Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.

Ζοζέ Σαραμάγκου

25.7.14

Πότε θα απαγορευθεί το ΑΚΕΛ;


Μεσα στο σεντούκι του "κοσμοπολίτη φιλελευθερου" παντα θα κοιμαται ενα εθνικιστικό ψοφιμι! Ο Εθνικισμος και ο αντι-κομμουνισμος ειναι αδελφακια διδυμα. Και τώρα θα σου πουλησουν οι "κοσμοπολιτες" το καλο της Κυπρου, το καλο της Ελλαδας, το καλο της Γερμανίας, το καλο των ΗΠΑ, σε κάθε λαό θα πουλησουν "εγχωριο συγκεκαλυμένο εθνικισμό" για πατριωτισμό, ώστε να υπογράψεις υπερ του νεου διεθνους πολέμου, νομιζομενος πως υπογραφεις για το καλο του τόπου σου.

Στο μεταξύ, εσυ, ο λαος της Κυπρου, της Ελλαδας, της Γερμανίας, των ΗΠΑ θα πεινάς, θα εισαι στα συσσίτια και αργοτερα θα εισαι και στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Ψοφίμι κι εσύ των Εθνων τους!Το ΚΚ Ουκρανίας δεν ήταν κανένα "σκληροπυρηνικό, σεχταριστικό,ανακατσιώ το ΚΚΕ" κόμμα. Ήταν ένα κόμμα τύπου ΑΚΕΛ. Γιατί να μην απαγορευθεί και το ΑΚΕΛ, ο Χάσικος να πιστέψω δεν το εσκέφτηκε σαν ενδεχόμενο; Η Θεοχάρους; Ψηφίζετε αγωγούς, "ευρωπαικό φυσικό αέριο, ανήκωμεν εις την Ευρώπη", να διχοτομήσετε τον κόσμο στα δύο σύντροφοι με την συμβολή σας, να δούμε πότε θα ψάχνουμε όλοι καταφύγια από την μεγάλη, την τεράστια πολιτική μας! Μα τί να κάμουμε, πρέπει να δούμε το καλό της Κύπρου. Ναι θα έπρεπε να το δούμε, όντως...)
Ουκρανία: Εθνικισμός και αντικομμουνισμός πάνε χέρι-χέρι
Η απόφαση της Ουκρανικής Βουλής στις 22 Ιούλη να «διαλύσει» την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ουκρανίας (ΚΚΟυ), όπως και η έναρξη της δίκης στις 24 Ιούλη, με στόχο την απαγόρευση του ΚΚ Ουκρανίας, δεν ήταν «κεραυνός εν αιθρία». Κι αυτό γιατί - όπως έχουμε εκτιμήσει - η αστική τάξη της Ουκρανίας, και ιδιαίτερα εκείνο το τμήμα της που στηρίχτηκε από ΗΠΑ και ΕΕ, δε δίστασε όχι μόνο να προχωρήσει σε μια πραξικοπηματική ανατροπή της προηγούμενης (κεντρώας) αστικής κυβέρνησης, αλλά και να «εμπιστευθεί» την κυβερνητική διακυβέρνηση της χώρας σε εθνικιστικές και απροκάλυπτα φίλο-φασιστικές δυνάμεις, ιδεολογικούς «απογόνους» των συνεργατών του Χίτλερ.
Βασικό μέλημα αυτών των δυνάμεων είναι η προσπάθεια προώθησης των αντιλαϊκών τους σχεδίων για την ενσωμάτωση της Ουκρανίας στην ιμπεριαλιστική ΕΕ, που συνοδεύεται με ένα σύνολο αντεργατικών - αντιλαϊκών μέτρων για την ένταση της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης της χώρας. Βεβαίως, ανάλογο «πακέτο μέτρων» θα ίσχυε και στην περίπτωση που η «ζυγαριά» των συμφερόντων της αστικής τάξης της Ουκρανίας «έγερνε» στην απόφαση ενσωμάτωσης της χώρας στην «Τελωνειακή Ενωση» που έχει συγκροτήσει η Ρωσία με τη Λευκορωσία και το Καζαχστάν. Αλλωστε, η χειροτέρευση της κοινωνικο-οικονομικής κατάστασης, που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στη Λευκορωσία, η σκληρή αιματηρή καταστολή των εργατικών αγώνων στο Καζαχστάν, τα εμπόδια στην πολιτική δράση, που συνεχίζουν να μπαίνουν στη δράση των κομμουνιστών της Ρωσίας (κυρίως του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας - ΚΕΚΡ), δείχνουν πως στα πλαίσια του αστικού συστήματος και των ιμπεριαλιστικών ενώσεων, παλαιότερων ή νεότερων, δεν μπορεί να υπάρχει φιλολαϊκή διαχείριση.
Θέλουν «σιγή νεκροταφείου»
