Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.

Ζοζέ Σαραμάγκου

21.5.14

Η ψήφος μου την κυριακή βιωματικά

Πρέπει να ιεραρχήσεις το ζητούμενο για να καταλήξεις. Τί θέλεις από ένα ευρωβουλευτή, ποιά είναι η συγκυρία και ποιές είναι οι επιλογές.

Η Σαμοθράκη

Η Σαμοθράκη είναι το αγαπημένο μου νησί. Είναι το νησί όπου μπορώ να ζήσω αντι-καταναλωτικά και αντι-αστικά όπως ακριβώς μου αρέσκει. Είναι το νησί των κάμπινγκ, των αναρχικών, των περαστικών, των ξένων, της ησυχίας. Όπου δεν θα ακούσεις πουθενά την Δέσποινα Βανδή, θα ακούσεις μόνο τον Θανάση και τον Μάλαμα και την Αλεξίου και θα πάεις στη συναυλία του Αγγέλακα. Θα βλέπεις και την Τουρκία απέναντι και στο διπλανό σου τραπεζάκι θα κάθεται ένας τούρκος ψαράς να τρώει χωρίς να ενοχλείται κανένας.
Παρόλα αυτά η Σαμοθράκη είναι ένα καθαρόαιμο δεξιό νησί. Δεν είχε καν υποψήφιο της Λαϊκής Συσπείρωσης στις εκλογές.

Το Δρασυ-Eylem

Το Δράσυ-Eylem είναι στα δικά μου τα μάτια η Σαμοθράκη. Είναι ένα πολιτικό θέρετρο, όπου μπορώ να νοιώσω άνετα, χωρίς πίεση, χωρίς να ταλαιπωρούμαι από το αισθητικό κιτς κα όπου μπορώ να διαβάσω με την ησυχία μου τα βιβλία που θέλω και να ονειρευτώ την χώρα που θέλω.
Αλλά είναι και ένα θέρετρο όπου θα συναντήσω εκτός από τους αναρχικούς και τον φιλελεύθερο που ονειρευεται το μοντέλο Σουηδίας, θα συναντήσω και τον υπέρμαχο της λεγόμενης "δημοκρατικής αριστεράς", θα συναντήσω και τον παρα λίγο ψηφοφόρο της Ρένας και του Στυλιανίδη.

Εγώ μπορώ να συνυπάρξω όταν δεν με ενοχλούν βέβαια σε ένα νησί...:) Τα σοβαρά ζητούμενα όμως εδώ είναι τα εξής δύο:

- Το αν το Δρασυ-Eylem μετά τις εκλογές και εφόσον λογικά θα εξασφαλίσει ποσοστά τουλάχιστον της τάξης του 1% θα καταφέρει να επιβιώσει. Για να επιβιώσει, έχω την άποψη, πως στο υφιστάμενο πολιτικό σύστημα θα πρέπει να μετατραπεί από κίνηση σε κόμμα. Αν όχι θα ειναι θνησιγενές το εγχείρημα όπως τόσες και τόσες άλλες φορές όπου συστάθηκαν παρόμοιες ομάδες και στην πορεία άρχισαν οι διαφωνίες, οι διασπάσεις και τα γνωστά. Έχω αμφιβολία αν αυτό θα επιτευχθεί και αν θα γίνει αποδεκτό καν από τους βασικούς υποστηρικτές της κίνησης, αλλά θα δούμε και δεν προδικάζουμε. Εγώ εύχομαι να επιβιώσει.
- Ο πολιτικός προσανατολισμός της κίνησης είναι ετερόκλιτος. Από τους ευρωπαϊστές στους ελαφρώς ευρωσκεπτικιστές, και από τους "λυση τωρά ότι τζαι νάναι" ως τους " λυση υπερ του λαού και μόνο".

Και το πρώτο και το δεύτερο ζήτημα θα ξεκαθαρίσουν μετεκλογικά. Ως τότε η προσπάθεια ειναι και συμπαθητική είναι και ευπρόσδεκτη είναι και οικεία πάνω από όλα.


Το ΑΚΕΛ

Μπορεί να ξενερώσει πάρα πολύ σοβαρά ο άνθρωπος όταν αντιληφθεί πως γίνονται προεκλογικές συγκεντρώσεις σε επαύλεις στελεχών του κόμματος, χτισμένες μέσα σε τέσσερα οικόπεδα, με κουρτίνες versace, πολυελαίους, πισίνες και κοκτέιλ γύρω από την πισίνα υπο τους ήχους ελαφριάς μουσικής.
Μπορεί να ξενερώσεις και εκεί να τελειώνει το ζήτημα.

Από την άλλη είναι και ο σύλλογος της ΠΕΟ δαμέ στη γειτονιά. Όπου συναντάς τον κλασικό λαϊκό κυπραίο με την καλή έννοια. τον βιοπαλαιστή, την κοπέλα που ψήνει σουβλάκια και είναι οκτώ μηνών έγκυος γιατί πρέπει να ζήσει, όπου θα πιεις την μπύρα σου, θα παίξεις τάβλι και στις 27 θα πάεις και στην εκδήλωση της πρεσβείας της Βενεζουέλας.

Η ψήφος βιωματικά

Η ψήφος μου βιωματικά γέρνει προς την Βενεζουέλα. Δεν γέρνει προς το die Linke και το ινστιτούτο Πουλαντζά και σκέφτομαι πολύ σοβαρά να καταργήσω και την Σαμοθράκη και να επιλέξω Σέριφο την επόμενη φορά για τις διακοπές μου, αν δεν θα επιλέξω την Ικαρία.


Θα δώσω την ψήφο μου στην Βέρα Πολυκάρπου  από τον συνδιασμό του ΑΚΕΛ για τους εξής λόγους:

1. Έχει σωστή πολιτική αντίληψη της εποχής του Ιμπεριαλισμού σε οικονομικό, στρατιωτικό και γεωπολιτικό επίπεδο.

2. Είναι δευτεροκλασάτο στέλεχος. Ανήκει δηλαδή στην κατηγορία εκείνη των στελεχών που έχουν σπαταλήσει χιλιάδες ώρες σε αθέατη εργασία την οποία συνήθως καρπούνται οι πρωτοκλασάτοι που φαίνονται προς τα έξω και κατ επέκταση έχουν και καλύτερες δημοσκοπικές ενδείξεις.

3. Έχει εμπειρία των σωμάτων, των θεσμών, της γραφειοκρατίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης εφόσον εργάζεται ήδη στις Βρυξέλες και δεν θα είναι ένας αμαθής αφελής που θα ξεγελαστεί από τα ευρωπαϊκά τερτίπια.

4. Είναι γυναίκα και δεν έχει πουλήσει οποτεδήποτε το φύλο της ή την σεξουαλικότητα της για πολιτικά ή εργασιακά οφέλη.

5. Έχει ξεκάθαρη αντίληψη για τον ρόλο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην σύγχρονη ιστορία και στην περιοχή μας.

6. Έχει σοβιετική παιδεία και άρα είναι σε θέση να εκτιμήσει περισσότερο  και εκ των έσσω τον λεγόμενο "ανατολικό παράγοντα" χωρίς επικίνδυνους λαϊκισμούς και χωρίς επικίνδυνες φοβίες από την άλλη.

7. Δεν είναι αναρριχητικό φυτό, εργάζεται στην πολιτική πολλά χρόνια και δεν θα πουλήσει τις αρχές της από ενθουσιασμό ή από ελαττωματικές αντιστάσεις.

8. Έχει βιωματική "αδυναμία" στις χώρες της Λατινικής Αμερικής και κατά βάθος θα της ταίριαζε καλύτερα η Κούβα.

9. Μπορώ να "μαλλώσω" μαζί της με περισσότερες πιθανότητες υπέρ των κομμουνιστικών ιδεών σε αντίθεση με άλλους συντρόφους που έχουν κλείσει αυτό το κεφάλαιο εδώ και πάρα πολλά χρόνια και μέσα στο ακελ και ευρύτερα.


18 σχόλια:

  1. Disdaimona,

    Ωραίο το κείμενο ΣΟΥ(!) και διαλεκτικά τεκμηριωμένη η επιλογή ΣΟΥ, αλλά επέτρεψε μερικά σχόλια, όχι κατ’ ανάγκη αντιπαραθετικά:

    1. Ανάλογο της Σαμοθράκης νομίζω ότι είναι το Τσιρίγο [το νησί των Κυθήρων], μεγαλύτερο όμως και πιο κοσμοπολίτικο. Και μάλλον ούτε κι εκεί είχε συνδυασμό η “Λαϊκή Συσπείρωση”. Εκειδά όμως, παρακολουθήσαμε [η οικογένεια] πριν 4 περίπου χρόνια, τον ΚουΚουΕ-τζή Μιλτιάδη Πασχαλίδη σε μια λαϊκή [χωρίς εισιτήριο] συναυλία του πάνω σε παραλία [στον Αβλέμονα]...
    Στο μυαλό ΜΟΥ έχει μπει κι ΕΜΕΝΑ η Σέριφος, ενώ η Ικαρία πάντα γυρόφερνε. [Μέχρι τη γειτονική Σάμο τα καταφέραμε, αλλά δεν υπήρχε χρόνος να πεταχτούμε, έστω και για μια μέρα, μέχρι εκεί]...

    2. Παρ’ όλο που έχω πει ότι για τον εκλογικό συνδυασμό “ΔΡΑΣυ -Eylem”, ίσως καταπιαστώ και πω κάποιες σκέψεις ΜΟΥ μετά της εκλογές, εν τούτοις θα ‘θελα να ενισχύσω την τοποθέτηση ΣΟΥ ότι «ο πολιτικός προσανατολισμός της κίνησης είναι ετερόκλιτος», αναφέροντας ας πούμεν, ότι Deniz Birinci είναι εκ των ιδρυτικών μελών [μαζί με τη Ρένα Χόπλαρου, λόγου χάριν] της Πρωτοβουλίας [όπως αυτο-ονομάζονται] “Μένουμε Ευρώπη”, ότι και να σημαίνει αυτό...

    3. Για τις «επαύλεις στελεχών του κόμματος», [όχι κατ’ ανάγκη εμμίσθων], που μιλάνε και για τα δίκαια και τους αγώνες των εργαζομένων [ή και για τους χλιδάτους γάμους των παιδιών τους], επιφυλάσσομαι να τα πω κάποια άλλη φορά στο μέλλον, όταν με πιάσουν [πάρα πολύ όμως] τα ίχλιχλι ΜΟΥ τζιαι ‘φκω που τα ρούχα ΜΟΥ, ή και «ξενερώσω»... Γι’ αυτό και οι δευτεροκλασάτες επιλογές μπορεί να εκφράζουν και εσωκομματικές αντιδράσεις ή/και να μεταφέρουν και πολιτικά μηνύματα... [Παραδείγματα ίσως κάποια άλλη φορά]...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα η Ντενιζ ειναι αυτη που ειδαμε σε ενα αρθρο στο Πολιτη σε φωτογραφια μαζί με την Χοπλαρου να κρατουν κατι σημαιουες της Ευρωπαικης Ενωσης τζαι να τες σουζουν οπως στο νηπιαγωγειο;;;

      Άτε ρε, κριμα, τζαι εν συμπαθητική κορούα...εν καλες οι προθεσεις της αλλα οκ, εν μιτσια, μπορει να μεν κοφκει πολλα ο νους της.

      Η αλλη υποψηφια εν πιο σοβαρο ατομο νομιζω τζαι πιο συγκροτημενη στην σκεψη της. Αλλά πουλά η Ντενιζ πιο πολλα...

      Διαγραφή
  2. "Θα δώσω την ψήφο μου στην Βέρα Πολυκάρπου από τον συνδιασμό του ΑΚΕΛ για τους εξής λόγους"

    Δηλαδη θα ψηφισεις ΑΚΕΛ.

    Ενα αστικο κομμα, γραναζι του συστηματος, που ουσιαστικα συγκρατει την εργατικη ταξη -την εγκλωβιζει σε κευνσιανες λογικες.

    Ενα κομμα του οποιου η ηγεσια βαζει στο στοχαστρο τους "μουντζαχεντιν του ΚΚΕ" οπως διερρευσε περσυ στην Αληθεια...

    Ενα κομμα που "νεκατσια το ΚΚΕ" οπως δηλωνει ευθεως η ηγεσια του, αλλα και οι πλειστοι των υποψηφιων του...

    Ενα κομμα που θεωρει "καλοδεχουμενη την επισκεψη Μπαιντεν", και γιατι οχι αλλωστε, ο προηγουμενος προεδρος ετσι κι αλλιως ανοιξε αεροδρομια και λιμανια στους Αμερικανους, υπογραψε και στρατιωτικες συμφωνιες με τους φονιαδες Ισραηλιτες...

    Ενα κομμα που καλεσε την Τροικα, αλλα εκανε καλυτερο μνημονιο που τον Αναστασιαδη...

    Δηλαδη θα ψηφισεις ΑΚΕΛ ;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ότι κομματι της ηγεσιας του ΑΚΕΛ "νεκατσιά το ΚΚΕ" - το γνωρίζω. Το ειπαμε πολλες φορες οτι εχουμε επιγνωση των πραξεων μας, αλλα αν εδω υπαρχει η υπονοια οτι εγω προμοταρω ενα κομμα που απλα "νεκατσια το ΚΚΕ" τοτε παμε σε μια καθαρή απλοποιήση.

      Δεν θέλω να επιλεξω την αποχή. Αυτο ειναι το πρωτο δεδομένο.

      Το Δρασυ-Eylem όσον αφορά το ζήτημα της Τρόικα και το να κανουμε καλυτερα τα μνημόνια, νομιζω πως δεν θα τα πήγαινε καλυτερα απο το ΑΚΕΛ αν ηταν στην εξουσια.

      Το Σοσιαλιστικο Κομμα Κυπρου δεν το γνωρίζω και δεν ανηκω στην κατηγορια των τυφλων ψηφοφορων. Οταν το γνωρισω ευχαρίστως να το υποστηριξω.

      Όταν ψηφίζω ακελ ξερω τα όρια, τα αήπια, την πολιιτκή του, τα κακα του, και το ξερω ποξω τζαι νεκατωτα. Δεν ψηφιζω τυφλά.

      Εγω θελω ενα Κ.Κ.Κ

      Αλλά όταν θα υπαρχει ένα Κ.Κ.Κ η προσωπική μου σταση δεν θα ειναι η σταση "παμε να σφαχτουμε με το ΑΚΕΛ". Το ΑΚΕΛ ειναι το κομμα της αριστερας του τόπου, εχει παρελθον και το ολο ζητημα θα κριθει απο το τί μελλον θα επιλεξει να εχει το ιδιο.

      Δαμε στην Ελλαδα ο ΣΥΡΙΖΑ περνα πολιτική πως οι ψηφοφοροι της ΧΑ ειναι πολιτες που εχουν παραπλανηθει!!! Θα στραφούμε εμεις εναντια στον κοσμο της αριστερας της Κυπρου, επειδη λειπει ενα Κομμουνιστικο Κομμα;

      Έχω αλλες αντιληψεις για το ζητημα "Τακτική και Στρατηγική του εργατικου κινηματος"

      Όπως και ναχει προσωπικα δεν καταδεχομαι να ειμαι μια "αγανακτισμενη ψηφος"

      Και στο τελος της μερας, εν θα χαθει τζαι ο κοσμος.

      Και αυτοι που "ανακατσιουν το ΚΚΕ" αν υπονοεις και τη Βερα, καποια στιγμη θα πρεπει να αντιμετωπισουν οι ιδιοι τις προτιμησεις τους...

      Διαγραφή
  3. Εξ όσων άκουσα και έμαθα -χωρίς ο ίδιος να έχω πάει -η Ικαρία είναι το "τρέντυ σποτ" του (ευρύτερου) "χώρου"... στη δε Σέριφο, πάρε να έχεις μαζί σου συνεχώς νερό και σκιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για την Ικαρία κι εγω εχω καποιες αμφιβολιες αν χορευκουν 24 ωρες το 24ωρο....:)

    Η Σεριφος δεν εχει καθολου πρασινο;;; ωχ...μα δεν γινεται διακοπες διχως πρασινο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. https://www.google.com.cy/search?q=serifos&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=XbR9U6q8BuPjywPHkYCIBQ&sqi=2&ved=0CDUQsAQ&biw=1103&bih=506

    Εξ όσων αντιλαμβάνομαι, κυρίως χαμηλή βλάστηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Υπάρχει και το "σοσιαλιστικό κόμμα Κύπρου", μπάνερ του οποίου έχει τοποθετήσει ο Αντώνης στην πρώτη σελίδα του Lenin Reloaded. Αυτή την επιλογή γιατί δεν τη συζητάς;

    Και κάτι άλλο. Εγώ αν ήμουν στη θέση σου (στο έχω ξαναγράψει) θα προσπαθούσα να διερευνήσω αν θα μπορούσα (ως Κυπρία υπήκοος) να ψηφίσω ΚΚΕ. Όταν στο έγραψα, αμέσως μού απάντησες ότι "δεν γίνεται". Δεκτόν, υποθέτω ξέρεις παραπάνω. Τι θα έκανα λοιπόν; Μάλλον λευκό/άκυρο ή "σοσιαλιστικό κόμμα Κύπρου" με πιο πιθανό το άκυρο/λευκό (το "σοσιαλιστικό κόμμα Κύπρου" πρέπει να είναι μαοϊκό και αυτό με κάνει εξαιρετικά επιφυλακτικό). ΑΚΕΛ πάντως με τίποτα δεν θα ψήφιζα -το κόμμα αυτό ουδεμία σχέση έχει με το κομμουνιστικό πρόταγμα.

    anonymous anonymous

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα συντροφε αυτα τα ειπαμε, ψηφιζουμε στην Κυπρο και ψηφιζουμε Κυπριακα κομματα! Κι εσεις ψηφιζετε Ελληνικα Κομματα!

      Δεν ψηφίζω ενα κομμα που δεν εχω δει το καταστατικο του επειδη μου αρεσε μια διακηρυξη του, ή επειδη κρατανε πανο με τον Μαρξ και τον Λενιν!

