Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.

Ζοζέ Σαραμάγκου

26.1.13

«Η ανάπτυξη της ταξικής πάλης και ο προλεταριακός διεθνισμός ως απάντηση στον αστικό εθνικισμό και στον κίνδυνο του ιμπεριαλιστικού πολέμου».


Ολοκληρώθηκε η Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων από χώρες των Βαλκανίων που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας), με πρωτοβουλία του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας με θέμα: «Η ανάπτυξη της ταξικής πάλης και ο προλεταριακός διεθνισμός ως απάντηση στον αστικό εθνικισμό και στον κίνδυνο του ιμπεριαλιστικού πολέμου».
Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι από τα εξής κόμματα:
- Κομμουνιστικό Κόμμα Αλβανίας
- Κομμουνιστικό Κόμμα Βουλγαρίας
- Κόμμα Βούλγαρων Κομμουνιστών
- Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας
- Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Κροατίας
- Κομμουνιστικό Κόμμα Μακεδονίας
- Κόμμα Σέρβων Κομμουνιστών
- Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας
- Κόμμα Εργασίας Τουρκίας
- Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας
Οι εργασίες της συνάντησης, ξεκίνησαν το πρωί με την εισαγωγική τοποθέτηση του ΚΚΕ, από την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕΑλέκα Παπαρήγα(μπορείτε να δείτε το βίντεο κάνοντας κλικ εδώ) η οποία μεταξύ άλλων σημείωσε: «Η εκτίμηση του ΚΚΕ είναι ξεκάθαρη: Απαιτείται πάλη λαϊκή για την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, από κάθε ιμπεριαλιστική ένωση. Πάλη, που τη θετική έκβασή της μπορεί να εγγυηθεί μόνον η εργατική εξουσία, σπάζοντας την ιμπεριαλιστική "αλυσίδα", αποσπώντας τη χώρα από τα νύχια των ντόπιων και ξένων μονοπωλίων και των ενώσεών τους.
Μόνο στο έδαφος της εργατικής-λαϊκής εξουσίας, στο έδαφος του σοσιαλισμού, μπορούν να ζήσουν οι λαοί ειρηνικά, δημιουργικά και να αξιοποιήσουν για δικό τους όφελος, για την ικανοποίηση των δικών τους αναγκών, τις πλουτοπαραγωγικές πηγές που θα είναι λαϊκή περιουσία.
Η καπιταλιστική παλινόρθωση δεν καταργεί ίσα-ίσα την φέρνει ξανά στην επιφάνεια την αναγκαιότητα της πάλης για το σοσιαλισμό. Σ’ αυτό πρέπει να συγκλίνει η πάλη μας, που μπορεί να συντονίζεται σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο, και στα Βαλκάνια, ώστε τα χτυπήματά μας στον ιμπεριαλισμό και στις ενώσεις του να γίνουν πιο δυνατά κι αποτελεσματικά».
Κοινή ανακοίνωση
Κατά τη Συνάντηση αποφασίσθηκε Κοινή Ανακοίνωση των 10 κομμάτων από 7 χώρες που συμμετείχαν η οποία ακολουθεί παρακάτω:
«Στις 26 Γενάρη 2013 στη Θεσσαλονίκη, με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, πραγματοποιήθηκε Συνάντηση 10 Κομμουνιστικών κι Εργατικών Κομμάτων από 7 χώρες των Βαλκανίων και συγκεκριμένα από την Αλβανία, τη Βουλγαρία, την Ελλάδα, την Κροατία, την ΠΓΔΜ, τη Σερβία και την Τουρκία.
Η συνάντηση συνέβαλε στην ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση που διαμορφώνεται στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο, σε συνθήκες διεθνούς καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, έντασης της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας κατά της Συρίας κι όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων.
Η καπιταλιστική κρίση οξύνει το σύνολο των λαϊκών προβλημάτων, επεκτείνει τη φτώχεια, διευρύνει την ανεργία, τη σχετική κι απόλυτη εξαθλίωση που αγκαλιάζει και στις βαλκανικές χώρες μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού. Τα κομμουνιστικά κι εργατικά κόμματα της Βαλκανικής εκτιμούν πως η πραγματική αιτία της κρίσης είναι η όξυνση της βασικής αντίθεσης του καπιταλισμού, της αντίθεσης ανάμεσα στον κοινωνικό χαρακτήρα της παραγωγής και στην καπιταλιστική ιδιοποίηση των αποτελεσμάτων της.
Επιπλέον, η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση οξύνει τους ανταγωνισμούς ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, ανάμεσα στα μονοπώλια, για τον έλεγχο των πρώτων υλών, των δρόμων μεταφοράς τους, τα μερίδια των αγορών. Αυτό φαίνεται και στην περιοχή μας, όπου το ΝΑΤΟ προετοιμάζεται για τη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.
Οι ιμπεριαλιστές χρησιμοποιούν κάθε φορά διάφορα προσχήματα, ώστε να κερδίσουν τη λαϊκή στήριξη ή έστω ανοχή για τη διεξαγωγή των ιμπεριαλιστικών πολέμων. Σ’ αυτές τις συνθήκες βλέπουμε και τις αστικές τάξεις και τους πολιτικούς τους εκφραστές στα Βαλκάνια να συμμετέχουν δραστήρια στα σχέδια αυτά κι επιδιώκοντας να αναβαθμίσουν το ρόλο τους στα πλαίσια του ιμπεριαλιστικού συστήματος, για να αποσπάσουν κι αυτές ένα μερίδιο από την ιμπεριαλιστική λεία, χρησιμοποιούν την άνοδο του εθνικισμού, του μεγαλοϊδεατισμού.
Σ’ αυτές τις συνθήκες τα κομμουνιστικά κι εργατικά κόμματα της Βαλκανικής χαιρετίζουν τους εργατικούς κι αντιιμπεριαλιστικούς αγώνες που έγιναν στην Ελλάδα, στην Τουρκία και αλλού, για την υπεράσπιση των εργατικών, λαϊκών δικαιωμάτων και κατακτήσεων, ενάντια στον εθνικισμό και το ρατσισμό, για τα δικαιώματα των μεταναστών, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Σε όλους αυτούς τους αγώνες τα Κομμουνιστικά κι Εργατικά Κόμματα καλούνται να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της οργάνωσης τους, υπερασπίζοντας τα εργατικά–λαϊκά δικαιώματα, ενισχύοντας τον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τις ενώσεις του, αναδεικνύοντας πως η κρίση δείχνει πλέον τα ιστορικά όρια αυτού του συστήματος κι η αναγκαιότητα κι επικαιρότητα του σοσιαλισμού προβάλει πιο καθαρά από πριν.
Στην συνάντηση εκφράστηκε η κοινή θέληση για να ενισχυθούν και να πυκνώσουν οι κοινές δραστηριότητες κι ο συντονισμός των Κομμάτων μας, αλλά κι η προώθηση ευρύτερων αντιιμπεριαλιστικών δράσεων, στην κατεύθυνση:
  • Της αλληλεγγύης στους ταξικούς εργατικούς αγώνες, της ανάπτυξης του αγώνα για τα δικαιώματα των εργαζομένων, της νεολαίας των γυναικών, που ξεσπούν στη Βαλκανική.
  • Της ενίσχυσης και διεύρυνσης του φιλειρηνικού, αντινατοϊκού, αντιιμπεριαλιστικού κινήματος στα Βαλκάνια. Ενάντια στη λεγόμενη αντιπυραυλική ασπίδα, στις ξένες βάσεις και τα στρατεύματα, στη συμμετοχή των στρατιωτικών σωμάτων από βαλκανικές χώρες σε αποστολές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ σε άλλες χώρες. Για την αποδέσμευση των χωρών μας από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.
  • Της ενδυνάμωσης της λαϊκής καταδίκης του αντικομμουνισμού και της ανιστόρητης ταύτισης κομμουνισμού – φασισμού, που προωθεί η ΕΕ κι οι αστικές τάξεις.
  • Ξεχωριστό καθήκον αποτελεί σήμερα η πάλη για να αντιταχθούν αποφασιστικά οι λαοί μας σε έναν νέο ιμπεριαλιστικό πόλεμο κατά της Συρίας και του Ιράν, αλλά κι ευρύτερα στη Μέση Ανατολή, στην Αφρική, στον Καύκασο κ.ά.».
Χαιρετισμός από την ΠΣΟ
Επίσης, εκ μέρους του παγκόσμιου ταξικού εργατικού κινήματος, τις εργασίες χαιρέτησε ο Γιώργος Μαυρίκος, ΓΓ της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ). Σε δήλωση του (μπορείτε να δείτε το βίντεο κάνοντας κλικ εδώ) σημείωσε πως είναι «αναγκαιότητα για τους κομμουνιστές και τους αγωνιστές του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος στα Βαλκάνια να υπάρξει ένας συντονισμός, μέσα από αυτόν να προκύψει ένα σχέδιο, ένας προγραμματισμός και ένας έλεγχος, προκειμένου να προχωρήσουν μερικά πράγματα. Η κατάσταση στα Βαλκάνια είναι παρεμφερής στις περισσότερες χώρες, ανεργία, ιδιωτικοποιήσεις, ανατροπή εργασιακών σχέσεων, επιθέσεις στην κοινωνική ασφάλιση, στα μεροκάματα και τους μισθούς και στις συντάξεις. Με βάση αυτό, υποστηρίζουμε και είμαστε σε επαφή με τους συναγωνιστές στα Βαλκάνια, προκειμένου να διαμορφώσουμε έναν ταξικό πόλο στο συνδικαλιστικό κίνημα που θα κάνει αυτό το σχεδιασμό και θα οργανώσει την αντίσταση των ταξικών δυνάμεων στην περιοχή της Βαλκανικής».
Στη διάρκεια των εργασιών, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των κομμουνιστών συντρόφων Χούσνι Μιλόσι, πρόεδρο του ΚΚ Αλβανίας και Μπράνκο Κιτάνοβιτς, ΓΓ του Νέου Κομμουνιστικού Κόμματος Γιουγκοσλαβίας, που βοήθησαν στην ανασυγκρότηση των κομμουνιστικών κομμάτων στις χώρες τους, μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού αλλά και στην προσπάθεια συντονισμού των κομουνιστικών κομμάτων των Βαλκανίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου