Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.

Ζοζέ Σαραμάγκου

12.2.11

Το κουτί με τα δώρα που μας φέρανε.

Για να εκπυρσοκροτήσεις στα χέρια μου και να πετύχεις το τέλειο έγκλημα, πρέπει πρώτα να δεχτώ να σε πιάσω.

Ο Εξουσιαστής είναι ο τύπος εγκληματία που προσφέρει τον εαυτό του για δόλωμα σε ανθρώπους που ζουν για να κατέχουν. Αρχή του είναι το δικαίωμα στην ιδιοκτησία. Μισεί θανάσιμα όσους δε δέχονται τα δώρα του και ζουν ελεύθερα. Ζει για να προσφέρεται και μεταχειρίζεται τρόπους απαράμιλλης θυσιαστικής αγάπης και μίσους για να υπάρξει.

Αν δεν πάρεις τα δώρα του θα αυτοπυρποληθεί. Πιστεύει πως αν του ρίξεις μια τελευταία ματιά θα μετατραπεί σε φοίνικα και θα ζήσει.

Ο εξουσιαστής είναι το υποκείμενο του φθόνου. Και είναι ανίκανος για την παραμικρή αξιοπρεπή θυσία του εαυτού του. Θυσιάζεται για το θεαθήναι της εικόνας του. Μόνο αυτό του παρέχει εξουσία. Δεν έχει μάτια δικά του να κοιτάξει πουθενά. Μισεί τον εαυτό του. Ζητά μάτια να λυτρωθεί απ΄αυτό. Εκλιπαρεί για μια πετυχημένη μεταμόσχευση.

Προσφέρει όμως ένα διδακτικό θέαμα για την προϊστορία της ψυχιατρικής. Από υποκείμενο δράσης γίνεται ο ίδιος υποκείμενο μιας καταστροφής που δεν καταστρέφει απολύτως τίποτα και κανένα.

Εκ των υστέρων θα μάθει πως την ώρα της έκρηξης κανείς δεν ήταν πραγματικά εκεί για να τον κοιτάξει. Αυτή είναι η αχίλλειος πτέρνα του εξουσιαστή.

Να ξέρει πως είναι αλλιώς οι ουρανοί από διαφορετικά παράθυρα.

Ο εξουσιαστής φοβάται. Αλλά είναι ήδη αργά. Ήταν από πάντα αργά. Ο εξουσιαστής είναι η απόδειξη του αναπόφευκτου της ελευθερίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου