Ας ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε.

Ζοζέ Σαραμάγκου

13.7.14

Μετά από…πολλά χρόνια, πολλά δις, πολλές συνομιλίες …Έκτακτον Πολεμικόν Ανακοινωθέν Αρ 1
Ανακοινούται ότι την πρωΐαν της σήμερον τουρκικά αεροσκάφη άνευ προειδοποιήσεως, υπούλως και ανάνδρως προσέβαλον τον σταθμόν ραντάρ, εβομβάρδισαν το στρατόπεδον της ΕΛΔΥΚ, και έρριξαν εντός του τουρκοκυπριακού θύλακος Λευκωσίας Αγύρτας μικράν δύναμην αλεξιπτωτιστών. Αι ελληνικαί κυπριακαί δυνάμεις αντιμετωπίζουν μετά γενναιότητος και πρωτοφανούς εθνουσιασμού την απρόκλητον επίθεσιν του τουρκικού σωβινισμού. Ο εχθρός ουδέν κατόρθωσεν να επιτύχει. Μέχρι στιγμής κατερρίφθησαν τρία εχθρικά αεροσκάφη. Ουδεμία απώλεια εσημειώθει εις τις ημετέρας δυνάμεις.

Πολλά χρόνια μετά...
Τα ψέματα σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης είναι μεγαλύτερα και πιο συμπυκνωμένα απ' ότι συνήθως. Με κάποιο τρόπο όμως περιέχουν και την αλήθεια θα λέγαμε του συντάκτη τους ή των ανθρώπων που σκέφτονται σαν αυτόν. Μέχρι και σήμερα μπορούμε να ακούσουμε ή να διαβάσουμε δημοσιογράφους ή και πολιτικούς που υιοθετούν και την μορφή αλλά και την ουσία του εκτάκτου πολεμικού ανακοινωθέντος Αρ 1 ή οπουδήποτε άλλου αριθμού ακόμα και όταν “αι ημέτεραι δυνάμεις ήρχισαν να αναδιπλώνονται.

Μέχρι σήμερα το πραξικόπημα θεωρείται ένα ατόπημα εσωτερικό του ελληνισμού κι όχι ένα άλμα 800 χλμ του ελληνικού μιλιταρισμού στην Ανατολική Μεσόγειο. Και παρόλες τις άριστες σχέσεις της ελληνικής και της κυπριακής κυβέρνησης και τις φιλικές σχέσεις όλων των κομμάτων τα αρχεία της ελληνικής κυβέρνησης και του στρατού μένουν κλειστά. Η αλήθεια θα μπορούσε ίσως να ήταν ένας μοναδικός τρόπος να ζητήσει το ελληνικό κράτος συγνώμη από τον κυπριακό λαό στο βαθμό βέβαια που θεωρεί ότι υπάρχει λόγος.

Ο τουρκικός σωβινισμός (που λέει και ο συντάκτης του πολεμικού ανακοινωθέντος) από την πλευρά του θεωρεί την εισβολή ειρηνευτική επιχείρηση και την κατοχή εμπέδωση της ειρήνης. Ένας “ωραίος Τούρκος” θα κολυμπήσει στις 20 Ιουλίου από την Τουρκία στην Κερύνεια ενώ η τουρκική πολεμική αεροπορία θα υπενθυμίσει ότι μπορεί να πετά πάνω από την Κύπρο όποτε θέλει, την ώρα που η αεροπορική βάση Ανδρέα Παπανδρέου είναι απλώς εκεί. Ωστόσο και μόνο τα χρόνια που πέρασαν ακυρώνουν κάθε έννοια ειρήνης.

Τέτοιες μέρες διάφοροι φίλοι, Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι προσπαθούν να πάνε κάπου αλλού ή να κρυφτούν σε καμμιά μακρινή παραλία.

Πολλά δισεκατομμύρια μετά...
Στις 15 Ιουλίου του 2014 θα ξαναπαρουσιαστούν σε δίκη δύο εκλεκτοί φιλοξενούμενοι των φυλακών Κορυδαλλού: ο Ντίνος Μιχαηλίδης και ο γιος του Μιχάλης. Δικάζονται για διακίνηση μαύρου χρήματος με κεντρικό αποδέκτη ένα άλλο μεγάλο αγωνιστή του “αμυντικού δόγματος” τον Άκη Τσοχατσόπουλο και την παρέα του. Διακινήθηκαν δεκάδες εκατομμύρια στη συγκεκριμένη περίπτωση ως μίζα για αγορές εκατοντάδων εκατομμυρίων.

Για μια σειρά χρόνια η Κύπρος ήταν μια από τις πιο βαριά εξοπλιζόμενες χώρες του κόσμου αναλογικά για το μέγεθός της. Θα ήταν χρήσιμο να δημοσιοποιηθεί ποιό μέρος του κρατικού χρέους οφείλεται στους εξοπλισμούς. Πάντως τώρα ξοδεύονται εκατομμύρια για να καταστραφούν τα ληγμένα βλήματα.

Ανάλογα συνέβησαν και στην Ελλάδα όπου εκεί καταβαλλόταν προσπάθεια μέχρι την οικονομική κρίση, να κρατιέται μια “αποτρεπτική ισορροπία” έναντι της Τουρκίας.

Πέραν από τα λεφτά είναι χρήσιμό να θυμίσουμε τα “κόλπα” με τη μεραρχία, τους S300 και τόσα άλλα που στόχο είχαν να υπενθυμίζουν ότι κάποτα ο ελληνισμός θα μπορούσε να αλλάξει τους συσχετισμούς ισχύος και να ανατρέψει την κατάσταση. Όμως οι εξοπλισμοί πάλιωσαν και προστέθηκαν στις άλλες φούσκες που όλες μαζί εξανέμισαν μεγάλο μέρος του πλούτου και κατέστρεψαν το επιπεδο ζωής των πολιτών.

Πολλές συνομιλίες μετά...
Αν οι συνομιλίες πραγματοποιούνταν αναμένοντας αλλαγή στους συσχετισμούς ο στόχος δεν επετεύχθει διότι οι παραπολλές αλλαγές που επήλθαν δεν επηρέασαν αρνητικά την Τουρκία μέχρι στιγμής. Αν πραγματοποιούνταν αναμένοντας να πεθάνουν μερικές γενιές για να διευκολυνθεί μια λύση χωρίς πολλούς εκτοπισμένους οι οποίοι να θέλουν να επιστρέψουν ή και λύση δύο κρατών ακόμα εδώ υπάρχουν κάποια αποτελέσματα.

Πάντως μια βασική αλλαγή είναι ότι η περιοχή αποσταθεροποιείται και μπαίνει σε μια χαώδη κατάσταση στην οποία δεν είναι εύκολο να γίνουν πολιτικές προτάσεις. Η Κύπρος μπορεί να καμώνεται την χώρα που έχει καλές σχέσεις με όλους ωστόσο δεν μπορεί να μείνει κρυφή η διολίσθηση της προς Ισραήλ και Ηνωμένες Πολιτείες.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου