Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.

Ζοζέ Σαραμάγκου

10.12.12

Πολιτική ανευθυνότητα ή ανευθυνότητα σκέττον;

Ο πολιτικός ξεπεσμός δεν έσιει πάτον...η ήττα της Κύπρου είναι καθολική και η κοροιδία και ο λαικισμός δίνουν τα ρέστα τους. Δεν νομίζω να υπήρχε δυσκολότερη περίπτωση πανευρωπαϊκά για να επιβληθεί το μνημόνιο. Η ευρώπη πρέπει να έβλεπε εφιάλτες μαζί μας. Μια χώρα με σχεδόν μηδενική ταύτιση με τας ευρώπας, που ακόμα θυμάται την λίρα και την αναπολεί και δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να ξανασκεφτεί το εθνικό νόμισμα, μια χώρα με δυνατή αριστερά που κυβερνά, μια χώρα με άλυτο το εθνικό ζήτημα και κατοχικό στρατό, μια χώρα με φυσικό πλούτο....πού να πάεις να επιβάλεις μνημόνιο;....δύσκολη περίπτωση αν δεν πει το ναι η αριστερά και αν δεν ξεμπερδέψεις ευθύς εξαρχής μαζί της. Θα μπορούσε να προκύψει και γερή αυτή η αριστερά και να δημιουργήσει κακό προηγούμενο στην ευρώπη ανατρέποντας τα δεδομένα και για τους άλλους λαούς....δύσκολη περίπτωση η Κύπρος, αποκλείεται να τα καταφέρουμεν - αυτό μάλλον θα εσκέφτετουν η ευρώπη...και όμως....εντέλει στην Κύπρο η ήττα είναι ιστορικών διστάσεων και για τον τόπο και για την αριστερά ευρύτερα. Κατά τα λοιπά η αριστερά θα φκάλει τζαι φτερά παγωνιού σε λλίον μιλώντας τάχα για ιστορική διαπραγμάτευση τζαι αντιστασική νίκη....δεν βλέπει κανένας το μέγεθος της ήττας του τόπου, κανένας....τζαι εφόσον δεν το βλέπει ή κάμνει πως δεν το βλέπει καλύτερα, τζαι η προπαγάνδα εν ανάλογης ανεύθυνης τζαι εντέλει ανήθικης υφής τζαι περιεχομένου.

Όχι....δεν θέλουμε να μας σώσετε....δεν θέλουμε άλλο να μας σώσετε.....αρκετά μας έχετε σώσει....προκαλεί τρόμο η ιδέα να συνεχίζεται να το κάμνετε....

 Όσο για τη λέξη πολιτική είναι πλέον πολυτέλεια σε αυτό τον τόπο, θα μιλούμε για ανευθυνότητα σκέττη από εδώ και πέρα...ανάξιοι, τίποτε περισσότερο.Ιδού το επίπεδο των πολιτικών δυνάμεων:


Αριστερά:

Δεν φταίμε εμείς, φταίει η δεξιά. Εμείς πράξαμε το καλύτερο στα πλαίσια του δυνατού και το καλύτερο είναι να πληρώσει ο κόσμος την διάσωση των τραπεζών. ΑΤΑ θα ξαναδείτε την κότσινη πέμπτη, και 13ο θα πιαννεται κουτσουρεμένο τζαι θα τον διάται στους φόρους κάθε τέλος του χρόνου. Είμαστεν υπεύθυνα άτομα εμείς. Φταίει η δεξιά τζαι ο Ορφανίδης, αλλά δόξα σοι ο Θεός σε δύο χρόνια θα φκούμεν που την κρίση - είπεν το ο Μαλάς. Αν είμαστεν ανεύθυνοι θα σας ελέαμεν πως σε θκυο χρόνια θα γίνεται της πόπης δαμέσα, αλλά εμείς είμαστε υπεύθυνοι. Η δεξιά φταίει, δόξα σοι ο Θεός που είμαστεν εμείς δαμέ τζαι θα γλυτώσουμεν τζαι τες τράπεζες τζαι τον λαό σε δύο χρόνια. Το ακελ δεν κάμνει μικροκομματική πολιτική. Εν εξανάγινεν έτσι πράμα να το ξέρετε. Πούποτε στην ευρώπη δεν εσωθήκαν ταυτόχρονα τζαι οι τράπεζες τζαι ο λαός. Εμείς όμως είμαστεν υπεύθυνοι τζαι τα εκαταφέραμεν.

Δεξιά:

Δεν φταίμεν εμείς φταίει η αριστερά. Εμείς ηθέλαμεν ένα μνημόνιο που δεν θα φόρτωνε τα βάρη στους εργαζόμενους. Είπεν το τζαι ο Χριστοφόρου. Μεν μας ρωτάτε με ποιόν τρόπο. Άλλα λόγια να αγαπιώμαστε. Το ζήτημα είναι πως φταίει η αριστερά τζαι θα φταίει για πάντα διότι εμείς είμαστεν υπεύθυνοι τζαι εν θα αμφισβητήσουμεν το μνημόνιο. Αρα θα τηρήσουμεν το αριστερό μνημόνιο. Για πάντα. Εν πατριωτικό μας καθήκον. Ορίστε που αποδεχόμαστε τα συμφωνηθέντα της κυβέρνησης. Ορίστε που στηρίζουμε τα νομοσχέδια τζαι θα βοηθήσουμεν τον τόπο να φκει που την κρίση επειδή ως υπεύθυνοι που είμαστεν θα ακολουθήσουμε κατά γράμμα το μνημόνιο της κυβέρνησης Χριστόφια. Η δεξιά δεν κάμνει μικροκομματική πολιτική.


Λοιπόν, φίλοι, έχουμε πολλήν δουλειά μπροστά μας. Δύσκολη δουλειά αλλά θα την κάμουμε ακόμα τζαι αν θα δούμε φως στο τούνελ σε δέκα χρόνια....το παραμύθι έχει τελειώσει τζαι πλεόν αυτό που σέρνουν τζαι αφήνουν πίσω τους οι πολιτικές δυνάμεις είναι κάποια κουρέλια χωρίς ίχνος καμιάς υπευθυνότητας για αυτό τον λαό. Καμιάς απολύτως....μεν μας σώσετε άλλο....θενκς...

Έχουμε πολλήν δουλειά, μακροχρόνια και εσωτερικά και εξωτερικά αν θα ξημερώσει κάποτε μια καλή μέρα για τον τόπο μας.

Το παραμύθι ετέλειωσεν. Εν εφιάλτης πκιον αυτό που βλέπουμε να συμβαίνει...

21 σχόλια:

 1. Δέκα ερωτήματα κι απορίες:

  1. «η ήττα της Κύπρου είναι καθολική» --- Ποιας Κύπρου, της καπιταλιστικής; Μήπως θες να πεις της κυπριακής Αριστεράς;

  2. «Μια χώρα […] που ακόμα θυμάται την λίρα και την αναπολεί και δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να ξανασκεφτεί το εθνικό νόμισμα» --- Αναζητώ κάποιο να μου επεξηγήσει τα οφέλη από την έξοδο από το ευρώ και την επιστροφή στο «εθνικό νόμισμα» και δεν έχω βρει ΚΑΝΕΝΑ ακόμη. Μήπως μπορείς ΕΣΥ;

  3. «μια χώρα με δυνατή αριστερά που κυβερνά» --- Είσαι σίγουρη; Διακυβέρνηση σημαίνει και εξουσία;

  4. «μια χώρα με άλυτο το εθνικό ζήτημα και κατοχικό στρατό» --- Αυτό θα ΜΑΣ βοηθούσε για την απόρριψη του Μνημονίου;

  5. «δύσκολη περίπτωση αν δεν πει το ναι η αριστερά και αν δεν ξεμπερδέψεις ευθύς εξαρχής μαζί της» --- Να «καούμε σαν το Κερέμ» και να γίνουμε ολοκαύτωμα;

  6. «Θα μπορούσε να προκύψει και γερή αυτή η αριστερά και να δημιουργήσει κακό προηγούμενο στην ευρώπη ανατρέποντας τα δεδομένα και για τους άλλους λαούς» --- Δηλ. να γενούμε μόνοι μας [μια σταλιά τόπος] η Αριστερή συνείδηση ολόκληρης της Ευρώπης!

  7. «εντέλει στην Κύπρο η ήττα είναι ιστορικών διαστάσεων και για τον τόπο και για την αριστερά ευρύτερα» --- Τελικά δεν καταφέραμε να λειτουργήσουμε ως «η Αριστερή συνείδηση ολόκληρης της Ευρώπης» και να αφυπνίσουμε τους ευρωπαϊκούς λαούς!

  8. «τζαι η προπαγάνδα εν ανάλογης ανεύθυνης τζαι εντέλει ανήθικης υφής τζαι περιεχομένου» - Ούλλοι shύλλοι μια γενιάˑ και δεξιοί, κι αριστεροί και κεντρώοι και ζαβροδεξιοί!

  9. «Έχουμε πολλήν δουλειά, μακροχρόνια και εσωτερικά και εξωτερικά αν θα ξημερώσει κάποτε μια καλή μέρα για τον τόπο μας.» --- Για να μπορούσαν να όταν τα πράματα διαφορετικά εν θα είχαμε πάλαι;

  10. «Εν εφιάλτης πκιον αυτό που βλέπουμε να συμβαίνει...» --- Για να μην ήταν εφιάλτης τι θα ‘πρεπε να είχε γίνει;

  Ευχαριστώ!
  Anef_Oriwn
  10/12/2012

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. 1. η πολιτική ήττα ειναι καθολική για τον τόπο. ο τόπος δεν ονομάζεται "αριστερή Κυπρος" ή δεξιά "Κύπρος" ονομάζεται Κύπρος. χρησιμοποιώ τον όρο Κύπρος γιατί με ενδιαφερει η συνολική τυχη του τοπου
   τα αποτελεσματα της διαπραγματευσης του μνημονίου και η υπογραφή καθώς και ένα σωρο ζητηματα που αφορουν την εξωτερική πολιτική, αφήνουν τον τόπο έκθετο σε σοβαρότατους κινδύνους.
   α. ενδεχόμενο εμπλοκής της Κύπρου σε πόλεμο, τόσο σε ρόλο θυματος όσο και σε ρόλο θύτη
   β. μαζική μεταναστευση ε/κ και αλλαγή του δημογραφικού χαρακτήρα του τόπου
   γ. φτωχοποίηση και χάος στα λαικά στρώματα με αποτέλεσμα τον ραγδαίο εκφασισμό/ρατσισμό
   δ. αδυναμία της χώρας να διαπραγματευτει περαιτερω το κυπριακό από τη θέση ενος σχετικά ανεξαρτητου κράτους
   ε. εθελοντική εκποίηση περιουσίας σε ξένες εταιρίες τόσο στο νοτο όσο και στο βορρα.


   2. ούτε θα βρεις κανενα να σου απαντησει διότι η απαντηση δεν συμφερει. Η Κύπρος ειναι πανομοιότυπη περιπτωση με την Ελλαδα και η παραμονή της χώρας στο ευρώ θα επιβληθεί δια πυρός και σιδήρου για λόγους γεωπολιτικών συμφερόντων των μονοπωλίων.
   στην χορωδία και η αριστερα, που θέτει ανέξοδα ερωτήματα του τύπου " μα η εξοδος δεν μας οδηγει στον σοσιαλισμό" και ως εκ τουτου υπεκφεύγει του ζητήματος της παραμονής μας στην ευρωζώνη και της δεινής θεσης στην οποια θα βρεθουν οι εργαζόμενοι εξαιτίας του ρόλου που εχουμε αναλαβει εκμεταλλευομενοι ταχα τη θεση μας στην περιοχή....στο ευρω θα μεινουμε όχι γιατι η εξοδος δεν οδηγει στο σοσιαλισμο αλλα γιατι η εξοδος δεν συμφερει στα μονοπωλια λογω της θεσης μας καθώς και των συμφωνιων μας για την ενεργειακή πολιτική της κύπρου.   Διαγραφή
 2. 3. να αποταθεις στο ακελ και στο καταστατικό του για την απαντηση ανευ.
  αν η αριστερα δεν κυβερνα και δεν ειναι εξουσια απεναντι στην ντοπια πλουτοκρατια, να παραδεκτεί το πόσο αδυναμη είναι απεναντι στο ευρωπαικό και παγκοσμιο κεφαλαιο.
  να μεινει διπλα στο λαό, να εμπιστευτει την δύναμη της εργατικής ταξης και να ανατρεψει ή αν μη τι άλλο να βαλει εμποδια στην εξουσια εφοσον δεν την κατεχει ουτε απο κυβερνητική θεση.

  το να υπογραφει παντως δεν ειναι ουτε η λυση ουτε η απαντηση.

  4. αυτο θα επρεπε να ηταν το κυριο μας επιχειρημα για εξοδο απο την ευρωπη δεδομενης της καταστασης αλλα και της επεκτασης των συμφεροντων της τουρκιας στην περιοχη, εφοσον γνωριζουμε πως δεν προκειται να υπαρξει καμια ευρωπαική λυση παρα μονο ευρωπαική παραλυση του κυπριακου.

  5. το ακελ ηττηθηκε κατα κρατος. αποδεικτηκε ευκολη λεια για τα μονοπωλια και ο τοπος εμεινε απροστατευτος. χιλιες φορες να ηταν "ανευθυνη" και να εβλεπε λλιον πιο μακρυα απο την πενταετια μιας διακυβερνησης.
  αυτα παθαινεις οταν εισαι ως τα μπουνια στον καιροσκοπισμο και στις κομματικες αντιπαραθεσεις. Ξεχνας πως τα κομματα ειναι προσωρινες μορφες παλης αλλα η ταξική παλη ζει και βασιλευει περα απο τον δικο σου περιορισμο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. 6. δηλαδη να μεν καταληξουμε στην διεθνη απομόνωση απο την αριστερα.
  εκτος αν θεωρουμε πως οι αλλοι λαοι θα δεχτουν η Κυπρος να παιζει τον ρολο του αντιδραστικού αντεπαναστατη στην περιοχη σε 3-4 χρονια που θα ξεσπασει πολεμος.
  εκτος αν νομιζουμε πως οι αλλοι λαοι θα δεχτουν την βαρβαροτητα για χαρην των συμφεροντων του Ισραηλ των Αμερικανων και των Γαλλων και των Γερμανων, τόσο στη μεση ανατολη, οσο στην αφρική όσο και στα βαλκανια αδιαμαρτυρητα.

  εκτος αν νομιζουμε πως ολα αυτα τα συμφεροντα θα αφησουν την οποιαδηποτε αριστερα να επιβιωσει στον τοπο εκτος απο μια αριστερα που θα την εξυπηρετει και δεν θα εχει καμια ανεξαρτησια να δρασει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. 7. Ειπα γιατι ειναι ιστορικων διαστασεων η ηττα.

  γιατι η αριστερα αφοπλίστηκε αναιμακτα. αλλου προσπαθουν να φτιαξουν αριστερο κινημα. εμεις ειχαμε και το παραδωσαμε με την επιπολαιοτητα και τον καιροσκοπισμο μας και με τες φιλοσοφιες για "κυπριακή περιπτωση".

  ξερεις αλλο αριστερο κομμα του 32% καποτε;....εκτος αν μιλουμε για κομμα τυπου πασοκ οποταν υπαρχει και η συγκριση.
  και αρα σιγα που θα σκασω.

  και ο Αντρεας ηταν ιστορικός ηγετης, και το πασοκ ειχεν ισχυρό λαικό ερεισμα και μηχανισμους αλλα ο Γιωργακης αποφασισεν αλλοσπως...τί να γινει; υγεια....η ιστορια εν θα σταματησει...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. 8. ανθρωπους χωρις αρχες εν τους εμπιστεφκομαι.
  ανθρωπους που θεωρουν οτι με την χειραγωγηση τζαι τα ψεματα θα σωσουν τον τοπο εν τους εμπιστεφκουμαι.

  εμπιστεφκουμαι ακελικους που ξερουν τζαι εν μιλουν προς το παρον.
  αλλα πλεον σαν ατομα.
  εν περιμενω τιποτε απο αυτο το κομμα.
  επαιξεν τζαι εχασεν. εν θα παρει τζαι τον τοπο μαζι του. εκλεισεν ο κυκλος αλλα δυστυχως αφηνει μιαν τρυπα πιο μεγαλη απο την τρυπα του ορφανιδη τζαι του δημητριαδη...

  οχι, εννεν ουλλοι οι σιηλλοι μια γενια....εξαλλου ουτε η δεξια θα αντεξει την πιεση απο την οικονομική κριση.

  αλλα ο τοπος εσιει περηφανεια τζαι η Κυπρος εν θα μεινει χωρις κομμουνιστική αριστερα γιατι τα εκαμε θαλασσα το κομμα.

  ο τοπος εσιει αξιοπρεπεια τζαι θα την διεκδικησει!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. 9-10. Απαντησα ήδη. Ο τόπος μας εσιει αξιοπρεπεια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. DIS,

  Σ’ ευχαριστώ για τις απαντήσεις και τα σχόλια σου στα ερωτήματα που υπόβαλα… Αν και έχεις απόλυτες και κάθετες απόψεις πάνω στα ζητήματα που θέτεις [βασικά για τον σημερινό «ανεύθυνο» - όπως υποβάλλεις - ρόλο του ΑΚΕΛ], πιστεύω ότι μπορούμε να κάμουμε μια παραγωγική και ήπια συζήτηση, χωρίς αφορισμούς, συνθήματα κι αποκλεισμούς…
  Θα σχολιάσω πιο κάτω τα όσα [ΜΟΥ] γράφεις… Θα προσπαθήσω όμως να αποφύγω τις άμεσες αναφορές στο ΑΚΕΛ, κυρίως για να περιορίσω τις εντάσεις, παρ’ όλο που ΕΣΥ επικεντρώνεις τα πυρά ΣΟΥ…

  1. Κι όμως «η ήττα της Κύπρου [ΔΕΝ] είναι καθολική», μια και οι νεοφιλελεύθερες αστικές πολιτικές δυνάμεις και το κυπριακό μεγάλο κεφάλαιο έχουν να αποκομίσουν οφέλη [οικονομικά και πολιτικά], είτε βραχυπρόθεσμα, είτε μακροπρόθεσμα… Γι’ αυτό και αν θα δούμε το ζήτημα ταξικά [από την πλευρά των εργαζομένων] πρέπει να το δούμε όχι “εθνικά”, αλλά σε περιφερειακή και ευρωπαϊκή κλίμακα και σε συνεργασία, συμμαχία κι αλληλεγγύη μ’ άλλα ταξικά εργατικά κινήματα της περιοχής και της Ευρώπης… Ποια τα δεδομένα και ποιες οι προοπτικές προς την κατεύθυνση της ενιαίας δράσης; Πρόσφατα έλαβε χώρα στον Λίβανο Διεθνής Διάσκεψη Εργατικών και Κομμουνιστικών Κομμάτων [σ’ αυτή συμμετείχε και το ΑΚΕΛ]. Δίνουν οι αποφάσεις τις διάσκεψη διεξόδους ανατροπής; Οι “μνημονιακές” χώρες της Νότιας Ευρώπης [Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία] συγκλονίζονται από εργατικές κινητοποιήσεις. Ποιοι είναι οι Αριστεροί πολιτικοί φορείς που ηγούνται αυτών των κινητοποιήσεων για να δημιουργηθούν και προοπτικές για ριζοσπαστικές αλλαγές και τομές; Άσε που στο διεθνές εργατικό κομμουνιστικό κίνημα δεν υπάρχει ομογνωμία. Στις Θέσεις της Κ.Ε. του ΚΚΕ για το 19ο Συνέδριο του Κόμματος γίνεται αναφορά για «ανασυγκρότηση του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος», ενώ η Θέση 46 μιλά για «ορισμένα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την αντιπαράθεση μέσα στο Κομμουνιστικό Κίνημα», όπως,
  - «Ο χαρακτήρας της επανάστασης, η λογική των σταδίων, η συμμετοχή των ΚΚ σε αστικές κυβερνήσεις στο έδαφος της καπιταλιστικής κοινωνίας»,
  - «Η στάση απέναντι σε ιμπεριαλιστικές ενώσεις και διακρατικούς οργανισμούς, η στάση απέναντι σε Ρωσία - Κίνα κ.ά.»,
  - «Η στάση απέναντι στη σοσιαλδημοκρατία και την κεντροαριστερά. Η στάση απέναντι στη δυνατότητα αξιοποίησης όλων των μορφών πάλης για να αντιμετωπιστεί νικηφόρα η βία των καπιταλιστών, η ιμπεριαλιστική επέμβαση»,
  - «Η στάση απέναντι στην καπιταλιστική κρίση».

  Προσωπικά θεωρώ ότι αυτά κι άλλα ζητήματα είναι και περίπλοκα και πολύπλοκα και δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις και ούτε και συνταγές…

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Αναφορικά με τους «σοβαρότατους κινδύνους» στους οποίους αφήνεται [όπως λες] εκτεθειμένος ο τόπος από «τα αποτελεσματα της διαπραγματευσης του μνημονίου και την υπογραφή καθώς και [από] ένα σωρο ζητηματα που αφορουν την εξωτερική πολιτική», να πω σε συντομία και τα εξής:

  1α. «ενδεχόμενο εμπλοκής της Κύπρου σε πόλεμο, τόσο σε ρόλο θυματος όσο και σε ρόλο θύτη» --- Πόλεμος θα μπορούσε να γίνει και αν τραβούσατε με τους ρώσσους [δηλ. με τον ρωσσικό καπιταλισμό] και των εν δυνάμει αντιπαραθέσεων για τους ενεργειακούς πόρους. [Αν δεν κάνω λάθος σε κάποιο πρόσφατο σχόλιο σου είπες πως θα ήταν καλό να αποδεχόμασταν την πρόταση των ρώσσων για το Οικόπεδο 12 για 50 δις! Είχαμε τέτοια πρόταση;]…

  1β. «μαζική μεταναστευση ε/κ» για πού; Κι αυτή η «αλλαγή του δημογραφικού χαρακτήρα του τόπου» πολύ εθνικίζουσα μου ακούγεται! Θα μεταναστεύσουν οι ελληνοκύπριοι και θα μας κατέβουν ορδές αλλοφύλων κι αλλοθρήσκων;

  1γ. «[η] φτωχοποίηση και [το] χάος στα λαικά στρώματα» γιατί να οδηγήσουν σε «ραγδαίο εκφασισμό/ρατσισμό», κι όχι σε ριζοσπαστικοποίηση; Ή μήπως λείπει ο πολιτικός φορέας που θα πρωτοστατήσει σ’ αυτό; Κι αν λείπει γιατί να μην δημιουργηθεί;

  1δ. «αδυναμία της χώρας να διαπραγματευτει περαιτερω το κυπριακό από τη θέση ενος σχετικά ανεξαρτητου κράτους» --- Δεν είναι η χώρα σαν αφηρημένη έννοια ή αόρατη δύναμη που κάνει τις διαπραγματεύσεις, αλλά συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις που εκπροσωπούν συγκεκριμένα συμφέροντα και διακρίνονται κι από με συγκεκριμένη φιλοσοφία. Έχω ήδη αναφερθεί σε παλαιότερη ανάρτηση μου στη [ΝΑΤΟϊκή] λύση που επιδιώκει ο Αναστασιάδης [με σύμμαχο το ΔΗΚΟ] και με την κάλυψη ποιων…

  1ε. «εθελοντική εκποίηση περιουσίας σε ξένες εταιρίες τόσο στο νοτο όσο και στο βορρα» --- Γιατί «εθελοντική». Και οι εκποιήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει! Και προφανώς θα ενταθούν με τη «μαζική μεταναστευση…»

  ΑπάντησηΔιαγραφή

 9. 2. Είπες διάφορα αλλά δεν απάντησες στο ερώτημα μου για τα τυχόν «οφέλη από την έξοδο από το ευρώ και την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα»… Μπορεί μια χώρα να επιβιώσει καπιταλιστικά [αφού δεν θα κάνουμε σοσιαλιστική επανάσταση] αν προχωρήσει από μόνη της σε μια τέτοιε ενέργεια χωρίς συνεργασία μ’ άλλες χώρες της Ευρωζώνης ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή συμμαχίες εκτός της;

  3. «μια χώρα με δυνατή αριστερά που κυβερνά» - ΕΣΥ το είπες αυτό και ΣΟΥ ζήτησα να μου το επεξηγήσεις. Πως κυβερνά σήμερα η Αριστερά [κι άσε τα καταστατικά του ΑΚΕΛ, ή παράθεσε μας τι λέει το Καταστατικό του ΑΚΕΛ, για να το συζητήσουμε]; Κι αν δεχτούμε ότι «το να υπογραφει […] δεν ειναι ουτε η λυση ουτε η απαντηση». Πείτε μας επιτέλους ποια είναι η εναλλακτική. Κι ας μην κρυβόμαστε πίσω από δηλώσεις του τύπου «ο τοπος εσιει αξιοπρεπεια τζαι θα την διεκδικησει». Ποιος τόπος, οι ρότσες τζιαι τα δεντρά; Σίγουρα οι άνθρωποι θες να πεις! Όμως τούτο αντιφάσκει με την τοποθέτηση σου ότι υπάρχουν «ακελικοι που ξερουν τζαι εν μιλουν προς το παρον» όταν μάλιστα «το κομμα επαιξεν τζαι εχασεν [γι’ αυτό να του δώσουμε και κλωτσιά], ή/και «τα εκαμε θαλασσα…» [Συμφωνώ και επαυξάνω! Δεν κατάφερε να πείσει του ρώσσους να ΜΑΣ δώσουν δάνειο και να προσδεθούμε στον ρωσικό ιμπεριαλισμό]... Το θεωρείς σωστό οι κομμουνιστές εντός του ΑΚΕΛ να σιωπούν όταν «εκλεισεν ο κυκλος» [τού ΑΚΕΛ ως Κόμμα της Αριστεράς]… Γιατί να το αφήσουν να «παρει τζαι τον τοπο μαζι του»;

