Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.

Ζοζέ Σαραμάγκου

4.5.14

Ψήφο στην Αριστερά.

Σημείωμα πρώτο.

Πρώτα ένα σύντομο, αλλά αναγκαίο ιστορικό.

Καταρχήν οι Ευρωεκλογές είναι Βουλευτικές Εκλογές όπως και οι εθνικές βουλευτικές εκλογές χωρίς καμιά απολύτως διαφοροποίηση των κριτηρίων που καθορίζουν την ψήφο του καθενός.

Δεν είναι η πρώτη φορά που στην ευρύτερη αριστερά εμφανίζεται πέραν από το ΑΚΕΛ μια άλλη εναλλαχτική για αριστερούς πρόταση ( Δρασυ-eylem). Είναι διαφορετικό το πλαίσιο σύστασης της νεοεμφανιζόμενης Ριζοσπαστικής Δικοινοτικής Ομάδας, αλλά δεν είναι η πρώτη φορά, που η ευρύτερη αριστερά αναζητά μια άλλη πολιτική πρόταση σε εκλογές.

Είχε επαναληφθεί και το 2006, μετά το δημοψήφισμα του 2004, υπό το βάρος των αναδυόμενων παράλληλων εθνικισμών στο νησί, όταν κάποιοι από μας έδωσαν ψήφο διαμαρτυρίας στους ΕΔΗ. Οι ΕΔΗ είχαν συσταθεί με κύριο προσανατολισμό την επίλυση του Κυπριακού. Έκτοτε η πορεία αυτού του πολιτικού σχήματος αλλά και των υποστηρικτών του άλλαξε πολλές φορές χαρακτηριστικά.

Και τότε η επίσημη αριστερά δεν είδε με καλό μάτι τους αριστερούς που στήριξαν Βασιλείου, πριν στεγνώσει το μελάνι των "κατηγοριών" όμως και πριν περάσουν 2 χρόνια, το ΑΚΕΛ και οι ΕΔΗ βρέθηκαν στο ίδιο βάθρο για την εκλογή του Δημήτρη Χριστόφια.

Η μετέπειτα παραίτηση της Πραξούλας από την κυβέρνηση μάλιστα δεν λειτούργησε υπέρ των ΕΔΗ αλλά μάλλον υπερ του ΑΚΕΛ, αν κρίνουμε τα εξής δύο γεγονότα:

1. Το 2013 το ΑΚΕΛ "νεκρανασταίνει" το  ίνδαλμα του Βασιλείου για να εκλέξει τον Σταύρο Μαλά. Κάποιες κακές γλώσσες μάλιστα λένε, πως η σύλληψη της ιδέας για αυτή την πολιτική νεκρανάσταση γεννήθηκε στο Κελλάκι. Η ιδέα απέφερε ένα 42% στο κόμμα. Ποσώς δεν έβλαψε το ΑΚΕΛ νομίζω η εμπειρία των αριστερών από τον κύριο Γιώργο Βασιλείου. ( βεβαια καποιοι από μας που δεν ψήφισαν Μαλά λόγω νεκραναστήσεως του προτύπου Βασιλείου τα ξανακούσαμε. Τα ακούσαμε μια φορά το 2006 που τον στηρίξαμε και τα ακούσαμε και μια δεύτερη το 2013 που δεν στηρίξαμε το φάντασμά του....)

2. Νεκρανάσταση του Βασιλείου με τις ευλογίες πιθανώς και του ίδιου του Βασιλείου επιχείρησε το 2014 και  το ΔΗΣΥ με την υποψηφιότητα της κ. Ρένας Χόπλαρου. Εδώ φαίνεται πως δεν καρποφόρησε όμως το σχέδιο. Γιατί ψηφοφόροι των παλιών ΕΔΗ που τοποθετούνται αριστερά δεν φαίνονται ενθουσιασμένοι με την κ.Χόπλαρου και  δήλωσαν πως δεν επιθυμούν επανάληψη του έργου Πραξούλας - και δεν πρόκειται να δώσουν την ψήφο τους σε γαλαζοαίματες ευρωβουλευτίνες..Η Ρένα δεν πρόκειται να απορροφίσει αριστερό ψηφοφόρο, τζάμπα και οι χιλιάδες στη διαφήμιση.

3. Η ευρύτερη Αριστερά παρουσιάζει ένα κενό....πολύς κόσμος δεν είναι πρόθυμος ούτε να πάει στην κάλπη, ούτε να στηρίξει το ΑΚΕΛ για τους γνωστούς διάφορους λόγους, τόσο της περιρρέουσας των ΜΜΕ κατά του κόμματος όσο και των λαθών του ιδίου του κόμματος.

Σημείωση δεύτερη.

Διαφωνώ προκαταβολικά με την περίπτωση αντιπαράθεσης των δύο κομμάτων δηλαδή του ΑΚΕΛ και του Δρασυ-eylem. Μια πιθανή αντιπαράθεση, όχι μόνο δεν θα βοηθήσει τους ψηφοφόρους να κρίνουν σωστά για την επιλογή τους αλλά δεν θα προσφέρει και τίποτα σε κανένα από τα δύο κόμματα στην τελική.

Τα δύο κόμματα έχουν αρκετά κοινά, παρόλο ότι προσπαθούν να παίξουν διαφορετικά το επικοινωνιακό παιχνίδι. Όμως το επικοινωνιακό παιχνίδι τόσο του ΑΚΕΛ όσο και του Δρασυ-eylem είναι από τα πριν γνωστό για ένα έμπειρο και πολιτικοποιημένο ψηφοφόρο. Το ΑΚΕΛ θα προτάξει τον πατριωτισμό και τη σοβαρότητα του κόμματος, την ανάγκη να μπει φραγμός στην μονοκρατορία που επιδιώκει το ΔΗΣΥ και μια κάποια κριτική στην ΕΕ για τις λεγόμενες πολιτικές της λιτότητας.

Το Δρασυ-eylem θα προτάξει την "πολυχρωμία" τόσο την ιδεολογική όσο και την εθνοτική, την ανάγκη αντίστασης στην μονοκρατορία των νεοφιλελευθέρων και μια κάποια κριτική στην ΕΕ για τις λεγόμενες πολιτικές της λιτότητας.

Στην ουσία καμιά επιλογή δεν είναι ταξική επιλογή. Και κανένας δεν μπορεί να αντιπαρατεθεί με τον άλλο πως είναι "ταξικότερος", "δικοινοτικότερος" ή "αριστερότερος".

Η ψήφος είτε στον ένα είτε στον άλλο είναι απλά μια κοινωνικο-πολιτική δήλωση. Ότι και να επιλέξει ο καθένας μεταξύ των δύο η πραγματική δύναμη της αριστεράς δεν αλλάζει.

Εξάλλου η Αριστερά στο Ευρωκοινοβούλιο παίρνει μόνο ένα 7%.
Τώρα αν η Δράσυ-eylem προτιμάει καθαρά το ΚΕΑ ενώ το ΑΚΕΛ δεν προτιμά καθαρά το ΚΕΑ δεν μπορεί από μόνο του να καθορίσει το ότιδήποτε για το μέλλον του τόπου ή της Ευρώπης.

Εγώ θα ψηφίσω ΑΚΕΛ.

15 σχόλια:

  1. Η Ρένα μπορεί να μεν πιάννει "αριστερές" ψήφους (αλήθκεια, αθρώποι όπως ο Γιώργος Πίττας τι είναι;) αλλά το "Δράσις-Eylem" μπορεί κάλλιστα να πιάσει "φιλελεύθερες ψήφους", ειδικά όσους εν καταπίννουν τα αγκαλιάσματα του Νίκου με τον αρχιεπίσκοπο.. Κάτι που εν υπάρχει περίπτωση να κάμει το ΑΚΕΛ. Το οποίον,περιρρέουσα, ξι-περιρρέουσα, εννά χάσει κόσμο τζιαι προς τον Λιλλήκκα ο οποίος, όπως τζιαι οι οικολόγοι, έγινεν μου "αντι-ευρωπαϊκόττερος" ξαφνικά...Οξά κάμνω λάθος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μια χαρά τα λαλείς. Ο Πίττας θα ψηφίσει ακελ εδηλωσεν το. Εξαλλου εν τζαι υπαρχει αποσταση μεταξυ των αποψεων του Γιώργου, αρκετών ατομων μεσα στο ΑΚΕΛ ακόμα τζαι αξιωματουχων τζαι ατόμων που θα ψηφίσουν Δρασυ-eylem.

