Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.

Ζοζέ Σαραμάγκου

15.2.13

Η "σέχτα των διανοουμένων" και η "σέχτα των πουλημένων"

Με αφορμή μια προηγούμενη μου ανάρτηση, στην οποία μου έκαναν την τιμή να λάβουν μέρος μετά από πολύ καιρό, γνωστοί μπλόκκερς του ακελικού χώρου, κάπου πήρε το μάτι, μεταξύ άλλων κατηγοριών, πως εμείς ή κάποιοι τελοσπάντων, αποτελούν μια "σέχτα διανοουμένων" οι οποίοι δεν αντιλαμβάνονται τις πραγματικές ανάγκες των "λαϊκών ανθρώπων" και οι οποίοι είναι κλεισμένοι στο θεωρητικό τους παράδεισο, κρίνοντας άλλους που αγωνίζονται πραγματικά δηλαδή με γνώμονα τα ρεαλιστικά όρια της αριστεράς του τόπου. Πως δηλαδή από τη μια υπάρχει μια "σέχτα αστών" και από την άλλη υπάρχει ένας αληθινός προστάτης του λαϊκού και απλού ανθρώπου και της εργατικής τάξης του τόπου...

Δημοσιεύω, το τακτικό εισαγωγικό άρθρο από την Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ για το επόμενο εξάμηνο της Ε.Ε. Ανάλογο άρθρο δημοσιεύθηκε και πριν την ανάληψη της Κυπριακής Προεδρίας το οποίο μπορείτε να βρείτε επίσης στο Ριζοσπάστη όπως και στο δικό μου μπλογκ. Τα πλείστα όσα θα παραλάβει η Προεδρία της Ιρλανδίας, η δική μας κυβέρνηση, όχι μόνο τα έχει υπερψηφίσει αλλά για κάποια έχει κιόλας πρωταγωνιστήσει.

Τώρα θα πουν κάποιοι πως κάνω αντι-ακελισμό.

Θα τους πω, πως προκαλεί απέχθεια  πέρα από νοητική κούραση, η κούφια συνθηματολογία και το κατηγορητήριο και πως απαιτούνται συγκεκριμένες απαντήσεις για τις συγκεκριμένες πολιτικές. Απαντήσεις ζητήσαμε πολλές φορές αλλά δεν λάβαμε ποτέ καμία. Ακούμε γενικώς και αορίστως για κάποια "συμφέροντα", για κάποια μέτωπα "αντιστάσεων" και για την "αριστερά".

Δεν είναι απαραίτητο να είναι κάποιος του ΚΚΕ για να αντιληφθεί τί λέει το πιο κάτω άρθρο. Δεν είναι ζήτημα εδώ συμφωνίας ή ασυμφωνίας μιας τοποθέτησης. Εδώ χρειάζονται είτε απαντήσεις είτε διαψεύσεις - εαν η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ ψεύδεται...

Εαν δεν ψεύδεται, τότε δεν μπορεί κανείς να μιλάει για "σέχτα διανοουμένων" χωρίς να αυτοπροσδιορίζεται ο ίδιος ως "σέχτα προδοτών και λαοπλάνων".

Σόρυ σύντροφοι...Εαν θέλετε ρεαλισμό, ιδού η ρόδος...ΟΙ ΑΝΤΙΛΑΙΚΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΟ 2013

   H παρουσίαση  του προγράμματος της Ιρλανδικής Προεδρίας του  Συμβουλίου της ΕΕ (1η Γενάρη  έως  30 Ιούνη 2013) από  την ιρλανδή  υπουργό  Ευρωπαϊκών Υποθέσεων  Λουσίντα  Κρέιτον,  στην  Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων  της ελληνικής βουλής στις 13  Φλεβάρη  2013, ολοκληρώθηκε  με  την πολιτική  συμφωνία  των κομμάτων της τρικομματικής  κυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ   της αντιλαϊκής   στρατηγικής  μονοπωλίων - ΕΕ    "Ευρώπη 2020," και  τη  στήριξη των άλλων κομμάτων του ευρωμονόδρομου, που ισοπεδώνει τη ζωή και τα δικαιώματα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.
 Όλα δείχνουν ότι η αντιλαϊκή επίθεση μονοπωλίων – ΕΕ – αστικών κυβερνήσεων θα ενταθεί στο έπακρο το επόμενο διάστημα, καθώς η καπιταλιστική κρίση βαθαίνει και περιπλέκεται. Το  18μηνο Πρόγραμμα των τριών Προεδριών του Συμβουλίου  (1ην Ιανουαρίου – 30 Ιουνίου 2014) με  προεδρική  τριάδα -  Ιρλανδία, Λιθουανία, και Ελλάδα,[1] καθώς και η Ετήσια Επισκόπηση για την Ανάπτυξη 2013[2] και το Πρόγραμμα Εργασίας της Επιτροπής για το 2013[3], χαράζουν τις στρατηγικές προτεραιότητες της  ΕΕ, που θα κινηθούν στους παρακάτω άξονες :

ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΤΩΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΕΩΝ – ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ


Ø   «Ενισχυμένη Οικονομική Διακυβέρνηση»

1. Νομοθετική ολοκλήρωση του πακέτου των 2 συμπληρωματικών Κανονισμών της Ενισχυμένης Οικονομικής Διακυβέρνησης.
2. Σύσταση και Λειτουργία Μηχανισμού Ελέγχου και Εποπτείας των Τραπεζών σε επίπεδο ΕΕ.

Το σχήμα που προτείνει η Επιτροπή είναι ένας μηχανισμός «πρόληψης-ελέγχου» και παρέμβασης, που θα υπάγεται στην ΕΚΤ. Θα δημιουργηθεί έτσι ένα «πλαίσιο πρόληψης και εξυγίανσης» που θα διαθέτει διάφορα μέσα παρέμβασης. Από τον διορισμό ειδικού διαχειριστή προληπτικά, μέχρι εκποιήσεις στοιχείων, διαχωρισμούς «τοξικών» ομολόγων, ελεγχόμενη χρεοκοπία, εξαγορές, συγχωνεύσεις κλπ. Πέρα από τις πολλές τεχνικές λεπτομέρειες η πολιτική ουσία είναι ότι: η ΕΕ θα έχει άμεσο έλεγχο και παρέμβαση στις τράπεζες που λειτουργούν στα κράτη μέλη και θα συντονίζει κεντρικά τις αποφάσεις και τις διαδικασίες για την πτώχευσή τους, τις εξαγορές και συγχωνεύσεις (τη καταστροφή, συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου), γεγονός που συνεπάγεται όξυνση των έντονων  ενδοιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στο  εσωτερικό της  ΕΕ.    

3. Από την 1-1-2013 μπαίνει σε εφαρμογή το λεγόμενο « Δημοσιονομικό Σύμφωνο» που επιβάλλει τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, υπό την απειλή αυτόματων κυρώσεων. Μέσα σε ένα χρόνο (μέχρι 1-1-2014) όλα τα κράτη μέλη της ευρωζώνης πρέπει να θεσπίσουν είτε με συνταγματικές διατάξεις, είτε με νόμο αυξημένης τυπικής ισχύος  τη σχετική υποχρέωση τους.       

4. Δρομολογείται το τέταρτο «Ευρωπαϊκό Εξάμηνο» μετά τη δημοσίευση της Ετήσιας Επισκόπησης για την Ανάπτυξη 2013, από την Επιτροπή.

5. Προωθείται επίσης, με τη μορφή ενισχυμένης συνεργασίας μεταξύ ορισμένων κρατών μελών (ανάμεσά τους και η Ελλάδα) ο λεγόμενος «Φόρος Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών», ο οποίος αφήνει στο απυρόβλητο τα κέρδη του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου, οι τράπεζες θα μετακυλήσουν το βάρος και πάλι στους εργαζόμενους, ενώ ταυτόχρονα η αστική προπαγάνδα, αλλά και η οπορτουνιστές επιχειρούν να τον εμφανίσουν ως δήθεν «δίκαιο επιμερισμό της κρίσης» για να αμβλύνουν τη λαϊκή αγανάκτηση και να αποκρύπτουν το χαρακτήρα της καπιταλιστικής κρίσης.         

6. Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές που περιέχονται στην Ετήσια Επισκόπηση για την Ανάπτυξη 2013 τα κράτη – μέλη πρέπει να συνεχίσουν την μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης στο κατώτερο δυνατό όριο:
       
Ø  Να συνεχίσουν τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, εντείνοντας στο έπακρο την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης. Να καταργηθούν ουσιαστικά οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίες[4] και να επεκταθούν ακόμη περισσότερο οι ευέλικτες – προσωρινές μορφές απασχόλησης. Να μειωθούν ακόμη περισσότερο οι αποζημιώσεις απόλυσης και να διευκολυνθούν ακόμη πιο πολύ οι ομαδικές απολύσεις. Μείωση των επιδομάτων ανεργίας. Αντικατάσταση των συστημάτων ΑΤΑ (σε όποια ελάχιστα κράτη-μέλη τα διατηρούν) από συστήματα σύνδεσης μισθού – παραγωγικότητας. Μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων και επιδότησή τους με δημόσιο χρήμα για νέες προσλήψεις εργαζομένων.
Ø  Πλήρης και ολοκληρωτική κατεδάφιση των Δημοσίων Συστημάτων Κοινωνικής ασφάλισης με: Εναρμόνιση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο όριο ζωής[5]. Κατάργηση της πρόωρης συνταξιοδότησης και αύξηση του «εργάσιμου βίου» μέχρι τα βαθιά γεράματα. Μείωση των συντάξεων και των   δαπανών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
Ø     Να λεηλατήσουν το λαϊκό εισόδημα με φοροεπιδρομή, ώστε να βελτιωθούν τα δημόσια οικονομικά τους και να περισσεύουν ακόμη περισσότερα χρήματα για τη χρηματοδότηση των μονοπωλίων. Στα πλαίσια αυτά τα κράτη μέλη πρέπει: Να μειώσουν του άμεσους φόρους για τις επιχειρήσεις και να αυξήσουν τους έμμεσους φόρους, που πλήττουν άγρια τους εργαζόμενους.
7. Πρωτοβουλίες «Εγγύηση για τους νέους» και «Μαθητεία»:
Η ΕΕ και το πολιτικό προσωπικό του κεφαλαίου ανησυχεί για τους κινδύνους κοινωνικής έκρηξης που εγκυμονεί η τεράστια αύξηση της ανεργίας των νέων, που πλήττονται σκληρά από την καπιταλιστική κρίση. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής, η ανεργία των νέων μεταξύ 15-24 στην ΕΕ βρίσκεται στο 22,7%, σε 5,5 εκατομμύρια νέους ανέργους και 7,5 εκατομμύρια νέους κάτω των 25 που είναι εντελώς εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης. Στα ίδια πλαίσια κινείται και η προώθηση της αναθεώρησης του νομοθετικού πλαισίου για την Αναγνώριση Επαγγελματικών Προσόντων και την παραπέρα Απελευθέρωση των νομοθετικά κατοχυρωμένων Επαγγελμάτων, που παράλληλα στοχεύει στην αύξηση  της κινητικότητας φτηνού και ευέλικτου εργατικού δυναμικού ανάλογα με τις ανάγκες του κεφαλαίου, σε συνδυασμό και με την εφαρμογή του προγράμματος « Erasmus για όλους».

8. Για την ακραία φτώχεια επιχειρείται να δημιουργηθεί ένα δίχτυ επιβίωσης, ίσια – ίσα για τη συντήρηση στη ζωή των πιο εξαθλιωμένων τμημάτων εργαζομένων, για να αποφεύγονται εστίες κοινωνικών συγκρούσεων και αμφισβήτησης της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

      

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΜΟΝΟΠΩΛΙΩΝ – ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕ ΕΝΤΑΣΗ ΤΗΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ 

Ø  Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο ( ΠΔΠ) 2014-2020.
Ø  Πακέτο Αναθεώρησης των Κανονισμών για τα Ταμεία Συνοχής.
Ø  Πακέτο Αναθεώρησης των Κανονισμών των Ταμείων και της χρηματοδότησης της ΚΑΠ
Ø  Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική της ΕΕ

Το βάρος πέφτει στην ανάπτυξη της έρευνας, στις νέες τεχνολογίες και την καινοτομία, όπου η ΕΕ υστερεί σε σχέση με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Στη κατεύθυνση  αυτή επιδιώκει στοχοθετημένη διοχέτευση κονδυλίων σε έρευνα για λογαριασμό των μονοπωλιακών ομίλων. Κομβικό εργαλείο θεωρεί το ερευνητικό πρόγραμμα « Ορίζων 2020», που επιδιώκει να οριστικοποιηθεί το ταχύτερο δυνατό. Μέσα από το Πρόγραμμα αυτό επιδιώκεται να προωθηθούν μεγάλες Συμπράξεις Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα (ΔΙΤΣ) σε καίριους για τα μονοπώλια τομείς, όπως η φαρμακοβιομηχανία, η ενέργεια, οι μεταφορές, η αεροναυπηγική, η διαχείριση εναέριας κυκλοφορίας, η ηλεκτρονική, τα βιοτεχνολογικά προϊόντα. Κατεύθυνση είναι τομείς έντασης κεφαλαίου, όπως οι πράσινες τεχνολογίες, οι ΤΠΕ, ο τομέας της υγείας και κοινωνικής περίθαλψης. Στη διαστημική πολιτική της ΕΕ, το τεράστιο σχετικό κόστος που συνεπάγεται οδηγεί σε σχεδιασμούς εμπορικής αξιοποίησης πτυχών του προγράμματος «Galileo».  
 Τα εκπαιδευτικά συστήματα πρέπει να αναμορφωθούν πλήρως, ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των επιχειρήσεων: Προώθηση της κατάρτισης και δια βίου μάθησης για την παροχή δεξιοτήτων σε φτηνό εργατικό δυναμικό μιας χρήσης, ανάλογα με τις ανάγκες του κεφαλαίου. Διασύνδεση των πανεπιστημίων με τα μονοπώλια, αλλά και κατεύθυνση στην «κλοπή εγκεφάλων» από τρίτες χώρες για την ενίσχυση της ερευνητικής δραστηριότητας τους για το μεγάλο κεφάλαιο       


ΕΜΒΑΘΥΝΣΗ ΤΗΣ ΕΝΙΑΙΑΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΤΗΣ ΕΕ – ΠΡΑΞΗ ΙΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΑΙΑ ΑΓΟΡΑ  

Οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στην ενιαία καπιταλιστική αγορά της ΕΕ συνδέονται με τις επιδιώξεις διεξόδου από την κρίση τμημάτων του κεφαλαίου με εξαγωγικό προσανατολισμό, με την εκμετάλλευση της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ και την άρση κάθε εμποδίου στην ελεύθερη κυκλοφορία κεφαλαίων, εμπορευμάτων, υπηρεσιών, εργαζομένων. Σημαντικό στοιχείο για την καπιταλιστική κερδοφορία αποτελεί η ακόμη μεγαλύτερη απελευθέρωση των υπηρεσιών με την άρση κάθε εμποδίου διείσδυσης των μονοπωλιακών ομίλων σε κάθε κράτος μέλος της ΕΕ.

Με την Ανακοίνωση της Επιτροπής Πράξη ΙΙ για την Ενιαία Αγορά καθορίζονται 12 προτεραιότητες. Οι σημαντικότερες είναι:
Ø  Απλούστευση καταβολής του ΦΠΑ μέσω ενιαίας δήλωσης, ώστε να μειωθεί το κόστος για τις επιχειρήσεις
Ø  Υποχρεωτική Ηλεκτρονική τιμολόγηση για τις δημόσιες συμβάσεις, με στόχο και πάλι τη μείωση του κόστους για τις επιχειρήσεις που αναλαμβάνουν δημόσια έργα
Ø  Απλούστευση των κανόνων για την κυκλοφορία εμπορευμάτων στην ενιαία αγορά
Ø  Μεγάλες ΣΔΙΤ, μέσα από το Πρόγραμμα «Ορίζων 2020», όπου ο στόχος είναι να πέσει ζεστό χρήμα στο μονοπωλιακό κεφάλαιο, ύψους 9-10 δις. ευρώ
Ø  Προώθηση των ενεργειακών τεχνολογιών
Ø  Εκσυγχρονισμός των κρατικών ενισχύσεων για τις μονοπωλιακές επιχειρήσεις.
Ø  Ολοκλήρωση της απελευθέρωσης της εσωτερικής αγοράς ενέργειας και ΑΠΕ. Της Ενιαίας Ψηφιακής Αγοράς στις τηλεπικοινωνίες
Ø  Αποτελεσματικότερη προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας των μονοπωλιακών ομίλων.
Πρωτοβουλία «Συνδέοντας την Ευρώπη»

Θεωρείται σημείο κλειδί για την αύξηση της κερδοφορίας των μονοπωλίων. Επιδιώκεται η ανάπτυξη ενιαίων δικτύων σε ολόκληρη την ΕΕ Τηλεπικοινωνιών, Ενέργειας, Μεταφορών.
Στις Τηλεπικοινωνίες το βάρος πέφτει στην ανάπτυξη των ευρυζωνικών δικτύων υψηλών ταχυτήτων, ιδίως στα ψηφιακά δίκτυα αιχμής, για την αξιοποίηση της έκρηξης του Διαδικτύου, ώστε το κεφάλαιο να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών σε προϊόντα και υπηρεσίες. Απελευθέρωση των συχνοτήτων και του ραδιοφάσματος στις ασύρματες ευρυζωνικές επικοινωνίες. Ανάπτυξη των διασυνοριακών ηλεκτρονικών πληρωμών, ώστε να διευκολυνθεί το διασυνοριακό εμπόριο, προς όφελος των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.
Στην Ενέργεια προωθείται το τελευταίο στάδιο της απελευθέρωσης – ιδιωτικοποίησης μέχρι το 2014.
Στις Μεταφορές κρίσιμης σημασίας για την διευκόλυνση και επιτάχυνση της κίνησης εμπορευμάτων είναι το ζήτημα του συνδυασμού των μεταφορικών μέσων και της διατροπικότητας, ιδίως μεταξύ λιμανιών – σιδηροδρόμων. Έτσι, προγραμματίζεται νέο πλαίσιο για τη Λιμενική Πολιτική της ΕΕ, για την   απελευθέρωση των λιμενικών υπηρεσιών. «Γαλάζια Ζώνη» για μια ενιαία αγορά θαλάσσιων μεταφορών, με μείωση των διοικητικών περιορισμών και των τελωνειακών ελέγχων. Δέσμη μέτρων για την αποτελεσματικότερη απελευθέρωση των αεροπορικών μεταφορών, με τον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Ουρανό ΙΙ + και ολοκλήρωση της απελευθέρωσης των οδικών μεταφορών.   

Η Ανακύκλωση Αποβλήτων σχεδιάζεται να αποτελέσει ένα ακόμη κερδοφόρο πεδίο δράσης των μονοπωλιακών ομίλων, παραδίδοντας ακόμη ένα κρατικό τομέα – κρίσιμο για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον – στις επιχειρηματικές δραστηριότητες.   
Οι Πράσινες Τεχνολογίες αποτελούν σταθερό άξονα προσανατολισμού ΕΕ και αστικών κυβερνήσεων για τα υπερσυσωρευμένα κεφάλαια που αναζητούν κερδοφόρα διέξοδο
      

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΛΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΩΝ

Η εξέλιξη της κρίσης οδηγεί σε ένταση της κρατικής και ευρωενωσιακής καταστολής και βίας, για τη θωράκιση της εξουσίας των μονοπωλίων και την αντιμετώπιση του εργατικού – λαϊκού κινήματος σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Προωθείται η θέσπιση και λειτουργία νέων μηχανισμών καταστολής, η ενίσχυση και διεύρυνση δράσης των υπαρχόντων.   
α) Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ψάχνει τρόπους να απαγορεύσει το δικαίωμα της απεργίας, όπως έκανε με τον «Κανονισμό Μόντι ΙΙ»που παρουσίασε και στην ουσία έβγαζε παράνομες τις απεργιακές κινητοποιήσεις που θίγουν τα  στρατηγικά συμφέροντα  των μονοπωλίων  της ΕΕ, δηλαδή τις τέσσερις ελευθερίες κίνησης του κεφαλαίου. Στο «Χάρτη» των δήθεν «Θεμελιωδών δικαιωμάτων» της ΕΕ, αναγορεύει σε «δικαίωμα» την ανταπεργία του εργοδότη (λοκ-αουτ), γυρνώντας τα εργατικά δικαιώματα στον μεσαίωνα.
 Την ίδια στιγμή  που  στην Ελλάδα το 95% των απεργιών κρίνονται από τα αστικά δικαστήρια παράνομες και καταχρηστικές, η τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ ετοιμάζει νόμο που θα βάζει στο «γύψο» το δικαίωμα της απεργίας, θα κατοχυρώνει το αντιδραστικό  "λοκ-άουτ"  για  τους καπιταλιστές και θα της επιτρέπει να παρεμβαίνει στη δομή και τη λειτουργία των εργατικών συνδικάτων. Γελιέται η  τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ και  τα κόμματα του κεφαλαίου   αν νομίζουν   ότι με την ωμή  βία θα φορέσουν  αλυσίδες στο εργατικό κίνημα.
β)Πρόθεση Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της «τρόϊκας» των προεδριών του Συμβουλίου να θεσμοθετήσουν την  Ευρωπαϊκή Εισαγγελική Αρχή,  με καταρχήν πεδίο αρμοδιότητας της « την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης». Είναι βέβαιο όμως, ότι το πεδίο αρμοδιοτήτων και δράσης της πρόκειται να επεκταθεί, ώστε να αποτελέσει ένα ακόμη κατασταλτικό μηχανισμό κρούσης ενάντια στο εργατικό – λαϊκό κίνημα.

β) Η προτεραιότητα της τρόϊκας των προεδριών για την καθιέρωση του Ευρωπαϊκού Προτύπου Ανταλλαγής Πληροφοριών,  που ενισχύσει τη συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών των κρατών μελών και την ανταλλαγή πληροφοριών φακελώματος μεταξύ τους, με στόχο την αποτελεσματικότερη και ενιαία  καταστολή του εργατικού – λαϊκού κινήματος.
γ) Η διαμόρφωση νομοθετικού πλαισίου για την λειτουργία και εφαρμογή της             « Ρήτρας Αλληλεγγύης», που προβλέπει η Συνθήκη της Λισσαβόνας, και ανοίγει το δρόμο για την στρατιωτικοπολιτική επέμβαση της ΕΕ στα κράτη μέλη της, εφόσον χρειαστεί, για την προστασία του καπιταλιστικού συστήματος από τη  παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα, με πρόσχημα «τρομοκρατική επίθεση ή φυσική ή ανθρωπογενή καταστροφή».         
γ) Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η προώθηση του «ευρωπαϊκού προγράμματος προστασίας των Υποδομών Ζωτικής Σημασίας», που θα βάλει στο στόχαστρο ευρύτερα δράσεις του λαϊκού κινήματος. 
δ) Η θέσπιση νομοθετικού πλαισίου για την θέσπιση μέτρων ενάντια στη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας στο εσωτερικό της ΕΕ.

Το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου, και η προώθηση της νομοθεσίας για το σύστημα φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ (EUROSUR),  θα αποτελέσουν  την αιχμή της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ και το επόμενο διάστημα.
Με γρήγορους ρυθμούς προχωράνε  οι νέες ρυθμίσεις για τη διεύρυνση  του χώρου Σέγκεν και του εκσυγχρονισμένου συστήματος φακελώματος και της τεχνολογικής υποδομής του με το  SIS II.

Με το πρόγραμμα «Ευρώπη για τους Πολίτες 2013» χρηματοδοτείται με εκατοντάδες εκατομμύρια η έξαλλη αντικομμουνιστική προπαγάνδα της ΕΕ, η χυδαία και ανιστόρητη εξίσωση του κομμουνισμού με το φασισμό και το ναζισμό.  

Η ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΕΕ
Το πρόγραμμα της «τρόϊκας» των προεδριών στις πρώτες προτεραιότητές του βάζει «την προαγωγή της δημοκρατίας, της σταθερότητας και της ευημερίας στους γείτονες της Ευρώπης»…Και είδαμε ακριβώς τι εννοούν με τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία και την ευημερία,  οι προεδρίες και η ΕΕ, ακριβώς με την έναρξη της Ιρλανδικής προεδρίας. Στήριξαν ενεργά τη νέα  ιμπεριαλιστική επέμβαση της ΕΕ στο Μάλι, με αιχμή του δόρατος, τη Γαλλία του «σοσιαλιστή» Ολάντ, που θα έφερνε το «νέο αέρα» στην  ΕΕ, όπως πανηγύριζαν στη χώρα μας  τα  αστικά  και οπορτουνιστικά  κόμματα. Γι ακόμη μία φορά, όπως προβλέπουν τα νέα στρατηγικά δόγματα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, το ψεύτικο και διάτρητο πρόσχημα της "πάταξης της τρομοκρατίας", επιστρατεύτηκε για να δικαιολογήσει τα νέα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα. Να συγκαλύψει τον άγριο ανταγωνισμό ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικά κέντρα και αναδυόμενες καπιταλιστικές δυνάμεις, για το μοίρασμα των αγορών, των πηγών ενέργειας και των δρόμων μεταφοράς τους, που πληρώνει σήμερα ο λαός του Μαλί με αίμα και δυστυχία, όπως πριν από αυτόν οι λαοί της Γιουγκοσλαβίας, του Αφγανιστάν, του Ιράκ, της Λιβύης. ο Παλαιστινιακός και ο Συριακός λαός.
Στο επίκεντρο των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών της ΕΕ θα συνεχίσουν να βρίσκονται η Συρία και το Ιράν. Ως εργαλείο για την επέμβασή της η ΕΕ, στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Α. Μεσογείου και της Β. Αφρικής, θα αξιοποιήσει τόσο την Ευρωπαική Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης  (ΕΥΕΔ), την αναθεωρημένη Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας και τα χρηματοδοτικά μέσα που διαθέτει στα πλαίσια της ΚΕΠΑ (Χρηματοδοτικό Μέσο για την Προώθηση της Δημοκρατίας και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Προενταξιακό Χρηματοδοτικό Μέσο). 
Η Ανατολική Εταιρική Σχέση και η Ευρωμεσογειακή Ένωση αποτελούν τα εργαλεία (πολιτικά – οικονομικά – στρατιωτικά) για την παρέμβαση της ΕΕ στην Ανατολική γειτονιά της ( Ουκρανία, Λευκορωσία και οι άλλες πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες) και στην ευρύτερη περιοχή Α. Μεσογείου – Μ. Ανατολής – Β. Αφρικής. Το Νοέμβρη του 2013 προγραμματίζεται η σύγκληση της 3ης Συνόδου Κορυφής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης στο Βίλνους της Λιθουανίας.

Η παρέμβαση της ΕΕ και η προώθηση των θέσεων των ευρωενωσιακών μονοπωλίων επιχειρείται και μέσα από τις οικονομικές σχέσεις και τις Εμπορικές Συμφωνίες της ΕΕ με τρίτες χώρες : Ιδιαίτερα σημαντικές για τα συμφέροντα των ευρωενωσιακών μονοπωλίων (χωρίς και εδώ να λείπουν οι   έντονες συγκρούσεις) θεωρούνται οι συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών με τις  ΗΠΑ και την Ιαπωνία. Από την πλευρά των ΗΠΑ η συμφωνία αυτή δεν αντιμετωπίζεται με τον ίδιο ενθουσιασμό, θεωρείται όμως ευκαιρία για άσκηση πιέσεων  ανοίγματος αγορών για τα γεωργικά της προϊόντα και κυρίως για τα μεταλλαγμένα ( ΓΤΟ).  Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με Καναδά και Ινδία, χωρίς όμως ορατά άμεσα αποτελέσματα, ιδιαίτερα σχετικά με την Ινδία., ενώ κατέληξε η Συμφωνία ΕΕ- Σιγκαπούρης.
Η «εταιρική σχέση της ΕΕ με την Ρωσία και την Κίνα είναι ιδιαίτερα σύνθετη και αντιφατική, μέσα από ένα πλέγμα οξύτατων ανταγωνισμών και συμπτώσεων, όπου διασταυρώνονται και οι αντιθέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ, αλλά και των κρατών μελών της ανάμεσα σε τμήματα των μονοπωλίων.   
Για τις υπόλοιπες τρίτες χώρες, κυρίως της γειτονικές της, η ΕΕ έχει επιλέξει την προώθηση των λεγόμενων «Σφαιρικών και σε βάθος Ζωνών Ελεύθερων Συναλλαγών», με στόχο το μεγαλύτερο δυνατό άνοιγμα των αγορών των χωρών αυτών. Την άρση κάθε εμποδίου, οικονομικού, πολιτικού, διοικητικού, τελωνειακού,  στη διείσδυση των ευρωενωσιακών μονοπωλίων και την εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των λαών τους.
Κεφάλαιο, ΕΕ, αστικές κυβερνήσεις, κόμματα της πλουτοκρατίας και του ευρωμονόδορομου εντείνουν την επίθεσή τους ενάντια στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Δυναμώνουν την καταστολή και τους μηχανισμούς της – εθνικούς και ευρωενωσιακούς- για να αντιμετωπίσουν το κύμα της λαϊκής δυσαρέσκειας, αμφισβήτησης της ευρωένωσης των μονοπωλίων. Εξαπολύουν αδίστακτη βία – οικονομική, πολιτική, στρατιωτική- ενάντια στους λαούς, για να εξασφαλίσουν ισχυρότερες θέσεις για τα μονοπώλια που εκπροσωπούν στον αδυσώπητο ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό για τις ενεργειακές πηγές, τους δρόμους μεταφοράς τους, τον έλεγχο των αγορών και γεωστρατηγική επιρροή. Η αντιλαϊκή λαίλαπα συνοδεύεται από τον ιδεολογικό βομβαρδισμό, την προπαγάνδα, το εμπόριο ελπίδας και τρόμου που εναλλάσσουν για τον εγκλωβισμό των λαϊκών συνειδήσεων στα δεσμά του ευρωμονόδρομου.
Η τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ από τη μία επισείει την απειλή ότι εάν ο λαός δεν ανεχτεί την εξόντωσή του δεν θα εκταμιευτούν οι δόσεις της «τρόικας» και θα έλθει η καταστροφή. Από την άλλη πουλάει ελπίδες καπιταλιστικής ανάπτυξης που θα ξεκινήσει το 2013 και θα δημιουργήσει δήθεν τις βάσεις για ανακούφιση των εργαζομένων από το 2014. Ο ΣΥΡΙΖΑ εμπορεύεται με τη σειρά του την απόγνωση, προβάλλοντας ότι η δική του κυβέρνηση, με ένα άλλο μείγμα αστικής διαχείρισης θα φέρει και κέρδη για τα μονοπώλια και λύση των λαϊκών προβλημάτων. Το κόμμα  «Ανεξάρτητοι Έλληνες»  και  το  φασιστικό  μόρφωμα  «Χρυσή Αυγή»  αξιοποιούνται από  την αστική  τάξη  με  διαφορετικούς ρόλους   ενάντια  στο  εργατικό κίνημα.  Η αλήθεια όμως είναι ότι δεν υπάρχει αστική διαχείριση προς όφελος του λαού. Με όποιο μείγμα αστικής πολιτικής, η όποια εύθραυστη και αναιμική καπιταλιστική ανάπτυξη θα συσσωρεύει μεγαλύτερο πλούτο στα μονοπώλια, ενώ από την άλλη θα απλώνει τη φτώχεια και την εξαθλίωση στον εργαζόμενο λαό.
Η λαϊκή ελπίδα βρίσκεται στην ενίσχυση του ΚΚΕ, αποκλειστική προϋπόθεση για την αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων, την ανασύνταξη και αντεπίθεση του εργατικού κινήματος, το δυνάμωμα της Λαϊκής Συμμαχίας για την ανατροπή των μονοπωλίων, την κατάκτηση της Λαϊκής Εξουσίας και την κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, που θα λυτρώσει τη χώρα από τα δεσμά της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ, θα διαγράψει μονομερώς το χρέος και θα ανοίξει το δρόμο για τη λαϊκή ευημερία.

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ Περισσός    15.02.2013


[1] Έγγραφο του Συμβουλίου 17426/12 της 3-12-2012
[2] COM (2012) 750 final
[3] COM (2012) 629 final
[4] Σύμφωνο  για  το  Ευρώ  +  της  ΕΕ
[5] ο.π.

2 σχόλια:

 1. DIS,

  Γράφεις: «Με αφορμή μια προηγούμενη μου ανάρτηση, στην οποία μου έκαναν την τιμή να λάβουν μέρος μετά από πολύ καιρό, γνωστοί μπλόκκερς του ακελικού χώρου, κάπου πήρε το μάτι, μεταξύ άλλων κατηγοριών, πως εμείς ή κάποιοι τελοσπάντων, αποτελούν μια “σέχτα διανοουμένων” οι οποίοι δεν αντιλαμβάνονται τις πραγματικές ανάγκες των “λαϊκών ανθρώπων” και οι οποίοι είναι κλεισμένοι στο θεωρητικό τους παράδεισο, κρίνοντας άλλους που αγωνίζονται πραγματικά δηλαδή με γνώμονα τα ρεαλιστικά όρια της αριστεράς του τόπου. Πως δηλαδή από τη μια υπάρχει μια “σέχτα αστών” και από την άλλη υπάρχει ένας αληθινός προστάτης του λαϊκού και απλού ανθρώπου και της εργατικής τάξης του τόπου...»

  Έμαθα στη ζωή μου όταν κουβεντιάζω με κάποιον/κάποια και κυρίως όταν θέλω να [τού/της] τονίσω κάτι, να ΤΟΝ/ΤΗΝ κοιτάζω στα μάτια! Γι’ αυτό και σχεδόν ΠΑΝΤΟΤΕ όταν θα απευθυνθώ σε κάποιον/κάποια [σε blog] για να σχολιάσω κάτι που είπεν/έγραψε, ΤΟΝ/ΤΗΝ προσφωνώ με τ’ όνομα του/της και του/της λέω στα ίσια ό,τι έχω κατά νουν να του/της πω!
  Πιο πάνω αναφέρθηκες σε “σέχτα διανοουμένων”, κάτι που ειπώθηκε στην ανάρτηση σου με τίτλο “Πριν ζητήσεις την ψήφο μου..”, που κάποιος θα βρει αν πατήσει πάνω στο link: http://disdaimona.blogspot.com/2013/02/blog-post_11.html
  Πρώτος αναφέρθηκε σε “σέχτα διανοουμένων” ο σχολιογράφος του Blog ΣΟΥ ονόματι Malandro, για να συνεχίσω ΕΓΩ και να πω “Να προσέξουν όμως οι ιδρυτές του [σημ. ενός Κομμουνιστικό Κόμματος στην Κύπρο] να μην το κάμουν μια «σέχτα διανοούμενων», όπως λέει κι ο Malandro πιο πάνω, που θα αναλώνεται «στους μαρξισμούς και τις διαλεκτικές»…” Και τη σκυτάλη την παρέλαβε ακολούθως ο σχολιογράφος Fristuti για να μιλήσει αόριστα για «σέχτα διανοούμενων», αλλά και για «Ακελική αστική τάξη»
  Τώρα από πού ΕΣΥ κατάλαβες [προφανώς από τα ΔΙΚΑ ΜΟΥ μου λεγόμενα] ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει «μια “σέχτα διανοουμένων” οι οποίοι δεν αντιλαμβάνονται τις πραγματικές ανάγκες των “λαϊκών ανθρώπων” και οι οποίοι είναι κλεισμένοι στο θεωρητικό τους παράδεισο, κρίνοντας άλλους που αγωνίζονται πραγματικά δηλαδή με γνώμονα τα ρεαλιστικά όρια της αριστεράς του τόπου. Πως δηλαδή από τη μια υπάρχει μια “σέχτα αστών” και από την άλλη υπάρχει ένας αληθινός προστάτης του λαϊκού και απλού ανθρώπου και της εργατικής τάξης του τόπου...»
  DIS, “όποιος/όποια έχει μούγια μουγιάζεται”, κι οφείλω να πω ότι με εκπλήσσεις! Μέχρι τώρα είχα σχηματίσει την άποψη ότι αναλαμβάνεις ξεκάθαρα την ευθύνη να υπερασπιστείς άμεσα [κι όχι αόριστα] της επιλογές ΣΟΥ]… όμως άλλο χαρακτηριστικό ΣΟΥ [όπως ΣΟΥ ξανάπα] είναι τα δικά ΣΟΥ συμπεράσματα [που βγάζεις μέσα από τις τοποθετήσεις των άλλων] να ΤΟΥΣ τα χρεώνεις και ως απόψεις και θέσεις τους!!! Ξαναδιάβασε τι είπα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Δεν ξέρω αν μπορεί να σε παρηγορήσει σε κάτι, αλλά στην Ελλάδα το πράγμα είναι ακόμη πιο σουρεάλ. Εδώ είναι οι διανοούμενοι (του ΣΥΡΙΖΑ και όχι μόνο) που κατηγορούν τους εργάτες (του ΠΑΜΕ) πως δεν καταλαβαίνουν τις "ανάγκες των απλών ανθρώπων", και όλα τα υπόλοιπα που λες εδώ αυτολεξεί. Καμμία πρωτοτυπία, πέραν του φαιδρού να βλέπεις επαγγελματίες γραφιάδες να κατηγορούν οικοδόμους και χαλυβουργούς(!) πως "δεν καταλαβαίνουν τις ανάγκες των φτωχών λαϊκών ανθρώπων" (το επαναλαμβάνω γιατί είναι εντυπωσιακό).
  Η πραγματικότητα που προσπαθείται εδώ να συσκοτιστεί είναι άλλη. Είναι πως δεν υπάρχει ταύτιση των πολιτικών επιδιώξεων της εργατικής τάξης που εκπροσωπούν οι κομμουνιστές, και των μικροαστικών στρωμάτων που φιλοδοξεί να εκπροσωπήσει η ό,ποια "αριστερά".
  Αν σαν εργατική τάξη δεν ξεφορτωθούμε, εκτός από τους αστούς και τους καρνάβαλους της "αριστεράς", κανένα μέλλον δεν έχουμε.
  Υ.Γ.
  φαντάζομαι πως θα το γνωρίζεις μάλλον, αλλά εν όψη συνεδρίου του ΚΚΕ θα μπει και το ζήτημα των σχέσεων με κάποια "αδελφά" κόμματα που μάλλον δεν ανταποκρίνονται στον τίτλο του ορισμού πλέον...

  ΑπάντησηΔιαγραφή