Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.

Ζοζέ Σαραμάγκου

2.3.12

Η ΠΕΟ καταγγέλλει προσπάθειες ποινικοποίησης του δικαιώματος απεργίας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η ΠΕΟ καταγγέλλει σε όλους τους εργαζόμενους και σε ολόκληρο το κυπριακό λαό, την εν εξελίξει προσπάθεια από τον ΔΗΣΥ μέσα από την πρόταση Νόμου που έχει καταθέσει, για ποινικοποίηση και υπόσκαψη του αναφαίρετου και συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος για απεργία.

Είναι φανερό ότι ο ΔΗΣΥ προσπαθεί να αξιοποιήσει το κλίμα που δημιουργείται στην κοινή γνώμη λόγω της διαφοράς με τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, για να προωθήσει μια πρόταση Νόμου η οποία στοχεύει ξεκάθαρα, στην υπόσκαψη του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων και το άνοιγμα του δρόμου για αυθαίρετες και ετσιθελικές επεμβάσεις πάνω στο ιερό δικαίωμα της απεργίας, δικαίωμα που οι εργαζόμενοι το έχουν αποκτήσει με αγώνες και αίμα.

Είναι γνωστό, ότι το δικαίωμα της απεργίας στις ουσιώδης υπηρεσίες έχει ρυθμιστεί από το 2004 με συλλογική συμφωνία μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, η οποία έχει ενσωματωθεί και αποτελεί μέρος του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων. Η επαναφορά αυτού του θέματος, με ρήτρες ποινικοποίησης της απεργίας και κατ’ επέκταση γενικότερα των εργασιακών σχέσεων, είναι εκδήλωση αντιδραστικής και αυταρχικής αντίληψης, κάτι που δεν χωρεί μέσα στην κουλτούρα και την παράδοση των εργασιακών σχέσεων στην Κύπρο.

Με την ευκαιρία, εκφράζουμε την ευχή η διαφορά με τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας να λήξει μέσα από διάλογο και καλή θέληση και για τον επιπρόσθετο λόγο ότι δεν πρέπει να δίνονται αφορμές σε όσους επιβουλεύονται ιερά δικαιώματα των εργαζομένων, για να προωθούν την υπόσκαψη τους.

Όσο λανθασμένη μπορεί να θεωρούν κάποιοι ότι είναι η συμπεριφορά κάποιων ομάδων εργαζομένων, άλλο τόσο επικίνδυνη είναι η αλαζονική συμπεριφορά κάποιων πολιτικών δυνάμεων και εργοδοτικών συνδέσμων, οι οποίοι θεωρούν ότι η ευαισθησία για διατήρηση της εργασιακής ηρεμίας σε ευαίσθητους τομείς, στις σημερινές δύσκολες οικονομικές συνθήκες, είναι η ευκαιρία τους για να προωθήσουν τα απωθημένα τους ενάντια στα εργασιακά και Συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.

2 Μαρτίου 2012

πηγή: Παρατηρητήριο Εργασίας και Ταξικών Σχέσεων

7 σχόλια:

  1. Νικο εφυεν σου μια τρίχα...

    Σε σημερινή του ανακοίνωση, το ΕΥΡΩΚΟ αναφερόμενο στα σημερινά απεργιακά μέτρα των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, αναφέρει ότι τα απεργιακά μέτρα των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, προκαλούν σοβαρό κόστος στο κράτος και στην οικονομία, και αναδεικνύουν την αδήριτη ανάγκη της νομοθετικής ρύθμισης των απεργιών σε ουσιώδεις υπηρεσίες. Προσθέτει ότι «υποστηρίζουμε το δικαίωμα της απεργίας, που είναι και θα παραμείνει ένα από τα μέσα, με τα οποία οι εργαζόμενοι θα μπορούν να διεκδικούν τα δικαιώματα τους», προσθέτουν όμως ότι «όμως σε μια ευνομούμενη πολιτεία η απεργία δεν μπορεί ούτε και πρέπει να οδηγεί σε παράλυση το ίδιο το κράτος. Με τεράστιες οικονομικές, κοινωνικές και άλλες επιπτώσεις».

    α χα χα χα! Ευνομουμενες απεργίες! Εν να κοφκουν τζαι τικετ οι απεργοί για ενίσχυση του ταμείου απόρων της ΟΕΒ τζαι των αφεντικών τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μετά την απεραντη λύπη που αισθάνεται ο ΔΗΣΥ για την απώλεια της Ιδέας της Ελλάδας αισθάνεται και απέραντη λύπη για την απώλεια της Ιδέας του Εργαζόμενου.

    Για την Ιδέα της Τοκογλυφίας πότε θα αισθανθεί κάτι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σόρυ, επαρεξήγησα τα πλασματα. Ο στόχος είναι να φτηνίσουν τα αεροπορικά εισιτήρια - εν μπορώ τοσο σοσιαλισμό μονοφάτσιην πιο αργά να μας τα λέτε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δηλαδή τι θέλουν;:

    Πρόταση νόμου για καθορισμό των ουσιωδών υπηρεσιών και ρύθμιση των απεργιών σε αυτές κατέθεσε, στη σκιά των απεργιακών κινητοποιήσεων των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗ.ΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου.

    Συνοπτικά η πρόταση νόμου προνοεί δεσμευτική διαιτησία από τρεις διαιτητές σε περίπτωση που η μεσολαβητική υπηρεσία δεν καταφέρει να επιλύσει τη διαφορά.

    Η απόφαση της διαιτησίας, σύμφωνα με την πρόταση θα είναι δεσμευτική και για τα δύο μέρη και η παραβίαση της θα αποτελεί ποινικό αδίκημα που θα τιμωρείται με δύο χρόνια φυλάκιση ή δύο χιλιάδες ευρώ πρόστιμο ή και τα δύο μαζί.

    Επίσης σε περίπτωση απεργίας σε ουσιώδη υπηρεσία παρέχεται το δικαίωμα στο Υπουργικό Συμβούλιο, με διάταγμα στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας να επιτάσσει ονομαστικά προσωπικό για απρόσκοπτη λειτουργία της ουσιώδους υπηρεσίας. Σε περίπτωση άρνησης οποιουδήποτε προσώπου το οποίο διατάσσεται να ανταποκριθεί τότε και πάλι αποτελεί ποινικό αδίκημα με τις ίδιες ποινές.

    Με βάση την πρόταση νόμου η οποία θα συζητηθεί στην Επιτροπή Εργασίας της Βουλής, μεταξύ των υπηρεσιών που ορίζονται ως ουσιώδεις είναι οι επεξεργασίας και διάθεσης καυσίμων, παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, υδατοπρομήθειας, ύδρευσης και άρδευσης, οι αερομεταφορές, τα αεροδρόμια, το τμήμα εναέριας κυκλοφορίας, τα λιμάνια, οι Κεντρικές Φυλακές , τα τελωνεία, τα κρατικά νοσηλευτήρια και τα ιατρικά ιδρύματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πε μου Νικο εν μες τουντα πλαισια που θέλεις τζαι την επανένωση;

    Σφυρα μου τζαι ερκουμαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θέλει κανένας να μιλήσουμε για το που αρχίζει η ελευθερία του ενός και που σταματά του άλλου

    ή να περιμένουμε τους εργαζομένους στις υπηρεσίες επεξεργασίας και διάθεσης καυσίμων, παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, υδατοπρομήθειας, ύδρευσης και άρδευσης, στις αερομεταφορές, στα αεροδρόμια, στο τμήμα εναέριας κυκλοφορίας, στα λιμάνια, στις Κεντρικές Φυλακές , στα τελωνεία, στα κρατικά νοσηλευτήρια και στα ιατρικά ιδρύματα

    να μας το πουν όταν τελειώσουν την αναγνωση της τελευταίας ποιητικής συλλογής που διαβάζουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εισηγούμαι να κλεισει το Νεο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας από τωρα - γιατι΄να περιμένουμε - και να μετατραπεί σε Νεες Κεντρικές Φυλακές για δημοσίους και ημι-δημοσίους υπαλλήλους που θα απεργούν.

    Που εν να τους βάλλουμε;

    Η φυλακή του ενός σταματά εκεί που αρχίζει η φυλακή του άλλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή