Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.

Ζοζέ Σαραμάγκου

26.1.13

Ασιερόμπασμα

Δεν ξέρω τί σημαίνει Ασιερόμπασμα.

Τιτλοφορείται όμως 'έτσι, ένα από τα ομορφότερα παραδοσιακά τραγούδια της Κύπρου. Σε δύο εκτελέσεις, η πρώτη , δυστυχώς εδώ ακούγεται ημιτελώς. Η δεύτερη είναι ολοκληρωμένη.










12 σχόλια:

  1. πριν κάμποσα χρόνια οι αποθήκες των σπιθκιών είχαν μιαν τρύπαν απ΄ όπου εμπαζαν τα άσιερα μέσα. η διαδικασία ελέετουν ασιερόμπασμα.

    αρέσκει μου τζαι τούτη η διασκευή του αλκίονου (τσιλ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. α ευχαριστώ Νίκο μου. Θα ακούσω και τον Αλκίνοο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καταπληκτικό τραγούδι!
    Ευχαριστώ για την ανάρτηση, Disdaimona!

    tom (the old tom)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Disdaimona, αν και όταν σου είναι εύκολο, θα μπορούσες να δώσεις μια μικρή λίστα με 5-10 παραδοσιακά τραγούδια της Κύπρου που αγαπάς; Ξέρω πως δεν είναι εύκολο, εγώ τουλάχιστον δεν θα μπορούσα να σου πω, με μιας, ποια είναι τα αγαπημένα μου Ηπειρώτικα, για παράδειγμα.

      Είναι που δεν ξέρω πολλά για τα παραδοσιακά της Κύπρου και θα ήθελα να μάθω περισσότερα από κάποιον που την αισθητική του εμπιστεύομαι --χωρίς να σε ξέρω βέβαια, απ ότι διαβάζω εδώ, αλλά ότι διαβάζω μου φτάνει για να έχω γνώμη :)

      Αυτό που με εντυπωσιάζει, στα λίγα που ξέρω, είναι ο λυρισμός τους σε μουσική και στίχους, που φτάνει να γίνεται φορές φορές επικός...

      Και συ να είσαι πάντα καλά,

      tom (the old tom)

      Διαγραφή
    2. Ναι είναι πολύ καλή ιδέα αυτή. Θα ψάξω να δω τί κυκλοφορεί στο youtube από εκτελέσεις και θα κάνω μια λιστα με προτάσεις από ότι θα μπορέσω να βρω! Ευκαιρία και για μένα να ακούσω ίσως πράγματα που δεν ξέρω...

      Διαγραφή
  4. Αναφορά στο αshερόμπασμαν: http://acerasanthropophorum.blogspot.com/2007/11/blog-post_19.html?showComment=1197667260000#c7255221559325487643

    To αshερόμπασμαν [δηλ. το κουβάλημα του αχύρου από το αλώνι στον αχυρώνα – το αshελωνάριν - που βρισκόταν συνήθως δίπλα από τη μάντρα] ήταν μια από τις παραδοσιακές εργασίες που έπρεπε να κάμουν οι βοσκοί το καλοκαίρι πριν έρθει το φθινόπωρο [και δη οι βροχές]. Τα άχυρα αναμεμειγμένα με σπαστό κριθάρι ήταν η πιο συνήθης [ξηρά] τροφή που οι βοσκοί έδιναν στα ζώα τους τον χειμώνα.
    Το άχυρο είναι ένα πολύ ψιλό προϊόν που παράγεται με το αλώνισμα δεματιών ή πάλων [μπάλων] από ποκαλάμες [των ξερών στελεχών των σταχυών] οι οποίες δένονταν από τα κκομπάγια [τες θεριστικές μηχανές] κατά το θέρος… Τούτες [οι πάλες] μαζεύονταν νωρίς το πρωί και μεταφέρονταν [με φορτηγά ή καρότσες] στ’ αλώνια [στα παλιά τα χρόνια] ή/και έξω από τα αshελωνάρκα [στα κατοπινά χρόνια]. Εκεί με ειδικές αλωνιστικές μηχανές παραγόταν ψιλό ψιλό το άχυρο. Ακολούθως οι αshερομπάστες γέμιζαν σακκούλες [σακιά] με άχυρο και το κουβαλούσαν στο αshελωνάριν. Το αshερόμπασμαν [το γέμισμα των σακκούλων και το κουβάλημα του] γινόταν νωρίς νωρίς το πρωί [που τες αφκάες] με τη δροσούλα. [Το τραγούδι λέει: «Αshερομπάζω τζι’ έρκουμαι αβκήν στον μαχαλλάν σου…»]… Αναπόφευκτα όμως τα ρούχα και το ίδιο το κορμί των αshερομπαστών γέμιζαν με άχυρα, κάτι που τους προκαλούσε δυσφορία [ερεθιζόταν το δέρμα και προκαλείτο και κνησμός]. Εμείς, έφηβοι τότε [μετά το αshερόμπασμαν, αλλά και μάζεμα των πάλων και το αλώνισμα] πηγαίναμε στη θάλασσα για μπάνιο [με το τράκτορ, ya με το λάντροβερ]…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. tom (the old tom),

    Ρίξε κι ένα αφτί σ’ αυτό το τραγούδι: http://www.youtube.com/watch?v=R-KpvV6wgCc

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Anef_Oriwn, σ'ευχαριστώ, μου άρεσε πολύ!

      Και οι πληροφορίες πιο πάνω, εξαιρετικές! Ήξερα οτι ονομάζουν μπάλες το δεμάτια από ξερό τριφύλλι αλλά δεν είχα αναρωτηθεί ποτέ γιατί.

      tom (the old tom)

      Διαγραφή
  6. Να και μια διασκευή του παραδοσιακού τραγουδιού Ροδαφνούσα http://www.youtube.com/watch?v=TF3lBsysmnU. Τους έχω ακούσει ζωντανά και με άλλα διασκευασμένα παραδοσιακά τραγούδια της Κύπρου και πραγματικά αξίζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και αυτό πολύ όμορφο τραγούδι! Για να πω την αμαρτία μου, το άκουσα και σε εκτέλεση του Μ. Ττερλικκά. Μάλιστα, μου θύμισε την μελωδία του Ερωτόκριτου (Τα θλιβερά μαντάτα) αν και νομίζω πως πιο σωστό είναι να πει κανείς το αντίστροφο, πως δηλαδή, η μελωδία του Χάλαρη θυμίζει την Ροδαφνούσα.
      Ευχαριστώ, fristuti!

      tom (the old tom)

      Διαγραφή