      Ειμαι ΚαΓκεΜπιτισσα εγώ, θελω να ξερω τί ψηφίζω!! :)

      Δεν χρειαζονται οι υπερβολες! Εχουμε πολυ δρομο μπροστα μας και στην Κυπρο και στην Ελλαδα. Δεν θα προκηρύξω ατομικο κομμουνιστικο αγώνα! Αυτά τα λιγα και καλή ψηφο στους συντρόφους την Κυριακή!

      Διαγραφή
  7. Δις,
    Γράφεις "Όπως και να χει προσωπικα δεν καταδεχομαι να ειμαι μια "αγανακτισμενη ψηφος".
    Μα και αυτό δεν είναι απλοποίηση? Αν και εφόσον αναφέρεσαι στην ψήφο στο συνδυασμό δράσυ-eylem τότε όποιος ψηφίζει το συγκεκριμένο συνδυασμό σημαίνει το κάμνει ρεβανσιστικά? Η "αγανακτισμένη ψήφος" έχει και στοιχεία απολίτικ θεωρώ, και που τη στιγμή που στο κυρίως κείμενο σου γράφεις ότι "Ως τότε η προσπάθεια ειναι και συμπαθητική είναι και ευπρόσδεκτη είναι και οικεία πάνω από όλα" σε σχέση με την κίνηση της δράσυ τότε δεν χρειάζεται να γενικεύουμε..Εκτός και αναφέρεσαι στο KSP οπότε πάω πάσο(επειδή ψηφίζουμε "τυφλά" δηλαδή όπως είπες και συμφωνώ).
    Είναι όντως ετερόκλιτη η συνεργασία και την περιέγραψες με πολύ γλαφυρό τρόπο...και όπως και κάθε συνεργασία που γίνεται που τα κάτω μπορεί να έχει τις αδυναμίες της αλλά μπορεί να φέρνει μαζί της και κάποιες δυναμικές που να εκφράζουν περισσότερο τις ανάγκες της κοινωνίας. Πάντως, εχτές παρακολουθώντας σε συγκεκριμένη εκπομπή τον εκπρόσωπο της δράσυ να μιλά θυμήθηκα(γιατί είχα ξεχάσει) ότι υπάρχει και η Αριστερά του "περιθωρίου" που φέρνει μαζί της το δικό της λόγο γι'αυτό και έτυχε και σχετικής επίθεσης από τον παρουσιαστή ο οποίος έδειξε να απορεί κατά πόσον υπήρξαν σφαγές Τ/Κ το '74 ή προσπάθησε να μειώσει τις ευθύνες της ε/κ κοινότητας για το βίαιο εξαναγκασμό των Τ/Κ να μετακινηθούν στο βορρά, χαρακτηρίζοντας τον ως "μετακίνηση κατόπιν των κελευσμάτων της Τ/Κ ηγεσίας". Για τα πιο πάνω ο εκπρόσωπος τη δράσυ δέχτηκε και "μάθημα" σύνταξης της ελληνικής γλώσσας από τον παρουσιαστή... Εμένα φαίνεται μου ότι χρειάζεται στήριξη αυτός ο πολιτικός λόγος ο οποίος έχει δικοινοτικά χαρακτηριστικά και είναι και μία απάντηση στον παροξυσμό και στο γενικότερο κλίμα φασισμού που υπάρχει και αυξάνεται..Και είναι ένας αριστερός λόγος που δεν έχει εξασφαλισμένη τη θέση του στα τηλεοπτικά πάνελ.Εκτός και αν στο τέλος της μέρας αποφασίσουμε δηλ ότι αφού είναι ευρωεκλογές και δεν υπάρχει κανένα κόμμα που να έχει αντιΕΕ πολιτική τότε ψηφίζουμε λευκό.. Και δεν είναι μια απλή δικοινοτική ψήφος. Είναι και ψήφος με αριστερό πρόσημο...Αν ήταν "Μένουμε Ευρώπη" τότε θα υπήρχε χώρος στο ψηφοδέλτιο και για την Χόπλαρου...
    Ιεραρχώντας πάντως τα δεδομένα και εφόσον δυστυχώς δεν υπάρχει Κ.Κ.Κ τότε, και εφόσον όπως και εσύ είπες σε προηγούμενη ανάρτηση σου "κανείς δεν μπορεί να πει ότι είναι πιο αριστερά από τον άλλο" ΑΚΕΛ-δράσυ δηλ, τότε προέχει η στήριξη στην επαναπροσέγγιση από τα κάτω και αντίσταση στο φασισμό..
    Σε ευχαριστώ για τη φιλοξενία,
    Καλή δύναμη!
    Χ.Χ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καταρχήν δεν υπαρχει "αριστερα" ξεκομμένη από τα διεθνη γεγονοτα, από τα άλλα αριστερα κομματα, από το ευρωπαικό περιβάλλον και απο τις πολιτικες συνθηκες.

      Το να πω, πως το Δρασυ εν πιο αριστερο απο το ακελ γιατι εν πιο δικοινοτικό π.χ ειναι επισης μια πολιτική απλοποίηση. Για να ειναι πιο δικοινοτικο απο το ακελ καταρχην θα πρεπει να ειναι Κομμα. Προς το παρον ειναι απλα μια κινηση πολιτων των δυο κοινοτητων. Και ως κινηση πολιτών δεν μπορει να καμνει αυθαιρετες συγκρισεις με τα υφισταμενα κομματα. Να μπει στο χορό της πολιτικης και να χορεψει, ειναι ευπροσδεκτο. Να μπει και στη βουλη, να δουμε στην πραξη τις αποψεις του επι παντος.

      Κατα δευτερο: Το Δρασυ-Eylem θα πρεπει να ξεκαθαρισει μετεκλογικα πως αντιλαμβανεται τον αντιφασισμο του. Αν τον αντιλαμβανεται οπως ο Αλεξης Τσιπρας και η Ρενα Δουρου και η συνοπαρτζια της ελληνικης αριστερας, που καλει τους ψηφοφορους της ΧΑ σε "κριτικη στηριξη" (sic ) για μενα δεν θα ειναι ποσως αντιφασιστικο.

      Για την ώρα και εφοσον λεμε πως δεν θα το ταυτισμουμε με τον Συριζα ( τελοσπαντων να μεν προκαταλαβουμε ) εν θεωρώ πως εν πιο αντιφασιστικο απο το ΑΚΕΛ. Αντιθετα θεωρώ πως το ΑΚΕΛ διατηρει πιο ξεκαθαρη θεση στον αντιφασιστικο και αντι-ιμπεριαλιστικο αγώνα. Αποψεις στελεχων του Δρασυ-Eylem τείνουν να αποδέχονται τον "ειρηνοποιό" ρόλο του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στην Κυπρο για παραδειγμα, ή τεινουν να θεωρούν πως η συνεργασια με τους φιλελευθερους της Κυπρου που κρατουν καθαρα φιλο-ναζιστικη θεση για τα γεγονοτα π.χ της ΟΥκρανιας ειναι η ενδεδειγμενη.

      Επισης, θεωρώ απολιτικ απλοποίηση το συνθημα "Αν έχει βαρεθει το παλιό, ψηφισε αριστεροτερα"...αυτα καμνουν για αγανακτισμενους....εν το αντιστοιχο του Λιλλήκα απο τα αριστερα...ο Λιλλήκας προτασσει το εθνικο-πατριωτικο, αυτο το συνθημα προτασσει το "κινηματικό-αμεσοδημοκρατικο". Επι της ουσιας προκειται για λαικισμό.

      Ειπα ειναι ευπροσδεκτο γιατι δεν θεωρω δικαιο να τους πιασω που τον λαιμον! :) Να δοκιμαστουν στην πολιτική αρενα, να εκλεξουν και ευρωβουλευτη, να γινουν και κομμα και να κριθουν ισοτιμα με ολους τους υπολοιπους.

      Επισης, εγώ ειμαι κομμουνιστρια. Μονο για ενα Κομμουνιστικο Κόμμα θα ρίσκαρα να συζητήσω το θέμα της "ιστορικης μνημης" της αριστερας και ποιος το αντιπροσωπευει.

      Διοτι ο δικοινοτισμος εχει πολλα βαθκιες ριζες αριστερες...εν εσιει μονο τους νεους, τους τ/κ ροκαδες, τους τ/κ εναλλαχτικους κ.λ.π. Εχει ριζες, και δικοινοτικες και ταξικες.

      Τρία πραματα να ξερεις για τη διαλεκτικη της Ιστοριας προσεχεις που θα βαλεις τα "κουτσια" σου, ποτε και με ποιες προυποθεσεις....

      Φυσικα θα δειξει η διαδικασια και ο αμεσος επομενος χρονος για ολους...

      Διαγραφή
  8. Οταν ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες, ρώτησα ένα καλό ΑΚΕΛικό φίλο, να μου πει κάτι για τους άγνωστους σε μένα Πολυκάρπου. Η Βέρα λέει, είναι ΚΝίτισσα. Την έβαλαν για τους σκληροπυρηνικούς, εκείνους που νομίζουν ότι ο Χριστόφιας δεν έκανε ούτε ένα λάθος και για όλα φταίει η δεξιά. Θα έρθει τελευταία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ουφου Γιάννο!!! :)

      Δεν υπαρχει ΚΝιτης πανω στο ψηφοδελτιο του ΑΚΕΛ. Την μερα που θα δεις "ΚΝιτη" πάνω σε ψηφοδελτιο δεν θα ειναι του ΑΚΕΛ, τουτον εν σιουρον...:)

      εν θωρεις δαμε φωναζουν οι σκληροπυρηνικοί ότι το ΑΚΕΛ "νεκατσια το ΚΚΕ";

      να σου δωσω μιαν συμβουλη; Μεν μασιεσαι με το ακελ διοτι μαλλον δεν εσιεις ιδεα τι γινεται μεσα στο ακελ.

      Το αν θα ερτει τελευταια η Βερα εν τζαι απασχολει με...εσυ θα ψηφισεις τη Ρενα επειδη εν να εκλεγει δηλαδη; χαχαχαχα....ουφου πκιον λεμε.....

      Διαγραφή
    2. Κάποιοι [όπως πιο πάνω ο Strovoliotis] συνηθισμένοι από τις πρακτικές που ακολουθούν οι πολιτικοί κομματικοί χώροι που υποστηρίζουν [όπως ας πούμεν ο ΔΗΣΥ], νομίζουν ή/και διαδίδουν σκοπίμως ότι συγκεκριμένες πρακτικές [όπως η υπόδειξη αριστίνδην υποψηφίων] αποτελούν γενικότερη κομματική πρακτική κι αφορά ας πούμεν και το ΑΚΕΛ. Εξ ου και το λεξιλόγιο και οι εκφράσεις που χρησιμοποιεί, όπως το «την έβαλαν»… Για χάριν της ιστορίας, αλλά και για παρουσίαση των γεγονότων ως έχουν [ο συμπαθέστατος κατά τ’ αλλά Strovoliotis εδώ και καιρό συστηματικά αυθαιρετεί, παραποιεί και παραπλανεί] να αναφέρω ότι το ποιοι θα ‘ναι οι υποψήφιοι του ΑΚΕΛ το αποφάσισε η Κ.Ε. του Κόμματος δια μυστικής ψηφοφορίας. Στην σύνοδο της Κ.Ε. κατατέθηκε πρόταση από το Πολιτικό Γραφείο στη βάση των εισηγήσεων των Κομματικών Ομάδων Βάσης. Να σημειώσω ότι άτομο που προτάθηκε από το Π.Γ. δεν πέρασε από την Κ.Ε. και τη θέση του πέρασε με περισσότερους ψήφους άλλος, ενώ η Βέρα Πολυκάρπου δεν ήταν τελευταία στην Κ.Ε.. [Και προσωπικά δεν ήξερα ότι ήταν Κνίτισσα, αν ήταν τελικά καθότι η Blogοδεσπινα Disdaimona λέει πως έχει σοβιετική παιδεία. Όπως και να ‘χει όμως, για ‘ΜΑΣ ούτε το ένα, αλλά ούτε και το άλλο αποτελούν μειονεκτήματα]...

      Διαγραφή
  9. Κάνε ο,τι θέλεις. (Το ίδιο και εγώ).
    Απλώς σου μεταφέρω τι μου είπε ένας καλός ΑΚΕΛικός. Δεν έχω άλλο τρόπο να τεκμηριώσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιαννο μου, σε περιπτωση που θα ξαναμπεις και θα δεις και αυτο το σχολιο, να τα πω λλιον πιο αναλυτικα:

      - Η Βερα δεν εχει ουτε οργανωτικη, ουτε ιδεολογικη σχεση με την ΚΝΕ
      - Αν μέσα στο ΑΚΕΛ "κοφκει τζαι ραφκει ο Χριστοφιας" εννε παραξενο να βαλει ως "δικο του" καποιον που θα ερτει τελευταιος λεεις τζαι συ, τζαι να μεν βαλει καποιον που θα ερτει πρωτος;
      - Ποιος σας ενημερωνει για το ΑΚΕΛ; Ποιος εξεκινησε αυτη την παρανοηση πως ο Χριστοφιας ειναι το ΚΚΕ μεσα στο ΑΚΕΛ; Ουτε ο Χριστοφιας εχει ιδεολογικη συγγενεια με το ΚΚΕ. Καποιος σας αντιμετωπιζει σαν αχαπαρους, που δεν ξερετε να ξεχωρισετε πεντε σημαντικές αρχες, πεντε πολιτικες συμπεριφορες κ.ο.κ
      - Η Βέρα όντως λόγω του οτι μιλα πεντε γλωσσες ηταν η επισημη μεταφραστρια του Προεδρου της Δημοκρατιας επι Χριστοφια. Τα φκια της ακουσαν π.χ ολη την διαδικασια των διαπραγματευσεων επι Χριστοφια! Τα φκια της Ρένας τί εχουν ακουσει ως τώρα, ωστε να θεωρειται εμπειρη στην πολιτική.

      Ο λαικισμος εχει ενα οριο. Καποιος σας περιπαιζει πολλα σοβαρα...

      Διαγραφή
  10. "Καταρχήν δεν υπαρχει "αριστερα" ξεκομμένη από τα διεθνη γεγονοτα, από τα άλλα αριστερα κομματα, από το ευρωπαικό περιβάλλον και απο τις πολιτικες συνθηκες".
    Δεν διαφωνώ καθόλου ότι πρέπει να γίνεται διαλεκτική ανάλυση των συνθηκών. Άπλα όπως είπες και στο σύντροφο από Ελλάδα δεν ψηφίζουμε ελληνικά κόμματα αλλά κυπριακά κόμματα. Γι' αυτό και προσπάθησα να κάνω την απλούστευση αν και δεν είναι σωστό να γίνεται. Όπως είπες και εσύ σε άλλη ανάρτηση αν υπήρχε δυνατότητα να ψήφιζες ΚΚΕ θα το έκανες..Δυστυχώς, τέτοια δυνατότητα δεν υπάρχει.
    Δεν έχω πει ότι είναι πιο δικοινοτικό το δρασυ-eylem από το ΑΚΕΛ. Το ΑΚΕΛ «κουβαλά» όλη την ιστορία των κοινών ταξικών αγώνων αλλά επί του παρόντος δείχνει να μην επιδιώκει σε συστηματική βάση την επαναπροσέγγιση ενώ φαίνεται να είναι και αμέτοχο σε δράσεις και δικοινοτικές πρωτοβουλίες. Δεν αξιοποίησε ιδιαίτερα ούτε το άνοιγμα των οδοφραγμάτων το 2003 ούτως ώστε να εντείνει τις προσπάθειες... Το δράσυ-eylem ή οι υποψήφιοι της προσπάθησαν ή και προσπαθούν να αξιοποιήσουν αυτές τις συνθήκες...Έχει και το συμβολισμό του το κοινό ψηφοδέλτιο και εν κάτι που επιθυμούσαν και σύντροφοι να γίνει και στο ΑΚΕΛ.
    Ο δικοινοτισμός έχει βαθιές ρίζες αλλά εξελίσσεται και τωρά. Πώς πορευόμαστε δηλ από εδώ και πέρα? εν μια εν εξελίξει διαδικασία και πρέπει να συμμετέχουμε. Δηλώνει παρών το ΑΚΕΛ?
    Υπάρχουν υποψήφιοι ναι στη δράσυ-eylem που τείνουν να θεωρούν πως η συνεργασία με τους φιλευλεύθερους-φασίστες (είναι όψεις του ίδιου νομίσματος) είναι η ενδεδειγμένη αλλά τούτο νομίζω δεν μπορεί να μπαίνει ως επιχείρημα ή ως αντιπαραβολή προς το ΑΚΕΛ το οποίο συμμετέχει και στο Εθνικό Συμβούλιο και έχει και καταστατικό άρθρο και ως τακτική τη συνεργασία με την αστική τάξη στον αντικατοχικό αγώνα. Αν πρέπει να υπάρξουν άλλες συνεργασίες αφορά συνολικά την Αριστερά. Και το ΑΚΕΛ δηλ δεν τα έχει λυμένα τούτα...
    Ιστορικά, ναι, δεν διαφωνώ ότι το ΑΚΕΛ κουβαλά αντιφασιστική και αντιιμπεριαλιστική δράση γι’αυτό και ξενίζει και άλλους συντρόφους η αναφορά στην «καλοδεχούμενη επίσκεψη» Μπάιντεν.
    Προσέδωσα αριστερό πρόσημο στη δράσυ όχι για να πω ότι είναι πιο αριστερή από το ΑΚΕΛ αλλά για να το αντιπαραβάλω σε σχέση με το «Μένουμε Ευρώπη».
    Συμφωνώ όμως απόλυτα μαζί σου ότι θα πρέπει να ξεκαθαρίσει μετεκλογικά πώς αντιλαμβάνεται τον αντιφασισμό της η δράσυ και τις όποιες επιρροές έχει από το ΣΥΡΙΖΑ και εν κάτι που όπως λαλείς και εσύ εν κάτι που θα δείξει η διαδικασία και ο χρόνος...και για το ΑΚΕΛ.
    Κι εγώ κομμουνιστής προσπαθώ να είμαι ;)
    Ευχαριστώ που μπήκες στον κόπο να απαντήσεις τους προβληματισμούς μου.
    Χ.Χ

    ΑπάντησηΔιαγραφή