Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.

Ζοζέ Σαραμάγκου

15.5.14

Τουρκία: Απεργία για το νέο εργοδοτικό έγκλημα στο ανθρακωρυχείο (ΦΩΤΟ)


Σε απεργία κατεβαίνουν σήμερα οι εργαζόμενοι τουλάχιστον του δημόσιου τομέα στην Τουρκία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το νέο εργοδοτικό έγκλημα στο ανθρακωρυχείο της δυτικής πόλης Σόμα, που ως σήμερα τα ξημερώματα είχε προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 279 εργατών, ενώ δεκάδες άλλοι εξακολουθούν να αγνοούνται στις υπόγειες στοές σε βάθος δύο χιλιομέτρων.
Η Συνομοσπονδία Συνδικάτων Εργαζομένων του Δημοσίου (KESK) αποφάσισε τη σημερινή απεργία αργά το βράδυ της Τετάρτης σημειώνοντας ότι γίνεται σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη στάση όσων «στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης και της μείωσης του κόστους θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των εργαζομένων». Στην ίδια ανακοίνωση ζητείται να λογοδοτήσουν άμεσα οι ένοχοι για τη σφαγή στη Σόμα. Παράλληλα, σε δηλώσεις που έκανε στο BBC ο επικεφαλής της Συνομοσπονδίας Επαναστατικών Συνδικάτων Τουρκίας Aρζού Τσερκέζογλου κάλεσε τους εργαζόμενους να φορέσουν μαύρα (σε ένδειξη πένθους για τους εκατοντάδες ανθρακωρύχους του Σόμα) και να κάνουν μαζικά πορεία μέχρι το υπουργείο Εργασίας στην Άγκυρα.
Κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν και το απόγευμα της Τετάρτης σε Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα, Κοτσαέλι, Μερσίνα και Σμύρνη, ενώ εκατοντάδες ανθρακωρύχοι και συγγενείς των νεκρών αποδοκίμασαν τον Ερντογάν και άλλα στελέχη της κυβέρνησής του που έφτασαν στη Σόμα, αποκαλώντας τους «δολοφόνους».
Σε κάθε περίπτωση, το νέο εργοδοτικό έγκλημα στην πόλη Σόμα επαναφέρει στο προσκήνιο τα σοβαρά προβλήματα και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν χιλιάδες Τούρκοι εργάτες που δραστηριοποιούνται στο χώρο των ορυχείων, καθώς από το 2000 ως σήμερα έχουν καταγραφεί πάνω από 1.300 σοβαρά εργατικά δυστυχήματα. Όπως υπολογίζει το BBC, το 2013 περίπου 13.000 ανθρακωρύχοι έθεσαν σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή και την ασφάλειά τους από τραυματισμούς που ήταν αποτέλεσμα των συνθηκών γαλέρας που επικρατούν σε πολλά ορυχεία, ιδιαίτερα μετά την πλήρη ιδιωτικοποίησή τους τα τελευταία χρόνια.

Οι φωτογραφίες εδώ
902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου