Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.

Ζοζέ Σαραμάγκου

10.5.12

Με τις λέξεις ενός κομμουνιστή


Μου προκαλεί τρόμο η ιδέα της πολτοποίηση της αριστεράς, η κατάργηση των λέξεων και της οπτικής του άλλου, ο αναδυόμενος ενθουσιασμός μιας "εξέγερσης" προς την οδό της αποπλανητικής "ομοιογένεσης των συμφερόντων κάποιων υποτιθέμενων λαών", ο ψυχολογικός εκβιασμός που ασκεί ο αναιδής προς τον πονεμένο, η χαρά που κατοχυρώνεται ως πολιτική έκφραση εις βάρος της ωμής αλήθειας, ο εκμηδενισμός μέσω στατιστικών αριθμών, οι ιδέες και η ιστορία ως ένα περιφερόμενο αποτέλεσμα.


Μου προκαλεί τρόμο η περιρρέουσα επιθετικότητα, οι "καλοί" άνθρωποι που την καλλιεργούν, τα υποτιμητικά ανώνυμα και επώνυμα αθώα σχόλια στα τουίτερ και τα φέισμπουκ, η κατάργηση του δικαιώματος στην περηφάνεια του άλλου.

Μου προκαλεί τρόμο η θέα των επιτυχημένων πολιτικών κύκλων, η μεταφορά της εικόνας από το δρόμο στο λαμπερό ευρωκοινοβούλιο, το σύστημα και η αριστερά ως ένα ζαλισμένο πλήθος που παραδίδει τα όπλα.

Εδώ θα καταγράφονται τα λόγια που κανείς δεν αναπαράγει και που όλοι περιφρονητικά αγνοούν λες και η δημόσια σφαίρα δεν σηκώνει και δεν επιθυμεί την παρουσία κάποιων ανθρώπων, τη θεωρεί μη αντιπροσωπευτική για το γρήγορο και ενδιαφέρον φέισμπουκ, για το δημόσιο λόγο που βλέπει εικόνες και κολλά σ΄αυτές ωραίες και αποδεκτές ιδέες, για το δημόσιο λόγο που μπέρδεψε τη χαρούμενη γνώση με την γνώση σε κατάσταση συναισθηματικής και νοητικής έξαρσης και μεταφέρει την έξαρση ως άνοιγμα και ευκαιρία. Σε πείσμα και ενάντια στο ψευδές σκηνικό που στήνουν αυτοί που τάχα σήμερα ξέρουν, πίσω από τις οθόνες, μεγενθύνοντας έτσι το πραγματικό τους ανάστημα, εδώ θα αναπαράγονται λέξεις χωρίς μεγενθυντικούς φακούς, οι λέξεις οι απλές των ανθρώπων, που αν τύχει να τους γνωρίσεις ξέρεις, δεν θα πέσεις από τα σύννεφα και δεν θα πεις πως σου βγήκε άνθρακας ο εικονικός θησαυρός. Αυτό το λέω μετά βεβαιότητας και το ξέρω εκ πείρας. Γιατί μέτρησα πολλές φορές το αληθινό ανάστημα εικονικών σοφών, τετ - α - τετ και μούρη με μούρη. 


via Redfly Planet


Του Ρωμύλου Αβδή


‘Στην Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα’ είναι η ατάκα την οποία έχετε εμπεδώσει όλοι. Το επιστημονικά σωστό θα ήταν ‘Στην αστική Δημοκρατία’, αλλά ποιος ασχολείται τώρα με τέτοιες λεπτομέρειες;

Το αστικό σύστημα στην Ελλάδα in cooperation with τους ευρωπαϊκούς και υπερατλαντικούς πάτρωνες κατήγαγε μια περιφανή νίκη. Η συντριπτική πλειοψηφία του νεοεκλεγέντος κοινοβουλίου τάσσεται υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρώ. Η ιδεολογική τρομοκρατία την οποία ασκούν επί σειρά ετών, ότι τάχα μου, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα έχουμε μέλλον έπιασε τόπο. Σε συνθήκες ακραίας- και ραγδαίως επιδεινούμενης φτώχειας και ανεργίας- σε συνθήκες εργοδοτικών απειλών για απολύσεις και εντατικής τηλεοπτικής πλύσεως του έσω στρώματος του εγκεφάλου από τα Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης, ο ελληνικός Λαός έβγαλε την ετυμηγορία του. Είναι απόλυτα σεβαστή. Η εγχώρια και αλλοδαπή ολιγαρχία έχοντας αποκομίσει -με το αζημίωτο, δηλαδή το σχετικό λαδάκι που αντιστοιχεί σε μια τέτοια κολοσσιαία συναλλαγή- ιλιγγιωδώς τεράστια κέρδη από την -δήθεν- κρίση χρέους και προσβλέπουσα μέσα από σχετικές υπογραφείσες συμφωνίες στο ξεπούλημα του εναέριου, επίγειου και υπόγειου πλούτου της Ελλάδας ανακάτεψε την τράπουλα. Γνωρίζοντας ότι η εποχή της Μεταπολίτευσης πέρασε μοιράζει νέους ρόλους στο πολιτικό της προσωπικό. Το 32% που πέτυχε ο δικομματισμός στις χθεσινές εκλογές -νέο ιστορικό χαμηλό- σηματοδοτεί, κατά την ταπεινή μου άποψη δύο εξελίξεις. Η πρώτη έχει να κάνει με τις κυοφορούμενες ανακατατάξεις, διασπάσεις, αποχωρήσεις, προσχωρήσεις στο εσωτερικό των δύο, μέχρι χθες κυρίαρχων πόλων του αστικού πολιτικού συστήματος. Τόσο η ΝΔ, όσο και το ΠΑΣΟΚ -προβλέπω- ότι θα συγκλονιστούν σε τέτοιο βαθμό, ώστε η εξόδιος ακολουθία τους θα ψαλεί στις προσεχείς, λίαν συντόμως, εκλογές. 

Ό,τι απόμεινε από τη ΝΔ θα απορροφηθεί από τους Ανεξάρτητους Έλληνες του κ. Καμμένου, ο οποίος θα αναδειχθεί σε κυρίαρχο εκπρόσωπο της δεξιάς και κεντροδεξιάς παρατάξεως, ενώ μια ανάλογη απορρόφηση προβλέπεται και για τα υπολείμματα του ΠΑΣΟΚ, τα οποία θα κατασπαραχθούν από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θα ανακηρυχθεί - άγνωστο για πόσο χρονικό διάστημα- σε Χαλίφη της Σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα. 

Το Κόμμα της εργατικής τάξης, το ΚΚΕ, το οποίο ανέχεται την παρουσία μου στις γραμμές του για πάνω από 45 έτη -από την εποχή της προδικτατορικής ΕΔΑ, της ΑΝΤΙ-ΕΦΕΕ και της ΚΝΕ- είναι μόνιμα στο στόχαστρο του οπορτουνισμού, της σοσιαλδημοκρατίας, που παραχαράσσουν και ευτελίζουν τα συνθήματά του -όρα Εθνική Αντίσταση-, των κρυφών και φανερών δικτατόρων, των βαρόνων της ενημέρωσης (sic), των εφοπλιστών, μεγαλοξενοδόχων, βιομηχάνων. Με λίγα λόγια, στο σύνολο της άρχουσας τάξης και των αποχρώσεών της. 

Λίγες φορές στην ιστορική του διαδρομή το ΚΚΕ είχε τόσο κρυστάλλινες και ξεκάθαρες θέσεις. Έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μονομερή διαγραφή του χρέους -κι όχι μέρους του ως επαχθούς και απεχθούς- κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και κεντρικό σχεδιασμό της Οικονομίας με Λαϊκή Εξουσία. Πιο σοκολάτα γίνεται, πιο ξεκάθαρο πολιτικό πρόγραμμα ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ. 

Κι όμως τόλμησε ο σύγχρονος Πατριάρχης του ρεφορμισμού, ο αυριανός Πάπας της Σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα Αλέξης Τσίπρας να καλέσει την Αλέκα Παπαρήγα να ‘συγκυβερνήσουν’ σε μια ‘Αριστερή’ κυβέρνηση. Δεν έχω πολλά πάρε-δώσε με τους παπάδες, για να ξέρω που τοποθέτησε ο Άγιος Πέτρος τον μακαρίτη Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά όπου και να βρίσκεται θα πρέπει να θαύμασε τον καιροσκοπισμό και τον λαϊκισμό του Τσίπρα. Αν δεν είναι θράσος αυτό τότε τι είναι; Τέτοιο αντικομουνισμό χρόνια είχαμε να ζήσουμε τα παλιότερα μέλη του ΚΚΕ και μάλιστα από αυτοπροσδιοριζόμενο ως ‘αριστερό’ κόμμα. Το τόλμησε ο Τσίπρας σηκώνοντας το φλάμπουρο του αντι-ΚΚΕ μένους του. Ατυχώς-γι αυτόν- την πρόταση δεν την έκανε την Παρασκευή, πριν τις εκλογές. Πόσο χρόνο θα είχε στη διάθεσή του το ΚΚΕ και ποιο κανάλι θα ‘φιλοξενούσε’ την απάντηση της Αλέκας, λίγες ώρες πριν την απαγόρευση δηλώσεων; 

Θα επαναδιαπραγματευθεί, μας πληροφορεί, τους όρους του Μνημονίου. Κουβέντα δεν είπε για τα κλεμμένα και κουρευθέντα αποθεματικά των Ασφαλιστικών Ταμείων, ούτε για Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία μίλησε, ούτε και για το θέμα της Δωρεάν Δημόσιας Υγείας άρθρωσε λέξη, ο Αλέξης -κυριολεκτικά Α-λέξης, αυτός που δεν βγάζει στα κρίσιμα ερωτήματα λέξεις. Μήπως σας είπε τι θα γίνει με την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη; Άλλες λέξεις ο Αλέξης. Απέκρυψε τι μειώσεις μισθών που υπέγραψαν τα συνδικαλιστικά πρωτοπαλίκαρα του στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, αλλά και σ’ άλλες Ομοσπονδίες όπου έχει πολυετή και αγαστή συνεργασία με την ΔΑΚΕ και την ΠΑΣΚ. Γι αυτό και οι πρώην ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ τον προτίμησαν εκλογικά. Τόσων χρόνων κολιγιά θα πήγαινε χαμένη; 

Τα μέλη και οι οπαδοί του ΚΚΕ, Αλέξη Τσίπρα ποτέ δεν θα σε νομιμοποιήσουν να βομβαρδίζεις αύριο αγκαλιά με τον Ολάντ τη Συρία, το Ιράν, το Λίβανο και όποιον άλλο αντιτάσσεται στα συμφέροντα αυτών που σε ανέδειξαν. Πορέψου παρέα με τους Βενιζέλους, του ΓΑΠ, την Κάγκελα. Μακριά από μας, κι όπου θέλεις τράβα. Κοίτα μόνο μην ξεχάσεις να κάνεις κάτι για την καθιέρωση της φουκαριάρας της απλής αναλογικής -εκτός κι αν υπολογίζεις πως στις επερχόμενες εκλογές θα χρειαστείς το καλπονοθευτικό μπόνους των 50 εδρών. 

Συμπεράσματα έβγαλα και για το Κόμμα μου. Όμως έχω ηθική και καταστατική υποχρέωση να συζητήσω πρώτα με τους συντρόφους μου στα κομματικά όργανα στα οποία μετέχω.



37 σχόλια:

  1. το ΚΚΕ είναι το κόμμα της εργατικής τάξης, λαλεί.
    μπορεί να σημαίνει ότι
    α) όποιος δεν ψηφίζει ΚΚΕ δεν αποτελεί εργατική τάξη
    β) όποιος δεν συμφωνεί με το ΚΚΕ δεν τάσσεται με την εργατική τάξη.

    τι μου θυμίζει, τι μου θυμίζει...

    http://parallhlografos.wordpress.com/2012/05/10/%CE%B5%CE%B9%CF%81%CF%89%CE%BD%CE%B5%CE%AF%CE%B5%CF%82/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όι απλα μπορει να μας θυμίζει σελιδες που την ιστορία της ΠΣΟ Γρηγόρη τζαι τον ρόλο του συριζα στα ευρωπαικά συνδικάτα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ...οταν καποιοι μαλιστα "μαρξιστες" στο μεταξύ υπεριπτανται των δεδομένων αυτών και μας μιλούν αφ΄υψηλού κιόλας για την "αριστοκρατία του αίματος" της εργατικής ταξης!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οποταν εγω αντιπροτείνω στο αρθρο που μου αφησες, το τελευταιο αρθρο στο Ταξεις και Ηθική, παρόλο ότι ο συγγραφέας του άρθρου, ουτε μια ουτε δυο αλλα πολλες φορες με έβρισε πλαγίως αν όχι ευθέως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. πάντως του ζεπ (κρίνοντας που προηγούμενες τοποθετήσεις του για βολεμένος απεργούς στον ευρύτερο δημόσιο τομέα) στοιχιματίζω εν ο κομματικός πατριωτισμός τζιαι η απλοική ισοπέδωση κόμμα=τάξη, ταξικός αγώνας=εκλογική ψήφος που πρέπει να του άρεσε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ειπα καθαρα πριν σχεδόν αναμιση χρόνο ρε συντροφε ότι εν θα συμμετέχω στην κλωνοποίηση του ακελ πανευρωπαικά μέσω σύριζα!

    ποσον πιο καθαρα πρεπει να τοποθετηθώ; αρκησεν ο συριζα! το ακελ αν επρολαβεν να χτίσει τζαι κατι μες την σοσιαλδημοκρατια ο συριζα αρκησεν!

    αν εννοουν όσα λεσιν ότι θα αντιταχθουν στο νεο ευρωπαικό μαγείρεμα, να παμεν παρεα να τους βοηθησουμεν ευχαρίστως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. "κλωνοποίηση του ακελ πανευρωπαικά μέσω σύριζα!"
    σόρρυ συντρόφισσα αλλά που σου νεύκω που πάεις...τζιαι πριν ανάμιση χρόνο τζιαι σήμερα. αν θα κάμουμεν διάλογο να βάλλουμεν κάτω ούλλα τα δεδομένα.
    τζιαι τούτον ισχύει τζιαι για τα συνδικάτα μέλη της ΠΣΟ που αφήνεις να νοηθεί ότι ήταν περίπου επαναστατικά τζιαι επολεμηθήκαν για τούτον που τα κακά συριζαϊκά...να επαναλάβω ότι εν με αφορούν οι κόντρες μικρομάγαζων αλλά η ιστορική συγκυρία η πολιτική στάση τζιαι η προοπτική.

    όσο για το άρθρο του τζανάκου, ενδιαφέρον προβληματισμός αλλά μη επαρκώς ορισμένες η κατηγορίες, ατεκμηρίωτος ιστορικά τζιαι με προαποφασισμένο συμπέρασμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. όσο για το άρθρο του τζανάκου, ενδιαφέρον προβληματισμός αλλά μη επαρκώς ορισμένες η κατηγορίες, ατεκμηρίωτος ιστορικά τζιαι με προαποφασισμένο συμπέρασμα...

      Το άρθρο είναι της προηγούμενης βδομάδας, όταν ο Τζανάκος ήταν ΚΚΕ. Αυτή τη βδομάδα είναι βαμμένος ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Οπότε ίσως να σε βρει περισσότερο σύμφωνο η θεωρητική του επεξεργασία αυτής της εβδομάδας. Με την ΤασοΠαπαδουλική εβδομάδα από την άλλη, δεν είμαι βέβαιος ότι θα βρείτε πολλά κοινά σημεία. Αλλά υπάρχει και η αριστεριστική εβδομάδα, η εθνοπατριωτική εβδομάδα, η αναρχικο-καταστασιακή εβδομάδα, η Μπουχαρινική εβδομάδα, η Τροτσκιστική εβδομάδα, πολλές εβδομάδες.

      Διαγραφή
  8. ποια εν τα μικρομαγαζα; τα μελη της ΠΣΟ; ετα δαμε τα μελη της ΠΣΟ, για να μιλουμε συγκεκριμενα

    ΑΓ. ΔΟΜΙΝΙΚΟΣ 85.000
    ΑΙΘΙΟΠΙΑ 2.000.000
    ΑΓΚΟΛΑ 1.500.000
    ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ 180.000
    ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ 250.000
    ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ 110.000
    ΒΙΕΤΝΑΜ 4.000.000
    ΒΟΛΙΒΙΑ 600.000
    ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 20.000
    ΒΡΑΖΙΛΙΑ 450.000
    ΓΚΑΝΑ 90.000
    ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑ 150.000
    ΗΠΑ 10.000,
    ΙΑΠΩΝΙΑ 160.000
    ΙΝΔΙΑ 6.000.000,
    ΙΡΑΚ 4.000.000,
    ΙΡΑΝ 2.800.000,
    ΚΟΛΟΜΒΙΑ 120.000
    ΚΟΡΕΑ 3.000.000
    ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ 120.000,
    ΚΟΥΒΑ 3.000.000
    ΚΟΥΒΕΪΤ 90.000,
    ΚΥΠΡΟΣ 40.000,
    ΛΙΒΑΝΟΣ 190.000
    ΛΙΒΥΗ 2.500.000
    ΜΑΡΤΙΝΙΚΑ 60.000
    ΜΕΞΙΚΟ 140.000
    ΜΟΡΑΒΙΑ 20.000
    ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ 40.000
    ΝΕΠΑΛ 70.000
    ΟΝΔΟΥΡΑ 80.000
    ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ 250.000
    ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ 200.000
    ΠΑΝΑΜΑΣ 130.000
    ΠΕΡΟΥ 800.000
    ΠΟΛΩΝΙΑ 20.000
    ΡΩΣΙΑ 5.000
    ΣΑΛΒΑΔΟΡ 100.000
    ΣΕΝΕΓΑΛΗ 300.000
    ΣΟΥΔΑΝ 250.000
    ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ 110.000
    ΣΥΡΙΑ 4.000.000
    ΤΖΑΜΑΪΚΑ 110.000
    ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ 160.000
    ΕΛΛΑΔΑ 350.000

    βαλε τζαι την ΠΕΟ μεσα με το ενα ποδι για να μεν το πολλοσκοτίζουμεν που ακριβως εν να παει το πραμα.

    ατε ακουω για την εργατική βαση της νεας ευρωπαικής αναγεννημενης αριστερας! με οργανωσεις αν γινεται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. εκτος αν η εργατική βαση Γρηγόρη πρεπει να λογιστεί εναντια στο συνδικαλισμό τζαι τα μικρομαγαζα τζαι να αναζητηθεί στα μεγαλομαγαζα των κοινοβουλίων ή στες ομαδες των αναρχικών και στους γκουρου διανοουμενους!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ινταλος κολλα δηλαδη το βολεμενοι απεργοι ελεγκτες με το κειμενο?

    Το 1ο ποστ εν ειρωνικο, το συμπερασμα ενι οτι η αριστερα στην Ελλαδα εν για κλαματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. συντρόφισσα μεν κλωτσάς την μάππα αλλού - αν μη τι άλλο επειδή ξέρεις που στέκουμαι πολιτικά τζιαι με ποιον θέμα ασχολούμαι ερευνητικά τα τελευταία 6 χρόνια

    "...η χαρά που κατοχυρώνεται ως πολιτική έκφραση εις βάρος της ωμής αλήθειας, ο εκμηδενισμός μέσω στατιστικών αριθμών..."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ναι ξερω πολλα καλα που στεκεσαι πολιτικά Γρηγόρη, αν δεν ήξερα μπορεί τζαι να εξεστομιζα πως είσαι "που σου νευκω που παεις τζαι πριν αναμιση χρόνο τζαι σημερα".

    Αν εν παρα πολλα δυσκολο να γινει κατανοητο γιατί επιλεγω τουτην την δημόσια σταση, αν εν πολλα δυσκολο να γίνει ανεκτο πως καποιος πρεπει να κρατήσει ανοιγματα τζαι κάπου "αλλου", ή αν όντως υπαρχει αναγκαιότητα για άλλου ειδους πολιτικές, πνευματικές ή συναισθηματικές "αλληλοκατανοήσεις" που θέτουν εμενα τζαι τη σταση μου ως εμποδιο, εν θα αυτοκτονήσουμεν τζιόλας! Δαμέ ο κόσμος βρίσκεται σε καθημερινή εξαθλίωση.

    Καλη τύχη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Γρηγόρη,

    Ένα πράγμα που νομίζω ότι χωρίζει τις αντιλήψεις μας --μπορεί να κάνω και λάθος, βέβαια-- είναι ότι φαίνεται να θεωρείς τη δική μας στάση ζήτημα συναισθηματικής ας την πω προσκόλλησης. Όμως δεν υφίσταται καμία τέτοια προσκόλληση. Αυτό που μου φαίνεται ότι δεν καταλαβαίνεις είναι ότι "διαβάζουμε" πάνω στη βάση αντικειμενικών συσχετισμών, που έχουν μια απτή ιστορική λογική αναγκαιότητας. Έκανα ένα πρόχειρο σχεδιάγραμμα για να αναδείξω κάτι στο μπλογκ μου, αν θέλεις δες το.

    Η προσέγγισή σου, κατά τη δική μου εκτίμηση, υπερτονίζει τη σημασία των θεσμικών (εσωκομματικών) πλαισίων και του υποκειμενικού παράγοντα (συμπεριφορά ηγεσιών), αλλά παρακάμπτει άλλα στοιχεία, όπως είναι αυτό του συσχετισμού ταξικών δυνάμεων και του ιδεολογικού του καθορισμού. Έτσι όμως οδηγείται κανείς σε μεγάλα σφάλματα.

    Ένα απλό παράδειγμα: στην κάθετη και ιεραρχική δομή του ΚΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ προέκρινε την οριζόντια, ισότιμη διάρθρωση αυτόνομων συλλογικοτήτων. Αναφέρομαι στο θέμα στην ομιλία μου κάτω από τη συζήτηση για κόμμα και κίνημα.

    Έχεις αντιληφθεί ότι στις μέρες που διανύουμε συζητιέται η εγκατάλειψη αυτής της δομής, τόσο λόγω των επιταγών του κερδίσματος του μπόνους των 50 εδρών, όσο και επειδή τα "ανοίγματα" σε άλλους χώρους δημιουργούν τέτοια δυνητική ετερογένεια που μόνο η μορφή του κόμματος θα μπορεί να τη συμμαζέψει; Νομίζεις ότι τα θεσμικά μοντέλα είναι υπεριστορικά δεδομένα και άρα το χ κόμμα είναι έτσι και το ψ αλλιώς επειδή το ένα είναι "ανοιχτό" και το άλλο "κλειστό"; Ή ότι η κρίση μας εκπορεύεται απ' το ότι συμπαθούμε τον Μαϊλη και αντιπαθούμε τον Στρατούλη;

    Γιατί αρχίζω να αισθάνομαι ότι κάπως έτσι αντιλαμβάνεσαι την ιστορικο-θεωρητική αντίληψη της άλλης πλευράς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. με το "που σου νεύκω που πάεις τζιαι πριν ανάμιση χρόνο τζιαι σήμερα" αναφέρτηκα στην συγκεκριμένη εκτίμηση "ακελ=αριστερότερο που σύριζα=κακό επερχόμενο ευρωπαικό μοντέλο", όι γενικά.
    η αλήθκεια εν ότι όι εν καταλαβαίνω ούτε τη λογική ούτε την ένταση τούτης της δημόσιας στάσης που επιλέγεις. ακριβώς επειδή ο κόσμος βρίσκεται σε καθημερινή εξαθλίωση επιβάλλεται να μεν αντικαθιστούμεν με την ιδεολογική μας προτίμηση την ανάγνωση των κοινωνικών δυναμικών τζιαι να μεν κάμνουμεν είτε σκόπιμα είτε άθελα αυθαίρετες προτάσεις ότι συνδικαλισμός=ΠΣΟ, μηνιαία συνδρομή σε συνδικάτο η ηγεσία του οποίου το εντάσσει στην ΠΣΟ= συμμετοχή στον κομμουνιστικό αγώνα κλπ κλπ

    καλή τύχη επίσης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εν ειπα οτι το ακελ εν αριστεροτερο που το συριζα. Ειπα ότι το ακελ εγινε κατι που ο συριζα δεν μπορει πλεον να γινει. Δηλαδη ενα νεο πασοκ.

      Ειπα ότι το ακελ εν μισος συριζα τζαι μισο πασοκ αυτο ειπα. Ειπα ότι εννε τυχαιο ότι στην κυπρο οι ακελικοί ΔΕΝ στηρίζουν δημοσια το ΚΚΕ εκτος που καποιες επισημες αδελφικες επαφες που εχουν όπως εχουν τζαι με το συριζα.

      Ειπα πως μου φαινεται γελοιο, η εγχωρια διανοηση να καμνει αντιακελισμο τζαι να υπερθεματιζει το συριζα σαν την νεα επαναστατική διεξοδο της αριστερας!

      Ειπα επισης πως το ακελ εσιει μιαν ιστορια που ο συριζα δεν εσιει.

      Αυτα ειπα! Σε ολες τις αναλυσεις που διαβασα για τις εκλογες τα σημεια στα οποια αναλυεται το ΚΚΕ είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ! Πετασσουμεν ενα σταλινισμο τζαι ετελειωσαμεν!!

      Εγω εν δεχουμαι ενα κομμα ή κινημα που μου λεει στα μουτρα μου - οπως εγινε προχτες στην ερας που τον κοσμα, οταν εφυες τζαι επιναμεν ζιβανιες - ότι ΔΕΝ αποδεχεται τον ορο Κομμουνισμός καν τζαι θελει διεθνισμό τζαι εν πειραζει τζαι το Ισραήλ μες την μεση!!! Εγω εν βλεπω ως διεξοδο της αριστερας ενα κινημα το οποιο σβηνει τα σφυροδρεπανα απο τις σημαιες για να γορασει πελατες - ψηφοφορους!

      σιγά να μεν παλεψουν τίμια ρε Γρηγόρη!! δαμε εκαμαν εκατον κωλοτουμπες πριν καν γίνουν κυβερνηση!

      τζαι θα φασιν τζαι το μοναδικό κινημα που προσπαθεί τζαι εννοω τον Ανταρσύα!

      οσο για τους αναρχικους εν ευκολο δολωμα - ο αντι-κκεδισμος εν ετοιμο πακετο/φρουτο!

      λεγονται ψήφοι!

      δεν ειμαι εγω που κλειω την πορτα Γρηγόρη! αλλα εν θεωρω αποδεκτο να πρεπει να συνομιλει καποιος με τους συριζαιους αφου πρωτα αποποιηθεί πραματα. αυτο το θεωρώ απαραδεχτο τζαι μεγαλη πουστια εκ μερους τους!

      εγιναμεν ξαφνικα ουλλοι λαμε αριστεροι;;;;

      Διαγραφή
  15. stelios papalangi

    έτσι που περιέργια....
    Εν τζαι υπάρχει κάποιος που στηριζεί τη στάση του ΚΚΕ να μην συνεργαστεί με τον συρίζα, τζαι ταυτόχρονα στηρίζει τη στάση του ΑΚΕΛ να κάμνει κυβερνήσεις τζαι να συζητά με τους "ενδιάμεσους" ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Όι Στέλιο εν υπαρχει κανενα τεθκοιος δαμε. Δαμε υπαρχει μια παρανοϊκή που θεωρεί ότι το ακελ εν πρεπει καν να ξαναφκει στην προεδρία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Θα το δει φαντάζομαι ο Γρηγόρης, αλλά ας το δουν και άλλοι, μπας και καταλάβουν ότι τα πράγματα δεν είναι ούτε αθώα ούτε ακίνδυνα: http://leninreloaded.blogspot.com/2012/05/2012_10.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. δυσδαιμόνα αντιφάσκεις, υπερβάλλεις τζιαι αναφέρεσε συνέχεια σε άλλα ζητήματα που τζείνα που θέτω. εν τζιαι μιλάς με το πολιτικό γραφείο του σύριζα δαμέ.
    το τι είπεν ο κοσμάς τζιαι το τι εννοούσεν εν το ξέρω. πάντως αν ο κομμουνισμός ορίζεται "αντικειμενικά" ως ο υπαρκτός σοσιαλισμός "που ζήσαμε" να σου πω ότι ούτε εμένα καλύφκει με όπως δεν με καλύφκει η αντιεξουσία αν ορίζεται ως η υπαρκτή μπαχαλάκικη τζιαι ισοπεδωτική "αντικειμενικά"...

    εν σου ζητά κανένας να αποποιηθείς τίποτε. απλά εγώ διαφωνώ με την δημόσια ταύτιση σου με την σεχταριστική τζιαι ακατανόητη γραμμή της ηγεσίας του ΚΚΕ προς τον σύριζα. που τζιαι τζέινη αντιφάσκει τζιαι εν επίσης πούστικη - άμαν λαλεί ότι το ΑΚΕΛ εν φιλολαική κυβέρνηση αλλά η κυβέρνηση που μπορεί να κάμει ο σύριζα είναι α πριόρι αντι-λαική. τζιαι πως μπορείς τζιαι εσύ να διάς κριτική στήριξη στη κυβέρνηση ακελ αλλά πόλεμο λυσσαλέο στην πιθανότητα κυβέρνησης σύριζα.

    για τη στάση ΚΚΕ είπαμεν τζιαι μπορεί να πούμεν πολλά. να προσθέσω ακόμα κάτι. εμένα θυμίζει μου τη στάση του ΑΚΕΛ το 2004. που απόρριψεν την λύση για να μεν συγκρουστεί με το κατεστημένο τζιαι να χάσει τα υπουργεία τζιαι μετά εθυμήθηκεν να πουλήσει αντι-ιμπεριαλιστικό φερετζέ...χα τζιαι το ΚΚΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. α τζιαι κάτι τελευταίο δις - ποια διανόηση κάμνει αντιακελικό αγώνα τζιαι στηρίζει τον σύριζα; έννεν σωστό να πιάννουμεν 2-3 ονόματα τζιαι να στήνουμε θεωρίες. ακροαριστερό πάνω, ακροαριστερό κάτω αποκαλούν τον σύριζα οι παραπάνω.

    αντώνη, όχι ακριβώς.
    θεωρώ ότι τόσο ο ταξικός συσχετισμός όσο και ο ιδεολογικός καθορισμός διατέμνει τα κόμματα τζιαι τες πολιτικές παρατάξεις τζιαι ότι εν συμπίπτει κατ' ανάγκην με τες θεσμικές εκφράσεις τους.
    οι 50 έδρες νομίζω εν συμβολικό τζιαι εργαλειακό θέμα για την ουσία που είναι το προς το που θα πάει η κοινωνία τζιαι η πολιτική στην ελλάδα. κάτι που φυσικά δεν θα κριθεί κυρίως στο κεντρικό πολιτικό επίπεδο αλλά που οι στάσεις που παίρνουν τα κόμματα εκεί έχουν συνέπειες στο πιο ουσιαστικό επίπεδο σήμερα - του δρόμου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ποια διανοηση στηριζει το συριζα τζαι καμνει αντιακελισμο; η φιλελευθερη αριστερη διανοηση Γρηγόρη, της μεταμοντερνιας, του Χάιντεγκερ, του δικοινοτισμου, της ανοιχτοτητας και δεν συμμαζευεται.

      Διαγραφή
    2. κάμνεις λάθος, τζείνη στηρίζει μνημόνιο τζιαι το εισηγείται εθελοντικά στην κύπρο πριν επιβληθεί, όσοι φυσικά έννεν απολιτικ ή αδιάφοροι με την οικονομία. τζείνη θεωρεί την δημάρ δειλή γιατί δεν αποτινάσσει τον αριστερισμό της τζιαι οδηγείται σε δησυ-δημιουργία ξανά-δράση κλπ κλπ

      Διαγραφή
    3. επειδη λογω ιδεολογία εν μπορω να καταστελλω τες επιθυμίες των άλλων, επειδή λόγω ιδεολογίας εν δεχουμαι να μου καταστελλει κανενας τες επιθυμίες τες δικές...ακριβώς γι αυτό, τζαι επειδη εν μπορω να καταναλωθώ με την εγχωρια "αριστερή" πιο πανω ανοησία...θέλω γερά πολιτικά συνολα, μα αξίες που εν μπορουν να τες προδώσουν, ακόμα τζαι αν θα με τσακρισουν στην πορεία για να καμουν ενα βήμα, ή ακόμα τζαι αν θα με απογοητευσουν στο τέλος...

      τζαι ελπιζω να εβοηθησα να ξαναγνωριστουμεν εστω τζαι στο ελαχιστο.

      Διαγραφή
  20. να ανακεφαλαιωσουμεν ετσι δημοσια τζιολας, αφου ετσι τζαι αλλιως μιαν ζωήν ανεστιοι είμαστεν τζαι μια ζωή ανεστιοι θα μεινουμε!

    1. εν θεωρώ πως οι "υποχρεωσεις" του κκε περνουν μεσα που την συνεργασία του με τον συριζα! εχω πιο πολλες απαιτησεις που το κκε απο ότι άλλοι, τζαι θεωρώ πως επρεπε να ηγηθεί εδώ και καιρό. Θεωρώ στρατηγική ηττα τα ποσοστα του και την αμυντική σταση που εκρατησε. Όταν αρχισε η κριση ο συριζα ήταν υπο διαλυση. Το κκε φερει ευθυνη που αφησε το γηπεδο αφυλακτο! Φερει ιστορική ευθυνη τεραστίων διαστασεων γιατί αν παρελπίδα διαλυθεί θα παρασύρει μαζί του πολλα σοβαρα διακυβευματα που δεν μπορει να συγκρατησει καμια άλλη πολιτική κατασταση στην ελλαδα!

    2. το επιχείρημα για τον υπαρκτο δεν ισχύει! θεωρώ ανωφελη την εμμονη του κκε με το παραδειγμα του υπαρκτου και καθαρα πουστικη την χρησιμοποιηση αυτου του παραδειγματος απο όλους τους αλλους. Η ελλαδα τζαι να θερμοπαρακαλα δεν μπορει να πετυχει επαναληψη κανενός υπαρκτου! Πρωτον γιατί δεν υπαρχει. Δευτερο γιατί η ίδια η χωρα δεν εσιει τες προυποθεσεις μια τετοιας επαναληψης σε καθαρα οικονομικό επιπεδο. Η ελλαδα τζαι το κκε οφειλαν να εχουν προγραμμα ενος ελληνικου μοντελου σοσιαλιστικής οικοδομισης ως ενα λενινιστικό κόμμα! Που να μυριζει ή τζαι να βρωμεί ελλαδα!

    Το οτι πεφτει προπαγανδα που το συριζα εναντιον του υπαρκτου εν απλα πουστια!

    3. η σταση του κκε για το ακελ εν τζεινη που ενι τζαι δεν ξερω τους ακριβεις λογους γιατι εν τουτη. μπορει διαχρονικα να φανει πως καλα καμνουν τζαι εχουν τουντη σταση δεν ξερω...

    4. η δημοσια μου σταση εσιει να καμει με την συνειδητη μου θεση ότι θέλω να μεν διαλυθεί τζαι τουτον το κομμουνιστικό κόμμα!! γιατί στη βαση τουντου κομματος βρισκονται οι ανθρωποι με τους οποιους τα δικα μου χνωτα τζαι πνευματικά τζαι ταξικά τζαι συναισθηματικά ταιρκαζουν! τοσο απλά! γιατί θέλω να διατηρηθεί το σπουδαίο δώρο Γρηγόρη μιας τίμιας συντροφικότητας! τζαι γιατί με τους συριζαιους ΟΥΔΕΠΟΤΕ αισθανθηκα είτε απο κοντα ειτε απο μακρυα τεθκοια συγγένεια. Εννοω ως προς το πολιτικό συνολο όχι απαραιτητα με ενα ξεχωριστο ανθρωπο. Αυτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. τζαι να πω τζαι το τελευταιο, ακομα τζαι αν δεν μου ξαναμιλησει κανενας κκες! η εγγύηση τζαι η εμπιστοσυνη που αισθανομαι προς το κκε πηγαζει που το γεγονός πως σημερα δεν υπαρχει το ΚΚΣΕ!

    διότι αν υπηρχε η σταση μου θα ήταν εντελως διαφορετική.

    τζαι η δημόσια τζαι η ιδιωτική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. "πατριάρχης του ρεφορμισμού και Πάπας της σοσιαλδημοκρατίας","αυτοπροσδιοριζόμενο ως αριστερό κόμμα","να βομβαρδίσεις αύριο αγκαλιά με τον Ολάντ... όποιον αντιτάσσεται στα συμφέροντα αυτών που σε ανέδειξαν"...
    Ένα κείμενο χαμηλής ποιότητας και ενδεικτικό της αμηχανίας στο συνολικό οικοδόμημα του ΚΚΕ.Ένα κείμενο απελπισίας, ενδεικτικό της αδυναμίας της ηγεσίας να προβάλει θέση και προοπτική στον κόσμο του μέσα σε δύσκολα γεγονότα και ραγδαίες εξελίξεις.Ένα κείμενο με υπερβολική έμφαση στο πρόσωπο "Αλέξης Τσίπρας",αλλά ούτε λέξη για το κόμμα ΣΥΡΙΖΑ, τι κουβαλά, τι εκφράζει,ποια πιθανή δυναμική δημιουργείται μέσα από τη νίκη του και κυρίως την πρωτιά του στα μεγάλα αστικά κέντρα.Ένα κείμενο που αγνοεί(όπως και η ηγεσία του ΚΚΕ φυσικά)τις δυνατότητες που υπάρχουν μέσα από τέτοιες "νίκες"(μικρές ή μεγάλες,κομμουνιστικές ή "σοσιαλδημοκρατικές")για προχώρημα της ταξικής συνείδησης, αλλά ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗΣ.Φαίνεται πως κάποιοι ζουν σε άλλο σύμπαν και δεν κατάλαβαν τι ζημιά έκαναν οι πολιτικοί πρόγονοί τους, με τον Σταλινισμό, πάνω στη Ιδέα του Σοσιαλισμού.Σήμερα, ενώ ο καπιταλισμός αμφισβητείται σε πολύ μεγάλο βαθμό όσον αφορά τη δυνατότητά του να ξαναφέρει την οικονομία σε υποφερτά επίπεδα, εντούτοις , πολιτικά πιστώνεται εκ των πραγμάτων, αφού η προοπτική ενός άλλου εναλλακτικού μοντέλου είναι θολή στα μάτια και στις αντιλήψεις της κοινωνίας.Και για μένα, είναι πρόκληση όλοι αυτοί που δεν απολογήθηκαν ποτέ για τη στήριξή τους στο σταλινισμό, να γίνονται τιμητές των πάντων και να μοιράζουν διαπιστευτήρια για το ποιος είναι κομμουνιστής και ποιος όχι.
    Ότι συμβαίνει στην Ελλάδα είναι σχολείο για όλους μας και εξετάσεις για την Αριστερά συνολικά.Και όλοι μας νομίζω πρέπει να έχουμε ανοικτά τα μάτια και τα αυτιά μας μπροστά σε όλα αυτά.Μπήκε π.χ. ένα θέμα από τον Αντώνη για την κάθετη ιεραρχική δομή του ΚΚΕ. Ανκαι έχω την άποψή μου για το πώς λειτουργεί στην πράξη στο συγκεκριμένο κόμμα αυτή η δομή, είναι ένα θέμα άξιο για συζήτηση.Έχει σημασία να υπάρχει μια επιχειρηματολογία και καλή διάθεση ώστε να αναδειχθούν και να συζητηθούν προβλήματα που απασχολούν την Αριστερά.
    Νομίζω όμως ότι το κείμενο που φιλοξενείται στο μπλοκ, δεν προσφέρει στον προβληματισμό. Πιο πολύ μοιάζει με κραυγές ενός μανδαρίνου που βλέπει το κόμμα σαν το μαγαζάκι του και το άλλο κόμμα σαν το αντίπαλο μαγαζάκι που του έφαγε την πελατεία..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαριε νομίζω απαντησα δεν θεωρω οφελημο να ξαναεπανελθω.

      Στην πορεία ελπιζω να κατανοήσω γιατι συντροφοι - νομίζω - τροτσκιστες, εν μπορουν τελικά να περασουν που την τρυπα του βελονιου της ιστορίας...

      Διαγραφή
  23. Όπως θέλεις. Οι ταμπέλες και οι παροχές διαπιστευτηρίων "καλού" και "κακού" κομμουνιστή είναι, εξάλλου, μέσα στα πλαίσια των πολιτικών μας επιλογών.Τέτοιες επιλογές, εγώ τουλάχιστον, δεν θα κάνω ποτέ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαριε εχω την απαιτηση απο ενα συντροφο να μπορει να αντιληφθει πως η καθετη αρνητική κριτική τζαι προτροπη για διαλυση ενος κομμουνιστικου κομματος αυτη τη στιγμη ειδικα στην ευρωπη, δεν υποδεικνυει ότι τουλαχιστον εχουμε τες ιδιες αρχες τζαι βασεις αντιληψης.

      Να μεν πω πως η συνταξη με καταστασεις που ευθεως θεωρουν τζαι ως θετικη εξελιξη μια τεθκοια διαλυση είναι ιστορικα επικύνδινη!!!

      αλλο κριτική αλλο αποσταση χαους που βασικές αντιληψεις!!!

      Διαγραφή
  24. Dis, με όλο το σεβασμό, νομίζω ότι υπάρχει ένα πρόβλημα με τη στάση σου απέναντι στις διάφορες θέσεις που αναφύονται και οι οποίες διαφέρουν από τις δικές σου.Να διαφωνήσεις με την άποψή μου, να με βρίσεις, να πεις ότι θέλεις, δεν με πειράζει... Αλλά να μου καταλογίζεις πράγματα που δεν είπα, τότε πάει πολύ. Και αυτό ξανάγινε... Έκανα μια κριτική στη στάση της ηγεσίας του ΚΚΕ. Πού είδες ότι εγώ υποστηρίζω ή προτρέπω για ... διάλυση του ΚΚΕ; Ευτυχώς, τα γραπτά μένουν... Τέλος πάντων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαριε μου ξερεις πολλα καλα ότι ουτε σε εβρισα, ουτε θα σε βρίσω, ελεος...προσπαθώ να αντισταθώ σε μιαν περιρρέουσα...και εγω καμνω κριτική στο κκε...αλλα καμνω τζαι στο συριζα...

      Ο Συριζα - θελετε να θυμηθουμε - ποσα εκατομμύρια λάθη εκαμε τα τρια τελευταία χρονια; Γιατί κανενας δεν μιλά για τα λαθη αυτά;

      Υπαρχει συντονισμένη προσπαθεια συντροφε για τουτον που σου λεω - διαλυση του κκε - μπορει γιατι καποιοι όντως θεωρουν πως στο κκε εγκλωβίστηκε κοσμος, μπορει καποιοι γιατί θεωρουν πως δεν πρεπει πλεον να υπαρχουν κομμουνιστικά κόμματα -

      Προσπαθώ να μεν παρασυρθώ που τα ρευματα, τα οποία είναι εντονα αυτη την εποχή, τζαι να κρατησω μιαν σταση η οποία θεωρώ πως πρεπει κατ΄επειγοντως να κρατησουμε ολοι οι κομμουνιστές - ακόμα και κομμουνιστες που στηρίζουν συριζα - δηλαδή να δωθεί τζαι μια προστασία στο κκε.

      Παρα πολλοί δεν αντιλαμβανονται τες προεκτασεις μιας διάλυσης ή μιας πτωσης των ποσοστών του κκε...

      Τζαι δεν θεωρώ Μαριε πως το επικαιρο θέμα σήμερα είναι "ο Σταλινισμός" του κκε!!!

      εξάλλου, αμα χτυπας τον εχθρο των εχθρών σου δηλαδή του κεφαλαίου...κάτι παει πολλά λάθος...

      επισης διαφωνώ πως το συριζα δινει μαθηματα για την αριστερα! το συριζα προσπαθει να εξισορροπήσει και εσωτερικές αντιθέσεις, και κανενας μας δεν ξερει που θα καταλήξει αυτή η υποθεση...διοτι μπορει να επικρατήσει η δεξια πτερυγα του συριζα τελικά...

      ας κρατησουμε καποιες ισορροπίες.

      Διαγραφή
    2. Ποια είναι η δεξιά πτέρυγα του Σύριζα? Δηλ. όποιον κόμμα δηλώνει ότι είναι κομμουνιστικό ή όποιος δηλώνει ότι είναι κομμουνιστής πρέπει να τον ή το στηρίζουμε? Το καθεστώς της Βορείου Κορέας που υποτίθεται είναι κομμουνιστικό πρέπει να το στηρίξουμε? Δεν είναι το τί δηλώνει κάποιος ότι είναι η πραγματικότητα.. Ο μαρξ έλεγε ότι αυτό που έχει σημασία δεν είναι το τί λες ότι είσαι αλλά τί η κοινωνία θεωρεί ότι είσαι και όσον αφορά το ΚΚΕ νομίζω ότι στην συνείδηση της μεγάλης πλειοψηφίας της εργατικής τάξης και της
      ελληνικής κοινωνίας είναι ένα κόμμα χωρίς προοπτική.. τουλάχιστον χωρίς προοπτική...

      Διαγραφή
    3. Ο Μαρξ δεν είναι πουθενά πως "είσαι αυτό που νομίζει ο κοσμος πως είσαι", έχω σοβαρότατη διαφωνία με αυτή την τοποθέτηση, και μπορώ να σου παραθέσω ένα εκατομμύρια παραδείγματα αναντιστοιχίας της "κοινής γνωμης" με την πολιτικη πραγματικότητα, ακόμα κι αν δεν ήμουν μαρξίστρια και διάβαζα απλά Τσόμσκυ!

      Κατακρίβεια αυτό που είπαν σημαντικοί μαρξιστές είναι πως ένα από τα κεντρικότερα ζητήματα της επαναστατικής αριστεράς είναι το ζήτημα "θεωρίας και πράξης" και η διαλεκτική τους αλληλοσυμπλήρωση.

      Δεν είπε πουθενά ο Μαρξ πως η εκφανση - και τονίζω τη λέξη έκφανση - μιας "επαναστατικής" πράξης μπορεί να αντικαταστήσει την επαναστατική θεωρία.

      Αυτό το ειπε ο Μπέρνσταιν με το κληροδοτημένο από τη λεγόμενη κινηματική αριστερά - στην οποία ανήκει και ο συριζα ή ανήκε μέχρι πρόσφατα πως - όλα αποφασίζονται στο δρόμο. Αποψη βεβαια την οποία τσάκισε τόσο η Λουξεμπουργκ, όσο και ο Λενιν αλλά και ο Λούκατς αργότερα.

      Ο Συριζα έχει δεξιές πτερυγες τόσο καθαρά σοσιαλδημοκρατικες όσο και εθνοπατριωτικές και αποτελούν τις λεγόμενες συνιστώσες του.

      Εχει όμως και αριστερες συνιστώσες μια από τις οποίες είναι το Κοκκινο, συνιστώσα η οποία φιλοξενήθηκε προσφατα απο την ΕΡΑΣ στην πολιτική συζήτηση που διοργανωσε (Π.Κοσμας)

      Αν το κκε δεν θα έχει προοπτική - οι αριστερες τασεις του συριζα - θα πάνε κι αυτές στο καλό και στον αγύριστο...

      Είναι σημαντικο να αντιληφθούμε τη διαλεκτικη εδώ και πως χωρίς κάποιον ο οποίος τραβα τις γραμμές αριστερότερα - όπως πραττει το κκε - ο συριζα θα τα βρει εσωτερικά αλλα και στις σχεσεις του με το καθεστώς ιδιαιτερα σκούρα..

      Διαγραφή
  25. Αυτή τη στιγμή ο μεγαλύτερος εχθρός του ΚΚΕ είναι η Παπαρήγα και τα φερέφωνά της...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χριστοδουλε ειλικρινά δεν μπορώ να έχω αποψη για την Παπαρήγα, γιατί δεν είμαι μέσα να ξέρω...

      Εμένα ο δημόσιος λογος της, η ψυχραιμία της, οι θέσεις της, οτι στηρίζει μιαν αξιοπρεπη παρουσία του κκε - ακομα και η αννα νταλαρα, ειπε πως μονο το κκε δεν βοηθησε στην υστερία με τους δοσιλογους, τους προδότες κ.λ.π που τάισαν τελικά ψηφους στην ακροδεξιά - το οτι εβαλε καθαρές θέσεις, για τη δημοκρατία, για το θέλει λαικό κοινοβούλιο με λαικές εκλογες όχι κομματων αλλά κοινωνικών ομάδων, ήταν πολλα καλή για μενα η παρουσία της...

      Απο τη άλλη, κάτι πιαννω στον αέρα που τους κκεδες πως μπορει να εν διαφορετικά τα πραματα...τι να σου πω, δεν ξέρω...πρεπει οι ίδιοι να αποφασίσουν για μιαν πιθανή αλλαγή εσωτερική στο κκε...

      Διαγραφή