Ωστόσο, επιστρέφοντας στις ουκρανικές εξελίξεις, η απόφαση απαγόρευσης του ΚΚΟυ συνδέθηκε με την προσπάθεια της αντιδραστικής κυβέρνησης να επιβάλει «σιγή νεκροταφείου» στη χώρα, τόσο στη λήψη και εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων, όσο και στη συνέχιση της στρατιωτικής επιχείρησης στην Ανατολική Ουκρανία. Οχι τυχαία, η επιδίωξη απαγόρευσης του ΚΚΟυ συνδέθηκε και χρονικά με την απόφαση «μερικής επιστράτευσης», που κήρυξε το καθεστώς, μέσα σε ένα κλίμα εθνικιστικής υστερίας, με στόχο τη βίαιη και αιματηρή καταστολή των ενόπλων στην Ανατολική Ουκρανία.
Οι δυνάμεις αυτές, αν και αντιτάσσονται στην κυβέρνηση του Κιέβου, το κάνουν βασικά από θέσεις υπεράσπισης άλλων διεθνών συμμαχιών που θα πρέπει να έχει η χώρα, υπέρ δηλαδή της στενότερης σύνδεσης της Ουκρανίας (ή μέρους της) με τη Ρωσία, μέσω της «ομοσπονδιοποίησης» της χώρας. Σε κάθε περίπτωση, ούτε αυτές οι Ένοπλες Δυνάμεις προβάλλουν ένα σχέδιο υπεράσπισης των συμφερόντων των εργαζομένων, που να είναι σε σύγκρουση με τον καπιταλισμό και τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις.
Όπως είναι γνωστό, το ΚΚ Ουκρανίας, που στο παρελθόν είχε στηρίξει τις κεντροαριστερές κυβερνήσεις του Προέδρου Β. Γιανουκόβιτς, που ανατράπηκε, τασσόταν υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος και της ένταξης της Ουκρανίας στην «Τελωνειακή Ένωση». Μετά την ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσία και τις αιματηρές εξελίξεις στην Ανατολική Ουκρανία, ορισμένα στελέχη του ΚΚ Ουκρανίας δήλωσαν τη στήριξή τους στους ενόπλους των δύο περιοχών που έχουν κηρύξει την «ανεξαρτησία» τους. Αυτό αποτέλεσε ένα ακόμη πρόσχημα, που χρησιμοποίησε η αντιδραστική κυβέρνηση σε βάρος του ΚΚ Ουκρανίας, κατηγορώντας το ότι στηρίζει τη «διάλυση της χώρας». Ωστόσο, το ΚΚ Ουκρανίας με κάθε τρόπο έχει ξεκαθαρίσει πως υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Τονίζει πως τα συγκεκριμένα πρώην στελέχη του δεν έδρασαν στο πλαίσιο κάποιας κομματικής απόφασης και πλέον δεν έχουν καμιά οργανωτική σχέση με το ΚΚ Ουκρανίας, που στις τοποθετήσεις του καταδικάζει και την αιματηρή καταστολή που έχει επιλέξει η κυβέρνηση του Κιέβου στην Ανατολική Ουκρανία, αντί μιας διαδικασίας πολιτικής επίλυσης της κρίσης.
Η νέα κλιμάκωση της αντικομμουνιστικής επίθεσης με κάθε μέσο
Βεβαίως, πίσω από την αντιπαράθεση που εκδηλώνεται στην Ουκρανία βρίσκονται τεράστια οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα και η επίλυση της υπάρχουσας κρίσης δεν μπορεί να εξασφαλιστεί απλώς με διαβουλεύσεις. Το κομμουνιστικό και εργατικό κίνημα είναι ανάγκη να επεξεργαστεί και να καταθέσει τη δική του πρόταση διεξόδου, που δεν μπορεί να στοιχίζεται με εκείνη ή την άλλη μερίδα της αστικής τάξης, με τη μια ή άλλη ιμπεριαλιστική ένωση. Δεν μπορεί, επίσης, να υπάρχουν αυταπάτες για τους σχεδιασμούς των πολιτικών δυνάμεων της αστικής τάξης.
Αυτά σήμερα φαίνονται ακόμη καλύτερα στο παράδειγμα της Ουκρανίας. Κι αυτό γιατί η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΟυ στο Κοινοβούλιο (Ανώτατη Ράντα) ψήφισε στις 22/2/14 την εκλογή του Α. Τουρτσίνοφ, του πρόεδρου της Ανώτατης Ράντα, στο αξίωμα του εκτελούντος χρέη Προέδρου, όπως και την απόφαση προκήρυξης προεδρικών εκλογών, καταθέτοντας μάλιστα και την υποψηφιότητα του Α' Γραμματέα του, Π. Σιμονιένκο, για το αξίωμα του Προέδρου. Η στάση αυτή χρησιμοποιήθηκε για τη νομιμοποίηση εκείνων που αναρριχήθηκαν πραξικοπηματικά στην κυβέρνηση, αλλά βέβαια η προεκλογική εκστρατεία ήταν μια πολιτική φάρσα που οδήγησε το ΚΚΟυ να αποσύρει τον υποψήφιό του.
Την ίδια περίοδο οι αντιδραστικές πολιτικές δυνάμεις προετοίμαζαν το έδαφος για την απαγόρευση του ΚΚΟυ, το οποίο βρέθηκε αντιμέτωπο με ένα οργανωμένο σχέδιο με στόχο την εξαφάνισή του. Στο επίκεντρο αυτής της επίθεσης βρέθηκε, μεταξύ άλλων, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του, η οποία άρχισε να σημειώνει απώλειες. Στα τέλη Ιούνη μια ομάδα από 6 βουλευτές, με επικεφαλής τον Α. Γκόλουμπ, μέλος του Προεδρείου της ΚΕ του ΚΚΟυ και αρχισυντάκτη της εφημερίδας του, «Κομμουνίστ», αποχώρησαν από το κόμμα, χωρίς να αιτιολογήσουν την απόφασή τους, αλλά «ψιθυρίζοντας» πως έμαθαν κάποιες πληροφορίες για το ΚΚΟυ που δεν μπορούν να αποκαλύψουν. Οι βουλευτές αυτοί προσχώρησαν σε μια νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα, την «Για την ειρήνη και τη σταθερότητα», που αποτελείται από 34 βουλευτές και η οποία φέρεται να έχει «διαύλους επικοινωνίας» με τον πρώην Πρόεδρο, Β. Γιανουκόβιτς και τους επιχειρηματικούς κύκλους που τον στήριζαν.
Το ΚΚ Ουκρανίας, που νωρίτερα είχε χάσει άλλους 4 βουλευτές, καταδίκασε την αποχώρηση, που την κατήγγειλε ως «προδοσία» και η κοινοβουλευτική του δύναμη μειώθηκε στις 23 έδρες. Απ' αυτήν την εξέλιξη «πιάστηκαν» οι αντιδραστικές πολιτικές δυνάμεις και αποφάσισαν τη διάλυση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΟυ. Την ίδια στιγμή ξεκινά στις 24/7 και η δίκη με στόχο την απαγόρευση του ίδιου του ΚΚΟυ.
Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή βρίσκεται στο πλευρό των κομμουνιστών της Ουκρανίας. Ανέδειξε το ζήτημα της απαγόρευσης στο Κοινοβούλιο και το Ευρωκοινοβούλιο, οργάνωσε παραστάσεις διαμαρτυρίας στην ουκρανική πρεσβεία. Λαμβάνει ανάλογες πρωτοβουλίες αλληλεγγύης στο ΚΚΟυ σε διεθνές επίπεδο. Το ΚΚΟυ με συνεχείς επιστολές του, προς το ΚΚΕ και άλλα κόμματα, έχει ευχαριστήσει γι' αυτήν την εκδήλωση αλληλεγγύης.
Απαιτείται ισχυρό κομμουνιστικό - εργατικό κίνημα
Οι εξελίξεις προσφέρονται για την άντληση συμπερασμάτων, αφού οι αντιδραστικές δυνάμεις της Ουκρανίας πατάνε πάνω στις ιδεολογικοπολιτικές αδυναμίες του κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος της χώρας για να προωθήσουν τα σχέδιά τους.
Η αδυναμία του ΚΚΟυ μέσα σ' αυτές τις συνθήκες ενδοαστικής - ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης να προβάλει μια διέξοδο προς όφελος της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, στην κατεύθυνση της ανατροπής του καπιταλισμού, της αποδέσμευσης από κάθε ιμπεριαλιστική ένωση, για την επικράτηση και οικοδόμηση της εργατικής εξουσίας, αξιοποιείται από τις αντιδραστικές δυνάμεις. Όπως και η αδυναμία κινητοποίησης εργατικών - λαϊκών δυνάμεων, εξαιτίας της τεράστιας οπισθοχώρησης του εργατικού κινήματος, της μακρόχρονης απουσίας δράσης των κομμουνιστών στους χώρους δουλειάς και του μονόπλευρου προσανατολισμού στην κοινοβουλευτική - εκλογική δουλειά. Αποδεικνύεται πως τα 2,6 εκατομμύρια ψήφοι και το 13%, που στις τελευταίες εκλογές, πριν δύο χρόνια (το 2012), είχε συγκεντρώσει το ΚΚΟυ, δεν είναι ικανά να διασφαλίσουν ούτε τη νόμιμη δράση του στο πλαίσιο της αστικής δημοκρατίας.
Μόνο ένα ισχυρό εργατικό κίνημα, με την πρωτοπόρα δράση και την επεξεργασμένη επαναστατική στρατηγική του ΚΚ, ενός ΚΚ «παντός καιρού», μπορεί να βάλει φρένο στα σχέδια των αντιδραστικών αστικών δυνάμεων, μεταξύ άλλων και στο ζήτημα της συρρίκνωσης των δημοκρατικών δικαιωμάτων.
Ε. Β.
902.gr

4 σχόλια:

 1. Με μια δηλωση – βόμβα, σύμφωνα με τα Κινεζικά ΜΜΕ, ο Φιντελ Κάστρο έλυσε την σιωπή του για τα τεκταινόμενα και τις βίαιες συγκρούσεις που συγκλονίζουν την ανθρωπότητα…“Εαν ο ιμπεριαλισμός ξεκινήσει τον παγκόσμιο, καταστροφικό πόλεμο, τότε Ρωσία και Κινα θα πρεπει να ενωθούν, να ηγηθούν ενός Νέου Κόσμου, ωστε να διασφαλίσουν την επιβίωση του ανθρώπινου είδους”

  Σόρυ Φιντελ, εμείς δεν θα μπορέσουμε να συμβάλουμε στην διάσωση του ανθρωπινου είδους. Θα συμβάλουμε στην καταστροφή του. Δεν ξέρω αν η γειτονική Τουρκία, φερθει εξυπνότερα απο μας και βρούμε κανενα κοντινο καταφυγιο. Εκεί οδεύουμε Φιντελ με τις μεγάλες πολιτικές μας!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Εσύ τι σχέσην έχεις με καπιτάλιστές τζιαι ολιγάρχες τύπου Πούτιν ή του άλλου του Κινέζουν που δεν ξέρω καν το όνομα; Τζιεικάτω το κεφάλαιον εν πιο εργατικό; Ούτε κιχ να κάμουν δεν αφήννουν κανέναν, τζιαι αν έζιες εσού στην Ρωσσίαν ή στην Κίναν, ίσως να ήσουν τζιαι σε κανέναν μπουτρούμιν. Πάντως στην Ρωσσίαν, αν το μπλόγκ σου έπιαννεν ακροαματικότηταν πάνω που 3000 θα έπρεπεν να πάεις να το δηλώσεις στην αστυνομίαν.

  Καλάν δηλαδή, τόοοοση ισοπέδωση εν σε ενοχλεί; Τι σου εξυπηρετεί να μεταφέρεις τες συνθήκες στες πρώην σοσιαλιστικές χώρες στην Κύπρο; Τζιειαμαί που ζιεις τουλάχιστον εν κεκτημένον να μπόρεις να μιλάς τζιαι να μεν σε δέρνουν πιον. Τζιείκάτω τζιαι πρίν εδέρναν όποιον εμίλαν τζιαι τωρά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μαλλον υπαρχει καποιον προβλημα Ασερα, παρολο οτι εισαι ανθρωπος που μυριζεσαι ευκολα τα πραματα, αλλα πρεπει να υπαρχει προβλημα λογω του οτι ζεις στην συγκεκριμενη χωρα δηλαδη την Ελβετια. Στην Κυπρο δικαιουσαι να μιλας χωρις να σε δερνουν; Μα που πότε εγινεν τουτον; Δαμε επερασαν στην βουλη και την "Καρτα φιλαθλου" πλεον θα φακελωνουν τον κοσμο κανονικα και με τον νομο. Επαρακολουθησες καθολου τουντην υποθεση; Ειδες τί απαιτησεν ο Ιωνας; Οποιος σηκωστει την ωρα του ματς, οχι να φωναξεις ή να βρισεις ή να ριξεις πραματα - όποιος θωρει την μαππα στεκοντας θα πηαινει με την κλουβα!! Σαν να τζαι δεν θωρεις τί γινεται σε ουλλην την ευρωπη! Στην Κυπρο διουν μας τα ευσημα γιατι πλεον επερασαν τζαι το νομοσχεδιο για τις εκποιησεις κατοικιων χωρις να ανοιξει ρουθουνι....διοτι κανενας εν δημιουργει προβλημα, παρα μονο μεσα στη βουλη και στην ησυχια...εν για τουντην ελευθερια εκφρασης που μιλας; Οταν εγω απλα εν δικαιουμαι να αντιδρω για να καμνουν οτι θελουν;

   Ο Πουτιν εν καπιταλιστής τζαι η χωρα του εν καπιταλιστική. Ενι ξερω αν θα ημουν σε κανενα μπουντρουμι αν ημουν στην Ρωσια παντως το ΚΚΡΟ εσιει 24% τζαι κανενας εν επηεν ακομα στα μπουντρουμια....ουτε θα παει....τζαι εγω εν ειμαι ουτε Πουσι Ράιοτ που τελικα εκαταληξαν στες Αμερικες φιλοξενουμενες του Λευκου Οίκου...

   Τζαι ο Καστρο εσιει απολυτο δικαιο...το ευρος τζαι η δυναμη πλεον των Ιμπεριαλιστικών δυναμεων τζαι το ειδος των οπλων θα αφανισουν την ανθρωποτητα!
   Τουτον επρεπε να μπορεις να το καταλαβεις....διοτι εσιεις τζαι τες γνωσεις να το καταλαβεις.

   Διαγραφή
  2. Επισης εν προκειται να σταθει Αριστερα στη Δυση χωρις το αντιβαρο των χωρών τουτων της Ρωσιας και της Κινας. Ουτε αντιπολεμικα κινηματα θα αφησουν, ουτε δημοκρατικα κινηματα θα αφησουν ουτε τιποτε. Η Αριστερα εσιει αμεση αναγκη για την δικη της επιβιωση στην Δυση να στηριξει τον "άλλο πολο". Ειδεμη καληνύχτα μας δια παντος...

   Διαγραφή