  4. Με ποιες διεθνείς συμμαχίες και ερείσματα στήριξης; Να πω ότι κληρώνουμε την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης;

  ΑπάντησηΔιαγραφή

 10. 5. & 6. «Ξεχνας πως τα κομματα ειναι προσωρινες μορφες παλης αλλα η ταξική παλη ζει και βασιλευει περα απο τον δικο σου περιορισμο» [Ποιες άλλες «μορφες παλης» για την κατάληψη της πολιτικής εξουσίας γνωρίσαμε εδώ και 100-150 χρόνια;] … Και παρακάτω και μάλιστα σε αντιδιαστολή με την προηγούμενη τοποθέτηση σου: «εκτος αν νομιζουμε πως ολα αυτα τα συμφεροντα θα αφησουν την οποιαδηποτε αριστερα να επιβιωσει στον τοπο εκτος απο μια αριστερα που θα την εξυπηρετει και δεν θα εχει καμια ανεξαρτησια να δρασει» --- Αντιφάσκεις και αυτοαναιρείσαι! Γιατί, «ολα αυτα τα συμφεροντα θα αφησουν … [μιαν άλλη] … αριστερα να επιβιωσει»;

  7. «η αριστερα αφοπλίστηκε αναιμακτα» --- Έπρεπε να γίνουμε ολοκαύτωμα όπως ας πούμεν στην Ινδονησία ή Ιράκ τη δεκαετία του ‘60; «αριστερο κομμα [πέραν] του 32% καποτε», ήταν και το Ιταλικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αναφορικά «με τες φιλοσοφιες για “κυπριακή περιπτωση”» στα «κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την αντιπαράθεση μέσα στο Κομμουνιστικό Κίνημα» στη Θέση 46 του έγγραφο της Κ.Ε. του ΚΚΕ για το επικείμενο Συνέδριο του αναφέρετε και στην «λαθεμένη [σημ. δική μου: όπως χαρακτηρίζεται] αντίληψη περί “μοντέλων” του σοσιαλισμού και ο “σοσιαλισμός του 21ου αιώνα”»… Δηλ. το ζήτημα είναι υπό συζήτηση στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα…

  8. 9. & 10. Απάντησα ήδη το σημείο 3.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Πρέπει να ομολογήσω φίλε Άνευ πως με εκπλήτουν και με στεναχωρούν ακόμα και οι ερωτήσεις σου. Προσωπικά θα σου απαντούσα πως δεν ξέρω τι θα έπρεπε να κάνει το ΑΚΕΛ όντας στην κυβέρνηση και όντας αντιμέτωπο με μια δύσκολη περίπτωση (άλλωστε δεν διεκδίκησα ποτέ το ρόλο του ξερόλα) αλλά σίγουρα όσα έκανε και όσα δεν έκανε αποτελούν πλέον παράδειγμα προς αποφυγήν για την παγκόσμια αριστερά. Προσωπικά, αν και ως ξένος δεν είχα και δεν έχω κανένα συναισθηματικό δεσμό με το ΑΚΕΛ και παρόλο που ήμουν ανέκαθεν πολύ επιφυλακτικός και ψιλιασμένος με αυτό το κόμμα, απογοητεύτηκα οικτρά, τόσο για την κυβερνητική του ανικανότητα, όσο ΚΥΡΙΩΣ για την ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΛΛΕΙΨΗ των οιονδήποτε αριστερών αντανακλαστικών θα περίμενε κανείς να διαθέτει ένα τέτοιο ιστορικό κόμμα!

  Αναφέρει κάπου η Δις για το ΑΚΕΛ τον μειωτικό χαρακτηρισμό "εκτός και αν είναι ένα ΠΑΣΟΚ...". Μα πρέπει να ομολογήσω Δις πως έχοντας την εμπειρία του πρώιμου κυβερνητικού ΠΑΣΟΚ και του κυβερνητικού ΑΚΕΛ, το δεύτερο μοιάζει τόσο δεξιό σε σχέση με το πρώτο, που με πάει πιο κοντά σε Μάνο-Τζήμερο παρά στον Παπανδρέου...

  ΔemΩΝ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. 2. Είπες διάφορα αλλά δεν απάντησες στο ερώτημα μου για τα τυχόν «οφέλη από την έξοδο από το ευρώ και την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα»… Μπορεί μια χώρα να επιβιώσει καπιταλιστικά [αφού δεν θα κάνουμε σοσιαλιστική επανάσταση] αν προχωρήσει από μόνη της σε μια τέτοιε ενέργεια χωρίς συνεργασία μ’ άλλες χώρες της Ευρωζώνης ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή συμμαχίες εκτός της;


  Ανευ, ξανααπαντω, γιατι το ζήτημα με την Ε.Ε είναι ένα κεντρικό ζήτημα χωρίς την αναλυση του οποίου τα υπολοιπα ερωτήματα εκτροχιάζονται είτε θέλουμε είτε όχι.

  Δεν μπορεί η εργατική τάξη ή οι εργαζόμενοι αν προτιμούμε, να διεκδικήσουν μέσα στο υφιστάμενο θεσμικό και νομικό πλαίσιο της Ε.Ε ουτε τα κεκτημενα τους ουτε την βελτίωση των κεκτημένων τους.

  Ψες ακουσα τον Ομήρου σε εκπομπη μαζί με τον Καρογιαν και τον Αντρο Κυπριανού. Ο Ομήρου λοιπόν έλεγε πως ειναι τεραστια η αποσταση μεταξύ βορρα και νοτου στην ευρωπη και πως η ευρωπη πρεπει να αλλάξει πορεία και αυτο θα γίνει μόνο αν έρθουν οι σοσιαλιστες στην εξουσια κ.λ.π κ.λ.π

  Και η ΔΕΟΚ αμα το σκεφτείς, δεν κρατησε άσχημη σταση στα εργασιακά, το αντιθετο μαλιστα...

  Εντέλει όλοι είναι "φιλολαϊκοί" αν εξαιρεσω δηλαδη τον δησυ που ειναι ανοιχτα λύκοι και μάλιστα με τα ίδια και αυτά επιχειρήματα.

  Μήπως είναι καιρός να πάμε πέρα απο τα συνθήματα για το τί ακριβως είναι το ακελ; Και αν είναι το κομμα της εργατικής ταξης ή δεν είναι; Μήπως είναι καιρός να εξεταστει η πολιτική του ακελ - χωρίς χατήρκα - αλλά αυτή καθαυτή ως έχει, όπως εξεταζονται και οι άλλες "φιλολαϊκες" πολιτικές;

  Γιατί ναι μεν το ακελ ειναι ενα ιστορικο κομμα αλλα έχει και μια σύγχρονη ιστορια η οποια δεν μπορει να κρυβεται πισω απο την ιστορικοτητα.

  Το ζήτημα της Ε.Ε λοιπόν και η ελαφροτητα με την οποια το ακελ παει να κρυφτει τώρα πίσω απο το συνθημα "Δεν είναι αυτη την ευρωπη που ονειρευτηκαμε" θα πρεπει να το εξετασουμεν χωρίς χατήρκα.

  Αν το ακελ λαικίζει όπως και οι αλλοι - τότε το ακελ λαικίζει και τελία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. για το 5 και το 6

  τα κομματα.

  σημερα κανενα κομμα δεν εκπροσωπει τα συμφεροντα μεγαλου μερους του πληθυσμου της κυπρου.

  έχουμε πολιτικό κενό το οποιο θα δημιουργησει πολλες παραμορφωσεις.

  μια απο αυτες είναι πως το ακελ - εικαζω με οσα βλεπω μεχρι σημερα - θα καταφυγει στον λαικισμό με καταστροφικες συνεπειες.

  θα εχουμε φαινομενα εξαρσης της ακροδεξιας κατα του ακελ και της ηγεσίας του , και το ακελ θα επιλεξει να λαικισει προκειμενου να κρατησει τους ψηφοφορους του.

  πολιτική εκπροσωπηση των εργαζομενων όμως δεν θα έχουμε...κατακριβεια ήδη δεν εχουμε.

  ένα αριστερο κόμμα σημερα υπο τις περιστασεις εχει δυο βασικους πυλωνες:
  1. το εργατικό κινημα και τις ταξικες μορφες παλης
  2. την πολιτική για την Ε.Ε και την έξοδο.

  το ακελ ή η εδεκ δεν εμπιπτουν πλεον στην κατηγορια "αριστερα κομματα"....ή εμπιπτουν;

  αν ναι, χρειαζομαστε και καποιες σοβαρες αποδειξεις πλεον.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Φίλε ΔemΩΝα,

  Εν τζιαι [ΔΕΝ] γράφω για να γίνω αρεστός και προφανώς θα «στεναχωρώ» και κάποιους με τα γραπτά μου. Βασικά εν τους αδιέξοδους προβληματισμούw που καταθέτω, χωρίς να διεκδικώ ούτε ΕΓΩ «το ρόλο του ξερόλα»
  Όπως έχω ξαναπεί ολοκληρωμένη [κριτική] τοποθέτηση για την διακυβέρνηση του ΑΚΕΛ με Πρόεδρο τον Δημ. Χριστόφια και την «κυβερνητική τους ανικανότητα» [στη διαχείριση του καπιταλισμού;] θα κάμω μετά τις προεδρικές εκλογές… [Το θεωρώ άστοχο για τώρα και δη όταν δεν υπάρχει άλλος υποψήφιος εξ Αριστερών]…
  Για την ώρα να ΣΟΥ υπενθυμίσω ότι κάτι τελείως διαφορετικό έγραφες για τη στάση του ΑΚΕΛ απέναντι στην τρόικα, μόλις πριν μερικές εβδομάδες στο Blog του Strovolioti, το οποίο όμως δυστυχώς δεν μπορώ να το εντοπίσω… Αν το βρω θα το παραθέσω …

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. DIS,

  Κατ’ αρχάς να σημειώσω ότι ΔΕΝ έχεις απαντήσει σε βασικά ζητήματα που έχω θέσει, όπως ας πούμεν στα σχόλια για το σημείο 1.. Φυσικά ΔΕΝ είσαι υπόχρεα!
  Εγώ όμως θα σταθώ [σύντομα τούτη τη φορά] σε μερικά επί μέρους ζητήματα:

  1. «Δεν είναι αυτη την ευρωπη που ονειρευτηκαμε» --- Πολιτικά αφελής δήλωση που αναδεικνύει τις μικροαστικές ψευδαισθήσεις μας… Όμως η κοινωνική βάση του ΑΚΕΛ συντίθεται από μικροαστούς. Να επαναλάβω: Γιατί η καθαρά εργατική τάξη δεν έχει δημιουργήσει το δικό της [προφανώς το κομμουνιστικό] κόμμα; Ποιοι θεωρούνται σήμερα [με την μαρξιστική έννοια] εργατική τάξη στην Κύπρο;

  2. Αφού το διεθνές Κομμουνιστικό κίνημα [όπως φαίνεται και μέσα από τις Θέσεις της Κ.Ε. του ΚΚΕ για το 19ο Συνέδριο του] ΔΕΝ έχει ενιαία πολιτική για την κρίση και την αντιμετώπιση της, γιατί τότε στήνουμε το ΑΚΕΛ στον τοίχο;
  Στιες εκδηλώσεις των εργαζομένων σε Πορτογαλία και Ισπανία έχει μπει θέμα εξόδου των χωρών τους από την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση;
  3. Δεν καταλαβαίνω για ποια «χατήρκα» [που γίνονται προς/για το ΑΚΕΛ] μιλάς, DIS όταν λες ότι «είναι καιρός να εξεταστει η πολιτική του ακελ - χωρίς χατήρκα - αλλά αυτή καθαυτή ως έχει, όπως εξεταζονται και οι άλλες “φιλολαϊκες” πολιτικές», αλλά δεν νομίζω ΕΣΥ να έχεις κάμει τέτοια «χατήρκα». Όπως έχω πει και πιο πάνω στον ΔemΩΝα, έχω κρατώ την κριτική μου για μετά τις εκλογές. Δεν νομίζω να βρισκόμαστε σε προ οκτωβριανής επανάστασης πολιτική κατάσταση και θα χάσουμε το momentum! [Σύμφωνα με τις Θέσεις του ΚΚΕ, ούτε και στην Ελλάδα βρίσκονται]…

  4. Στις εδώ [κι όχι μόνο] παρεμβάσεις μου έχω θέσει σημαντικά [κατά τη γνώμη μου] ερωτήματα που αφορούν τυχόν εναλλακτικές προτάσεις και τις τυχον συμμαχίες μας [για έξοδο, ας πούμεν, από την Ευρωπαϊκή Ένωση] δηλ. με ποιους θα πορευτούμε [η ίδια αναγνωρίζεις ότι «Δεν μπορεί η εργατική τάξη ή οι εργαζόμενοι αν προτιμούμε, να διεκδικήσουν μέσα στο υφιστάμενο θεσμικό και νομικό πλαίσιο της Ε.Ε ουτε τα κεκτημενα τους ουτε την βελτίωση των κεκτημένων τους»], χωρίς όμως να παίρνω απαντήσεις… Ο ΔemΩΝας, λόγου χάριν, λέει πως «δεν ξέρει τι θα έπρεπε να κάνει το ΑΚΕΛ όντας στην κυβέρνηση και όντας αντιμέτωπο με μια δύσκολη περίπτωση», αλλά από την άλλη δεν παραλείπει να κάνει ισοπεδωτική κριτική και να πει ότι «… όσα έκανε και όσα δεν έκανε [σημ. δική μου: το ΑΚΕΛ] αποτελούν πλέον παράδειγμα προς αποφυγήν για την παγκόσμια αριστερά»

  5. Λες ακόμα ότι «θα εχουμε φαινομενα εξαρσης της ακροδεξιας κατα του ακελ και της ηγεσίας του , και το ακελ θα επιλεξει να λαικισει προκειμενου να κρατησει τους ψηφοφορους του», χωρίς να εξηγάς και σε μας τα diesel πως θα γίνει αυτό και δη τη στιγμη που «το ακελ […] δεν εμπιπτει πλεον στην κατηγορια “αριστερα κομματα”»

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ανευ σου απαντησα πολύ βιαστικα, γιατί δουλεφκω πάνω σε ένα επειγον κειμενο...

   Δεν νομίζεις όμως, πως ειναι καιρός, αντί να θετεις ερωτήματα να τα απαντάς κιόλας; Ή αν όχι εσύ το ακελ;

   Το ακελ τί εννοεί πως η ευρωπη δεν είναι η ευρωπη που ονειρευτηκε; Δεν γνωρίζω αν είναι αφελές το ερώτημα, γνωρίζω πως είναι ενα απο τα επισημα πλεον συνθήματα του ακελ. Εσύ ως ακελικός θα μας απαντήσεις με ποιό τρόπο μέσα στο νομικο και θεσμικο πλαισιο της ευρωπης θα λυθούν τα προβλήματα υπερ των εργαζομενων;

   Αν η τελική προσπαθεια ειναι να μας πεισετε πως πρεπει να παραιτηθουμε και να αποδεκτουμε πως δεν εχουμε καμια διεξοδο απο τον καπιταλισμο, πρεπει να διευκρινιστεί. Αν παλι θεωρειται πως υπαρχει διεξοδος απο το συστημα πρεπει να μας πειτε ποια ειναι αυτή.

   Αν παλι θεωρείτε πως οι συνθηκες δεν ειναι ωριμες μπορείτε να μας περιγραψετε ποιές συνθηκες θεωρουνται ωριμες;

   ---για τις θεσεις του ΚΚΕ για το συνεδριο δεν μπορω να τοποθετηθω, θα το πραξω όταν τις διαβασω.

   Το ακελ πρεπει να κριθει με λογικούς και πολιτικούς ορους....αν θα βασίζομαι στο κλαψουρισμα, όπως κάμνει ο φιλος μου ο Ασερας, στην τελευταια του αναρτηση να μου λειπει.

   Ασε που το θεωρώ τζαι λλιον θρασος, η κυπρος να βρισκεται εδω που βρισκεται τζαι εμας να μας νοιαζει μονο η υστεροφημία της ηγεσιας του κομματος.

   Το ακελ αντιπροσωπευει πολιτικά την εργατική ταξη σημερα; Απο πού και ως που;;; Η εργατική ταξη δεχεται "κοινοβουλευτικα πραξικοπηματα" απο το κομμα της σημερα το οποιο υπερψηφίζει ολα τα αντεργατικά νομοσχεδια και το μνημονιο....


   Μονο το ακελ δεχτηκε πραξικοπηματα; Και τί εκανε οταν τα δεχτηκε; Διόρισε τον Βασο Σιαρλή Υπουργο Οικονομικών!!!

   Θα απαντήσει καμια φορα το ακελ, τί στον κορακα γυρευε ο Σιαρλής στην κυβερνηση εαν σκοπος ήταν η προστασία της εργατικής ταξης;;

   Το ακελ πότε θα απαντησει επιτελους τί το κάνει σήμερα "αριστερο κομμα"; Τι; Το γεγονος πως δεν ελαβε μερος στο πραξικόπημα; Ουτε η ΕΔΕΚ έλαβε μερος, ούτε το ΔΗΚΟ. Είναι η εδεκ και το δηκο κομματα της εργατικής ταξης;

   Εν πολλα τα αναπαντητα ερωτηματα. Συνηθως υποχρεουνται να απαντησουν οι πολιτικές ηγεσίες όχι ο απλος ο κόσμος που δεν εσιει πλεον δικαιωμα να αντισταθει καν.

   Εν πολλες οι αναλυσεις που πρεπει να γινουν, συμφωνω, και ελπιζω να υπαρξουν πολλοι ανθρωποι οι οποιοι θα εργαστουν προς αυτην την κατευθυνση.

   Διαγραφή
 16. Όσο για τους στίχους του Τριπολίτη που λεει ο Ασερας να βαλει ο προεδρος πανω στα λεωφορεία και πανω στες ταπελες πριν φύει για να αφησει κατι πίσω του....να τα βαλει και πανω στα σίζον τικετς της Ομονοιας πληζ...

  ...ακουσα τελευταιως πως και ο Μιλτής έχει κατάθλιψη...να του συμπαρασταθουμεν του ανθρώπου που εν να παρει την ομαδα στο αγροτικο τζαι εν κριμα....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. DIS,

  Πολύ ωραίο το “κόλπο” σου αντί να απαντήσεις στα ερωτήματα μου για το «τι [έπρεπε] μα κάνουμε» [είπαμε όμως, δεν ήσουν υπόχρεη], να υποβάλλεις άλλα, δικά σου ερωτήματα! Φυσικά δεν είναι δικό μου μονοπώλιο η υποβολή ερωτήσεων, αλλά την κολοκυθιά θα παίξουμε;
  Σίγουρα «εν πολλα τα αναπαντητα ερωτηματα [...] και εν πολλες οι αναλυσεις που πρεπει να γινουν», όμως εν εκαταλαβα πως μπήκε «και ο Μιλτής» στην κουβέντα μας, ή γιατί σχολάζεις εδώ τα γραφόμενα του Aceras, απαντώντας σ’ ΕΜΕΝΑ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ανευ, ειμαστε για κολπα τωρά; Απλα έκαμα μια γενικη παρατήρηση...αν μου επιτρεπεις...διοτι συνεχεια θετεις ερωτηματα στους αλλους, σαμπως και το ακελ απαντησε ποτε κανενα ερωτημα. Και - παλι αν μου επιτρεπεις - αυτα τα ερωτηματα τα θετεις υπο τον ορο οτι αν δεν απαντηθουν, παει να πει πως το κομμα σωστα επραξε...

   Ε μα το κομμα θα απαντησει ποτε για να γινει ενας διαλογος και με τα ζητηματα που απασχολουν τον κοσμο; Ρωτας γιατί έξοδο απο το ευρω. Και εγω ρωτώ γιατί όχι έξοδο; Αυτο το ερωτημα δηλαδη δεν πρεπει να απαντηθει;

   Ή δεν δικαιουμαι να ρωτώ με ποιο τροπο είναι το ακελ αριστερο κομμα σήμερα; Οφειλω να ρωτώ.
   Δεν εχω καποιο κολλημα με κατι - μπορει αυτο να θεωρειται μεγαλο μειονεκτημα στις μερες μας ή μπορει να θεωρειται και υποπτο - ξερω γω....

   Υποτιθεται καμνουμε ενα διαλογο.

   Κολπα εν καμνω ποτε μου....ομολογω την δυσχερια μου να απαντησω σε πραματα, αλλα δεν απαγορευω στον εαυτο μου να προβληματιζεται.

   Διαγραφή
  2. DIS,
   Οι μέρες είναι δύσκολες, αλλά ΣΟΥ οφείλω μιαν απάντηση, έστω κι αν «οι αναλύσεις έχουν τελειωσει», τζιαι μπορεί να ακούγομαι σαν τους «ακελικούς … [που] … η άλλη τους εννοια ηταν να καμνουν πως δεν καταλαβουν τίποτε τζαι να σιωπούν»

   Μα νομίζεις ότι εγώ εν προβληματίζομαι, οξά δέχομαι τζιαι καταπίννω αμάσητα ότι πει το Κόμμα; Αλλά έμαθα, [ή εμάθαν με] όταν απορρίπτω κάτι, να έχω παράλληλα και υπαλλακτικές/εναλλακτικές αντιπροτάσεις. Με το να αντιδρούμε και να διαμαρτυρόμαστε μόνο δεν ΜΑΣ βγάζει πουθενά. Πρέπει να αναπτύξουμε και πολιτική δράση. Κι αν για την κοινωνική και πολιτική μας δράση και τη δημιουργία προϋποθέσεων για έξοδο μας από τα αδιέξοδα, δεν μας καλύπτουν οι υφιστάμενοι πολιτικοί φορείς [είτε γιατί δεν λειτουργούν σύμφωνα με τα δικά μας συμφέροντα, είτε γιατί τους έχουν ξεπεράσει τα γεγονότα], ή γιατί δεν δεχόμαστε την άποψη «το μη χείρον βέλτιστο», τότε δημιουργούμε άλλους [φορείς], για να πάμε παρακάτω…
   Οκκέι! Δεν υπάρχει μια [στα ταμεία του κράτους]. Εμείς δικαίως απορρίπτουμε το Μνημόνιο [είτε τούτον εν “ήπιο”, είτε εν βελτιωμένο] γιατί ξέρουμε ποια εν τα αποτελέσματα και οι συνέπειες του και κατερχόμαστε στους δρόμους… Ήδη πολλοί κλάδοι έχουν πραγματοποιήσει κινητοποιήσεις. Σήμερα είχε και επεισόδια έξω που τη Βουλή μεταξύ Πολυτέκνων και Αστυνομίας. [Εγώ έχω ήδη συμμετάσχει σε δύο τέτοιες κινητοποιήσεις]… Απ’ εκεί και πέρα τι προτείνουμε και πώς βγαίνουν από τα αδιέξοδα;

   Κι εδώ καταθέτω και τα ερωτήματα μου…
   Σοσιαλιστική επανάσταση δεν λέμε ότι θα κάνουμε, αλλά ούτε και ρήξεις καταλυτικές κι ανατρεπτικές με τον ιμπεριαλισμό. Βλέπεις δεν βγάλαμε κι εμείς κανένα Τσιαβεζ [άντε τώρα που θα “φύει”, να δούμε τι θα απογίνει και η Βενεζουέλα], ή κανέναν Μοράλες… [Πάντως το ΚΚΕ έχει επεξεργαστεί και Πρόγραμμα Λαϊκής εξουσίας]… Άρα αφού [εδώ στην Κύπρο] θα συνεχίζουμε να βαδίζουμε καπιταλιστικά, γιατί να μην είναι αριστερο-σοσιαλδημοκρατικά;
   Από την άλλη, μπορούμε να υιοθετήσουμε το μοντέλο της Ισλανδίας ή να κάνουμε copy-paste εκείνο της Αργεντινής; Υπάρχει άλλος τρόπος να δανειστούμε κι από πού;
   Κάπου έγραψες να δώσουμε το Οικόπεδο 12 στους ρώσσους για 50 δις τζιαι να σαστούμεν… Εν σκέψη δική σου τούτον, ή είδες το κάπου;
   Πριν κάποιες μέρες άκουσα τον Σωτήρη τον Κάττο να λέει πως πρέπει να αξιοποιήσουμε τα καταθέσεις που υπάρχουν στις Τράπεζες [κάπου 70 δις], ή/και να πουλήσουν οι Τράπεζες δικά τους περιουσιακά στοιχεία. [Κοίτα να δεις που οι Τράπεζες εν θέλουν να πουλήσουν τίποτε, κι από την άλλοι για να ξεχρεώσουν η Τρόικα απαιτεί να ξεπουληθούν η CYTA και η ΑΗΚ… Από την άλλη οι ρώσσοι εν θα πιάσουν τα λεφτά τους και να φύουν;
   Όμως αφού «υποτιθεται καμνουμε ενα διαλογο» γιατί να γενικεύουμε και αν αφορίζουμε; Δεν είπα ότι «δεν δικαιουσαι να ρωτάς»… Δαμέ [τζιαι αλλού] κουβενγκιάζουμεν οι δκυό μας τζιαι μου υποβάλλεις τέτοια ερωτήματα λες και είμαι ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ ή μέλος του Πολιτικού Γραφείου του Κόμματος… Περίπου παρομοίως [ότι εν το Πολιτικό Γραφείο που πρέπει να δώσει απαντήσεις] απάντησε και ο Μπογιόπουλος που είναι και μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ, όταν τον ρώτησαν τον περασμένο Μάρτη στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, αν το ΚΚΕ θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την ενότητα της Αριστεράς [link: http://aneforiwn.blogspot.com/2012/02/192012-2012.html] Εγώ τι να πω! Ένα απλό ΑΚΕΛικό ρίφι είμαι που ενίοτε πηδά … τη μάντρα!

   Διαγραφή