      Απλά τα ακελ εσιει τζαι χαρακτηριστικά που το Δρασυ-eylem εν εσιει. Π,χ το ακελ εν εσιει αριστεριστές, ενω το Δ-Ε πονταρει κυριως πανω στους αριστεριστες. Μπορει να πονταρει τζαι πανω στην νεολαια του ακελ π.χ που εννε κοντα στο κομμα.

      Αμαν ακουω ότι ο Λιλλήκας τζαι οι Οικολογοι εν αντι-ευρωπαιστες πιαννει με το ίχλιλι μου....'ετο εν κολλημένοι με τα εθνικιστικά τους και τα συμφέροντα του κυπριακού κρατους που θελουν να ελεγχουν οι ιδιοι μαζι με τους παπαες! Φυσικα για την ωρα πρεπει να περιμενουν, διοτι ελεγχει ο Νικος μαζίν με τον Παπά!

      Διαγραφή
    2. Η Δράσυ-Eylem έχει κάτι που δεν έχει το ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ: τουρκοκύπριους. Κάτι που φυσικά δεν είναι θέμα φετιχισμού αλλά δια κάποια μηνύματα. Φυσικά αφού και τα δυο κόμματα πρεσβεύουν κατι παρόμοιο, με την διαφορά να είναι όπως είπες, οι μεν το κόμμα και οι δε τα κινήματα, η πλάστιγκα νομίζω γύρνει προς την Δράση για όσους δεν είναι ήδη ΑΚΕΛικοί.

      Υπάρχει επίσης ακόμη ένα θέμα. Η Δράση εκτός από ψήφος διαμαρτυρίας προς το ΑΚΕΛ και το γεγονός ότι μπορεί να ανοίξει κάποια θέματα (κοινές παρουσίες τουρκοκυπρίων και ελληνοκυπρίων σε οργανώσεις), δεν έσιει τζαι όσην ευθύνη έσιει το ΑΚΕΛ στη πολιτική σκηνή τζαι την κατάσταση, οπόταν ούτε τζαι τη δέσμευση που κουβαλάς όταν είσαι ψηφοφόρος του ΑΚΕΛ. Τη Δράσυ-Eylem μπορείς να την ψηφίσεις σήμερα τζαι θωρείς τζαι κάμνεις μετά, όπως εν να διαμορφωθεί το πολιτικό σκηνικό μετά τις Ευροεκλογές. Όπως τζαι να έσιει, οι ευροεκλογές έχουν σημασία μόνο στο εσωτερικό, οπόταν οποιαδήποτε ψήφος εν θέμα τακτικής.

      Σ.

      Διαγραφή
    3. Συμφωνω με την τοποθέτηση. Για την ώρα ειναι θεμα τακτικής. Για το μέλλον εξαρτάται από την πορεία τοσο του Δρασυ-Eylem ( κυρίως ) όσο και του ΑΚΕΛ ( έτσι και αλλιώς ).

      Για αυτό θεωρώ πιο δίκαιο, καποιες αναλυτικές τοποθετήσεις με κριτικό χρώμα να γίνουν μετεκλογικά και όχι τωρά.

      Βεβαια, εν υπαρχει "καθαρός" πολιτικοποιημένος χώρος, δηλαδη χωρος που δεν εσιει προηγούμενες ευθύνες είτε ατομικές είτε συλλογικές. Το Δρασυ-Eylem εσιει ήδη μιαν προιστορία και λόγω των στελεχών του και λόγω των υποψηφίων του. Αλλά μεχρι στιγμής, όντως δεν έσιει καμιαν ευθυνη σε επίπεδο κόμματος. Τουτα θα φανουν και θα κριθούν μετεκλογικά.

      Διαγραφή
  2. Disdaimona,

    Κατ’ αρχάς θα συμφωνήσω μαζί ΣΟΥ ότι δεν πρέπει να υπάρξει αντιπαράθεση μεταξύ του ΑΚΕΛ και του ΔΡΑΣυ-Eylem κι αντιστρόφως… [Κάποιες επιμέρους απόψεις ΜΟΥ για το ΔΡΑΣυ-Eylem θα τις καταθέσω προσεχώς. Για την ώρα ΔΕΝ θεωρώ ότι είναι κόμμα]...

    Και δεύτερον, το «αν η Δράσυ-eylem προτιμάει καθαρά το ΚΕΑ ενώ το ΑΚΕΛ δεν προτιμά καθαρά το ΚΕΑ [είναι σιγουρα κάτι που] δεν μπορεί από μόνο του καθορίσει το οτιδήποτε για το μέλλον του τόπου ή της Ευρώπης», όμως το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών [και δη σε σχέση με την Αριστερά] θα παίξει το δικό του σημαντικό ρόλο για το μέλλον της Αριστεράς σ’ αυτό τον τόπο. Γι’ αυτό και πολλοί κόπτονται [και σκίζονται και ξεσκίζονται] για τους δικά τους πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα κατά πόσο το ΑΚΕΛ θα διατηρήσει τη δεύτερη έδρα στην Ευρωβουλή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανευ η σημερινή παρέμβαση, που ήταν προγραμματισμένη, έτσι και αλλιώς παντα αρεσκει μου να δηλώνω καθαρά τί πράττω, ήταν μια πρώτη επαφή "με το αντικειμενο". Θα μπορούσα κι εγώ να πω παρα παρα πολλα, πολλά πιο αναλυτικά, τόσο για την μια επιλογη όσο και για την άλλη. Δεν ξερω αν θα το πραξω καποια στιγμή μπορεί και ναι, μπορει και όχι.

      Μπορεί καποιος να επεξηγήσει με πολύ περισσότερες λεπτομέρειες τόσο τα κοινά όσο και τις διαφορές των δυο κομματων, και σήμερα αλλά και στην πιθανή προοπτική τους.

      Νομίζω αυτη τη στιγμή δεν θα το θεωρουσα ιδιαιτερα παραγωγικό να μπω σε αυτες τις λεπτομερειες, ανκαι μπορει να θεωρηθει ότι περιπου ταυτιζω τα δύο - που δεν τα ταυτίζω.

      Αυτό που με ενδιεφερε ηταν να διεκρινήσω την γενικότερη σταση που θεωρώ ότι πρεπει να τηρηθει "απο τις δύο πλευρές" - ίντα τζαιρους εφτασαμεν - ειδικά στη δημόσια σφαίρα.

      Νομίζω οτι θα τα ξαναπουμε παντως στην πορεία μεχρι τις 25.

      υ.γ: Δεν θα πιασει τριτη εδρα το ΔΗΣΥ. Κι εγω ανησύχησα πριν 2-3 βδομαδες, αλλα πλεον νομίζω φαίνεται απο τις τάσεις πως δεν....τώρα το ποιός θα πιασει την 6η έδρα ειναι ανοιχτο ακόμα και μπορει να φανεί πιο καθαρά λίγες μερες πριν τις εκλογες. Πάντως δεν θα είναι το ΔΗΣΥ.

      Διαγραφή
  3. Dis, δεν θεωρείς ότι οι αριστεροί βάζουν μέσα στις επιλογές τους και το Σοσιαλιστικό Κόμμα Κύπρου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ποιον ειναι το Σοσιαλιστικο Κομμα Κυπρου, η ΕΔΕΚ; Όχι την ΕΔΕΚ την στηρίζουν καποιοι παλαιμαχοι Παπανδρεϊκοί ( του Αντρέα ) για ρομαντικούς λογους μαλλον και καποιοι του κέντρου που θα μπορουσαν καλλιστα να ειναι και στο ΔΗΚΟ και να ονομαζονται κεντροαριστεροι.

      Δεν εχει χαρακτηριστικά αριστεράς η ΕΔΕΚ, εχει μια ρομαντική αφέλεια παλιας εποχης κάποτε αλλα στην ουσια ειναι κόμμα του Κεντρου. Δεν εχει πλεον σοσιαλιστικό προσανατολισμό η ΕΔΕΚ, απλα μπορει να μεν επερασεν στην ξεφτίλα που επερασεν το αδελφο κόμμα του ΠΑΣΟΚ με την απολυτη δεξιοποίηση του και την ταυτιση του με τους νεοφιλελευθερους, την Ευρωπη κ.λ.π

      Θέλει ενα ιδεολογικό φρεσκαρισμαν η ΕΔΕΚ η αληθκεια....

      Διαγραφή
  4. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα Κύπρου δεν είναι η ΕΔΕΚ. Κατεβαίνει στις εκλογές με 2 υποψήφιους, τον Ζορμπά και τον Μπιριντζί. Αυτοπροσδιορίζονται ως κομμουνιστές, θεωρούν ως καταστροφή την ΕΕ κτλ.

    Αυτούς εννοώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Με δύο υποψηφίους, τους Οσμάν Ζορμπά και Μεχμέτ Μπιριντζί κατέρχεται το τ/κ Σοσιαλιστικό κόμμα Κύπρου (KSP) στις επερχόμενες ευρωεκλογές του Μαΐου.

    Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, το τ/κ κόμμα κατέρχεται στις ευρωεκλογές “ως μέρος του λαού ολόκληρης της Κύπρου και ιδιαίτερα ως εκπρόσωπος των ωφελημάτων της εργατικής τάξης της Κύπρου”. Την ανακοίνωση της συμμετοχής έκανε σήμερα ο γγ του κόμματος, Μεχμέτ Μπιριντζί στα γραφεία της συντεχνίας των τ/κ δασκάλων. Εάν το κόστος συμμετοχής στις εκλογές δεν ήταν 1000 ευρώ, σημείωσε, τότε θα κατέρχονταν με έξι υποψηφίους, ζητώντας αυτό να μη εκληφθεί ως αίτημα των Τ/κ να εκπροσωπηθούν από δύο θέσεις στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά στο υπέρμετρο – όπως είπε – κόστος συμμετοχής που καταπατεί την αρχή του εκλέγειν και εκλέγσθαι για όλους.

    Το KSP αποφάσισε να μην συμμετάσχει στις “τοπικές εκλογές” του Ιουνίου στα κατεχόμενα, αφού γίνονται από μια ψευδοδημοκρατία – όπως ανέφερε – και θεωρούν ότι το πιο κατάλληλο μέσο για να ακουστεί η φωνή τους είναι οι ευρωεκλογές. - See more at: http://www.sigmalive.com/news/politics/119595#sthash.pYcDjJZ1.dpuf

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. συγνωμη νομιζα μιλάς για την ΕΔΕΚ.

      δεν ειχα ιδεα οτι κατερχεται το τουρκοκυπριακό κόμμα στις ευρωεκλογες. Να το κοιταξουμε και αυτο το κόμμα τότε.

      Διαγραφή
  6. Θα ψηφισεις ΑΚΕΛ? εισαι ενα βημα πριν την επανασταση . . . .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. :) δεν μπορω να μην ψηφίσω τίποτα, δεν το λεει η καρδιά μου.

      Διαγραφή
  7. Κομμουνίστρια δεν λες ότι είσαι; Να ψηφίσεις ΚΚΕ, λοιπόν. Ψάξτο αν μπορεί αυτό να γίνει από τεχνική άποψη (δηλ. πολίτης χώρας μέλους της Ε.Ε. να ψηφίσει κόμμα άλλης χώρας μέλους). Αν με βάση την εκλογική νομοθεσία αυτό που προτείνω είναι δυνατόν, τότε όλοι οι κύπριοι κομμουνιστές έχουν μία και μόνη επιλογή στην κάλπη: ΚΚΕ! Ψάξτε το!

    Anonymous anonymous

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. δεν γίνεται. Αν γινοταν εννοειται και πολυ ευχαρίστως θα ψηφιζα ΚΚΕ δεν το συζητώ. Αλλά δεν γινεται. :)

      Διαγραφή