Ερώτηση για τις εξελίξεις στη Συρία και τη στρατιωτική προετοιμασία των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας και των συμμάχων τους κατά της Συρίας με πρόσχημα την κατηγορία περί χρήσης χημικών όπλων από τις συριακές ένοπλες δυνάμεις κατέθεσε στη Βουλή προς τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγ. Βενιζέλο και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Δ. Αβραμόπουλο κατέθεσε η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.
Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης επισημαίνει:
«Το ΚΚΕ καταγγέλλει τη στρατιωτική προετοιμασία των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας και των συμμάχων τους κατά της Συρίας με πρόσχημα την κατηγορία περί χρήσης χημικών όπλων από τις Συριακές ένοπλες δυνάμεις.
Η κατηγορία αυτή στηρίζεται σε ατεκμηρίωτη καταγγελία των λεγόμενων αντικαθεστωτικών ομάδων ενώ αγνοείται σχετική κατηγορηματική διάψευση της κυβέρνησης της Συρίας, αλλά και τοποθέτηση του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας που αναφέρεται σε προβοκάτσια.
Σημειώνουμε επίσης ότι τους περασμένους μήνες, Μάρτιο και Μάιο 2013, υπήρξαν καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων από αντικαθεστωτικές ομάδες, κάτι που αποδείχτηκε σε έρευνα που διεξήγαγαν Ρώσοι εμπειρογνώμονες, που συγκέντρωσαν στοιχεία, τα οποία δείχνουν πως επρόκειτο για χημικά όπλα που κατασκευάστηκαν από τις συγκεκριμένες ομάδες.
Η βάση των επικίνδυνων εξελίξεων στην περιοχή είναι η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα και η όξυνση των ανταγωνισμών για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών κι αυτή ακριβώς την αλήθεια επιχειρούν να κρύψουν ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ χρησιμοποιώντας κάθε είδους προσχήματα, τα οποία κατέρρευσαν στη συνέχεια, όπως έκαναν στους πολέμους κατά της Γιουγκοσλαβίας, του Αφγανιστάν, του Ιράκ και της Λιβύης.
Το ΚΚΕ τονίζει ότι στρατιωτική επίθεση κατά της Συρίας θα περιπλέξει ακόμα περισσότερη την ήδη σύνθετη και επικίνδυνη κατάσταση στην περιοχή με κίνδυνο γενικευμένου πολέμου με θύματα τους λαούς.
Οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν μεγάλες ευθύνες γιατί διέθεσαν τη βάση της Σούδας και άλλες στρατιωτικές υποδομές και στήριξαν τους προηγούμενους ιμπεριαλιστικούς πολέμους εμπλέκοντας τη χώρα και το λαό μας σε μεγάλες περιπέτειες.
Ενώ, σήμερα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες οι δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης που εκφράστηκαν και κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του Έλληνα Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, γεγονός το οποίο, εκτός των άλλων, οδήγησε στα συγχαρητήρια της αμερικανικής κυβέρνησης για τη χρησιμοποίηση της βάσης της Σούδας και τη γενικότερη στήριξη στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.
Το ΚΚΕ καλεί τον ελληνικό λαό να αντιδράσει αποφασιστικά, να καταδικάσει κάθε συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης στην προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων και να απαιτήσει:
Να κλείσει τώρα η βάση της Σούδας, να μη διατεθούν υποδομές (όπως το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Καλαμάτας) και στρατιωτικές δυνάμεις, να μη δοθεί καμία διευκόλυνση στις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και τους συμμάχους τους σε οιανδήποτε πολεμική επιχείρηση κατά της Συρίας ή άλλης χώρας στην περιοχή.
Ερωτώνται οι κ.κ υπουργοί πώς τοποθετείται η κυβέρνηση για τα παραπάνω.
Η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα»
902.gr
Εντείνονται οι πιέσεις για άμεση ιμπεριαλιστική στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, την ίδια ώρα που ξεκινούν οι έρευνες των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ στα ανατολικά προάστεια της Δαμασκού, εκεί όπου η συριακή αντιπολίτευση καταγγέλλει ότι σημειώθηκε πολύνεκρη επίθεση με χημικά όπλα. Η συριακή κυβέρνηση διαψεύδει κατηγορηματικά τη χρήση χημικών όπλων από το στρατό της χώρας, καταγγέλλει για την επίθεση την πολυεθνική δύναμη των ένοπλων μισθοφόρων που δρα στη χώρα, ενώ συνεχώς πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η επίθεση που χρησιμοποιείται ως δικαιολογία για την ιμπεριαλιστική επέμβαση αποτελεί μία ακόμη προβοκάτσια.
Την ίδια ώρα, χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ, όπως η Βρετανία και η Τουρκία, καλούν σε επέμβαση, ακόμα και χωρίς απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Έντονες αντιδράσεις στη σχεδιαζόμενη επέμβαση εκφράζουν Ρωσία και Ιράν. Ο Ρώσος Υπουργός εξωτερικών κάνει λόγο για σοβαρές επιπτώσεις που θα έχει στην ευρύτερη περιοχή μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, ενώ η Τεχεράνη καλεί τις ΗΠΑ να μην περάσουν την «κόκκινη γραμμή».
Μπασάρ Αλ Άσαντ: Καταδικασμένα σε αποτυχία τα σχέδια για επέμβαση
Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ τόνισε ότι μια ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στη Συρία «θα αποτύχει», υπογραμμίζοντας ότι οι ηγέτες της Δύσης δε θα καταφέρουν να κάνουν τη Συρία «μαριονέτα της Δύσης». Ο Άσαντ χαρακτήρισε «παράλογους» και πολιτικά υποκινούμενους τους ισχυρισμούς της Δύσης για επίθεση με χημικά όπλα.
«Οι δηλώσεις πολιτικών ανδρών στις ΗΠΑ και στη Δύση, αποτελούν προσβολή της κοινής λογικής. Οι ΗΠΑ θα υποστούν μια αποτυχία, όπως σε όλους τους προηγούμενους πολέμους, αρχής γενομένης από το Βιετνάμ, εάν αποφασίσουν να πραγματοποιήσουν μια στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία», τονίζει ο Άσαντ σε συνέντευξή του, η οποία δημοσιεύεται σήμερα στη ρωσική εφημερίδα «Izvestia». «Η Αμερική πραγματοποίησε πολλούς πολέμους και ποτέ δεν πέτυχε τους στόχους για τους οποίους κήρυξε τους πολέμους αυτούς», πρόσθεσε ο Σύρος πρόεδρος. «Δεν κατάφερε να πείσει τους λαούς για το δίκαιο χαρακτήρα των πολέμων αυτών ούτε να επιβάλει την ιδεολογία της στις χώρες αυτές», τόνισε ο Άσαντ. Ο Σύρος πρόεδρος κατηγόρησε «ορισμένους δυτικούς ηγέτες» ότι δε γνωρίζουν την ιστορία και ότι δεν έχουν πάρει μαθήματα από αυτήν.
«Πήραν μαθήματα από τα τελευταία 50 χρόνια; Θα έπρεπε να μελετήσουν τα έγγραφα των προκατόχων τους, οι οποίοι έχασαν όλους τους πολέμους, αρχής γενομένης από το Βιετνάμ, ως τις μέρες μας», τόνισε αναφερόμενος στην αμερικανική κυβέρνηση. «Δεν έχουν καταλάβει ότι όλοι αυτοί οι πόλεμοι δεν έφεραν τίποτα άλλο από καταστροφή και αστάθεια στη Μέση Ανατολή και σε άλλες περιοχές του κόσμου», συνέχισε ο Σύρος πρόεδρος.
Ρωσία: Προειδοποιεί για σοβαρές επιπτώσεις από μια πιθανή στρατιωτική επέμβαση
Η Ρωσία ανησυχεί ιδιαίτερα για το ενδεχόμενο στρατιωτικής απάντησης της Ουάσινγκτον στην καταγγελθείσα επίθεση με χημικά όπλα από τη συριακή κυβέρνηση και ο Ρώσος υπουργόςΣεργκέι Λαβρόφ απηύθυνε έκκληση για αυτοσυγκράτηση κατά τη συνομιλία που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του, ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
«Ο υπουργός (Λαβρόφ) τόνισε ότι οι επίσημες ανακοινώσεις της Ουάσινγκτον τις τελευταίες ημέρες για την ετοιμότητα των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων να "επέμβουν" στη Συρία έχουν προκαλέσει βαθειά ανησυχία στη Μόσχα», τονίζει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο, αναφερόμενο στη χθεσινή επικοινωνία των δυο υπουργών.
Ο Λαβρόφ προειδοποίησε τις ΗΠΑ για τις «εξαιρετικά σοβαρές» επιπτώσεις που θα είχε μια πιθανή στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική όπου σε χώρες όπως το Ιράκ και η Λιβύη, υπάρχει συνεχώς αστάθεια.
Ιράν: Να μην περάσουν την κόκκινη γραμμή οι ΗΠΑ
Η Τεχεράνη από την πλευρά της κάλεσε τις ΗΠΑ να μην «περάσουν την κόκκινη γραμμή» στη Συρία, προειδοποιώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξουν «σοβαρές συνέπειες» για τον Λευκό Οίκο.
Βρετανία - Τουρκία: Επίθεση ακόμη και χωρίς απόφαση του ΟΗΕ
Υπέρ της ανάληψης δράσης ενάντια στη Συρία, ακόμη και αν δεν υπάρξει ομόφωνη απόφαση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, τάχθηκε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ.
«Είναι δυνατόν να απαντήσουμε στα χημικά όπλα χωρίς απόλυτη ενότητα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ;», διερωτήθηκε ο Βρετανός ΥΠΕΞ, μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC για να απαντήσει: «Θα έλεγα "ναι είναι (δυνατό)", γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα ήταν αδύνατο να απαντήσουμε σε τέτοιες βιαιοπραγίες και εγκλήματα».
Στο ίδιο μήκος κύματος και η Τουρκία. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε στην εφημερίδα «Μιλιέτ», ότι η Τουρκία θα συμμετάσχει σε οποιονδήποτε διεθνή συνασπισμό κατά της Συρίας, ακόμα κι αν δεν υπάρξει μία ευρύτερη συναίνεση για ανάληψη δράσης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
«Προτεραιότητά μας ήταν πάντα η κοινή δράση με τη διεθνή κοινότητα, βάσει αποφάσεων του ΟΗΕ. Εάν δεν υπάρξει μια τέτοια απόφαση από το Συμβούλιο Ασφαλείας, άλλες εναλλακτικές... θα τεθούν στην ατζέντα», είπε ο Νταβούτογλου.
«Αυτή τη στιγμή 36 με 37 χώρες συζητούν τις εναλλακτικές αυτές. Εάν συγκροτηθεί ένας συνασπισμός κατά της Συρίας στο πλαίσιο της διαδικασίας αυτής, η Τουρκία θα συμμετάσχει σ' αυτόν», πρόσθεσε.
Στρατιωτική Σύνοδος στο Αμάν της Ιορδανίας
Διήμερη σύνοδος των αρχηγών των στρατιωτικών επιτελείων δυτικών και μουσουλμανικών χωρών, αρχίζει σήμερα στο Αμάν της Ιορδανίας για να εξετασθούν οι συνέπειες της σύρραξης στη Συρία, ανακοίνωσε ιορδανός αξιωματούχος.
Την Παρασκευή, ιορδανός στρατιωτικός είχε ανακοινώσει την πραγματοποίηση συνεδρίασης στο Αμάν εντός των προσεχών ημερών μετά από πρόσκληση του αρχηγού των γενικού επιτελείου των ιορδανικών ενόπλων δυνάμεων Μεσάαλ Μοχάμεντ ελ-Ζέμπεν και του επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης (Centcom) των ΗΠΑ που είναι επιφορτισμένη με 20 χώρες της Μέσης Ανατολής και της κεντρικής Ασίας, του στρατηγού Λόιντ Οστιν.
Ο ιορδανός αξιωματούχος είχε δηλώσει, σύμφωνα με το ιορδανικό πρακτορείο ειδήσεων Petra , ότι στη σύνοδο θα συμμετάσχει ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των αμερικανικών δυνάμεων στρατηγός Ντέμπσεϊ, καθώς και οι ομόλογοί του της Σαουδικής Αραβίας, τουΚατάρ, της Τουρκίας, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και τουΚαναδά.
Ο ιορδανός υπουργός Εξωτερικών Νάσερ Ζαουντέ δήλωσε χθες ότι αυτή η συνεδρίαση έχει προγραμματισθεί εδώ και μήνες. «Θα συζητηθούν η κατάσταση και σενάρια επί του πεδίου, ειδικότερα μετά τις πρόσφατες επικίνδυνες εξελίξεις. Οι αρχηγοί των στρατιωτικών επιτελείων πρέπει να έχουν πλήρεις συνομιλίες», είπε. Την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Τσακ Χέιγκελ είχε ανακοινώσει την ανάπτυξη στρατιωτικών μέσων ώστε να υπάρχει επιχειρησιακή ετοιμότητα, εάν ο αμερικανός πρόεδρος αποφασίσει στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.
Διπλωματικός πυρετός για την δικαιολόγηση της στρατιωτικής επέμβασης
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι είχε τηλεφωνική επικοινωνία την Κυριακή με το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και με τους ομολόγους του της Βρετανίας, της Γαλλίας, του Καναδά και της Ρωσίας στους οποίους είπε ότι διατηρεί «ελάχιστες αμφιβολίες» για τη χρήση χημικών όπλων από τη Συρία στις 21 Αυγούστου, δήλωσε διπλωμάτης στην Ουάσινγκτον.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Κέρι τόνισε στους Μπαν Κι-μουν, Ουίλιαμ Χέιγκ, Λοράν Φαμπιούς, Τζον Μπερντ και Σεργκέι Λαβρόφ ότι «εάν το συριακό καθεστώς ήθελε ν' αποδείξει στον κόσμο ότι δεν έκανε χρήση χημικών όπλων κατά την επίθεση αυτή, θα είχε σταματήσει τους βομβαρδισμούς στην περιοχή αυτή και θα είχε επιτρέψει την πρόσβαση των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ πριν από πέντε ημέρες». Ο Αμερικανός υπουργός «δήλωσε σαφώς ότι με βάση πληροφορίες που υπάρχουν έχει ελάχιστες αμφιβολίες για τη χρήση χημικού όπλου από το συριακό καθεστώς». Ο Κέρι διατύπωσε τα σχόλια αυτά ενώ ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα φαίνεται να εξετάζει το ενδεχόμενο «περιορισμένης» στρατιωτικής δράσης στη Συρία. Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε το Σαββατοκύριακο διαβουλεύσεις στο Λευκό Οίκο και επίσης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με το Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον και με το Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ για το θέμα.
Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος διέψευσε τις πληροφορίες που δημοσίευσε η βρετανική εφημερίδα «Daily Telegraph» ότι Ουάσινγκτον και Λονδίνο ετοιμάζονται για μια κοινή, περιορισμένη στρατιωτική επιχείρηση «εντός των προσεχών ημερών».
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν δήλωσε σήμερα ότι «κάθε ώρα μετράει» για την έρευνα των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ σχετικά με την καταγγελθείσα επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία, τη στιγμή που οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις εκφράζουν «φόβους» ότι είναι ήδη πολύ αργά.
Ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό δήλωσε την Κυριακή στο τηλεοπτικό κανάλι «France 2» ότι «η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να αφήσει να γίνεται αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» απορρίπτοντας, ωστόσο, εμμέσως κάθε άμεση δράση από τη Γαλλία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου