    :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. σιωπήν εσύ! :) προσπαθώ να με στείλουν η ΚΕ με εισιτήριο διαρκείας στη Λισαβόνα να πνάσουμεν απαντες! αφου εν θα παει κανένας αλλος.

      Διαγραφή